Η παράξενη περίπτωση του Adam Driver

Η αξιοσημείωτη πορεία του ηθοποιού που πίστευε ότι δεν έχει πρόσωπο πρωταγωνιστή.

Στα 36 του χρόνια, ο Adam Driver -γεννήθηκε σαν σήμερα στις 9 Νοεμβρίου 1983- κουβαλά μία διαδρομή 11 ετών στην υποκριτική. Μέσα σ' αυτό το διάστημα, έχει συμμετάσχει σε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες της τελευταίας δεκαετίας, γεγονός που τον έκανε ιδιαίτερα οικείο στο κοινό. Και εδώ, είναι το παράδοξο. Οικείος αυτός που διαθέτει ένα τόσο ιδιαίτερο πρόσωπο, που για χρόνια όπως ο ίδιος έχει δηλώσει πίστευε ότι θα έπαιζε πάντα δευτερεύοντες ρόλους λόγω της ασυμμετρίας του χοντροκομμένου του προσώπου. Έτσι ένιωθε για τον εαυτό του πολύ πριν συμβεί το breakthrough με την τηλεοπτική σειρά του HBO, Girls (2012-2017), που έμελλε να αλλάξει την κατεύθυνση της πορείας του και να τον οδηγήσει να συνεργαστεί με τους Eastwood, Spielberg, Coens, JJ Abrams, Baumbach, Jarmusch, Scorsese, Soderbergh, Terry Gillian, Spike Lee και Saverio Costanzo. Με δημιουργούς-ιερά τέρατα της 7ης Τέχνης και σκηνοθέτες με ποπ αλλά και με indie ματιά, που είδαν σε εκείνον τον πρωταγωνιστή της ιστορίας τους.

Αν λοιπόν ισχύει η αρχική πεποίθηση του Driver περί άτυπης εμφάνισης, γιατί τόσο σπουδαίοι σκηνοθέτες να θέλουν να δουλέψουν μαζί του; Με έναν τύπο ύψους 1,89μ. με τεράστιο στόμα, πεταχτά αυτιά και γαμψή μύτη; Σίγουρα, η περίπτωσή του δεν εντάσσεται στα καλοσμιλευμένα πρότυπα ομορφιάς του Χόλιγουντ. Μήπως όμως αυτή η διαφορετικότητα είναι η πραγματική του δύναμη; Ρίχνοντας μία γρήγορη ματιά στη βιογραφία του είναι αναμφίβολα εκείνη που αρχικά τον έσπρωξε να βουτήξει στον κόσμο του κινηματογράφου και να τον μετατρέψει σε καταφύγιό του.

Η παράξενη περίπτωση του Adam Driver

Γεννημένος στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, ο Adam Driver μεγάλωσε σε ένα θρησκόληπτο περιβάλλον, που τον περιόριζε ακόμα και στις ταινίες που μπορούσε να παρακολουθήσει. Τότε, η διαφορετικότητά του από τους συνομηλίκους του δεν ήταν τα ασύμμετρα χαρακτηριστικά του προσώπου του, αλλά οι θρήσκοι, Βαπτιστές, γονείς του. Όταν χώρισαν, μετακόμισε με την μεγαλύτερη αδερφή και τη μητέρα του στη Μισαουάκα στην Ιντιάνα. Η μητέρα του παντρεύτηκε ξανά. Ο πατριός του έτυχε να είναι επίσης Βαπτιστής. Προκειμένου να ξεφύγει απ' όλα αυτά, ξεκίνησε να γυρίζει φιλμάκια σε σπίτια φίλων. Εκεί, ανακάλυψε σκηνοθέτες όπως τους Scorsese και Jarmush, αλλά και ταινίες όπως το Fight Club, που ενέπνευσε την παρέα του να ιδρύσουν τη δική τους λέσχη πάλης, ονόματι Celebrations Unlimited, με μοναδικό κανόνα "ποτέ μπουνιές και κλωτσιές στα @ρχίδι@". Παρά τις "εφηβικές του τρέλες", όπως τις χαρακτηρίζει ο ίδιος σε πρόσφατη συνέντευξη στο New Yorker, ο Driver δεν ήταν ποτέ ατίθασος ως παιδί, έφηβος, ενήλικας. "Δεν έκανα ποτέ την επανάστασή μου, αλλά δεν με νοιάζει", δηλώνει.

Του λένε συχνά ότι εκπέμπει μία απίστευτη εσωτερική ηρεμία. Εκείνος τη μεταφράζει ως πειθαρχία, την οποία βίωσε στην απόλυτη μορφή της όταν λίγο μετά την 11η Σεπτεμβρίου κατετάγη στο σώμα πεζοναυτών του αμερικανικού στρατού, σοκαρισμένος από την τραγωδία και πλημμυρισμένος όχι από συναισθήματα μίσους για τους μουσουλμάνους, αλλά υπέρμετρης αγάπης για την πατρίδα του. Χρόνια αργότερα, ίδρυσε τις Τέχνες στις Ένοπλες Δυνάμεις (AITAF), έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που εισάγει το θέατρο ως μορφή εκτόνωσης σε όλους τους κλάδους του στρατού, τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τον ίδιο, η στρατιωτική του θητεία είναι από μόνη της μία "ανωμαλία" στη λαμπερή σκηνή του Χόλιγουντ. Είναι όμως και εκείνη στην οποία οφείλει το ότι έγινε ηθοποιός. Όταν κατά τη διάρκεια άσκησης, μία βόμβα λευκού φωσφόρου έσκασε κατά λάθος στα κεφάλια του Driver και μερικών ακόμα στρατιωτών, χωρίς από θαύμα να τραυματιστούν, υποσχέθηκε στον εαυτό του δύο πράγματα: Να καπνίσει πίνοντας σε ένα μπαρ και να κυνηγήσει το όνειρό του, την υποκριτική. Η επιθυμία για τσιγάρο πολύ γρήγορα τον εγκατέλειψε, όχι όμως και η φιλοδοξία του να γίνει ηθοποιός. Αφού απολύθηκε από τον στρατό, έγινε δεκτός στη Σχολή Καλών Τεχνών Τζούλιαρντ -είχε προηγηθεί μετά το Λύκειο η πρώτη ανεπιτυχής αίτηση του-, όπου εξέπληξε καθηγητές και συμφοιτητές του με τον ταλαντούχο, συγκροτημάνο εαυτό του. Εκεί, γνώρισε τη σύζυγό του, την ηθοποιό Joanne Tucker.

Αποφοιτώντας από τη Τζούλιαρντ, ξεκίνησε να δουλεύει στο θέατρο σε off-Broadway παραγωγής. Το 2011 έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο στο J. Edgar του Clint Eastwood και ένα χρόνο μετά, έγινε το μεγάλο "μπαμ" μέσα από τον ρόλο του Adam Sackler στο Girls, στον οποίο όπως έχει παραδεχθεί χάρισε πολλά προσωπικά του στοιχεία. Τα highlights της πορείας του πολλά: Από το Hungry Hearts (2014) του Saverio Costanzo για το οποίο κέρδισε το βραβείο καλύτερου ηθοποιού στο Φεστιβάλ Βενετίας μέχρι τη "Σιωπή" του Martin Scorsese, όπου μεγαλούργησε υποκριτικά στο πλευρό του Liam Neeson και από εκεί στο σύμπαν του "Πόλεμος των Άστρων" -Η δύναμη ξυπνά (2015), Οι τελευταίοι Τζεντάι (2017) και The Rise of Skywalker (Δεκέμβριος 2019)- υποδυόμενος τον Kylo Ren. Η ερμηνεία του στον ρόλο του βασικού villain στην ιστορία του franchise του George Lucas ξεχώρισε από κοινό και κριτικούς, καθώς πρόσθεσε βάθος και ανέδειξε την πολυπλοκότητα του χαρακτήρα του ήρωά του.

ΑΝΤΑΜ ΝΤΡΑΪΒΕΡ

Η τάση του να εσωτερικοποιεί τους ρόλους που αναλαμβάνει, να περνάει τον ήρωα μέσα από το δικό του φίλτρο, να του προσδίδει προσωπικά του γνωρίσματα και να μας τον παραδίδει ουσιαστικά ως μία άλλη εκδοχή του εαυτού του θα μπορούσε να είναι η μεγάλη του νίκη. Περιγράφει για παράδειγμα τον Kylo Ren ως "έναν γιο δύο ζηλωτών, του Han Solo και της Leia, που η "θρησκεία” τους είναι πάνω απ' όλους, ακόμα και από την οικογένειά τους". Μήπως όμως κάπως έτσι δεν μεγάλωσε και ο ίδιος;

Οι αναμνήσεις των παιδικών του χρόνων ξυπνούν και σε μία ακόμα ταινία του. Στο Marriage Story του Noah Baumbach, που έκανε πρεμιέρα πέρυσι τέτοια εποχή στις ελληνικές αίθουσες και μπορείς να το δεις στο Netflix, ενσαρκώνει μαζί με την Scarlett Johansson ένα παντρεμένο ζευγάρι που παίρνει διαζύγιο. "Όσο καιρό διήρκεσαν τα γυρίσματα σκεφτόμουν τον πατέρα μου – όλα τα πράγματα που εκείνος δεν έκανε, αλλά έκανε ο ήρωάς μου. Η μάχη που έδωσε ο τελευταίος για να κερδίσει την επιμέλεια του παιδιού του με συγκλόνισε. Ο πατέρας μου έμεινε άπραγος. Δεν πολέμησε για μένα, για την αδερφή μου", είχε εξομολογηθεί σε συνέντευξή του στο New Yorker.

Ίσως να είναι αυτές ακριβώς οι ευαισθησίες του Adam Driver που ωθούν μεγάλους σκηνοθέτες να δουλέψουν μαζί του. Εκείνες που τον παρακινούν να αντλήσει έμπνευση για τους κινηματογραφικούς του χαρακτήρες από ένα μέρος που μόνο αυτός γνωρίζει: τον εαυτό του.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το νέο τραγούδι των Pearl Jam είναι εμπνευσμένο από τον Donald Trump

Ο τραγουδιστής και συνθέτης Eddie Vedder, είπε στους Times ότι το τραγούδι αντιπροσωπεύει μια έκκληση για ενότητα.

Αυτό που κάνει η Τάμτα στο Smut δε θα το δεις πουθενά αλλού

Βρεθήκαμε στο show με το οποίο η Τάμτα αλλάζει την κλασική αθηναϊκή νυχτερινή διασκέδαση.

Νέο trailer για το Deadpool & Wolverine με τους Ryan Reynolds και Hugh Jackman

Όλα όσα πρόκειται να δούμε στις 26 Ιουλίου.

Ο Tom Holland έχει κάτι να πει για το Spider-Man 4

"Οφείλω τη ζωή και την καριέρα μου στο Spider-Man...".

Αν σου λείπει το Line of Duty, τότε ξέρουμε τι πρέπει να δεις

Η εν λόγω παραγωγή έρχεται για να καταδείξει τα κακώς κείμενα της αστυνομίας στη σύγχρονη εποχή.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Το Rebel Moon - Part Two: The Scargiver δεν έσωσε τον Zack Snyder

Μεταξύ μας, σπάνια ένα sequel είναι καλύτερο από τον προκάτοχό του.

Γραφει Γιαννης Σπανος