Όσα έμαθε η ζωή στον Ethan Hawke

Απλά μαθήματα ειλικρίνειας από τον αθεράπευτα ρομαντικό ηθοποιό που κλείνει 52 χρόνια ζωής.

Θα μπορούσε να είναι ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους ηθοποιούς του Χόλιγουντ, θα μπορούσε να έχει επιλέξει τον εύκολο δρόμο των blockbusters για να κεφαλαιοποιήσει το πόσο δημοφιλής υπήρξε στο νεανικό κοινό στα μέσα των 90s, θα μπορούσε να κάνει πολλά. Ο Ethan Hawke, όμως, ήθελε πάντα να κάνει τα πράγματα με τον δικό του τρόπο. Έτσι επέλεξε να είναι πρώτα και πάνω από όλα ένας ερμηνευτής και δημιουργός που αναζητά την προσωπική έκφραση κλείνοντας τα αυτιά στις σειρήνες του stardom.

Τι όμως έμαθε η ζωή, μπροστά και πίσω από τις κάμερες, σε αυτόν τον αθεράπευτα ρομαντικό τύπο; Ακολουθούν απλά μαθήματα ειλικρίνειας όπως αποτυπώθηκαν σε συνέντευξή του στο αμερικανικό Esquire που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2014.

> Όταν ήμουν 16 χρονών, με θυμάμαι να λέω στο κορίτσι μου στο λύκειο πως ήμουν σίγουρος ότι γνωρίζω τα πάντα. Υπήρχαν κάποιες ημερομηνίες από πολέμους και κάποιοι λατινικοί όροι που δεν γνώριζα, ένιωθα όμως ότι γνωρίζω όλα τα σημαντικά πράγματα. Τώρα που έχω περάσει τα 40 είμαι αρκετά σίγουρος πως δεν γνωρίζω τίποτα.

> Τα πάντα στη ζωή μου είναι διαφορετικά από ό,τι τα περίμενα να είναι. Δεν θυμάμαι πως πίστευα ότι θα είναι η ενήλικη ζωή, τα πάντα όμως δείχνουν πιο εύθραυστα, πιο γκρίζα, πολύ πιο μυστηριώδη, και σίγουρα πολύ πιο ενοχλητικά από όσο τα είχα φανταστεί ποτέ.

> Το να είσαι γονιός είναι κάτι που αραιώνει τον ναρκισσισμό σου.

Όσα έμαθε η ζωή στον Ethan Hawke

> Ο πατέρας έχει έναν πολύ συγκεκριμένο ρόλο, ο οποίος περιλαμβάνει το να κόψεις τον ομφάλιο λώρο, όχι μόνο στην κυριολεξία αλλά και ως μία μεταφορά για τη ζωή. Ο πατέρας είναι ο φύλακας για εκείνο το πρώτο βήμα που θα κάνει το παιδί μακριά από τη φωλιά. Η αποστολή μας είναι να εισάγουμε τα παιδιά μας στον πραγματικό κόσμο.

> Κάθε φανερή αποτυχία καταλήγει στο τέλος να έχει κάποια κρυφή επιτυχία, ενώ κάθε φανερή επιτυχία πάντοτε περιέχει κάποια κρυφή αποτυχία εντός της.

> Στον Μάκβεθ, είναι πολύ εντυπωσιακό να παρακολουθήσεις την σκηνή κατά την οποία οι μάγισσες εμφανίζονται μπροστά στον ομώνυμο ήρωα – αυτό συμβαίνει μετά τον μεγαλύτερο θρίαμβο της ζωής του. Το έργο ξεκινά και μόλις έχει κερδίσει δύο μάχες όπου έχει αναδειχθεί ήρωας και στις δύο. Όλοι τον αγαπούν περισσότερο από ποτέ. Και τότε είναι που έρχονται οι μάγισσες. Αυτό είναι που θέλει να δείξει ο Shakespeare: Η πιο ευάλωτη στιγμή σου δεν είναι όταν είσαι απένταρος και πεινασμένος. Εντάξει, ναι, είναι δύσκολες αυτές οι στιγμές. Είναι, όμως, ακόμη πιο δύσκολο όταν ο κόσμος σου δίνει όλα όσα ζήτησες ποτέ. Τότε είναι που ο κίνδυνος να γίνεις αρχίδι αυξάνεται σε μεγάλο βαθμό.

> Μου αρέσει να μιλάω όλη την ώρα, εκτός από όταν έχω κάτι να πουλήσω. Τότε νιώθω σαν πόρνη. Μου κάνεις αυτήν την συνέντευξη επειδή ένα studio έχει μία τεράστια παραγωγή στα σκαριά και θέλει όλος ο κόσμος να την δει. Μάλιστα δεν ενδιαφέρεσαι απαραίτητα για εμένα αλλά θέλεις ο κόσμος να αγοράσει το περιοδικό σου. Έτσι ο ηθοποιός απλά χρησιμοποιείται ως η αιχμή του δόρατος. Θα μπορούσα κάλλιστα να στέκομαι στη γωνία του δρόμου, κρατώντας εκείνες τις πινακίδες που χρησιμοποιούν για promotion.

> Θυμάμαι να λέω στον γιο μου: "Ποιος είναι ο καλύτερος πατέρας που συνάντησες ποτέ;". Και εκείνος να απαντά: "Μπαμπά, θέλεις απλά να πω ότι είσαι εσύ. Δεν ξέρω κανέναν άλλο πατέρα".

> Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του να μην πας στο κολέγιο είναι πως δεν μαθαίνεις ότι υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος για να κάνεις τα πράγματα. Πάρα πολλοί νέοι έχουν σταματήσει να σκέφτονται από μόνοι τους. Δεν πήγα ποτέ σε δραματική σχολή· έμαθα δίπλα στον Peter Weir, τον Sidney Lumet, τον Denzel Washington. Βλέπω τον εαυτό μου σαν έναν αιώνιο μαθητή.

> Διάβασε ακόμη: Μεγάλες αλήθειες για τη ζωή από τον Matthew McConaughey

> Όλα όσα επικοινωνούμε -τα περιοδικά, τις ταινίες, τα βιβλία, τα έργα μας, κι όλα αυτά- αποτελούν τη συλλογική μας συνείδηση.

> Ο παππούς μου ήταν ο general manager της ομάδας μπέιζμπολ Abilene Blue Sox στην πόλη Abilene του Τέξας. Ήταν επίσης ο βασικός αθλητικογράφος της εφημερίδας The Abilene Reporter-News. Κάλυπτε ο ίδιος τους αγώνες της ομάδας στην οποία ήταν GM. Κάτι που πάντα έβρισκα συναρπαστικό.

> Δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχει ένας άνθρωπος στον πλανήτη που δεν έχει τίποτα καλύτερο να κάνει από το να κουνά το δάχτυλο στους άλλους ανθρώπους λέγοντας ότι δεν μπορούν να αγαπούν ο ένας τον άλλο για πάντα, ανεξάρτητα από το τι φύλο είναι.

Ethan Hawke 4

> Τι έμαθα από το διαζύγιό μου; Να μη μιλάω για αυτά τα πράγματα δημοσίως. Ελπίζω αυτή η ατάκα να κάνει κάποιον να γελάσει.

> Κάνε ένα ζάπινγκ στα κανάλια και μέτρα πόσες φορές κάποια γυναίκα βγάζει την μπλούζα της επειδή κάποιος την απειλεί ή πόσες φορές βλέπεις μία γυναίκα είτε να πέφτει νεκρή είτε να κείτεται άψυχη. Τώρα κάνε το ίδιο. Απλά αυτήν την φορά μέτρα πόσες φορές ένας άντρας βγάζει την μπλούζα του και πόσες φορές βλέπεις κάποιον άντρα νεκρό. Η διαφορά είναι περίπου εννιά προς ένα.

> Έχω πάντα αμφιβολίες όταν μιλάω για την πολιτική· δεν έχω τίποτα να πω για αυτήν. Μέχρι ενός βαθμού πιστεύω ότι οι ηθοποιοί πρέπει να μένουν στην υποκριτική, αν καταλαβαίνεις τι εννοώ.

> Διάβασε ακόμη: Μαθήματα ζωής από τον ανεπανάληπτο Ennio Morricone

> Πριν πάρα πολύ καιρό, έπρεπε να παρατήσω το όνειρο του να γίνω επαγγελματίας αθλητής. Τώρα πια πρέπει να παρατήσω το όνειρο ακόμα και να του υποδυθώ έναν επαγγελματία αθλητή μία μέρα. Εδώ, όμως, υπάρχει μία τέλεια μεταφορά για το πώς περνούν τα χρόνια: Έχω αρχίσει να αναζητώ ρόλους όπου θα παίξω τον προπονητή κάποιας ομάδας.

> Το να έχεις κόρες είναι πιο εύκολο γιατί δεν κάνει προβολές πάνω τους. Αν, ας πούμε, η κόρη μου δεν υποστηρίζει τους Yankees, δεν πρόκειται να νιώσω προσβεβλημένος. Αν, όμως, ο γιος μου ανακοινώσει ότι υποστηρίζει τους Orioles, σίγουρα θα του πω: "Τι πήγε τόσο στραβά με εσένα;".

Από: Esquire US


φωτογραφίες © Getty Images

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μία ιταλική ταινία κάνει θραύση στο Netflix παγκοσμίως

Είναι η πρώτη φορά που μία μη αγγλόφωνη ταινία φθάνει στο Νο. 1 του παγκόσμιου chart ταινιών.

Confidenza, ένα υπέροχο soundrack με την υπογραφή του Tom Yorke

Tο προηγούμενο με την υπογραφή του μπροστάρη των Radiohead ήταν αυτό για το remake της ταινίας Suspiria του Luca Guadagnino.

Στο πρώτο trailer για του Atlas η Jennifer Lopez δείχνει τρομοκρατημένη

Η ταινία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 24 Μαΐου.

'Νυν και Αεί', η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου έγινε σειρά στο YouTube

Οι άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του σπουδαίου συνθέτη αποτυπώνονται μέσα από 20 επεισόδια. Το πρώτο, μόλις έγινε διαθέσιμο.

Ποια είναι η πραγματική stalker του Baby Reindeer

Το "Μικρό Ταρανδάκι" του Netflix έκανε τους φανς να ψάχνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και ναι, την βρήκαν.

Γραφει Παυλος Κρουστης