Ο Burt Reynolds και τα μαθήματα μίας μεγάλης ζωής

Ο ηθοποιός με ένα από τα διασημότερα μουστάκια στο Χόλιγουντ μάς άφησε διδάγματα γεμάτα σαρκασμό και μαύρο χιούμορ.

Esquire Team
Γράφει: Τίμος Σαλαμές 11 Φεβρουαρίου 2022

Δεν ήταν ο καλύτερος ηθοποιός της γενιάς του. Δεν ήταν ο πιο ταλαντούχος άνθρωπος που πέρασε από το Χόλιγουντ. Ήταν όμως ένα τοτέμ του αμερικανικού σινεμά κι ένας πολύ cool τύπος που με το στυλ του και τις χωρίς φόβο και πάθος δηλώσεις του έγραψε ιστορία. Ο Burt Reynolds Reynolds, ο ηθοποιός με το πιο διάσημο μουστάκι του αμερικανικού σινεμά, ερχόταν στη ζωή μία ημέρα σαν σήμερα (στις 11 Φεβρουαρίου 1936, στο Λάνσινγκ του Μίσιγκαν), μας άφησε διδάγματα γεμάτα σαρκασμό και μαύρο χιούμορ, βγαλμένα από μία πολύ cool ζωή.

Τα μαθήματα ζωής του Burt Reynolds

> Ήμουν νούμερο ένα για πέντε σερί χρόνια στο box office. Αυτό όμως που είναι πραγματικά εκπληκτικό είναι πως κανένας πριν από εμένα δεν κατάφερε να πάει από το νο.1 στο νο. 38 μέσα σε μόλις μία χρονιά.

> Οι καλύτεροι ηθοποιοί του κόσμου είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται γύρω σου, όταν εσύ βρίσκεσαι στην κορυφή του κόσμου.

> Θεέ μου, συγχώρεσέ με. Λατρεύω να τραβώ την προσοχή των ανθρώπων.

> Διάβασε ακόμη: Όλα όσα έμαθε η ζωή στον Patrick Stewart

> Ο ανιχνευτής σου για μαλακίες γίνεται όλο και καλύτερος όσο περνά ο καιρός.

> Έπρεπε να επανεφεύρω τον εαυτόν μου πέντε φορές. Αυτή τη στιγμή δουλεύω πάνω στην πιο δύσκολη κι απαιτητική επανεφεύρεση: την επιβίωση. 

Ο Burt Reynolds και τα μαθήματα μίας μεγάλης ζωής

> Κάποτε είπα στον φίλο μου, Ossie Davis: "Ξέρεις, όταν ήμουν στο λύκειο έπαιζα αμερικάνικο football και με είχαν επιλέξει στην επίλεκτη ομάδα της πολιτείας τότε". Κι εκείνος είπε: "Πόσους μαύρους είχε στο ρόστερ;". Εγώ απάντησα: "Κανέναν".

> Όταν είπα στον πατέρα μου ότι πρόκειται να ασχοληθώ με τη show business, μου είπε: "Αν τολμήσεις να φέρεις ποτέ καμία από τις "αδελφούλες" που δουλεύουν στη show business εδώ πέρα, θα τους πυροβολήσω και θα φτιάξω ένα χαλί για τη μάνα σου από το δέρμα τους".

> Όταν ο μπαμπάς μου έλεγε κάτι, εγώ απαντούσα "Μάλιστα, κύριε". Δεν τον αμφισβητούσα ποτέ. Κι ήμουν σαράντα χρονών.  

> Ο γιος μου είπε: "Αν πας στο σπίτι ενός ηθοποιού, υπάρχουν φωτογραφίες του ηθοποιού κι άλλων ηθοποιών. Αν πας στο σπίτι ενός παραγωγού, βλέπεις αυθεντικούς πίνακες του Picasso. Νομίζω πως θα γίνω παραγωγός."

> Θα μπορούσα να έχω κερδίσει εκατομμύρια δολάρια κάνοντας μηνύσεις ενάντια σε όσους διέδιδαν φήμες ότι έπασχα από AIDS πίσω στο 1984. Επιβίωσα όμως ακολουθώντας τη φιλοσοφία του πατέρα μου: "Θα κατουρήσω στους τάφους σας".

> Τώρα πια, αντί να πω "Είναι ένα αρχίδι", θα πω "Είναι μπερδεμένος".

> Διάβασε ακόμη: Μαθήματα ζωής του Keanu Reeves που όλοι πρέπει να ακολουθήσουν

> Χρεοκοπία; Δεν είναι ευχάριστη. Υπάρχει κόσμος που σε κοιτά λες κι έχεις λέπρα, σαν να μπορείς να κολλήσεις κάτι και τον δικό τους τραπεζικό λογαριασμό.

>Δεν παίζω γκολφ. Δεν έχω χόμπι. Είμαι παθιασμένος με τη δουλειά μου, αν και μερικές φορές τη δεύτερη μέρα των γυρισμάτων συνειδητοποιώ ότι είμαι μία κουράδα. Έτσι μπορώ να κάνω ένα από τα δύο: μπορώ απλά να πάρω τα λεφτά, ή μπορώ να είμαι παθιασμένος. Σε κάθε περίπτωση όμως το όνομα του "πλοίου" παραμένει το ίδιο: Τιτανικός,

> Ο Paul Newman είναι η επιτομή του cool.

> Θα προτιμούσα να με πυροβολήσουν στο πόδι παρά να δω μία ταινία του Ingmar Bergman.

Burt Reynolds Deliverance

> Οι καλύτερες σκηνοθετικές οδηγίες που έλαβα πότε, ήταν στο Deliverance (1972), όταν ο John Boorman μου είπε: "Σταμάτα να παίζεις. Συμπεριφέρσου φυσιολογικά. Θα σε περιμένουμε, γιατί δεν μπορούμε να πάρουμε τα μάτια μας από πάνω σου". Τότε δεν ήξερα βέβαια πως τα ίδια ακριβώς πράγματα τα έλεγε και στους Jon Voight και Ned Beatty.

> Διάβασε ακόμη: Τα μαθήματα ζωής που άφησε κληρονομιά στην ανθρωπότητα ο Bruce Lee

> Μπορώ να δείξω σε ένα νεαρό παιδί που βρίσκονται οι νάρκες της ζωής, αν και λογικά θα της πατήσει όπως και να έχει.

> Αν δε γινόμουν ηθοποιός, θα γινόμουν προπονητής, και μάλιστα καλός προπονητής. Η διδασκαλία είναι επικοινωνία.

> Κάποτε πήγα σε ένα group therapy. Όλοι εκεί έριχναν το φταίξιμο σε κάποιον άλλο -τη μητέρα τους, τον πατέρα τους, τον ατζέντη τους. Όταν έφτασε η σειρά μου, είπα: "Λέτε αηδίες. Θα είστε εδώ μία ζωή. Κοιταχτείτε στον καθρέφτη. Είστε υπεύθυνοι για κάθε λάθος που κάνετε"

> Το πιο ηλίθιο πράγμα που έχω κάνει στη ζωή μου ήταν να απορρίψω τις Σχέσεις Στοργής (1983) για να παίξω στο Canonball 2 (1984). Αν είχα πει "ναι", θα είχα καταφέρει πολλά πράγματα από όσα ήθελα να κάνω.

> Διάβασε ακόμη: Λίγη σοφία ζωής από τον Paulo Coelho

> Σπάω πλάκα με το ποιος είμαι ως άνθρωπος, δεν αναλαμβάνω όμως ρόλους που θα σπάσω πλάκα με το ποιος είμαι ως ηθοποιός. Έχω δουλέψει πάρα πολύ σκληρά, για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα και με παρά πολύ καλούς συνεργάτες, και σέβομαι τον εαυτό μου ως ηθοποιό.

> Τι με κάνει να νιώθω καλά; Οι παλιοί μου φίλοι.

Burt Reynolds football

> Με ενοχλεί η προκατάληψη οποιοδήποτε είδους, είτε έχει να κάνει με το χρώμα, είτε με τις σεξουαλικές προτιμήσεις. Δε με νοιάζει ακόμα κι αν τα έχεις με κατσίκα. Αν είναι ευτυχισμένος μαζί της, κι εκείνη ευτυχισμένη μαζί σου, τότε κι εγώ είμαι χαρούμενος για εσάς. Βέβαια, μπορεί να μη θέλω να δειπνήσω μαζί σας.

> Η αυτοβιογραφία μου είναι ένα καλό βιβλίο, αν σκεφτείς ότι γράφτηκε σε τρεις μέρες.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο τεύχος Ιουνίου του 2005 στο αμερικανικό Esquire/ Από: Esquire US

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Baby Reindeer

Η σειρά του Netflix μπορεί να βασίζεται στην πραγματική εμπειρία του Richard Gadd, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Εμείς τα εντοπίσαμε για σένα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συνάντηση Steve Carell και John Krasinski είναι το reunion που χρειαζόμασταν

Οι πρωταγωνιστές του The Office βρέθηκαν μαζί στο τέλειο βίντεο που βλέπεις εντός.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.

Dear God, the Parthenon is still broken, το πρώτο φωτογραφικό βιβλίο του Γιώργου Λάνθιμου

Στην εισαγωγή του Dear God, the Parthenon is still broken υπάρχει ένα ακυκλοφόρητο ποίημα της Patti Smith το οποίο έγραψε με έμπνευση την ταινία.

Ήξερες πως ο Freddie στο Ripley είναι το non-binary παιδί του Sting;

Tο Eliot Sumner είναι o σικάτος φίλος του Dickie και ένας πολύ καλός λόγος επίσης να δεις τη σειρά στο Netflix.

Γραφει Γεωργια Πρεζα