Tι γνωρίζουμε για το Foundation, τη νέα σειρά της Apple TV+

Το διαστημικό έπος του Isaac Asimov προσγειώνεται σύντομα στις οθόνες μας.

Η επιστημονική φαντασία ζει μεγάλες τηλεοπτικές στιγμές, καθώς μετά το Dune του Frank Herbert, ήρθε η σειρά του Foundation δια χειρός Isaac Asimov να μεταφερθεί στις μικρές μας οθόνες. Έτσι, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, τα ίσως δύο πιο εμβληματικά έπη του sci-fι θα βρουν ένα ακόμα μεγαλύτερο ακροατήριο να απευθυνθούν, ύστερα από τα πολλά εκατομμύρια αναγνώστες που τα έχουν διαβάσει και αγαπήσει τις τελευταίες πέντε δεκαετίες. Το Θεμέλιο (εκδ. Anubis), όπως είναι γνωστό στα Ελληνικά, αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τα κορυφαία έργα φαντασίας όλων των εποχών ενώ σε πολλές από τις δικές του ιδέες έχουν βασιστεί ολόκληρες "αυτοκρατορίες", όπως αυτή του Star Wars.

Η Apple TV+ φαίνεται να τα παίζει όλα για όλα με το Foundation, αφού από το trailer και μόνο εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι πρόκειται για μία πραγματική υπερπαραγωγή προσεγμένη μέχρι και την τελευταία της λεπτομέρεια. Ήδη, πολλοί γνώστες της τηλεοπτικής αγοράς κάνουν λόγο για ένα δυνατό τηλεοπτικό στοίχημα που μπορεί να δώσει στην εταιρεία από το Κουπερτίνο την πρώτης της τεράστια streaming επιτυχία που τόσο πολύ έχει ανάγκη. Τι είναι όμως η σειρά βιβλίων Foundation πάνω στην οποία έχει επενδύσει τόσα πολλά η Apple;

Η ιστορία

Στον πλανήτη Τράντορ, την πρωτεύουσα της 12χιλιετούς Γαλαξιακής Αυτοκρατορίας, ένας μαθηματικός ονόματι Hari Seldon έχει αφιερώσει τη ζωή του στην ανάπτυξη μίας θεωρίας που ονομάζεται ψυχοιστορία (psycohistory).  Για εκείνον, δεν είναι απλά μία θεωρία αλλά μία επιστημονική, στατιστική μέθοδος που μπορεί να προβλέψει την πτώση της Αυτοκρατορίας. Ένα ιστορικό γεγονός που αν συμβεί, θα το ακολουθήσουν Σκοτεινοί Χρόνοι που θα διαρκέσουν 30 χιλιάδες χρόνια. 

Ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί αυτή η πανανθρώπινη τραγωδία και οι Σκοτεινοί Χρόνοι να μην κρατήσουν περισσότερα από 1000 χρόνια είναι η ανθρωπότητα να καταρτίσει την Encyclopedia Galactica, ένα μέσο που θα κουβαλά όλη τη γνώση και εμπειρία που έχουν συγκεντρώσει οι άνθρωποι μέσα από τις χιλιετίες. Για να γίνει όμως αυτό, χρειάζεται η αυτοεξορίας μίας ομάδας επιστημόνων και μηχανικών στον απομακρυσμένο πλανήτη του Terminus· εκεί, δηλαδή, όπου θα μπουν οι βάσεις για να ξεκινήσει αυτό που θα μείνει γνωστό ως το "Θεμέλιο" (Foundation).

Όλα αυτά αποτελούν απλά την αρχή μίας επικής τριλογίας γραμμένης στα 50s (στη συνέχεια βγήκαν και άλλα δύο βιβλία από τον Isaac Asimov τη δεκαετία του '80) όπου η ανθρωπότητα προσπαθεί να αναγεννηθεί από τις στάχτες της· η απειλή διαπλανητικού πολέμου είναι πανταχού παρούσα· ριψοκίνδυνοι έμποροι του διαστήματος έρχονται αντιμέτωποι με φανατικούς θρησκευτικούς ζηλωτές· υπάρχει ένας κομβικός και σκιώδης χαρακτήρας που ακούει στο όνομα "Μουλάρι" και, γενικά, με λίγα λόγια το Foundation είναι άνετα μέσα στις δύο-τρεις καλύτερες ιστορίες επιστημονικής φαντασίας που γράφτηκαν ποτέ.

Το cast

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jared Harris (@jaredharris) on

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Hari Seldon θα δούμε τον καταξιωμένο Jared Harris που διέπρεψε πέρσι το Chernobyl, ο Lee Pace εμφανίζεται ως ο Αυτοκράτορας της Γαλαξιακής Αυτοκρατορίας, η Lou Llobell ενσαρκώνει τον νεαρό μαθηματικό Gaal Dornick, η Lea Harvey τον Salvor Hardin (έναν από τους πρώτους ηγέτες και Δήμαροχο της πρωτεύουσας του πλανήτη Terminus), και η Laura Birn εμφανίζετραι ως Eto Demerzel (αρχιυπουργός του Αυτοκράτορα).

Όσο για τη δημιουργική ομάδα; Ο ιθύνων νους πίσω από την τηλεοπτική μεταφορά του εμβληματικού έργου του Isaac Asimov είναι ο David Goyer, πιο γνωστός ως συνσεναριογράφος του The Dark Knight και Batman Begins, που έχει αναλάβει χρέη executive producer. H δική του πένα και ματιά αποτελεί εγγύηση ποιότητας για το project ενώ στο trailer τον παρακολουθούμε να "παινεύει το σπίτι του" καθώς κάνει μία σύνδεση ανάμεσα στο ουμανιστικό μήνυμα των βιβλίων και την προσπάθεια της Apple -όπως λέει- να βελτιώσει την ποιότητα των ανθρώπων μέσα από την τεχνολογία και τη διαδικτυακή συνδεσιμότητα.

Οι διαφορές με τα βιβλία

Tι γνωρίζουμε για το Foundation, τη νέα σειρά της Apple TV+

Ίσως, είναι πολλές, μπορεί να είναι σημαντικές, μπορεί και όχι - ακόμα είναι πολύ νωρίς για να πούμε με σιγουριά. Το μόνο βέβαιο είναι ότι εναρμονιζόμενοι με την εποχή, οι παραγωγοί αποφάσισαν να δώσουν σε γυναίκες αντρικούς ρόλους (Demerzel, Salvor, Gaal), αφού η αλήθεια είναι ότι το κείμενο του Isaac Asimov έχει πολύ μικρό ποσοστό από γυναικείους ρόλους. 

Η ημερομηνία κυκλοφορίας

Μέχρι στιγμής, δε γνωρίζουμε την ακριβή ημερομηνία πότε θα κάνει πρεμιέρα η σειρά. Εκτός απροόπτου, θα πρέπει να την περιμένουμε μέσα στο 2021. Η πανδημία του κορονοϊού σταμάτησε τα γυρίσματα στην Ιρλανδία, με συνεπές αποτέλεσμα ο προγραμματισμός να πάει αρκετά πίσω. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το Foundation θα είναι από τις πλέον αναμενόμενες τηλεοπτικές σειρές για τη χρονιά που μας έρχεται.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Στo Civil War του Alex Garland ξεσπά ένας επικός πόλεμος

H Kirsten Dunst και ο Nick Offerman πρωταγωνιστούν στο Civil War, τη νέα ταινία του σκηνοθέτη του Ex Machina.

Γραφει Γιαννης Σπανος

10+1 τέλειες σειρές που βασίζονται σε ταινίες

Με αφορμή το Ripley του Netfilx, ρίχνουμε μια ματιά στις σειρές που άντλησαν έμπνευση από τον κινηματογράφο.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Νέο trailer για το Daddio με τους Sean Penn και Dakota Johnson

Το Daddio αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις αμερικανικές αίθουσες στις 28 Ιουνίου.

Στο viral The Sympathizer βλέπουμε την ιστορία της πτώσης της Σαϊγκόν όπως δεν τη φανταζόμασταν

Στη σειρά που τρομάξαμε να γνωρίσουμε τον Robert Downey Jr., η ιστορία του μεταπολεμικού Βιετνάμ παρουσιάζεται από μια άλλη οπτική.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η σειρά που βλέπουν όλοι στο Netflix αυτήν τη στιγμή είναι γερμανική

Πέρα από το 3 Body Problem, το Netflix συνεχίζει το σερί με τις πολύ καλές σειρές επιστημονικής φαντασίας.

Γραφει Γιαννης Σπανος