9 κορυφαίες ταινίες με εξωγήινους

Το sci-fi σινεμά έχει πολλά πλοκάμια. Αυτό είναι μάλλον το αγαπημένο μας.

Η επιστημονική φαντασία χλευάστηκε, θεωρήθηκε παραλογοτεχνία, κατηγορήθηκε για συνωμοσιολογία, κατάφερε όμως εδώ και περίπου μισό αιώνα να αποτελεί σημείο αναφοράς για το σινεμά. Γιατί, άλλωστε, αν δε μιλήσει η τέχνη για τα πιθανά σενάρια που μας περιμένουν στον θαυμαστό καινούργιο κόσμο που ζούμε τότε ποιος θα το κάνει; Βέβαια, το sci-fi δεν είναι μονάχα τέρατα, εξωγήινοι και φανταχτερά διαστημόπλοια, είναι πολλά περισσότερα όπως αποδεικνύουν σειρές σαν το Handmaid's Tale δια χειρός της σπουδαίας Margaret Atwood.

Απλά, καθώς η επιστημονική φαντασία έχει πολλά πλοκάμια (space opera, steam punk, alternate history, post apocalyptic, cyberpunk), το πλοκάμι που ασχολείται με τους εξωγήινους είναι εκείνο που απολαμβάνει τους περισσότερους οπαδούς. Είναι η νοσταλγία, είναι η μακάβρια φαντασίωση με πλάσματα από άλλους πλανήτες, είναι κάτι πιο βαθύ που μας τραβά σε αυτήν; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά. Σίγουρα, όμως, οι ταινίες που ακολουθούν είναι κορυφαίες στο είδος τους.

The Day the Earth Stood Still (1951)

Ένα ξεχασμένο διαμάντι από άλλες πιο ηρωικές και ασπρόμαυρες εποχές του κινηματογράφου. Όπου ο ανθρωπόμορφος Klaatu και ο ρομποτικός σωματοφύλακάς του που ακούει στο όνομα Gort πρέπει να μεταφέρουν ένα σημαντικό μήνυμα στους γήινους: "Αν δε σταματήσετε τους πυρηνικούς εξοπλισμούς, θα αναγκαστούμε να καταστρέψουμε τη Γη".

Close Encounters of the Third Kind (1977)

Αν υπάρχει μία ταινία που καταγράφει με τον καλύτερο τρόπο τη φαντασίωση για επαφή με εξωγήινα όντα που φτάνει στα όρια του πάθους και της μανίας, τότε αυτή δεν είναι άλλη από το δημιούργημα του 31χρονου τότε Steven Spielberg.

Invasion of the Body Snatchers (1978)

Περισσότερο μία αλληγορία για την εποχή του Μακαρθισμού και των πολιτικών διώξεων στις Η.Π.Α και λιγότερο μία sci-fi ταινία, το Invasion of the Body Snatchers έμεινε στην ιστορία για την πανέξυπνη κριτική που ασκεί στο θέμα των "ρουφιάνων" αλλά και για την ατμόσφαιρα αόρατης απειλής που είναι πανταχού παρούσα. Μάλιστα, πρέπει να πούμε ότι το remake του ΄78 είναι μάλλον καλύτερο από την αρχική ταινία - αφού ο Donald Sutherland λάμπει υποκριτικά καθώς βλέπει τους συμπολίτες του να μετατρέπονται σε ζόμπι.

Alien (1979)

Για κάποιους το magnum opus ενός μετρ του σινεμά, για άλλους η ίσως δεύτερη καλύτερη ταινία του μετά το Blade Runner. Σε κάθε περίπτωση ο Ridley Scott με την αμέριστη βοήθεια του "καταραμένου" Ελβετού εικαστικού H.R. Giger δημιούγησε έναν πραγματικό κλειστοφοβικό εφιάλτη στο διάστημα που κανείς δεν κατάφερε να ξεπεράσει μέχρι σήμερα. Το πλάσμα του Alien θα στοιχειώνει για πάντα το συλλογικό και κινηματογραφικό μας ασυνείδητο.

E.T. (1982)

Ας μιλήσουμε για νοσταλγία και για τον πιο αγαπημένο εξωγήινο όλων των εποχών: Μία παιδική περιπέτεια ενηλικίωσης που φανερώνει ότι η φιλία δεν κοιτά χρώματα, φυλές ή θρησκείες, αφού το μόνο που θέλουν οι πρωταγωνιστές είναι να "ET GO HOME". Όσο για τον Steven Spielberg που εμφανίζεται για δεύτερη φορά στη λίστα; Θα αρκούσε, ίσως, η εμβληματική σκηνή με τη σκιά του ποδηλάτου να διαγράφεται με φόντο τη σελήνη για να μείνει ο σκηνοθέτης στην ιστορία.

The Thing (1982)

Σε τελείως διαφορετικό τόνο και φλερτάροντας με το pulp στοιχείο, ο John Carpenter παρέδωσε ένα από τα καλύτερα horror films όλων των εποχών τοποθετώντας έναν ακατονόμαστο και βδελυρό εξωγήινο στο κέντρο μίας ερευνητικής αποστολής της Ανταρκτικής, η οποία αποτελείται από μέλη αμφιβόλου ηθικής. Το αποτέλεσμα είναι πολύ απλά, εκρηκτικό.

Predator (1987)

Τι δουλειά έχει μία ταινία με τον Arnold Schwarzenegger κι ένα cast από απίστευτες κινηματογραφικές φάτσες που τον πλαισιώνει σε μία λίστα με κορυφαίες sci-fi ταινίες; Μετά το Alien, ο τίτλος του πιο τρομακτικού εξωγήινου που πηγαίνει δικαιωματικά στον Predator ενώ, τελικά, το φιλμ απέδειξε μέσα από τα χρόνια ότι δεν είναι μία b-movie τσιχλόφουσκα αλλά, αντίθετα, μία δυνατή και τρομακτική περιπέτεια που άφησε εποχή.

District 9 (2009)

Σκληρά και επικίνδυνα γκέτο όπου η ζωή έχει ελάχιστη αξία, ένας πρόσφυγας που θέλει εκείνος και ο γιος του να γυρίσουν στον πλανήτη τους, ένα κυνήγι μαγισσών με βαθιές ρατσιστικές διαθέσεις και ένα τρομερό twist όπου ο θύτης γίνεται θύμα. Ο Νοτιοαφρικανός Neill Blomkamp έκανε θαύματα μετατρέποντας μία ταινία με εξωγήινους σε ένα δριμύ κατηγορώ ενάντια στις κοινωνικές και φυλετικές διακρίσεις.

Edge of Tomorrow (2014)

Οι εξωγήινοι πολιορκούν την Ευρώπη και δεν έχουν σκοπό να κάνουν πίσω αν πρώτα δε γίνει δική τους. Στον ρόλο του χαρτογιακά στρατιωτικού ο Tom Cruise, στον ρόλο της έμπειρης κομάντο η Emily Blunt, μαζί αποτελούν τη μοναδική ελπίδα της ηπείρου. Μπορεί να ακούγεται χιλιοειπωμένο ή και αφελές, το Edge of Tomorrow καταφέρνει όμως να πει μία πραγματικά δυνατή και έξυπνη ιστορία εκεί που κανείς δεν το περιμένει.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

Η αληθινή ιστορία πίσω από το The Sympathizer του HBO

Η σειρά βασίζεται στο βραβευμένο με Πούλιτζερ μυθιστόρημα του Βιετναμεζο-αμερικανού, Viet Thanh Nguyen.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Δε θα ξεχάσουμε ποτέ το Mezzanine των Massive Attack

Το magnum opus της κολεκτίβας από το Μπρίστολ γίνεται σήμερα 26 χρονών!

Στον φανταστικό κόσμο της Kandè ζουν πλάσματα σκοτεινά

Το video clip του νέου της single Fury of War έχει κάτι μεταφυσικό.

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.