Τι πρέπει να γνωρίζεις για το Lovecraft Country

Η νέα τηλεοπτική σειρά του HBO ταράζει τα νερά αναμειγνύοντας τον κοσμικό τρόμο με τον ρατσισμό στην Αμερική των 50s.

Αν σε τρομάζουν τα εξωγήινα πλάσματα από άλλες διαστάσεις, καλό θα ήταν να σκεφτείς -ιδιαίτερα μετά τα γεγονότα των τελευταίων μηνών στις Η.Π.Α- μήπως τελικά τα πραγματικά τέρατα είμαστε εμείς. Αυτή είναι μία ερώτηση που καλείται να απαντήσει το Lovecraft Country του HBO που θεωρείται, όχι άδικα, ένα από τα πλέον αναμενόμενα tv shows του καλοκαιριού. Η παρουσία του μετρ του σύγχρονου horror Jordan Peele ήταν από μόνη της αρκετή να δημιουργήσει hype. Το όνομα του πραγματικού άρχοντα του τρόμου H.P. Lovecraft ήταν το ιδανικό κερασάκι στην τούρτα.

Τι χρειάζεται να ξέρεις για τη νέα σειρά που σπάει όλα τα κοντέρ στις Η.Π.Α και έκανε πρεμιέρα στις 14 Αυγούστου; Πέρα από το γεγονός ότι ήδη βρισκόμαστε στο δεύτερο επεισόδιό της, ακολουθούν αρκετές χρήσιμες και λιγότερο χρήσιμες λεπτομέρειες που θα σε βάλουν για τα καλά στο κλίμα.

Το story

Ένας νεαρός Αφροαμερικανός ονόματι Atticus Freeman επιστρέφει σπίτι μετά τη θητεία του στον Πόλεμο της Κορέας (1950-1953). Η μητέρα του έχει πεθάνει, ο πατέρας του αγνοείται και εκείνος έχει για μοναδικό στήριγμα τον βιβλιοπώλη θείο του. Οι δύο άντρες μοιράζονται τα ίδια παράξενα λογοτεχνικά γούστα -επιστημονική φαντασία και λογοτεχνία τρόμου- καθώς και μία τάση να κρατούν (ένοχα) μυστικά. Μαζί με μία τυχοδιώκτρια φίλη του Atticus θα ξεκινήσουν ένα road trip στις Η.Π.Α των 50s με σκοπό να βρουν τον αγνοούμενο πατέρα του.

Η ιστορία διαδραματίζεται σε έναν κόσμο όπου οι Λευκοί συμπεριφέρονται στους Μαύρους σαν να είναι ζώα· όπου οι μυστικές αδελφότητες και οι πόλεις που απαγορεύεται η κυκλοφορία μετά τη δύση του ηλίου είναι γεγονός· όπου ο ρατσισμός ποτίζει κάθε σπιθαμή της ηπείρου και όπου τα τέρατα της μυθολογίας που δημιούργησε ο μετρ του τρόμου H.P. Lovecraft (1890-1937) είναι πέρα για πέρα αληθινά.

Τι πρέπει να γνωρίζεις για το Lovecraft CountryΤο βιβλίο

Όχι, παρότι θα περίμενε κανείς λόγω τίτλου η σειρά να βασίζεται σε κάποιο βιβλίο του συγγραφέα, το σενάριο ακολουθεί το Lovecraft Country (2016) δια χειρός Matt Ruff. O 54χρονος συγγραφέας κατάφερε να προκαλέσει αίσθηση αναμιγνύοντας τις τερατολογικές θεματικές του Lovecraft μαζί με τον πραγματικό τρόμο του απάνθρωπου ρατσισμού στην Αμερική της δεκαετία του 1950.

Παρ' όλα αυτά, ας κρατήσουμε μικρό καλάθι για το πώς θα εξελιχθεί η πλοκή της σειράς, μιας και με κάποιον μαγικό τρόπο σχεδόν όλες οι ταινίες και σειρές που έχουν ασχοληθεί με τη μυθολογία Κθουλού έχουν αποτύχει παταγωδώς μέχρι σήμερα. Σαν ο Lovecraft να έχει ρίξει κάποια κατάρα. 

Ο άρχοντας του κοσμικού τρόμου

Ποιος ήταν ο H.P. Lovecraft (1890-1937); O θεμελιωτής της λογοτεχνίας του τρόμου, ο ίσως πιο σημαντικός της συγγραφέας (αν εξαιρεθεί ο προπάτορας του είδους Edgar Allan Poe), ένας καλλιτέχνης που έχει εμπνεύσει δεκάδες άλλους (από τον Stephen King μέχρι τους Metallica), ένας δημιουργός στο ταλέντο του οποίου υποκλίθηκε ακόμα και ο Jorge-Luis Borges και ένας άνθρωπος με πραγματικά "άρρωστη" φαντασία, αποτέλεσμα μίας "αρρωστησμένης" ζωής.


Το να διαβάσει κανείς το Κάλεσμα του Κθουλού (εκδ. Οξύ) χωρίς να έχει εφιάλτες μετά ή έστω να νιώσει μία ανατριχίλα στην πλάτη είναι κάτι σπάνιο, απίθανο, σχεδόν αδύνατο.


Ο Lovecraft μεγάλωσε σαν ξεπεσμένος ευγενής που έχει χάσει όλη την περιουσία του από δύο γονείς που βρέθηκαν, τελικά, στο φρενοκομείο. Η ανάγκη του για δημιουργία τον ώθησε να κατασκευάσει ένα μοναδικό μυθολογικό σύμπαν όπου ο κοσμικός τρόμος -γεμάτος απόκοσμα τέρατα, απειλητικές φανταστικές πόλεις, καταραμένα βιβλία- καταπίνει αμάσητο τον απροστάτευτο άνθρωπο. Το να διαβάσει κανείς το Κάλεσμα του Κθουλού (εκδ. Οξύ) χωρίς να έχει εφιάλτες μετά ή έστω να νιώσει μία ανατριχίλα στην πλάτη είναι κάτι σπάνιο, απίθανο, σχεδόν αδύνατο.

Πού όμως κολλάει ένας συγγραφέας που έζησε στο Πρόβιντενς με τον ωμό ρατσισμό της αμερικανικής ηπείρου; Υπάρχει ένα ποίημά που ονομάζεται On the creation of Niggers (1912) και κάνει λόγο ορθά κοφτά για απειλητικούς υπάνθρωπους. Η αλήθεια είναι ότι η πατρότητά του ποιήματος αμφισβητείται, παρ' όλα αυτά ο ρατσισμός του Lovecrafrt δε χρειάζεται κάποια εξόφθαλμη απόδειξη - είναι διάχυτος στο έργο του.

Πριν όμως ρίξουμε τα βιβλία του στην πυρά, ας αναλογιστούμε το εξής: Είναι ένας συγγραφέας από μία άλλη εποχή. Καλό είναι να μην τον κρίνουμε με σύγχρονα δεδομένα, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να κάψουμε τα κείμενα πάρα πολλών άλλων γραφιάδων που ξεκινούν από τον Όμηρο και τον Αισχύλο και φτάνουν μέχρι τον Rudyard Kipling.

Τα cast και οι δημιουργοί

Lovecraft Country

Πίσω από το μεγαλεπήβολο project του HBO βρίσκουμε τον Jordan Peele (Get Out, Us) και τον J.J. Abrams (Starwars) να έχουν αναλάβει χρέη παραγωγών - κάτι, δηλαδή, που είναι ικανό να φέρει δάκρυα χαράς στους fans του horror και του sci-fi. Σε ρόλο show runner είναι η Misha Green που έχει ακονίσει τις ικανότητές της σε σειρές όπως το Sons of Anarchy και το Spartacus ενώ αντίστοιχα και το cast είναι πολλά υποσχόμενο: Ο Jonathan Majors (Atticus Freeman) που ήταν εξαιρετικός στο Da 5 Bloods, o πολύπειρος Courtney B. Vance (Uncle George Freeman), η ανερχόμενη Jurnee Smollett (Letitia 'Leti' Lewis) που έχει κλέψει όλα τα βλέμματα του αντρικού κοινού και ο Michael Kenneth Williams (Montrose Freeman) πιο γνωστός ως Omar του The Wire δημιουργούν έναν, μέχρι στιγμής, εκρηκτικό συνδυασμό.

τέρατα ΛάβκραφτΤα τέρατα

Shoggoth, Cthulhu, Nyarlathotep (κατά κόσμον Έρπον Χάος) και πολλά άλλα τρομακτικά πλάσματα αναμένεται να εμφανιστούν στους δέκτες μας. Για όσους δεν έχουν επαφή με το έργο του συγγραφέα, όλα αυτά ακούγονται κάπως αλαμπουρνέζικα, αλλά ας πούμε ότι απλά πρόκειται για μερικά από τα χειρότερα τέρατα που φιλοξενήθηκαν ποτέ σε λογοτεχνικές σελίδες.

"Άκου τα πλάσματα της νύχτας, τι μουσική φτιάχνουν" λέει ήδη από το πρώτο επεισόδιο ο Uncle George κάνοντας και την απαραίτητη αναφορά σε έναν άλλο μεγάλο της λογοτεχνίας του τρόμου, τον Bram Stoker, συγγραφέα του Δράκουλα (εκδ. Μεταίχμιο).

Η μουσική

Από τη γιαγιά του rock n' roll Sister Rosetta Tharpe και το I want a tall skinny papa μέχρι το Killing Strangers του Marilyn Manson, το soundtrack μέχρι στιγμής είναι ένα από τα highlights της σειράς. Υπάρχουν, μάλιστα, σκηνές που το σκοτάδι και η ειρωνεία παίρνουν σάρκα και οστά μέσα από ένα και μόνο τραγούδι. Όπως, δηλαδή, συμβαίνει με το Whitey on the Moon του Gil Scott-Heron όπου ο τραγουδοποιός μιλά αλληγορικά για τα βάσανα των Αφροαμερικανών που ζουν μαζί με τα ποντίκια όσο οι Λευκοί κατακτούν το διάστημα. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.

Στο άλμπουμ Songwriter, θα ακούσουμε τραγούδια του Johnny Cash από το 1993

Τα εν λόγω τραγούδια ηχογραφήθηκαν από τον τραγουδιστή της κάντρι στα LSI Studios, μια δεκαετία πριν από το θάνατό του σε ηλικία 71 ετών.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Baby Reindeer

Η σειρά του Netflix μπορεί να βασίζεται στην πραγματική εμπειρία του Richard Gadd, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Εμείς τα εντοπίσαμε για σένα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συνάντηση Steve Carell και John Krasinski είναι το reunion που χρειαζόμασταν

Οι πρωταγωνιστές του The Office βρέθηκαν μαζί στο τέλειο βίντεο που βλέπεις εντός.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.