Μετά το The Last Dance, έρχεται το One Man and His Shoes

Φυσικά και αντέχουμε ένα ακόμα ντοκιμαντέρ για τον Michael Jordan- πιο ορθά για τα sneakers του.

Όταν γυρίζεις ένα ντοκιμαντέρ για την ιστορία του πιο διάσημου και λαοφιλή αθλητή στον πλανήτη, εκείνου που έχει χαρακτηριστεί ως GOAT, τότε είναι δεδομένα δύο πράγματα: η τρομακτική επιτυχία και η ακατανίκητη όρεξη για ακόμα περισσότερο περιεχόμενο που τον αφορά. Αυτό ακριβώς που συνέβη δηλαδή με τον Michael Jordan και το docuseries του Netflix, The Last Dance- έκανε πρεμιέρα τον περασμένο Απρίλιο και η ιστορία του ξεδιπλώθηκε μέσα από δέκα συνολικά επεισόδια. 

Μερικούς μήνες μετά το φινάλε του, στα τέλη Αυγούστου κυκλοφόρησε η ηχητική συνέχεια του, το Beyond the Last Dance. Ένα podcast επίσης δέκα επεισοδίων διάρκειας 40' το καθένα, που εξιστορούν άγνωστες πτυχές των θρυλικών Chicago Bulls των 90s, οι οποίες απουσίαζαν από το The Last Dance με πρωταγωνιστή φυσικά τον Air.

Τώρα, έρχεται ένα ακόμα ντοκιμαντέρ, αυτή τη φορά σε μορφή ταινίας, να μας κλείσει το μάτι, τονίζοντας ότι αν νομίζαμε ότι γνωρίζουμε σχεδόν τα πάντα για τον θρύλο του NBA, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ένα βασικό σταθμό στη διαδρομή του: τη συνεργασία του με την Nike το 1984 και τη δημιουργία του Jordan brand, που αποτέλεσε ίσως το μεγαλύτερο αθλητικό deal. Μία σύντομη γεύση πήραμε στο The Last Dance, την οποία έρχεται να εξελίξει το One Man and His Shoes του Βρετανού σκηνοθέτη Yemi Bamiro. Η ιστορία του περιστρέφεται γύρω από το φαινόμενο των Air Jordan, των sneakers που εδώ και δεκαετίες είναι από τα πιο επιθυμητά sneakers παγκοσμίως, εκείνα που αναδιαμόρφωσαν την κουλτούρα των αθλητικών υποδημάτων, αλλά και τον κόσμο της μόδας και του  αθλητισμού, όσο και την εικόνα του ίδιου του Jordan. 

 

Στον ντοκιμαντέρ δεν εμφανίζονται συμπαίκτες του, όπως οι Magic Johnson και Scottie Pippen, αλλά δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί, sneakerheads και πρώην στελέχη της Nike executives, που εξηγούν τους λόγους που οδήγησαν το κορυφαίο sports brand, μια εντελώς "άκαμπτη” εταιρεία εκείνη την εποχή, να υπογράψει συμβόλαιο με έναν μπασκετμπολίστα που τότε έπαιζε στην Βόρεια Καρολίνα και μαζί να δημιουργήσουν τελικά το πιο δημοφιλές αθλητικό υπόδημα όλων των εποχών.

Μετά το The Last Dance, έρχεται το One Man and His Shoes

Σχεδόν ολόκληρη η πρώτη ώρα του φιλμ είναι ουσιαστικά ένα case study πάνω στο μάρκετινγκ- όχι η σκιαγράφηση ενός ψυχολογικού προφίλ όπως συνέβη στο The Last Dance. Από τα highlights σημεία είναι οι αναφορές στον Sonny Vaccaro, το στέλεχος της Nike που γέννησε την ιδέα για το Jordan deal, αλλά και στον σκηνοθέτη Spike Lee, που συνέβαλε τα μέγιστα με τις διαφημίσεις του στην αύξηση του ενδιαφέροντος του κοινού για τα Air Jordan. Καθόλου τυχαίο λοιπόν ο Michael Jordan βγάζει περίπου 130 εκ. δολάρια ετησίως από αυτή τη συνεργασία του.

 

Μετά την πρώτη ώρα, το ντοκιμαντέρ γυρίζει σελίδα και μας συστήνει συλλέκτες των Air Jordan sneakers από όλο τον κόσμο –Αμερική, Ιαπωνία, Γαλλία–, αλλά και νεαρούς που έπεσαν θύματα ληστείας, ξυλοδαρμού, ακόμα και φόνου, για ένα ζευγάρι Air Jordans.

One Man and His Shoes
Η Dazie Williams έχασε τον 22χρονο γιο της, Joshua Woods το 2012. Πυροβολήθηκε από αγνώστους που ήθελαν να του κλέψουν τα Air Jordans που μόλις είχε αγοράσει.

Το ενδιαφέρον στο συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ δεν εξαντλείται στον μύθο του Air και των sneakers του, αλλά τον πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα. "Αυτά τα παπούτσια είναι κοσμήματα στα μάτια ενός φτωχού μαύρου παιδιού. Με αυτά νιώθει ότι μπορεί να ανυψωθεί κοινωνικά, να γίνει κάποιος άλλος, να γίνει σπουδαίος σαν τον Jordan με τον οποίο έχει το ίδιο χρώμα δέρματος", σημειώνει ο λέκτορας στον τομέα του αθλητικού μάρκετινγκ, ο καθηγητής Antonio Williams.


Το ντοκιμαντέρ One Man and His Shoes θα κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο στο BFI London Film Festival στις 13 Οκτωβρίου. Διατείθεται και για online θέαση στην ιστοσελίδα του VICE TV

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10000 Ships, το μυστηριώδες spin-off του Game of Thrones που ακυρώθηκε στο παρά πέντε

Πέρα από τη σειρά του Jon Snow, μόλις μάθαμε για ένα ακόμη που δε βρήκε ποτέ τον δρόμο του για τη μικρή οθόνη.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η μίνι σειρά που πρέπει να δεις αν σου λείπει το Succession

Είναι στο Netflix και έχει μόνο 6 επεισόδια και πρωταγωνιστή τον Jeff Daniels. Ό,τι πρέπει δηλαδή για το σαββατοκύριακο.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10 πικάντικες αλήθειες για τον Channing Tatum

Ο αμερικανός ηθοποιός κλείνει σήμερα 44 χρόνιας ζωής και εμείς βρίσκουμε άγνωστα στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα του.

Γραφει Γιαννης Σπανος