Ο Μιχάλης Λεβεντογιάννης έχει μάθει να συνυπάρχει με τους φόβους του

Ο χαρισματικός ηθοποιός μιλά στο Esquire για την τηλεόραση και τους ρόλους του, την αγάπη του για τα ζώα, τους φόβους του και το ελληνικό #MeToo.

Στην εποχή των χολιγουντιανών ζεν πρεμιέ, θα διεκδικούσε -και θα κέρδιζε κατά πάσα πιθανότητα εύκολα- τον τίτλο του διαδόχου του James Dean. Όσο κολακευτικός κι αν ακούγεται αυτός ο χαρακτηρισμός για ένα νέο ηθοποιό, δεν παύει να παραπέμπει σε "ταμπέλα", από εκείνες που δεν ενστερνίζεται ο Μιχάλης Λεβεντογιάννης

Τα τελευταία χρόνια έχεις συνεχή τηλεοπτική παρουσία, ενώ φέτος πρωταγωνιστείς στη σειρά του Alpha, "Αγγελική", υποδυόμενος τον Μιχάλη. Είναι ένας ρόλος, τον οποίο αγάπησες εξαρχής ή συν τω χρόνω; Ο συγκεκριμένος ρόλος εξ αρχής μου άρεσε ιδιαίτερα γιατί έχω άμεση και καθημερινή επαφή με τα ζώα τα οποία αγαπώ πολύ. Μου δόθηκε η ευκαιρία να αναπτύξω σχέση ζωής με τα άλογα, να μάθω πώς να τους συμπεριφέρομαι, να τα ιππεύω και να περνάω χρόνο μαζί τους. Μόνο και μόνο αυτό υπήρξε σημαντικό κίνητρο για να αγαπήσω το ρόλο. Επίσης, μου αρέσει ότι σε κάποια σημεία γίνεται πολύ δωρικός και έχει στοιχεία του χαρακτήρα μου. 

Είναι γνωστή η φιλοζωική δράση σου μέσω των κοινωνικών δικτύων. Βλέποντας την κατάσταση εκ των έσω, τι μπορεί να κάνει η πολιτεία και τι εμείς για να βελτιωθεί η ζωή των αδέσποτων ζώων; Η φιλοζωία είναι ζήτημα πολιτισμού. Αγαπώ πολύ τα ζώα και πιστεύω βαθιά στην φιλοζωία. Είναι αδιανόητο εν έτει 2021 να σημειώνονται καθημερινά τόσες φρικτές κακοποιήσεις. Οι μαζικοί και νομότυποι κακοποιητές δυστυχώς είναι οι ίδιοι οι δήμοι που εκλέγονται από εμάς, ενδεικτικό παράδειγμα το κυνοκομείο Σπάρτης στο οποίο διαβιούν σε τραγικές συνθήκες εκατοντάδες ζώα.

Τουλάχιστον κατόπιν κινητοποίησης μιας μικρή ομάδας (Σταματίνα Σταματάκου, Έλενα Δέδε, Κατρίνα Τσάνταλη, Σεραφίνα Αβραμίδου) και με πρόσκληση του ίδιου του δήμου οι συνθήκες γι' αυτά τα πλάσματα θα βελτιωθούν. Η πολιτεία οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της φέρνοντας ένα σωστό νομοσχέδιο το οποίο θα εφαρμόσει και δεν θα μείνει στα χαρτιά.

 Εμείς μπορούμε να κάνουμε τα πιο απλά: Να βάζουμε τροφή και νερό στα αδέσποτα ζώα, να μην αδιαφορούμε όταν βλέπουμε ένα ανυπεράσπιστο ζώο σε ανάγκη, να υιοθετούμε, να στειρώνουμε, να μη ζευγαρώνουμε, να μην αγοράζουμε ζώα, να προσφέρουμε οικονομική βοήθεια, να μην κλείνουμε τα μάτια. 

Ο Μιχάλης Λεβεντογιάννης έχει μάθει να συνυπάρχει με τους φόβους τουΘανάσης Γάτος

Θεωρείς τον εαυτό σου περισσότερο θεατρικό ή τηλεοπτικό ηθοποιό; Υπάρχει τέτοιος διαχωρισμός; Διαφωνώ με τις ταμπέλες περί θεατρικών και τηλεοπτικών ηθοποιών. Η τέχνη είναι μία είτε στο σανίδι είτε στο γυαλί. Αυτοί οι διαχωρισμοί ήταν "δημοφιλείς" παλαιότερα με τους ηθοποιούς που αρχικά τους εφήρμοζαν, να γίνονται εν τέλει οι ίδιοι που τους κατέρριψαν. Προσωπικά, αγαπώ πολύ το θέατρο γιατί μου δίνει την ευκαιρία να προσεγγίζω χαρακτήρες που απέχουν πολύ από το δικό μου και να ζω στη σκηνή μέσα από αυτούς. Η τηλεόραση μου δίνει τη δυνατότητα, όμως, να επικοινωνώ με ένα ευρύτερο κοινό από αυτό του θεάτρου.  

Λέγεται πως οι ηθοποιοί του θεάτρου έχουν αποδεχθεί το γεγονός ότι δεν πρόκειται ποτέ να κάνουν περιουσία. Ισχύει κάτι τέτοιο σήμερα; Δυστυχώς, αποτελεί μία αντικειμενική πραγματικότητα. Οι θεατρικές αμοιβές είναι πενιχρές για όλους, πόσω μάλλον εν μέσω πανδημίας που οι ηθοποιοί του θεάτρου στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άνεργοι. Ακόμη και στην "κανονικότητα" εκ προοιμίου βρίσκονταν σε μόνιμη αβεβαιότητα με παραγωγές που έδιναν ελάχιστα ή ακόμη και καθόλου χρήματα παρά την πολύωρη εργασία. Αγαπώ το θέατρο και την τέχνη αλλά είμαι επαγγελματίας ηθοποιός, οπότε οι επιλογές μου έχουν πάντα και ως γνώμονα την οικονομική εξασφάλισή μου.  

Πόσο σε έχει βοηθήσει η εμπειρία σου στη διαχείριση της επιτυχίας και της αποτυχίας; Τι σημαίνει επιτυχία ή αποτυχία; Είναι πολύ σχετικό. Σημασία έχει για μένα να νιώθω πλήρης και όχι ημιτελής, να νιώθω ότι κάνω όσα θέλω κι όσα πιστεύω, να μπορώ να πραγματοποιώ τις επιθυμίες μου και να καλύπτω τις προσωπικές μου ανάγκες όπως εγώ τις ορίζω. Δεν με απογοητεύει μία φαινομενική "αποτυχία". Η "επιτυχία", ιδίως πλέον, μεταφράζεται σε όμορφες στιγμές.  

ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ESQUIRE 2Θανάσης Γάτος

Τι δεν μπορεί να φανταστεί για έναν ηθοποιό κάποιος που είναι εκτός χώρου; Οι περισσότεροι βλέπουν μία τηλεοπτική σκηνή λίγων λεπτών και δεν μπορούν να φανταστούν ότι εμείς έχουμε κάνει γυρίσματα ωρών κυριολεκτικά. Όπως και οι παραστάσεις που διαρκούν περίπου δύο ώρες και χρειάζονται αμέτρητες πρόβες. Το να είσαι ηθοποιός απαιτεί πολύ χρόνο και πολύ κόπο κάτι που κάποιος εκτός χώρου συνήθως δεν αντιλαμβάνεται. 

Τι σε φοβίζει περισσότερο στη δουλειά σου και στη ζωή σου και πώς το αντιμετωπίζεις; Στη δουλειά μου αυτό που με φοβίζει είναι η αβεβαιότητα του επαγγέλματος, όπως βέβαια και όλους τους συναδέλφους μου. Στη ζωή μου οι μεγάλοι μου φόβοι είναι ο θάνατος και η ασθένεια και το πώς μπορώ να ανταποκριθώ σε μία τέτοια συνθήκη. Η απώλεια είναι βάρβαρο πράγμα. Και τις δύο μου φοβίες τις αντιμετωπίζω συνυπάρχοντας μαζί τους. Θέλοντας και μη, όλοι ζούμε με τους φόβους μας.  

Η "Αγγελική" θέτει στο προσκήνιο ζητήματα ευαίσθητα, όπως αυτό της σεξουαλικής κακοποίησης. Είναι η ελληνική κοινωνία ώριμη για το Me Too, για να αντιμετωπίσει ανάλογα ζητήματα; Η κοινωνία είναι πιο ώριμη από ποτέ, απόδειξη η ανταπόκρισή της τις τελευταίες ημέρες στο σωρό καταγγελιών ιδίως από τον καλλιτεχνικό χώρο. Το ζήτημα που έθεσε και ο ασκός του Αιόλου που άνοιξε η Σοφία Μπεκατώρου με την καταγγελία της θέλω να πιστεύω ότι αποτελεί το εναρκτήριο λάκτισμα για την δικαίωση των θυμάτων. Αυτό που δεν θέλω να δω είναι το να γίνονται απλώς αναφορές και οι θύτες στο τέλος να μην τιμωρούνται. Οι τόσο σοβαρές καταγγελίες οφείλουν να πάρουν τη δικαστική οδό.  

ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ESQUIRE 3Θανάσης Γάτος

Ποια είναι η στάση σου απέναντι στα περιστατικά βίας που καταγγέλθηκαν στον αθλητικό και καλλιτεχνικό χώρο; Είχες κάποια αντίστοιχη εμπειρία; Καταδικάζω απερίφραστα κάθε μορφή βίας. Δυστυχώς, οι καταγγελίες που έλαβαν δημοσιότητα αποτελούσαν για χρόνια κοινό μυστικό. Όλοι ήξεραν για τον πασίγνωστο ηθοποιό που βασάνιζε τις συμπρωταγωνίστριές του, πολλοί ήξεραν για τον άλλοτε γόη που κλείδωνε ηθοποιούς στα θέατρα για τις οντισιόν και ουκ ολίγοι επέλεγαν να αγνοούν όσα ακούγονταν για πολύ γνωστό σκηνοθέτη.  Μπορώ να πω ότι είμαι από τους πολύ τυχερούς που όταν πήγε να μου συμβεί κάτι τέτοιο κατάφερα να το αποφύγω.  

Ποιο είναι το σημείο-τομή στην καριέρα ενός ηθοποιού και ποιο το αντίστοιχο στη ζωή ενός άντρα; Στη συγκεκριμένη δουλειά το σημείο-τομή είναι αυτό που έχεις κατακτήσει όσα ήθελες, που έχεις αξιοποιήσει όσα σου δόθηκαν και συνεχίζεις να πραγματοποιείς το όνειρό σου χωρίς όμως να έχεις την ανάγκη να γεμίσεις κάποιο κενό, χωρίς να έχεις αφήσει κάτι ανεκπλήρωτο, έχοντας πλέον την πληρότητα που σε γεμίζει επαγγελματικά και προσωπικά.  

Πώς θα ήθελες να σε θυμάται ο κόσμος σε αρκετά χρόνια από τώρα; Να με θυμάται, αρκεί.  

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.