Είναι το The Circle το Big Brother της Gen Z;

Αν νομίζεις ότι έχεις δει τα πάντα από reality shows, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις.

Κάπου γύρω στο 2010, το Channel 4 θρήνησε την έξοδο του Big Brother από το δίκτυό του και μαζί με αυτό τη 'φήμη' που είχε αποκτήσει ως 'γεννήτρια' ριάλιτι περιεχομένου. Τότε βέβαια, κανείς δε μπορούσε να περιμένει ότι περίπου 8 χρόνια αργότερα, οι παραγωγοί του The Circle θα το τοποθετούσαν και πάλι στην πρώτη γραμμή του ανταγωνισμού. Μεταξύ μας, πρόκειται για μία ιδιοφυή ιδέα σε καιρούς πανδημίας: Απλό, επίκαιρο και τέλειο για γυρίσματα με την απαραίτητη απόσταση, οπότε κανείς δεν ξαφνιάστηκε που τερμάτισε ανάμεσα στα πιο δημοφιλή προγράμματα του δικτύου μαζί με τα Gogglebox και Taskmaster.

Τι είναι το The Circle 

Φαντάσου ένα πολυμίξερ στο οποίο μέσα κάποιος έχει ρίξει μέσα ολίγον από Big Brother, Love Island, Power of Love και Ραντεβού στα Τυφλά. Το κόνσεπτ θέλει τους διαγωνιζόμενους να μένoυν εντελώς απομονωμένοι σε διαφορετικά πολυτελή διαμερίσματα που στεγάζονται στην ίδια πολυκατοικία και να επικοινωνούν μεταξύ τους αποκλειστικά μέσω του προφίλ τους στη σοσιαλμιντιακή εφαρμογή του σόου. Κάποιοι από αυτούς, παρουσιάζονται στους συμπαίκτες τους με ψεύτικα προφίλ, υποδυόμενοι ότι είναι άλλοι και ανταγωνίζονται μεταξύ τους με 'τυράκι' το ποιος θα γίνει ο πιο αγαπητός. Ο χαμένος της υπόθεσης 'φλερτάρει' με το ενδεχόμενο να τον μπλοκάρουν.

Είναι το The Circle το Big Brother της Gen Z;Netflix

> Διάβασε ακόμη: Μία Μαργαρίτα ανθίζει στην ελληνική κουζίνα (και τηλεόραση)

Ενώ τα πρώτα reality shows προσπαθούσε να προωθήσει εαυτόν ως ένα κοινωνικό πείραμα, το The Circle, εντελώς απροκάλυπτα επιλέγει τους παίκτες του με κριτήριο την προθυμία τους να υπερβούν τα όρια. Βέβαια, μερικοί από αυτούς που έχουν ψεύτικο προφίλ τείνουν να είναι πιο ειλικρινείς από τους 'αυθεντικούς', αλλά όπως και να ᾽χει, ο περίπλοκος ιστός των ψεμάτων δημιουργεί δύσκολες καταστάσεις και διάχυτη σύγχυση.

Οι συμμετέχοντες στο μεταξύ, έχουν τη δυνατότητα να παίξουν όποιον θέλουν πέρα από τον εαυτό τους. Κάποιοι δε, έχουν αλλάξει ηλικία, φυλή και φύλο, ενώ τελικός νικητής αναδεικνύεται αυτός που μετά από τρεις εβδομάδες, βαθμολογείται από τους άλλους ως ο πιο δημοφιλής.

The CircleNetflix

Η διαφορετική ίντριγκα

Ένας λόγος για τον οποίο το The Circle χαρακτηρίζεται από πολλούς συναρπαστικό οφείλεται στο casting του. Αντί να γεμίζουν τα διαμερίσματα με 20ρηδες 'του κουτιού', οι παραγωγοί επιλέγουν παίκτες από όλα τα κοινωνικά στρώματα και τις ηλικίες. Η οικοδόμηση βέβαια, αυτής της ποικιλομορφίας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Άσχετα αν οι αιτήσεις συμμετοχής φτάνουν κατά χιλιάδες, η παραγωγή του κυριολεκτικά κυνηγά 'υποεκπροσωπούμενους, διαφορετικούς' ανθρώπους για να τους ενθαρρύνει να υποβάλλουν αίτηση. 

Όταν δημιουργηθεί η τελική 'ομάδα᾽ και ξεκινήσουν τα γυρίσματα η αντοχή τους δοκιμάζεται από την πρώτη κιόλας στιγμή. Τα παράθυρά τους παραμένουν υποχρεωτικά κλειστά, δεν έχουν τηλεόραση, ούτε πρόσβαση στο διαδίκτυο. Για να περάσουν τον ελεύθερο χρόνο τους οι παίκτες μπορούν να διαβάσουν, να μαγειρέψουν, να παίξουν Jenga ή να καταγράψουν τις πιο παρανοϊκές στρατηγικές που τους περνούν από το μυαλό σε σημειωματάρια. Μπορούν επίσης να περάσουν λίγο χρόνο στην ταράτσα του τελευταίου ορόφου του κτηρίου, στο γυμναστήριο ή το υδρομασάζ, αρκεί να αποφύγουν την επαφή με τους υπόλοιπους. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός του διαμερίσματός τους φορούν ωτοασπίδες. Ναι, είναι όσο κλειστοφοβικό ακούγεται. 

The CircleMitch Jenkins / Netflix

Η απίστευτη επιτυχία

Η πρώτη σεζόν του The Circle μεταδόθηκε στο κανάλι 4 τον Σεπτέμβριο του 2018 και διήρκεσε για δύο εβδομάδες με τα γυρίσματα να γίνονται σε μία πολυκατοικία στο Λονδίνο. Ακολούθησε μία δεύτερη σεζόν ένα χρόνο αργότερα, με την παραγωγή να μετακομίζει στο Salford. Η επιτυχία του ήταν τέτοια ώστε να οδηγήσει σε μία σειρά από spin-offs στη Γαλλία, τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ, κάποιες από τις οποίες μπορείς πλέον να βρεις στο Netflix.

Μία ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια που προέκυψε από το franchise είναι οι πολιτισμικές διαφορές στον τρόπο με τον οποίο 'παίζουν' οι συμμετέχοντες. Οι Γάλλοι εμφανίζονται ιδιαίτερα επιθετικοί, τη στιγμή που οι Βραζιλιάνοι είναι πιο 'έξω καρδιά' και θέλουν να κάνουν πάρτι κάθε βράδυ και οι Αμερικανοί μάλλον είναι οι πιο 'ηθικοί' από όλους και λιγότερο διατεθειμένοι να υιοθετήσουν άλλες προσωπικότητες. Άραγε οι Έλληνες πώς θα είναι όταν κάποιο κανάλι ενδιαφερθεί για το The Circle;

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όλα όσα γνωρίζουμε για τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά φέρει την υπογραφή των δημιουργών του Westworld.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Στo Sugar του Apple TV+, ο Colin Farrell μας μυεί στο καλό ουίσκι

Σε αυτήν τη noir σειρά, ο δημοφιλής ηθοποιός υποδύεται έναν σκληροτράχηλο ντετέκτιβ.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όλοι μιλούν για το The Sympathizer με τον Robert Downey Jr.

Το νέο συναρπαστικό κατασκοπευτικό θρίλερ του HBO από ό,τι φαίνεται τα έχει όλα και κυρίως, έναν αγνώριστο Robert Downey Jr..

Γραφει Παυλος Κρουστης

Ο David August έρχεται τον Μάιο στην Αθήνα

Ο καινοτόμος παραγωγός πρόκειται να μας προσφέρει μια συναρπαστική οπτικοακουστική εμπειρία, μετά την κυκλοφορία του τελευταίου του άλμπουμ,VĪS.

Minecraft με Jason Momoa και Jack Black, προφανώς και ανυπομονούμε

Η ταινία βασίζεται σε ένα από τα δημοφιλέστερα video games όλων των εποχών.

Γραφει Παυλος Κρουστης