Ο Tommy Shelby πρέπει να πεθάνει

Ολοένα και πιο φανερό γίνεται ότι ο βασιλιάς της οικογένειας Shelby δύσκολα θα βγει ζωντανός από το έπος Peaky Blinders.

 

Όσο ανυπομονείς για την τελευταία σεζόν μίας σειράς, δημοσιεύματα και πληροφορίες σκάνε από παντού. Νόμος. Εδώ στο Esquire ωστόσο, φιλτράρουμε μόνο όσα έχουν νόημα, όπως για παράδειγμα τις δηλώσεις του Cillian Murphy για την ταινία Peaky Blinders που πρόσφατα μάθαμε ότι βρίσκεται στα σκαριά. 

"Είμαι ανοιχτός σε ιδέες", είπε ο Murphy. "Νομίζω ότι αυτός [ο Steven Knight] το θέλει, αλλά δεν έχω διαβάσει τίποτα".

Αφού λοιπόν ξεκαθαρίσαμε το γεγονός ότι ο Murphy δεν είναι αρνητικός στο ενδεχόμενο μίας ταινίας και παρότι ο Knight δεν πρόκειται να πάρει την άποψή μας για το τι πρέπει να κάνει, ήρθε η ώρα να τεθεί ένα ακόμη ζήτημα: Μήπως ο Tommy Shelby πρέπει να πεθάνει στο τέλος του Peaky Blinders; Πάταξον μεν, άκουσον δε.

>Διάβασε ακόμη: 10 άχαστες ταινίες με τον Cillian Murphy

Καταρχάς ο θάνατος στο Peaky Blinders είναι κάτι πολύ σχετικό. Ο Arthur ήταν νεκρός, μετά δεν ήταν. Ο Danny Whizz-Bang ήταν νεκρός, μετά δεν ήταν, μετά ήταν. Η  Grace συνεχίζει να εμφανίζεται. Ο Alfie Solomon του Tom Hardy παραμένει στο Margate. Γενικά το ηθικό δίδαγμα της σειράς είναι ότι υπάρχει εισιτήριο επιστροφής από τον Άδη.

Και μεταξύ μας, όσο κι αν ο Knight γενικά αποφεύγει σθεναρά να υιοθετεί στοιχεία από άλλες επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές και ταινίες, κάτι συμβαίνει την τελευταία δεκαετία που οδηγεί τους σεναριογράφους να "ξεφορτώνονται" τους μεγάλους πρωταγωνιστές τους. Walter White, Tony Stark, James Bond: Μερικοί πολύ σκληροί για να πεθάνουν, αλλά εν τέλει δε γλίτωσαν, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους.

Ο μύθος του Peaky Blinders

Υπάρχει ένας σημαντικότερος λόγος ωστόσο για να έχει τέτοια κατάληξη και ο Tommy. Η πιο σημαντική επιρροή στο πώς τελειώνει το Peaky Blinders, μεγαλύτερη από το Goodfellas ή το The Godfather - μεγαλύτερη, ακόμη και από το ενστικτώδες μίσος για ό,τι αντιπροσωπεύει ο Julian Fellowes - είναι ο μύθος.

Ο μύθος είναι η κινητήρια δύναμη του Peaky Blinders. Πώς αλλιώς θα μπορούσε ένας τραυματισμένος βετεράνος να φτάσει από το να κλέβει όπλα για τον ιρλανδικό δημοκρατικό στρατό στο να εκπροσωπεί το Small Heath στο Κοινοβούλιο και να εργάζεται για τον Ουίνστον Τσώρτσιλ ως ένα είδος μυστικού πράκτορα; Και ξέρετε τι συμβαίνει στους μύθους. Ο ήρωας ξεκινάει μια αποστολή, ξεπερνά κάποια εμπόδια, τακτοποιεί λίγο-πολύ τα πάντα και στο τέλος πετυχαίνει την ειρήνη με το να παρατήσει τη μάχη, όταν όλοι οι στόχοι του έχουν επιτευχθεί.

Τώρα που ο Tommy δεν είναι πια ένας μηδενιστής με κενό βλέμμα, ο θάνατός του θα ολοκλήρωνε το φινάλε ενός δράματος ως απροσδόκητος και ταυτόχρονα αναπόφευκτος. Πρόσφατα στο μεταξύ, ο Cillian Murphy απάντησε στο Esquire για το τι είδους άνθρωπος ήταν ο Tommy Shelby που του προτάθηκε.

>Διάβασε ακόμη: Δε γινόταν να λείπει ο Tommy Shelby από το κινηματογραφικό Peaky Blinders

"Ένα από τα βασικά πράγματα ήταν ότι δε φοβόταν τον θάνατο. Αυτό ήταν ένα σημαντικό στοιχείο. Στην πραγματικότητα δε δίνει δεκάρα", αποκρίθηκε. Όμως, ο Tommy που γνωρίζουμε στην αρχή της έκτης σεζόν δεν έχει πια καμία σχέση με αυτό που περιέγραψε ο πρωταγωνιστης. 

Έχοντας βρει ένα είδος ηθικής σταυροφορίας στον αγώνα ενάντια στον Oswald Mosley και σε όσα αυτός και οι φασίστες του εκπροσωπούν, ο Tommy έχει πολλά να χάσει με τον θάνατο. Ήταν ηθικά και πνευματικά νεκρός για πολύ καιρό, άρα τώρα που ανακάλυψε έναν τρόπο για να επιστρέψει στη ζωή υπάρχει νόημα στο ενδεχόμενο ενός θανάτου. 
Υπάρχει κάτι επιπρόσθετο, ελαφρώς πιο τετριμμένο, που μας κάνει πιο καχύποπτους επίσης: ,Αν κρίνουμε από το πόσο ενθουσιασμένος φάνηκε ο Cillian Murphy για την ολοκλήρωση της σειράς όταν το βρετανικό Esquire μίλησε μαζί του πρόσφατα, η συμμετοχή του σε οποιοδήποτε παρακλάδι του Peaky δεν είναι και τόσο σίγουρη. 

Η υπομονή (μέχρι να δούμε τι θα αποφασιστεί ) είναι μεγάλη αρετή, το είπαμε αυτό;

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

Η αληθινή ιστορία πίσω από το The Sympathizer του HBO

Η σειρά βασίζεται στο βραβευμένο με Πούλιτζερ μυθιστόρημα του Βιετναμεζο-αμερικανού, Viet Thanh Nguyen.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Δε θα ξεχάσουμε ποτέ το Mezzanine των Massive Attack

Το magnum opus της κολεκτίβας από το Μπρίστολ γίνεται σήμερα 26 χρονών!

Στον φανταστικό κόσμο της Kandè ζουν πλάσματα σκοτεινά

Το video clip του νέου της single Fury of War έχει κάτι μεταφυσικό.

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.