Η ανατριχιαστική, πραγματική ιστορία του Keep Sweet: Pray and Obey στο Netflix

Η μίνι σειρά ντοκιμαντέρ που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο καταπιάνεται με τη δράση μίας πολυγαμικής αίρεσης που δρούσε μέχρι πριν από μία δεκαετία στις Η.Π.Α.

Εδώ και περίπου ένα μήνα, είναι διαθέσιμο στο ελληνικό Netflix το Keep Sweet: Pray and Obey. Η σειρά ντοκιμαντέρ τεσσάρων επεισοδίων με τη σκηνοθετική υπογραφή της Rachel Dretzin αφηγείται την ιστορία της Φονταμενταλιστικής Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων της Τελευταίας Ημέρας (FLDS) και του ηγέτη της -και βιαστή παιδιών- Warren Jeffs. Ποια είναι όμως η αληθινή ιστορία πίσω από την εν λόγω αίρεση;

Πώς ξεκίνησε η FLDS 

Η FLDS προήλθε από την αρχική θρησκεία των Μορμόνων, γνωστή και ως Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών. Ενώ οι Μορμόνοι κατήργησαν την πολυγαμία το 1890, ώστε να γίνει η Γιούτα ξεχωριστή πολιτεία, μία φονταμενταλιστική αποσχιστική αίρεση απομακρύνθηκε τη δεκαετία του 1930 και εγκαταστάθηκε στο Short Creek, γνωστό και ως Colorado City της Αριζόνα.

>Διάβασε ακόμη: Η επιστροφή του Breaking Bad και η αληθινή ιστορία

Η FLDS λοιπόν, συνέχισε να εφαρμόζει την πολυγαμία. Για την ακρίβεια, οι "πιστοί" θεωρούσαν ότι όσες περισσότερες γυναίκες παντρευόταν ένας άνδρας, τόσο πιο κοντά στον Θεό ερχόταν. Μέσα στη σέκτα, οι γυναίκες αναγκάζονταν να ντύνονται με το ίδιο τρόπο και συγκεκριμένα φορούσαν μακριά φορέματα που κάλυπταν κάθε σημείο του σώματός τους, ενώ έπρεπε να έχουν τα μαλλιά τους δεμένα πίσω σε κότσο. Υποχρεώνονταν επίσης να προσεύχονται κάθε ώρα - στους τοίχους ενός εκ των κεντρικών εγκαταστάσεων της αίρεσης υπήρχε η επιγραφή "προσεύχεσθε και υπακούετε" - και όλα τα μέλη της απαγορευόταν να βγαίνουν στον έξω κόσμο ή να γνωρίζουν οτιδήποτε για αυτόν. Όποιος φαινόταν να παραβιάζει τους κανόνες ή όποιον ο ηγέτης (γνωστός ως "προφήτης") ήθελε να ξεφορτωθεί, τον έδιωχναν και τον εξόριζαν κατά το δοκούν.

Οι αρχές γνώριζαν τις παράνομες δραστηριότητες της ομάδας από το 1953, μάλιστα μετά από έφοδο που πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί τέθηκαν υπό κράτηση 36 άνδρες, 86 γυναίκες και 263 παιδιά. Αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να διαλυθεί η αίρεση, καθώς, αφού υποσχέθηκαν να σταματήσουν να ασκούν την πολυγαμία, οι άνδρες τέθηκαν υπό επιτήρηση και σχεδόν όλες οι γυναίκες και τα παιδιά που βρέθηκαν υπό την επιτροπεία του κράτους, επέστρεψαν πίσω στο ράντσο της Αριζόνα.

Η εμφάνιση του Warren Jeffs 

Ο Warren Jeffs παρουσιάστηκε ως προφήτης το 2002, αναλαμβάνοντας το ρόλο από τον πατέρα του. Μόνο δίκαιος ως "πνευματικός ηγέτης" δεν ήταν: Βρισκόταν πίσω από τη μαζική κακοποίηση των γυναικών και των παιδιών, των μελών της αίρεσης. Ο Jeffs παντρεύτηκε 78 γυναίκες, 24 από τις οποίες ήταν ανήλικα παιδιά. Το νεότερο θύμα κακοποίησης που εξανάγκασε σε γάμο ήταν μόλις 14 ετών. Οργάνωσε επίσης και επέβλεψε την κακοποίηση άλλων γυναικών και παιδιών από άλλους άνδρες εντός της αίρεσης- ανθρώπους που δεν είχαν καμία διέξοδο, καθώς ακολουθούσαν τους μόνους κανόνες που γνώριζαν, από τους γονείς τους, την οικογένειά τους και το "Θεό". Όπως λέει ένας επιζών στο ντοκιμαντέρ: "Στο μυαλό μας, η αστυνομία, ακόμη και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν είχαν καμία εξουσία πάνω μας. Ο Warren Jeffs ήταν ο πρόεδρός μας. Ήταν ο προφήτης. Και πώς μπορείς να βάλεις έναν άνθρωπο πάνω από τον Θεό;"

Η Briell Drecker αναγκάστηκε να παντρευτεί τον Jeffs όταν ήταν μόλις 18 ετών. Η ίδια δήλωσε στον Guardian: "Ήμουν τρομοκρατημένη. Κάναμε την τελετή μας και μου ζήτησε να έρθω και να καθίσω στα πόδια του. Εγώ απλά θόλωσα και δεν ανταποκρίθηκα". Εξήγησε επίσης ότι ο Jeffs της έκανε "κάποιες κακές εκπαιδεύσεις", ένας ευφημισμός του FLDS που συχνά περιλάμβανε σεξουαλικές πράξεις που ο Jeffs ισχυριζόταν ότι ήταν διαταγμένες από τον Θεό. Αναφέρθηκε επιπρόσθετα, σε ηχογραφημένες κασέτες -που χρησιμοποιήθηκαν στη δικαστική του υπόθεση- για το πώς οι γυναίκες του έπρεπε να τον ικανοποιούν σεξουαλικά ως "ουράνια εκπαίδευση".

Η ανατριχιαστική, πραγματική ιστορία του Keep Sweet: Pray and Obey στο NetflixNetflix

Το 2006, ο Jeffs αντιμετώπισε δύο κατηγορίες για συνέργεια σε βιασμό, διέφυγε και έγινε ένας από τους πλέον καταζητούμενους εγκληματίες του FBI. Συνελήφθη εν τέλει, στο πλαίσιο ενός ελέγχου ρουτίνας στο Λας Βέγκας, αλλά δεν έγινε τίποτα απολύτως για να βοηθηθεί η κοινότητα μέχρι το 2008, όταν ομοσπονδιακοί πράκτορες έκαναν έφοδο στο ράντσο Yearning for Zion στο δυτικό Τέξας, μετά από πληροφορίες για βιασμούς και κακοποιήσεις σε τηλεφωνική γραμμή βοήθειας. Περισσότερα από 400 παιδιά διασώθηκαν, καθιστώντας την υπόθεση τη μεγαλύτερη υπόθεση επιμέλειας παιδιών στην ιστορία των ΗΠΑ.

>Διάβασε ακόμη: Το ντοκιμαντέρ Navalny αποκαλύπτει -σχεδόν- τα πάντα για τον Vladimir Putin

Μετά από αρκετές διαμετρικά αντίθετες δικαστικές υποθέσεις, ο Jeffs - ο οποίος κατηγορήθηκε επίσης για αιμομιξία και σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων - εκδόθηκε τελικά στο Τέξας και το 2011 κρίθηκε ένοχος για δύο σεξουαλικές επιθέσεις σε παιδί (για σεξ με μία 12χρονη και μία 15χρονη που είχε παντρευτεί), για τις οποίες καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη συν είκοσι χρόνια και πρόστιμο 10.000 δολαρίων.

Υπάρχει ακόμα η FDLS;

Στο μεταξύ, ο Jeffs, ο οποίος βρίσκεται ακόμη στη φυλακή, συνεχίζει να ηγείται της αίρεσης από εκεί. Τα σημερινά μέλη του FLDS συνεχίζουν να θεωρούν τον Jeffs προφήτη που μιλάει με τον Θεό και πιστεύουν ότι έχει καταδικαστεί άδικα. Λέγεται δε, ότι ο συνολικός αριθμός των μελών της μπορεί να ανέρχεται μεταξύ 6.000 και 10.000 ατόμων. Στο σημείωμά του, η σκηνοθέτης αναφέρει: "Οι ιστορίες που διηγήθηκαν αυτές οι γυναίκες -για τη διαδικασία συστηματικού εξαναγκασμού και ελέγχου του νου που ασκούσε ο άνθρωπος που θεωρούσαν θρησκευτικό προφήτη, ο Warren Jeffs- κάθε άλλο παρά αποξενωτικές ήταν. Μετά από πολλούς μήνες που πέρασα κάνοντας ρεπορτάζ γι' αυτήν την ιστορία, κατέστη σαφές ότι αυτές οι γυναίκες θα μπορούσαν να είναι η κόρη μου, η μητέρα μου ή εγώ. Και ήταν επίσης απολύτως ξεκάθαρο ότι επέδειξαν απίστευτο θάρρος και δύναμη εγκαταλείποντας αυτήν την αίρεση που μετατράπηκε σε εγκληματική οργάνωση".

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10000 Ships, το μυστηριώδες spin-off του Game of Thrones που ακυρώθηκε στο παρά πέντε

Πέρα από τη σειρά του Jon Snow, μόλις μάθαμε για ένα ακόμη που δε βρήκε ποτέ τον δρόμο του για τη μικρή οθόνη.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η μίνι σειρά που πρέπει να δεις αν σου λείπει το Succession

Είναι στο Netflix και έχει μόνο 6 επεισόδια και πρωταγωνιστή τον Jeff Daniels. Ό,τι πρέπει δηλαδή για το σαββατοκύριακο.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10 πικάντικες αλήθειες για τον Channing Tatum

Ο αμερικανός ηθοποιός κλείνει σήμερα 44 χρόνιας ζωής και εμείς βρίσκουμε άγνωστα στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα του.

Γραφει Γιαννης Σπανος