Γιατί όλοι βλέπουν το The Bear στο Hulu;

Μία τηλεοπτική απομυθοποίηση του κόσμου της εστίασης, ανάμεσα σε υπαρξιακές κρίσεις και μπόλικη αποδόμηση.

Στην εποχή της απόλυτης κυριαρχίας των κοινωνικών δικτύων, η ανεύρεση αποκλειστικά θετικών κριτικών για ένα τηλεοπτικό προϊόν είναι τόσο πιθανή όσο η ύπαρξη ενός 5αστερου στη Σαντορίνη με χρέωση 50 ευρώ τη βραδιά εν μέσω καλοκαιριού. Παραδόξως όμως, το The Bear του Hulu που είναι διαθέσιμο στο Disney+ (από τις 05/10) δείχνει να καταρρίπτει πανηγυρικά κιόλας την προαναφερθείσα θεωρία, αποσπώντας μέχρι στιγμής διθυράμβους από κριτικούς και κοινό.

Η πλοκή 

Η σειρά καταπιάνεται με τον Carmen "Carmy" Berzatto (Jeremy Allen White), έναν ανερχόμενο και πολλά υποσχόμενο σεφ που αναγκάζεται να επιστρέψει στο πατρικό του στο Σικάγο και να αναλάβει την οικογενειακή επιχείρηση, ένα δημοφιλές συνοικιακό σαντουιτσάδικο. Για να ευδοκιμήσει ωστόσο, σε αυτό το περιβάλλον, ο Carmy πρέπει συχνά να υπομένει την απίστευτη πίεση και το δύστροπο αφεντικό του (Joel McHale). Σε κάποια στιγμή, όποιες ισορροπίες υπήρχαν, διαταράσσονται από την αυτοκτονία του αδελφού του, Mikey (Jon Bernthal), εξαιτίας της οποίας ο σεφ αποφασίζει να αλλάξει εντελώς τη ζωή του και να ανατρέψει το φαινομενικά αψεγάδιαστο εργασιακό σύμπαν στο οποίο ζει και κινείται.

Εν ολίγοις, ο νεαρός άνδρας αποφασίζει να επιστρέψει στη γενέτειρά του, το Σικάγο, και να αναλάβει το παλιό και πλέον παρατημένο κατάστημα με σάντουιτς που ανήκει στην οικογένειά του. Το Original Beef γίνεται το εφαλτήριο της νέας του ζωής -αυτή είναι τουλάχιστον η πρόθεσή του- αλλά φυσικά θα αντιμετωπίσει μία θάλασσα από δράματα, εμπόδια, δυσκολίες πόνο και φόβους. Σα να μην έφτανε αυτό, ο Carmy έρχεται σε αντιπαράθεση και με τον ξάδερφό του Richie (Ebon Moss-Bachrach), ο οποίος είναι παντελώς απρόθυμος για οποιαδήποτε αλλαγή μέσα στο εστιατόριο, αλλά πάνω απ' όλα με το φάντασμα του αδερφού του, ο οποίος έχει αφήσει το μαγαζί σε κακή κατάσταση.

>Διάβασε ακόμη: Τι έμαθα και φέτος παρακολουθώντας MasterChef

Έτσι, τα βάζει με τον συχνά ναρκισσιστικό και ανελεύθερο κόσμο της κουζίνας, τον οποίο κατά καιρούς ο κινηματογράφος έχει οδηγήσει στους τηλεοπτικούς κόλπους μέσω σύγχρονων ψυχαγωγικών προγραμμάτων όπως το Masterchef ή το Hell's Kitchen. Το The Bear είναι ένα τηλεοπτικό μείγμα ανθρωπιάς και συναισθημάτων υψηλού επιπέδου. Προσφέρει μία πραγματικά μοναδική και κυρίως ρεαλιστική εικόνα της γαστρονομικής πραγματικότητας του εξωτερικού, που φαντάζει περισσότερο ενδιαφέρουσα δεδομένου του ότι ασχολείται με το σάντουιτς, ένα έδεσμα στο οποίο δύσκολα κανείς μπορεί να αντισταθεί. Το βασικό πλεονέκτημα της σειράς είναι ότι ξεναγεί το κοινό σε ένα ταξίδι, που εξηγεί αβίαστα τη διαφορά ανάμεσα στην υψηλή γαστρονομία και την οικογενειακή αλλά πεντανόστιμη κουζίνα που μπορεί να δοκιμάσει κανείς στο δρόμο. 

Γιατί όλοι βλέπουν το The Bear στο Hulu;

Ο Carmy παρεμπιπτόντως, θα δυσκολευτεί να καταλάβει πώς η άκαμπτη πειθαρχία και η τελειομανία ενός εστιατορίου με αστέρια Michelin είναι εντελώς εκτός τόπου και χρόνου σε ένα πιο ασαφές περιβάλλον γεμάτο από ανταγωνισμό, πρωτοφανείς δυσκολίες, άγχος, περίεργες συμπεριφορές πελατών, αναξιόπιστους προμηθευτές και διάφορες απρόβλεπτες καταστάσεις. Πρέπει να βάλει σε τάξη όλο αυτό το χάος, αλλά δυσκολεύεται γιατί για να το κάνει χρειάζεται να "σπάσει αρκετά αβγά" και να ανατρέψει παγιωμένες προβληματικές τακτικές του αδερφού του που δημιούργησαν την εν λόγω αναρχία στην κουζίνα. Όπως σωστά έχουν επισημάνει οι διάφοροι κριτικοί, το The Bear καταστρέφει τoν πραγματικά παράλογο διαχωρισμό της κουζίνας από την κοινή λογική - ηθική και τον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο.

>Διάβασε ακόμη: Όλα όσα γνωρίζουμε για το The Gray Man

Καλώς ή κακώς, στα σχεδόν είκοσι χρόνια εκπομπών που παρακολουθούμε με τύπους όπως ο Ramsey, ο Barbieri ή ο Elliot έχει περάσει η πεποίθηση ότι στην κουζίνα μπορεί κανείς να προσβάλλει την ευαισθησία του οποιουδήποτε στο όνομα του τελικού αποτελέσματος στο πιάτο. Από την άλλη, βλέποντας το The Bear, συνειδητοποιεί κανείς πως και η έλλειψη ενός επικεφαλής επίσης είναι κακή. Εντούτοις, η εξαιρετική σκηνοθεσία και το σενάριο επισημαίνουν παράλληλα την ανάγκη να αντιμετωπίζει κανείς ανθρώπινα τους άλλους και να περιορίζει όποιες παρορμήσεις που κατά καιρούς οδηγούν σε κακοποιητικές ή passive aggressive συμπεριφορές. Καμία ικανότητα ή γαστρονομική ιδιοφυΐα δεν αποτελεί άλλοθι ούτε δικαιολογία για αυτές. Κάποτε άλλωστε, έπρεπε να ειπωθεί και αυτό στη μικρή οθόνη. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10000 Ships, το μυστηριώδες spin-off του Game of Thrones που ακυρώθηκε στο παρά πέντε

Πέρα από τη σειρά του Jon Snow, μόλις μάθαμε για ένα ακόμη που δε βρήκε ποτέ τον δρόμο του για τη μικρή οθόνη.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η μίνι σειρά που πρέπει να δεις αν σου λείπει το Succession

Είναι στο Netflix και έχει μόνο 6 επεισόδια και πρωταγωνιστή τον Jeff Daniels. Ό,τι πρέπει δηλαδή για το σαββατοκύριακο.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10 πικάντικες αλήθειες για τον Channing Tatum

Ο αμερικανός ηθοποιός κλείνει σήμερα 44 χρόνιας ζωής και εμείς βρίσκουμε άγνωστα στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα του.

Γραφει Γιαννης Σπανος