Μαρία Μπέη, η Νέμεσις του MasterChef 7

Κάποιος έπρεπε να βάλει τάξη στο διαγωνισμό μαγειρικής. Ίσως το καταφέρει η τρίτη φιναλίστ του MasterChef 4.

Γράφει: Νίκη Κοντομηνά 28 Φεβρουαρίου 2023

Αν το Twitter αποτελεί βαρόμετρο συμπάθειας ή αντιπάθειας για τους σύγχρονους τηλεοπτικούς "ήρωες", τότε η Μαρία Μπέη σίγουρα δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Παρόλα αυτά, βάσει του love to hate κανόνα, συζητιέται -και πολύ μάλιστα- και αυτό είναι αρκετό για να εξασφαλίσει την είσοδό της στο MasterChef 7 που διανύει τον δικό του τύποις all star κύκλο. 

Σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό, η παίκτρια με καταγωγή από την Πιερία που (αν δεν κάνω λάθος) τερμάτισε 3η στη δική της σειρά επίδοξων τηλεοπτικών σεφ, επικρίνεται και κατακρίνεται στο διαδίκτυο για τον τρόπο για τον οποίο ντύνεται και βάφεται ενώ βρίσκεται στην κουζίνα. Γιατί ως γνωστόν, για να είσαι πίσω από τον πάγκο, πρέπει να συμμετέχεις σε κάποιου είδους κάστα αχτένιστων και απεριποίητων ή να προσαρμόζεις το στυλ σου ανάλογα με την κοινή γνώμη.

Επίσης, δείχνει να μπορεί να δώσει φαρμακερές απαντήσεις σε όσους πιστεύουν ότι μπορούν να την πατρονάρουν. Κοινώς, φέρει τα χαρακτηριστικά που καταλογίζονται ως αρνητικά, στην περίπτωση του θηλυκού γένους. Άλλωστε, το θάρρος, και σε τραβηγμένες περιπτώσεις, το θράσος και η αγένεια συγχωρούνται στο αρσενικό που ενδέχεται να μην έχει ωριμάσει ακόμα ή που τοιουτοτρόπως αποδεικνύει την αντρίλα του, αλλά όχι στη γυναίκα. Εκείνη, ανεξαρτήτως ηλικίας, πρέπει να τηρεί χαμηλούς τόνους, να φέρεται μειλίχια και συγκαταβατικά προστατεύοντας την προκατ ντελικάτη φύση της. 

Μία κόντρα βγαλμένη μέσα από τη ζωή

Τα παραπάνω είναι αρκετά για να πυροδοτήσουν εκ νέου δεύτερο κύκλο μισογύνικων και σεξιστικών σχολίων εναντίον της Μαρίας Μπέη στα σόσιαλ μίντια.  Η Μαρία, από το trailer κιόλας στο μεταξύ, δε χαρίζει κάστανα στον Ηλία Κιαζόλι που μιλά για "γυναικάκια" και που βάσει πρότερου masterchefικού βίου και δηλώσεων των συμπαικτριών του θεωρεί υποδεέστερες τις συναδέλφισσές του στον ιερό τόπο της κουζίνας. Μέχρι στιγμής, είναι και η μοναδική που μοιάζει αποφασισμένη να αντιμετωπίσει στα ίσια τέτοιες πρακτικές, που ελλοχεύουν σε κάθε χώρο εργασίας - ειδικά όταν κάποιος αισθάνεται τα κεκτημένα του να απειλούνται. Στη συνταγή του μαγειρικού ριάλιτι που διψά για έριδες και τηλεθέαση, αυτή η κόντρα εννοείται ότι λειτουργεί όπως το βούτυρο στο ψωμί. 

Μία μικρή διευκρίνιση: Δεν είναι υποχρεωτικό να συμπαθείς τη Μαρία και κάθε Μαρία. Αν όμως ο λόγος για τον οποίο την αποστρέφεσαι είναι το πώς ντύνεται και βάφεται, δηλαδή ένα προσωπικό της δικαίωμα, τότε σκέψου πώς θα ήταν να κρίνεσαι ο ίδιος εξαιτίας των στυλιστικών σου επιλογών. Αν δεν την αντέχεις επειδή δε σου αρέσουν οι πληρωμένες της απαντήσεις, σκέψου διπλά τι θα έπρεπε να αποκριθεί η (μελλοντική) κόρη σου εάν και εφόσον στον εργασιακό της χώρο της είχε προαποφασιστεί ότι δε μπορεί να υψώσει ανάστημα επειδή είναι "γυναικάκι". Δυστυχώς, η αψιμαχία Μπέη-Κιαζόλι είναι βγαλμένη μέσα από τη ζωή άσχετα αν εν έτει 2023 θα ΄πρεπε να είναι παρωχημένη. 

Αν χρειάζεται λοιπόν, μία Μπέη για να βάλει στη θέση τους τους Κιαζόλι εκεί έξω, εμείς δε θα πούμε όχι. Σκέψου το κι εσύ. 

Υ.Γ: Δεδομένου του ότι τα spoilers (και το σιωπηλό του Instagram) κάνουν λόγο για είσοδο και του Δημήτρη Μπέλλου -και συντρόφου της Μπέη- στο διαγωνισμό, το μόνο σίγουρο είναι πως έχουμε να δούμε πολλά ακόμη. Μην ξεχνάμε ότι το MasterChef δε διανύει τυχαία την 7η σεζόν του.  

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr