Aξίζει το Peaky Blinders μία θέση στο 'πάνθεον' των κλασσικών σειρών;

Πριν από 10 χρόνια, έκανε πρεμιέρα μία από τις καλύτερες βρετανικές σειρές όλων των εποχών.

Είναι δύσκολο να το κάνεις εικόνα σήμερα, αλλά υπήρχε μία περίοδος - πριν από τους νεαρούς άνδρες που έβγαιναν από τα μπαρμπέρικα με undercut κουρέματα – που οι τραγιάσκες ήταν βασικό χαρακτηριστικό μόνο για τους καπετάνιους των μαουνών που διέσχιζαν τα ποτάμια της βρετανικής εξοχής και η φράση "peaky blinder” δεν σήμαινε και κάτι ιδιαίτερο. Η δραματική crime σειρά του Steven Knight για το BBC άλλαξε όλα αυτά εν μία νυκτί. Κάνοντας πρεμιέρα στις 12 Σεπτεμβρίου 2013, το Peaky Blinders μας εισήγαγε στους γεμάτους κάρβουνο και καπνό δρόμους του Μπέρμινγχαμ λίγο μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, τότε που η οικογένεια των Shelby – με αρχηγό τον Cillian Murphy στο ρόλο του Tommy που μας στοιχειώνει ακόμα – σχεδίαζε την εγκληματική της άνοδο.

Aξίζει το Peaky Blinders μία θέση στο 'πάνθεον' των κλασσικών σειρών;
Ο Cillian Murphy στο ρόλο του Tommy Shelby

Μία δεκαετία από την πρεμιέρα της, η δημοτικότητα της σειράς παραμένει στα ύψη και συνεχώς αυξάνεται. Πέραν των βραβείων BAFTA και των διθυραμβικών κριτικών, η επιρροή της στην ποπ κουλτούρα έχει ως αποτέλεσμα τη ζήτηση κουρεμάτων α λα Peaky Blinders, καθώς και την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος σε καπέλα παλιού στιλ και σε άλλα χαρακτηριστικά στοιχεία από τη δεκαετία του 1920. Εμφανίστηκαν επίσης, θεματικοί Peaky Blinders γάμοι, μπαρ, μπύρες και φεστιβάλ, τατουάζ Tommy Shelby, θεματική κρουαζιέρα, και σύμφωνα με το βρετανικό Office for National Statistics, πολλοί γονείς δίνουν ονόματα χαρακτήρων της σειράς στα μωρά παιδιά τους. Όλα αυτά ίσως να μη σχετίζονται με την ποιότητα της σειράς αλλά σίγουρα αποτελούν μέρος της κληρονομιάς που αφήνει, καθώς και της επίδρασής της. Και εδώ τίθεται το ερώτημα: είναι τελικά καλή η σειρά ή όχι τόσο; Μετά από άλλα δέκα χρόνια, θα συνεχίσουμε να συζητάμε για τους Peaky Blinders;

Για αρχή, τα καλά. Η αείμνηστη Helen McCrory, o Cillian Murphy και η Natash O'Keefe, έδωσαν μερικές από τις καλύτερες ερμηνείες στη βρετανική τηλεόραση. Όσο η σειρά και οι δεκαετίες προχωρούσαν, είναι πραγματικά ένα πολύ στιλάτο show, όσον αφορά τα ενδύματα και το set design. Η προσπάθεια του Stephen Knight να απεικονίσει κάποια πραγματικά γεγονότα, όπως η άνοδος της Βρετανικής Ένωσης Φασιστών, είναι αξιέπαινη.

To Peaky Blinders χάνει όταν προσπαθεί απεγνωσμένα να φανεί cool. Συχνά, το παρακάνει και σε αφήνει να αναρωτιέσαι όταν πέφτουν οι τίτλοι τέλους. Θυμήσου το αταίριαστο soundtrack από τον ραδιοφωνικό σταθμό Radio X. Τη σκηνή όπου ο Arthur, γυμνός από τη μέση και πάνω εν μέσω καπνού και φωτιάς σε ένα εργοστάσιο των Shelby έχει περιλουστεί με κόκκινη μπογιά ενώ αποτελειώνει δύο τύπους. Τα νέον φώτα, τον καπνό παντού, αυτούς τους μονόλογους λες και βγήκαν από κάποιο έργο του Dickens. Είναι πράγματι υπερφιλόδοξο ακόμα και για το BBC, όχι τόσο καλό σαν τελικό αποτέλεσμα κάποιες φορές.

Υπερέχει η ποιότητα του κριντζαρίσματος; Η σειρά The Sopranos είναι το τέλειο παράδειγμα ενός σόου που άλλαξε την τηλεόραση. Οι Peaky Blinders δεν έχουν το χιούμορ των Sopranos ή την ικανότητα να μπουν βαθιά μέσα στους χαρακτήρες, αλλά τουλάχιστον προσπαθεί. Όσο προχωράει, ο τόνος γίνεται πιο σοβαρός, το κορδωμένο – σε slow motion - περπάτημα των ηρώων μπαίνει πιο ψηλά από μία βαθύτερη εξερεύνηση των ανθρωπίνων συναισθημάτων. Τους άφησε περισσότερο χρόνο να ανασάνουν, οι κακοί μοιάζουν λιγότερο με καρτούν ενώ οι αντιήρωες γίνονται ακόμα πιο αληθινοί. Όπως οι θεραπευτικές συνεδρίες του Tony Soprano, έτσι και οι σκοτεινές νύχτες του Tommy Shelby πρέπει να είναι αβάσταχτες. Όπως η Carmela Soprano, έτσι και η Aunt Polly (Helen McCrory) μάχεται να μετατοπίσει τη σειρά και πέραν του κόσμου που τα πάντα κινούνται γύρω από τους άνδρες.

Ναι, το Peaky Blinders είναι σκοπίμως ευτελές σε κάποια σημεία του. Και ναι, πολλές σειρές έχουν μία αδύναμη αρχή. Για να επενδύσεις χρόνο στο Peaky Blinders, πρέπει να το δεχτείς όπως είναι. Παρά τα ψεγάδια του, μπορείς να κολλήσεις παρακολουθώντας το. Αν προστεθεί και μία φημολογούμενη ταινία με την ελπίδα να είναι στο ίδιο επίπεδο με τη σειρά, το Peaky Blinders θα γράψει με χρυσά γράμματα τη δική του τηλεοπτική ιστορία και κανένα κακόγουστο t-shirt ‘By order of the Peaky Blinders!’ δε μπορεί να του αφαιρέσει αυτό το δικαίωμα.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10000 Ships, το μυστηριώδες spin-off του Game of Thrones που ακυρώθηκε στο παρά πέντε

Πέρα από τη σειρά του Jon Snow, μόλις μάθαμε για ένα ακόμη που δε βρήκε ποτέ τον δρόμο του για τη μικρή οθόνη.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η μίνι σειρά που πρέπει να δεις αν σου λείπει το Succession

Είναι στο Netflix και έχει μόνο 6 επεισόδια και πρωταγωνιστή τον Jeff Daniels. Ό,τι πρέπει δηλαδή για το σαββατοκύριακο.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10 πικάντικες αλήθειες για τον Channing Tatum

Ο αμερικανός ηθοποιός κλείνει σήμερα 44 χρόνιας ζωής και εμείς βρίσκουμε άγνωστα στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα του.

Γραφει Γιαννης Σπανος