Γιατί όλοι κλαίνε με το remake του One Day στο Netflix;

Πρόκειται για τη σειρά που συζητιέται όσο καμία άλλη τελευταία και θυμίζει το κλασικό πλέον, Love Story.

Γράφει: Παύλος Κρούστης 27 Φεβρουαρίου 2024

Η τηλεοπτική μεταφορά της αγαπημένης ρομαντικής ταινίας του 2011 με την Anne Hathaway, One Day, ανέβηκε γρήγορα στην κορυφή του Netflix, γοητεύοντας το κοινό σε όλο τον κόσμο με την ειλικρινή αφήγησή της.

Αντικατοπτρίζοντας τον κινηματογραφικό της προκάτοχο, η σειρά εξιστορεί την οδυνηρή ιστορία δύο εφήβων που δημιουργούν μια βαθιά σχέση κατά την παραμονή της αποφοίτησής τους, παλεύοντας με την απειλητική προοπτική να χωρίσουν οι δρόμοι τους.

Στο Νο. 1 του ελληνικού Netflix

Από το ντεμπούτο της στο Netflix, η σειρά One Day έχει εκτοξευθεί, κατακτώντας την πρώτη θέση στο ελληνικό Netflix και την 3η θέση στο Netflix Global Top 10 την εβδομάδα 5-11 Φεβρουαρίου, συγκεντρώνοντας 5,3 εκατομμύρια προβολές. Την πρώτη θέση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου κατέλαβε το Griselda με 10,3 εκατομμύρια προβολές και η πρώτη σεζόν του The Tourist ήταν στο νούμερο δύο με 6,8 εκατομμύρια προβολές. Αμέσως μετά, κατέκτησε την κορυφή παγκοσμίως, αλλά και τα περισσότερα σχόλια στα σόσιαλ μίντια, λόγω... συγκίνησης. 

Η ταχεία άνοδος του One Day είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη, αν αναλογιστεί κανείς ότι η ημερομηνία κυκλοφορίας του ήταν η 8η Φεβρουαρίου, γεγονός που το κατέστησε επιλέξιμο μόνο για ένα μέρος της περιόδου καταγραφής. Παρόλα αυτά, η σειρά κατάφερε να εξασφαλίσει μια εξέχουσα θέση, εκτοπίζοντας καθιερωμένα αγαπημένα προγράμματα, όπως τα House και Love on the Spectrum.

Λίγα λόγια για το βιβλίο που έγινε ταινία και, μετά, σειρά

Ο David Nicholls, συγγραφέας του ομώνυμου βιβλίου, στο οποίο βασίζεται η σειρά, πρόσφατα μίλησε στο βρετανικό Esquire. Το μυθιστόρημά του, One Day, του 2009 είναι η ιστορία εφήβων, που θα έπρεπε να είναι μαζί. Οι περιστάσεις δεν τους βοηθούν και σχεδόν χάνουν την ευκαιρία τους. Η πλοκή για το αν θα είναι ή δεν θα είναι μαζί αποτελεί κλισέ, όμως ο Nicholls την ανατρέπει με μια έξυπνη δομική επινόηση. Συναντάμε την Emma και τον Dexter την ίδια μέρα (15 Ιουλίου, την επέτειο της πρώτης τους συνάντησης), κάθε χρόνο, επί 20 χρόνια.

Το One Day έγινε παγκόσμιο μπεστ σέλερ, κυκλοφορώντας πέντε εκατομμύρια αντίτυπα σε 40 γλώσσες. Ήταν το είδος του βιβλίου για το οποίο οι άνθρωποι πίεζαν τους φίλους τους να το διαβάσουν.

Έκτοτε, ο Nicholls έχει εκδώσει δύο βιβλία και έχει γράψει αρκετά σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της αναγνωρισμένης διασκευής των μυθιστορημάτων του Patrick Melrose, αλλά τον ρωτούν ακόμα για το One Day. Τώρα που Netflix κυκλοφόρησε την εν λόγω σειρά, προφανώς και θα υπάρξει συνέχεια σε αυτήν την επιτυχία.

Στη σειρά πρωταγωνιστούν η Ambika Mod και ο Leo Woodall. Αν και δεν είναι ακριβώς άγνωστοι (ο Woodall εθεάθη για τελευταία φορά στη δεύτερη σεζόν του The White Lotus και η Mod υποδύθηκε μια γιατρό στο This Is Going To Hurt), είναι πολύ λιγότερο διάσημοι από τους ηθοποιούς που ανέλαβαν τελευταία τους ρόλους στην ταινία του 2011, την Anne Hathaway και τον Jim Sturgess.

Πώς διαφέρει σε σχέση με την ταινία

Σε ερώτηση που έκανε το βρετανικό Esquire στον συγγραφέα για τις διαφορές της σειράς σε σχέση με την ταινία, ο Nicholls απαντά: "Η μορφή είναι η μεγάλη διαφορά. Αυτή η δομή δεν υπήρχε όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο. Στην ταινία, τα κεφάλαια, οι ημέρες, γίνονται ιστορικά κομμάτια που αποτελούν μέρος μιας μεγαλύτερης ιστορίας: κρίκοι στην αλυσίδα. Σε μια σειρά, κάθε κεφάλαιο, κάθε μέρα είναι μια ιστορία από μόνη της, με αρχή, μέση και τέλος. (Συχνά έχει) το δικό της ύφος και τόνο: ένα σόλο κομμάτι, μια ρομαντική κωμωδία, ένα πιο σκοτεινό δράμα, μια φάρσα. Πράγμα που δίνει τρομερή ελευθερία και στους σεναριογράφους".

Και συνεχίζει: "οι άνθρωποι συχνά μιλούν για τη διασκευή με βάση το σενάριο, αλλά σχεδόν εξίσου σημαντικό, αν όχι περισσότερο, είναι το κάστινγκ. Όταν έχεις υπέροχους ηθοποιούς, αναδεικνύουν... διαφορετικά στοιχεία".

Εμείς πάντως, δε θα προτείναμε να τη δείτε αν δεν είστε σε καλή ψυχολογική κατάσταση ή χωρίσατε πρόσφατα. Ναι, είναι τόσο συγκινητική. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10000 Ships, το μυστηριώδες spin-off του Game of Thrones που ακυρώθηκε στο παρά πέντε

Πέρα από τη σειρά του Jon Snow, μόλις μάθαμε για ένα ακόμη που δε βρήκε ποτέ τον δρόμο του για τη μικρή οθόνη.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η μίνι σειρά που πρέπει να δεις αν σου λείπει το Succession

Είναι στο Netflix και έχει μόνο 6 επεισόδια και πρωταγωνιστή τον Jeff Daniels. Ό,τι πρέπει δηλαδή για το σαββατοκύριακο.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10 πικάντικες αλήθειες για τον Channing Tatum

Ο αμερικανός ηθοποιός κλείνει σήμερα 44 χρόνιας ζωής και εμείς βρίσκουμε άγνωστα στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα του.

Γραφει Γιαννης Σπανος