10 σειρές και ταινίες για να δεις μετά το True Detective: Night Country

Αν σου λείπει η ατελείωτη νύχτα και η Jodie Foster, η λίστα αυτή φτιάχτηκε για σένα.

Esquire Team
Γράφει: Παύλος Κρούστης 21 Φεβρουαρίου 2024

Μετά το φινάλε του True Detective: Night Country, έχουμε μερικές απορίες. Ίσως όμως ποτέ να μην πάρουμε απαντήσεις. Η σειρά του HBO ολοκλήρωσε τον 4ο κύκλο της με το τέλος του 6ου επεισοδίου και εμείς μείναμε πάλι χωρίς True Detective. Ήταν μεγάλη η αναμονή και λίγα τα επεισόδια. Πεινάμε. Γι' αυτό είπαμε να δούμε τι άλλο έχει το μενού.

Αν ψάχνεις κι εσύ για περισσότερες ταινίες και τηλεοπτικές σειρές που θα σου δώσουν άλλο ένα συναρπαστικό αστυνομικό μυστήριο, τότε μπορούμε να σε βοηθήσουμε σε αυτό. Αν σου άρεσε η υπερφυσική "επικάλυψη" του Night Country, ο οικολογικός τρόμος, το μυστήριο με τις δολοφονίες ή η πολύ καλή ερμηνεία της Jodie Foster, έχουμε μπόλικες προτάσεις για εσένα.

The Twilight Zone (1959-1964)

Ενδιαφέρεσαι για φιλοσοφικά διλήμματα και ανεξήγητα φαινόμενα; Το The Twilight Zone τα έχει όλα αυτά και πολλά άλλα. Υπάρχει επεισόδια που θα ικανοποιήσουν την πείνα σου για τα πάντα: σωσίες, UFO, ακόμα και κούκλες που ζωντανεύουν. Ακριβώς όπως είπε ο Rod Sterling, "υπάρχει μια πέμπτη διάσταση... μεταξύ του λάκκου των φόβων του ανθρώπου και της κορυφής της γνώσης του". Σε αυτό το άγνωστο, τρομακτικό μέρος μπορείς να βρεις ατελείωτες ώρες ψυχαγωγίας.

Alien (1979)

Τίποτα δεν συγκρίνεται με την απομόνωση σε ένα διαστημόπλοιο, αν θέλεις να ανεβάσεις παλμούς. Το Alien σχετίζεται ελαφρά με το Night Country από την άποψη ότι μια τυπική εργασιακή διαδικασία αλλάζει ξαφνικά προς τον κοσμικό τρόμο. Επιπλέον, το Alien διαθέτει μια σκληροτράχηλη πρωταγωνίστρια, που βυθίζεται στο άγνωστο για να προστατεύσει τον εαυτό της και τους ανθρώπους που αγαπά.

The Shining (1980)

Αν το να είσαι παγιδευμένος μέσα σε μια χιονοθύελλα, ενώ παράλληλα χάνεις την επαφή με την πραγματικότητα, σου ακούγεται σαν ωραία ιδέα, θα λατρέψεις το The Shining. Αυτή η κλασική διασκευή του βιβλίου του Stephen King είναι γεμάτη αξέχαστες τρομακτικές στιγμές και χειμωνιάτικη ατμόσφαιρα. Όλοι μας τρελαινόμαστε λίγο μερικές φορές. Και το The Shining είναι το τέλειο παράδειγμα για το πώς ο κρύος καιρός και ένα απόκοσμο περιβάλλον μπορούν να κλονίσουν την επαφή σου με την πραγματικότητα.

The Thing (1982)

Αν εξακολουθείς να ψάχνεις για παγωμένη κοσμική φρίκη, που δεν μπορείς να κατανοήσεις, το The Thing είναι must-watch. Αν νόμιζες ότι η Αλάσκα φαίνεται σκοτεινή, κρύα και μίζερη, το The Thing διαδραματίζεται σε μια ακόμη πιο ανελέητη τοποθεσία: την Ανταρκτική. Στην ταινία, μια ομάδα ερευνητών (όπως στο Night Country) σταθμεύουν στην Ανταρκτική και βρίσκονται στο έλεος ενός απάνθρωπου πλάσματος, που είναι αποφασισμένο να τους καταστρέψει όλους.

Twin Peaks (1990-1991 & 2017)

Σου αρέσει να παρακολουθείς παράξενα ζευγάρια ντετέκτιβ να συνεργάζονται για την εξιχνίαση ενός φρικτού φόνου; Από εδώ ο πράκτορας Cooper και ο σερίφης Truman του Twin Peaks. Η αγαπημένη σειρά διαθέτει μερικά από τα στοιχεία, που επηρέασαν το Night Country, όπως μια φαινομενικά απλή μικρή πόλη που κρύβει μεγάλα μυστικά, αλλά και υπερφυσικό τρόμο. Είτε είσαι παλιός fan αυτής της θρυλικής σειράς του Lynch, είτε δεν το έχεις παρακολουθήσει ακόμα, υπάρχει κάτι καινούργιο να ανακαλύψεις μέσα στη σειρά.

The Silence of the Lambs (1991)

Αυτή η εμβληματική ταινία τρόμου έχει τον ρόλο της Jodie Foster που ενέπνευσε την Issa López, την υπεύθυνη της σειράς Night Country, όταν έγραφε αυτή τη σεζόν. Σίγουρα μπορούμε να δούμε κομμάτια της Clarice, της ακομπλεξάριστης και σκληρής πράκτορα του FBI, στη Liz Danvers. Όπως και η Danvers, η Clarice πρέπει να εξιχνιάσει τη δολοφονία μιας νεαρής γυναίκας. Η έρευνα τη στέλνει στα ίχνη ενός δολοφόνου που ενσαρκώνει το κακό της ανθρωπότητας. Το να βρεθείς πολύ κοντά στο πρόσωπο του κακού, θα σε ταρακουνήσει δυνατά. Και καμία ταινία δεν απεικονίζει αυτόν ακριβώς τον τρόμο καλύτερα από το The Silence of the Lambs.

Insomnia (2002)

Αυτή η παλιότερη ταινία του Christopher Nolan αφηγείται μια ιστορία σαν το Night Country, αλλά με τον εντελώς αντίθετο περιβαλλοντικό παράγοντα. Το Insomnia ακολουθεί ένα ζευγάρι ντετέκτιβ που βρίσκεται στα ίχνη ενός δολοφόνου στη μικρή πόλη Nightmute της Αλάσκας. Ωστόσο, η έρευνα περιπλέκεται από έναν τυχαίο πυροβολισμό, παράλληλα με τις επιπτώσεις του αέναου φωτός της ημέρας. Αυτό οδηγεί τον επικεφαλής ντετέκτιβ, τον Dormer του Al Pacino, να μην μπορεί να κοιμηθεί ή να ξεφύγει από την επιδεινούμενη ψυχική του κατάσταση. Αν νόμιζες ότι η αιώνια νύχτα δημιουργούσε προβλήματα, το Insomnia δείχνει γιατί το ατελείωτο φως της ημέρας μπορεί να είναι εξίσου οδυνηρό.

True Detective (Season 1) (2014)

Όταν έκανε πρεμιέρα το 2014, η πρώτη σεζόν του True Detective μάς σόκαρε όλους. Η γοτθική ιστορία, με πρωταγωνιστές τους Matthew McConaughey και Woody Harrelson, παρακολουθούσε δύο αστυνομικούς να πολεμούν τις δυνάμεις του κακού. Διέθετε τεταμένη ατμόσφαιρα, εξερεύνηση φιλοσοφικών ιδεών και ένα ισχυρό ανθρώπινο δράμα για το κακό που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι. Ήταν ένα αφηγηματικό αριστούργημα, που πολλές σειρές προσπάθησαν έκτοτε να μιμηθούν.

The Terror (2018-2025)

Αυτή η ανθολογική σειρά τρόμου είναι εφιαλτική. Στην πρώτη της σεζόν, παρακολουθούμε ένα πλήρωμα εξερευνητών του Βασιλικού Ναυτικού που πλέει σε αχαρτογράφητη περιοχή στην Αρκτική. Τα στοιχεία της φύσης είναι άγρια και το πλήρωμα είναι παγιδευμένο στον πάγο. Πρέπει να βρουν τρόπο να επιβιώσουν στο κρύο και να σωθούν. Φυσικά, η κατάστασή τους δεν τελειώνει εκεί. Υπάρχει επίσης μια άγνωστη παρουσία που τους τρομοκρατεί και έχει βάλει στόχο να τους πιάσει. Αν λαχταράς περισσότερο τρόμο και μυστήριο, πρέπει να κάνεις ένα ταξίδι στο The Terror.

Yellowjackets (2021-)

Ένα σκληρό, ψυχρό περιβάλλον μπορεί να λειτουργήσει ως ανταγωνιστής σε μια τηλεοπτική σειρά. Το Yellowjackets δείχνει με μοναδικό τρόπο το πώς τα στοιχεία της φύσης μπορούν να ωθήσουν τους ανθρώπους στο απόλυτο όριο. Η ιστορία ακολουθεί μια έφηβων αθλητριών, που πρέπει να αντιμετωπίσουν αδιανόητα εμπόδια, όταν το αεροπλάνο τους συντρίβεται στην αχανή δασική έκταση του Οντάριο του Καναδά. Ο βίαιος αγώνας τους για επιβίωση έχει ως αποτέλεσμα μερικές πραγματικά τρομακτικές στιγμές.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr