Τα 6 καλύτερα stand up comedies που θα βρεις στο Netflix

Έξι απολαυστικά specials από τον Eddie Murphy μέχρι τον Louis CK που δεν αφήνουν τίποτα όρθιο.

Καλές οι ταινίες, ακόμα καλύτερες οι σειρές, φοβερά τα ντοκιμαντέρ για τη μουσική, ακόμα καλύτερα εκείνα για το φαγητό, όμως εκτός από αυτά τα κλασικά πιάτα, το μενού του Netflix έχει να προσφέρει και κάτι που χαλαρώνει το μυαλό καλύτερα και από μυοχαλαρωτικό.

Stan up comedy από τις κορυφές του είδους. Καινούργιο και παλιό, αντρικό και γυναικείο, με τόσο σκληρό χιούμορ που μπορεί να πιάσεις τον εαυτό σου να κοκκινίζει από ντροπή ή να νιώθει άβολα. Αυτός όμως δεν είναι και ο ρόλος της κωμωδίας; Να αποδομεί όλη αυτή τη σοβαροφάνεια που μας περικυκλώνει; Ακολουθεί μια μικρή επιλογή με μερικές από τις καλύτερες παραστάσεις stand up comedy μεγάλου μήκους (σ.σ: τα γνωστά και ως specials) που προσφέρει το δίκτυο, ικανές να σε κρατήσουν για ώρες καθηλωμένο στον καναπέ σου.

Baby Cobra | Ali Wong

"Το καλύτερο πράγμα όταν έχεις παντρευτεί κάποιον από την ίδια φυλή είναι ότι μπορείτε να είστε ρατσιστές μαζί, ο άντρας μου είναι μισός Ιάπωνας, μισός Φιλιππινέζος κι εγώ είμαι μισή Κινέζα, μισή Βιετναμέζα, οπότε... περνάμε τον χρόνο με χοντρά αστεία ενάντια στους Κορεάτες" θα πει η πολύ έγκυος Ali Wong, για να δείξει πώς στο stand up δεν υπάρχουν όρια, ούτε φυλετικά, ούτε φύλου, μονάχα αγνό ανόθευτο σαρκοβόρο -και πολύ μαύρο- χιούμορ.

Old Baby | Maria Bamford

Το performance της Maria Bamford δεν είναι για όλα τα γούστα. Είναι σουρεάλ, είναι ιδιαίτερο, θέλει τον χρόνο του για να μπεις στον κόσμο και στο μυαλό της, μπορεί να σε αφήσει παγωτό με την καλή και την κακή έννοια, στο τέλος όμως σε αποζημιώνει και με το παραπάνω. Αν είσαι μπαρουτοκαπνισμένος στο είδος, και θες να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό, μάλλον μόλις βρήκες ποιο θα είναι το επόμενο κλικ σου.

Humanity | Ricky Gervais

Ανθρωπότητα, αυτή η ξεκαρδιστική παρωδία ζωής. Κάπως έτσι αντιμετωπίζει το είδος μας ο σούπερ ταλαντούχος, σούπερ διάσημος, σούπερ κάφρος Ricky Gervais, ένα από τα πιο καυτά ονόματα στον χώρο του stand up παγκοσμίως. Προχωράς με δική σου ευθύνη: το stand up του είναι τόσο σκληρό ώστε να περιέχει ακόμα και ατάκες για μωρά που έφυγαν από τη ζωή. Σκέτος δυναμίτης.

2017 | Louis CK

Ας αφήσουμε πίσω μας τα σκάνδαλα σεξουαλικού περιεχομένου κι ας ξεχωρίσουμε τον καλλιτέχνη από τον άνθρωπο. Ας σταθούμε στον πρώτο, αυτόν δηλαδή που κατέκτησε την κορυφή του stand up comedy και βρίσκεται ακόμα εκεί. Εδώ άλλη μία μεγάλη στιγμή του, από τις πολλές που έχει καταγράψει η κάμερα, καθώς ανεβαίνει πάνω στην σκηνή και μέσα σε λίγα λεπτά αποδομεί το σύμπαν ολόκληρο.

Live in Concert | Richard Pryor
Τα 6 καλύτερα stand up comedies που θα βρεις στο Netflix

Ας γυρίσουμε πίσω στον χρόνο, στα 1979, τότε που δεν είχε καν κυκλοφορήσει η καλύτερη ταινία που αναφέρεται στο είδος, το King of Comedy (1982) του μεγάλου Martin Scorsese. Ίσως το πρόσωπο του Richard Pryor σου θυμίζει κάτι, από τις εποχές που η ελληνική τηλεόραση είχε το καλό συνήθειο να βάζει ταινίες του Mel Brooks. Και τώρα ξέχνα την ιστορική αναδρομή, πάτα play και ετοιμάσου για μια εξωφρενική παράσταση από έναν εξωφρενικό τύπο. Γιατί όπως είχε πει και ο Eddie Murphy: "Αυτή είναι η καλύτερη παράσταση που κινηματογραφήθηκε στην ιστορία του stand up".

Delirious | Eddie Murphy
Eddie Murphy

Φυσικά η προηγούμενη πρόταση του Eddie Murphy θα αμφισβητηθεί από πολλούς, αφού για τους φανατικούς του stand up, και για κάποιους από τους εγχώριους καλλιτέχνες που καταπιάνονται με το είδος, μάλλον αυτή εδώ είναι η πιο εντυπωσιακή στιγμή της αμερικανικής σκηνής. Τρομερά επιδραστικός, τρομερά κεφάτος, τρομερά αθυρόστομος, τρομερός στην κίνηση και το τραγούδι. Γενικά φοβερός και τρομερός Eddie Murphy στα καλύτερά του -και φυσικά πολύ πιο απολαυστικός από ότι στις ταινίες των 80s που αγαπήσαμε πιτσιρικάδες, αφού η σκηνή του stand up υπήρξε, τελικά, ο φυσικός του χώρος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.