Ο απόλυτος οδηγός για το Peaky Blinders

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη συμμορία από το Μπέρμιγχαμ, λίγο πριν την πρεμιέρα της 5ης σεζόν του.

By the order of the Peaky Blinders. Εφτά λέξεις, μία φράση, μία πολύ δυνατή ιστορία. Αν έχεις δει τη σειρά που αφηγείται τις περιπέτειες μίας εγκληματικής οικογένειας την εποχή του Μεσοπολέμου, ξέρεις πολύ καλά ποια είναι αυτή. Κι αν έχεις παρακολουθήσει έστω κι ένα επεισόδιο μπορείς να καταλάβεις γιατί γνωρίζει τόσο μαζική επιτυχία: βία, ανατροπές, σφιχτοδεμένο σενάριο, μυστικοί κώδικες, καλοραμμένα 3-piece κοστούμια, σκληροί έρωτες, ουίσκι, τζιν, άπειρα τσιγάρα και εκατοντάδες πυροβολισμοί είναι δύσκολο να αποτύχουν.

Ένα δράμα εποχής με πολύ σύγχρονη ματιά που έχει αποκτήσει εκατομμύρια οπαδούς

Το τηλεοπτικό show του BBC, με τον Cillian Murphy σε πρωταγωνιστικό ρόλο, γνώρισε μεγάλη επιτυχία από την πρώτη στιγμή. Η αναρρίχηση του Tommy Shelby στα σκαλοπάτια του υποκόσμου, μέσα από ατμοσφαιρικές διαδρομές στο ημίφως των βρετανικών δρόμων, είναι αυτό που λέμε πραγματικά καλή τηλεόραση. Ένα δράμα εποχής με πολύ σύγχρονη ματιά που έχει αποκτήσει μετά από τέσσερις σεζόν εκατομμύρια όχι απλά θεατών αλλά οπαδών. Ιδιαίτερα οι νεαρότερες ηλικίες ορκίζονται αιώνια πίστη στο όνομα των Peaky Blinders. Τι όμως, τελικά, ξέρουμε μέχρι στιγμής για αυτό;

Οι Peaky Blinders στο Netflix

Ο απόλυτος οδηγός για το Peaky Blinders

Όπως ήταν αναμενόμενο η τρομερή επιτυχία στο βρετανικό κοινό ήταν κάτι που δεν θα άφηνε ασυγκίνητο το Netflix. Έτσι από το 2017 το αμερικάνικο δίκτυο έβαλε, με το αζημίωτο, στην πλατφόρμα του το show. Έδωσε όμως πλήρη καλλιτεχνική ελευθερία στον δημιουργό της για την πέμπτη, έκτη κι έβδομη σεζόν που ετοιμάζονται. Άλλωστε ο Steven Knight γνωρίζει από πρώτο χέρι τις ιστορίες του Small Heath· στο μέρος που γεννήθηκε αυτές οι αφηγήσεις συνεχίζουν, μέχρι σήμερα, να αποτελούν κομμάτι του τοπικού αστικού φολκλόρ. 

Το καστ

Peaky Blinders 2

Ας αρχίσουμε τον name dropping, κι ας βρούμε ανάμεσα στα επίθετα των ηθοποιών αρκετά ηχηρά ονόματα: Cillian Murphy (Tommy Shelby), Paul Anderson (Arthur Jr.), Joe Cole (John Shelby), Michael Gray (Finn Cole), Polly Gray (Helen McCrory), Finn Shelby (Harry Kirton), Ada Shelby (Sophie Rundle), Alfie Solomons (Tom Hardy), Grace Burgess (Annabelle Wallis), Charlotte Riley (May Carleton), Linda (Kate Philips), Chester Campbell (Sam Neill), Lizzie (Natasha O'Keeffe), Freddie Thorne (Iddo Goldberg), Bonnie Gold (Jack Rowan) και Aberama Gold (Aiden Gillen).

Οι κύκλοι (και συγγνώμη για τα spoilers)

Πρώτος κύκλος

Peaky Blinders 1

Τα αναχώματα κι οι θηριωδίες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου έχουν αφήσει ανεπούλωτα τραύματα στον ψυχισμό των αδερφών Shelby. Απλά ο Thomas (Cillian Murphy) είναι αρκετά σκληρός και με αρκετά κοφτερό μυαλό για να τα αφήσει πίσω του. Εκτός, βέβαια, από κοφτερό μυαλό κουβαλά και κοφτερά ξυράφια στο κασκέτο του - κάτι που κάνουν τόσο τα αδέρφια του όσο και τα υπόλοιπα μέλη των Peaky Blinders, μίας συμμορίας που πήρε το όνομά της ακριβώς από αυτήν τη συνήθεια.

Στον πρώτο κύκλο τους βλέπουμε να έχουν δαγκώσει μεγαλύτερη μπουκιά από όσο αντέχουν: Έχουν κλέψει όπλα που ανήκουν στον στρατό της Μεγάλης Βρετανίας. O σατανικός επιθεωρητής Campbell (Sam Neil) κι η γοητευτική κατάσκοπος Grace (Annabelle Wallis) αναλαμβάνουν να τους βάλουν στη θέση τους. Κι οι δύο θα χάσουν το παιχνίδι, ο καθένας με πολύ διαφορετικό τρόπο.

Δεύτερος κύκλος

Peaky Blinders 2ος κύκλος

Λίγα χρόνια μετά το τέλος του πρώτου κύκλου, το 1921, η συμμορία των Shelby κάνει πια απόλυτο κουμάντο στο Μπέρμιγχαμ. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό για τον Tommy. Επόμενος στόχος; Οι ιπποδρομίες, όχι απλά της πόλης του αλλά όλης της Αγγλίας. Φυσικά η επέκταση των επιχειρήσεων έρχεται πάντα με κάποιο κόστος. Για να πετύχουν το μεγαλεπήβολο σχέδιο που έχουν καταστρώσει θα συνεργαστούν με έναν περίεργο γκάνγκστερ στο Λονδίνο, τον εβραϊκής καταγωγής Alfie Solomons (Tom Hardy). Μία σχέση που ξεκινά ως συμμαχία για να περάσει στη συνέχεια από σαράντα κύματα.

Τρίτος κύκλος

Peaky Blinders 3

Η τρίτη σεζόν διαφοροποιήθηκε από τις δύο προηγούμενες: Αντί να εξελιχθεί η ιστορία, εξελίχθηκαν κυρίως οι χαρακτήρες, όχι πάντα με τον καλύτερο τρόπο, για αυτό κι από μεγάλο μέρος του κοινού θεωρείται ο πιο αδύναμος μέχρι στιγμής κύκλος.

Μετά το Μπέρμιγχαμ και το Λονδίνο, οι Blinders μπλέκουν στα επικίνδυνα ύδατα της διεθνούς πολιτικής σκηνής: Οι Μενσεβίκοι χρειάζονται όπλα για να πάρουν την εξουσία από τα χέρια των Μπολσεβίκων στη Ρωσία. Σε ποιον λοιπόν θα πρέπει να απευθυνθούν; Ναι, καλά κατάλαβες. Μόνο που η συμμορία από το Small Heath δεν ζει πια στα χαμόσπιτα της γενέτειράς της αλλά σε ακριβές βίλες, πνιγμένη στο αλκοόλ και τα ανομολόγητα πάθη.

Τέταρτος κύκλος

Peaky Blinders 4

ΟΚ, τώρα ήρθε η ώρα για σκληρά spoilers: Στο τέλος της τρίτης σεζόν ο Tommy θα προδώσει την οικογένειά του, στέλνοντας τους πάντες φυλακή. Όταν όμως ξεκινά ο τέταρτος κύκλος, κι αφού οι Blinders έχουν αποφυλακιστεί κι -αναμενόμενα- απομακρυνθεί από τον αρχηγό τους, εκείνος βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν νέο θανάσιμο κίνδυνο που έρχεται από την Αμερική: Τον ίσως χειρότερο εχθρό του μέχρι στιγμής, μία απειλή που ενσαρκώνει με τον καλύτερο τρόπο ο Adrien Brody. Ο Thomas Shelby αναγκάζεται να κολλήσει ξανά το γυαλί που έσπασε για να μπορέσει τόσο εκείνος όσο κι εγκληματική του οικογένεια να επιβιώσουν αλλά και προχωρήσουν στην επόμενη μέρα.

Πέμπτος κύκλος

Peaky 5

Αυτές ήταν όλες οι περιπέτειες της συμμορίας του Μπέρμιγχαμ μέχρι στιγμής. Στις 25 Αυγούστου του 2019 κάνει πρεμιέρα ο νέος κύκλος. Τι γνωρίζουμε όμως μέχρι στιγμής για αυτόν; Πώς οι Blinders μπαίνουν στη δύσκολη δεκαετία του '30, στην οικονομική κρίση του Μεσοπολέμου που έφερε μοιραία και την άνοδο φασιστικών αντιλήψεων στην Αγγλία

Όπως έχουν αποκαλύψει οι παραγωγοί αυτό το τελευταίο θα παίξει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας. Μάλιστα o Tommy θα δεχθεί μία πρόταση από έναν χαρισματικό πολιτικό -κάτι μας λέει ότι θα προέρχεται από τον προοδευτικό χώρο- που δεν θα μπορεί να αρνηθεί. Η απόφασή του θα επηρεάσει εκείνον, την οικογένειά του αλλά και το μέλλον της ίδιας της Μεγάλης Βρετανίας.

Έκτος κι έβδομος κύκλος

Peaky Blinders ταινία

Όπως αναφέρθηκε και πιο πριν, θα υπάρχουν σίγουρα άλλες δύο σεζόν Peaky Blinders. Ας δούμε όμως τι έχει δηλώσει σχετικά ο Steven Knight επί του θέματος: "Σίγουρα θα γυρίσουμε μία έκτη σεζόν και μάλλον και μία έβδομη. Έχουμε μιλήσει με τον Cillian Murphy, αλλά και το υπόλοιπο καστ, και είναι όλοι σύμφωνοι". Μία ακόμη λεπτομέρεια μάλιστα που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι ότι ο έκτος κύκλος θα βρει τη δράση να επιστρέφει στο Μπέρμιγχαμ. 

H ταινία

peaky

Και τώρα ώρα για κάτι που πιθανόν δεν γνωρίζεις: Ο Otto Bathurst ανακοίνωσε πως η σειρά θα μεταφερθεί και στη μεγάλη οθόνη. Ο σκηνοθέτης των πρώτων τριών επεισοδίων του πρώτου κύκλου αποκάλυψε στο Yahoo!Movies ότι ο δημιουργός Steven Knight ήδη έχει καταπιαστεί με το σενάριο του φιλμ. "Πιστεύω ότι ο Steven Knight έχει μερικές πολύ καλές ιδέες. Θα ήθελα να το κάνω" ήρθε να συμπληρώσει, πριν κάποιον καιρό, ο Cillian Murphy στο Βρετανικό Esquire.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η ζωή της Brigitte Macron γίνεται σειρά

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

Ένας θεός μόνο ξέρει γιατί δε θα δούμε το The Movie Critic, την 'τελευταία ταινία' του Quentin Tarantino

Φαίνεται πως ο διάσημος σκηνοθέτης άλλαξε γνώμη για την ταινία που σκόπευε να γυρίσει.

2 επικές ταινίες από τον Martin Scorsese με αγάπη

Όλα όσα περιμένουμε προσεχώς από τον σπουδαίο σκηνοθέτη.

To Oldboy γίνεται σειρά από τον Park Chan-wook

Ο δημιουργός της κορεατικής ταινίας του 2003 επανέρχεται με την τηλεοπτική εκδοχή της.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Νέο trailer για το 'Εκατό Χρόνια Μοναξιά' του Gabriel García Márquez στο Netflix

Το παγκόσμιο best seller έγινε σειρά και αυτές είναι οι πρώτες εικόνες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Στο Orlando Bloom: To the Edge, ο Orlando Bloom φτάνει στα άκρα

Από τις αρχές της καριέρας του μέχρι σήμερα, ο Bloom φαίνεται πως δε φοβάται να εκτεθεί στον κίνδυνο.

Γραφει Γιαννης Σπανος