"Η Εξαφάνιση της Madeleine McCann": Ίσως το πιο αμφιλεγόμενο ντοκιμαντέρ του Netflix

Η ιστορία του πιο διάσημου εξαφανισμένου παιδιού του πλανήτη και ο τρόπος που την προσέγγισε o σκηνοθέτης Chris Smith.

Σήμερα 3 Μαΐου συμπληρώνονται 12 χρόνια από την ημέρα που εξαφανίστηκε η Madeleine Beth McCann. Η ‬πολύκροτη υπόθεση με το 3χρονο κορίτσι από την Μεγάλη Βρετανία που σόκαρε τον πλανήτη, προστέθηκε πρόσφατα στη λίστα των true crime ντοκιμαντέρ του Netflix, με το αποτέλεσμα να διχάζει ηθικά αλλά και ως προς την συνεισφορά του ή όχι στις έρευνες, που συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.

Η ιστορία

Στα τέλη Απριλίου του 2007, η οικογένεια McCann (οι γονείς Gerry και Kate μαζί με τα τρία τους παιδιά) από το Λέστερ της Αγγλίας βρέθηκε για ολιγοήμερες διακοπές στο παραθαλάσσιο θέρετρο Πράια ντε Λουζ (ένα χωριό 1.000 κατοίκων), στο Αλγκάρβε της Πορτογαλίας. Για τη διαμονή της, είχε επιλέξει το ξενοδοχείο Ocean Club.

"Η Εξαφάνιση της Madeleine McCann": Ίσως το πιο αμφιλεγόμενο ντοκιμαντέρ του Netflix

Το βράδυ της 3ης Μαΐου του 2007, οι McCann δειπνούσαν μαζί με φίλους στο tapas bar του ξενοδοχείου, έχοντας αφήσει τα παιδιά για ύπνο πίσω στο δωμάτιό τους (σε απόσταση μικρότερη των 60 μέτρων), το οποίο βρισκόταν στην άκρη του καταλύματος και ακριβώς δίπλα από ένα σκοτεινό δρομάκι. Ανά μισάωρο κάποιος από την παρέα πήγαινε μέχρι το δωμάτιο για να "τσεκάρει" σε τι κατάσταση βρισκόντουσαν τα παιδιά. Γύρω στις 22.00 ήταν η σειρά της Kate McCann, η οποία έντρομη διαπίστωσε πως η τρίχρονη κόρη της Madeleine είχε εξαφανιστεί.

Ακολούθησε ένας καταιγισμός εξελίξεων, με την πορτογαλική αστυνομία να φτάνει ακόμη και στο σημείο να θεωρήσει ύποπτους τους ίδιους τους γονείς της μικρής (για ατύχημα στο διαμέρισμα τον οποίο είχαν συγκαλύψει), προτού αρχειοθετήσει την υπόθεση τον Ιούλιο του 2008 λόγω έλλειψης στοιχείων.

ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΜΑΚΚΑΝ
Το γωνιακό διαμέρισμα του Ocean Club στο οποίο διέμενε η οικογένεια McCann.

Μετά από επίμονες προσπάθειες και εκκλήσεις των McCann, o πρωθυπουργός -τότε- της Μεγάλης Βρετανίας David Cameron διέταξε την Scotland Yard να ξεκινήσει εκ νέου την έρευνα, σε μία επιχείρηση που τρέχει μέχρι και σήμερα και φέρει την κωδική ονομασία Grange. 

Παρά την παγκόσμια δημοσιότητα αλλά και τα χρήματα της αμοιβής για την εύρεση του κοριτσιού με το χαρακτηριστικό σημάδι στο δεξί μάτι, τα αποτελέσματα των ερευνών δεν έχουν οδηγήσει μέχρι σήμερα σε ασφαλή συμπεράσματα και φυσικά ούτε στο πού μπορεί να βρίσκεται η Madeleine McCann.

Το ντοκιμαντέρ

Το ντοκιμαντέρ βασίζεται σε περισσότερες από 120 ώρες συνεντεύξεων και αρχειακού υλικού, με τους γονείς της Madeleine, Gerry και Kate McCann, ωστόσο να αρνούνται να μιλήσουν στους ανθρώπους της παραγωγής. Ο σκηνοθέτης Chris Smith -ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω και από "Το Φιάσκο του Fyre Festival"- έχει παντρέψει τις μαρτυρίες των ανθρώπων που βρίσκονταν στο Αλγκάρβε την περίοδο της εξαφάνισης της Madeleine McCann αλλά και όσων ασχολήθηκαν με την υπόθεση το αμέσως επόμενο διάστημα με μπόλικα πλάνα από τα δελτία ειδήσεων της εποχής και εικόνες που παραπέμπουν σε ταξιδιωτική εκπομπή (ειδικά τα πλάνα με drone).

ΜΑΝΤΛΙΝ ΜΑΚΚΑΝ 2
Τα πρώτα φυλλάδια που τυπώθηκαν -στα πορτογαλικά- αμέσως μετά την εξαφάνιση της Madeleine McCann.

Ανάμεσα σε εκείνους που δέχτηκαν να μιλήσουν στο Netflix είναι ο πρώην ντετέκτιβ της πορτογαλικής αστυνομίας Goncalo Amaral, επικεφαλής τότε της έρευνας που αργότερα θα εμπλακεί σε δικαστική διαμάχη με την οικογένεια McCann και θα γράψει ακόμη και βιβλίο σχετικά με την υπόθεση, οι πάμπλουτοι Σκωτσέζοι Brian και Patrick Kennedy, οι οποίοι διαμένουν μόνιμα στην Ισπανία και ξόδεψαν αρκετά εκατομμύρια προκειμένου να βοηθήσουν με την έρευνα αλλά και δύο από τους πρώτους ύποπτους, ο Βρετανο-πορτογάλος σύμβουλος ακινήτων Robert Murat και ο Ρώσος web designer Sergey Malinka, τον οποίο ο Murat είχε προσλάβει για να του φτιάξει ένα site για την επιχείρησή του.

ΡΟΜΠΕΡΤ ΜΑΡΑΤ
Ο πρώτος άνθρωπος που θεωρήθηκε ύποπτος, o Robert Murat.

Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι μία παραγωγή οκτώ 45λεπτων επεισοδίων, που παρουσιάζει αναλυτικά όλες τις πτυχές αλλά και το τι μπορεί να συνέβη το βράδυ της 3ης Μαΐου του 2007, συνθέτοντας ένα ενδιαφέρον timeline με όλα τα στοιχεία που έχουν γίνει μέχρι σήμερα γνωστά.

Το ντοκιμαντέρ έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον -ειδικά για όσους δεν γνωρίζουν πολλές λεπτομέρειες για την υπόθεση- και επιτρέπει να αναπτυχθούν πολλές θεωρίες σχετικά με το τι πραγματικά συνέβη, που εκτείνονται από μία προγραμματισμένη απαγωγή από άτεκνο ζευγάρι μέχρι την εμπλοκή κυκλώματος παιδικής πορνογραφίας. 

Ασφαλώς υπάρχει και η κριτική που δέχτηκε το "Η Εξαφάνιση της Madeleine McCann" από τον διεθνή Τύπο και σε πολλές περιπτώσεις θα χαρακτηριζόταν αδυσώπητη, έχοντας ωστόσο κάποια εύστοχα points. Οι περισσότεροι επικεντρώνονται στο γεγονός ότι δεν παρουσιάζονται καινούρια δεδομένα και πληροφορίες αλλά μία επανάληψη των όσων ήδη έχουν ειπωθεί και κατατεθεί από άτομα που έζησαν από κοντά την υπόθεση ενώ οι πιο αυστηροί κάνουν λόγο για "μία ηθική αποτυχία και άγρια εκμετάλλευση, κινηματογραφημένη από αυτόματο πιλότο", όπως χαρακτηριστικά έγραψε η Guardian

Στις 12 Μαΐου η Madeleine Beth McCann γίνεται 16 ετών. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.