31 χρόνια μετά, το τέλος του Seinfeld ξεχωρίζει

Το τελευταίο επεισόδιο του εμβληματικού sitcom αποτελεί ένα εγχειρίδιο για το πώς να κλείσεις σωστά μία ιστορία.

Γράφει: Αργύρης Κούρσαλης 05 Ιουλίου 2020

Στις 5 Ιουλίου του 1989, η τηλεοπτική σειρά με το ίσως πιο ειλικρινές τέλος στην ιστορία των τηλεοπτικών σειρών έκανε πρεμιέρα. Το τελευταίο επεισόδιο του Seinfeld δεν ήταν απαραίτητα ένα πραγματικό καλό επεισόδιο, το τέλος όμως των τεσσάρων αντιηρώων ήταν τέτοιο που έκανε τους περισσότερους θεατές να ξεχάσουν οποιαδήποτε προηγούμενη αστοχία. Τα τελευταία λεπτά του πλέον εμβληματικού sitcom της αμερικανικής τηλεόρασης ήταν μία συλλογή από σκηνές, επεισόδια και στιγμές των εννέα προηγούμενων κύκλων γεμάτα από αγνή, ανόθευτη νοσταλγία.

Στις μέρες μας, όπου επιτυχημένα sitcoms παίζονται ξανά και ξανά σε επανάληψη σε διαδίκτυο και τηλεόραση (βλέπε Friends, The Bing Bang Theory) με συνεπές αποτέλεσμα να μην μπορεί να διακρίνει κανείς ποια είναι η αρχή, η μέση και το τέλος των σειρών αυτών, το πολύ συγκεκριμένο και πολύ εύστοχο φινάλε του Seinfeld ξεχωρίζει. Το The Finale παραμένει ένα εγχειρίδιο για το πώς να κλείσεις σωστά μία ιστορία - ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς τον απογοητευτικό τελευταίο κύκλο του Game of Thrones όπου το S08E06 πήρε ντροπιαστικές βαθμολογίες από τους χρήστες του IMBD.

Υπάρχει, βέβαια, πάντα το The Sopranos όπου το μεταμοντέρνο τέλος του αποτελεί αν όχι παράδειγμα προς μίμηση σίγουρα μία απόφαση του δημιουργού που προκάλεσε πραγματικό δέος στους θεατές, όμως τα μεγέθη δεν είναι ακριβώς συγκρίσιμα. Στην περίπτωση του Seinfeld, πολλοί οπαδοί του sitcom στεναχωρήθηκαν με την τύχη των αντιηρώων, όμως κάπου εκεί υπάρχει και μία παρανόηση: Η τετράδα είναι μία αστεία παρέα που όμως ρέπει προς την εγωπάθεια, τα ψέματα, τον ρατσισμό και τον μισογυνισμό. Με λίγα λόγια, μόνο καλοί άνθρωποι δεν είναι.

Έτσι, όταν διαπράττουν άλλο ένα από τα γνωστά φάουλ καταλήγουν εκεί που τους αξίζει: Οι Jerry, George, Elaine και Kramer βρίσκονται κλεισμένοι σε ένα μικρό κελί. Εκεί δεν κάνουν κάτι διαφορετικό από ό,τι συνηθίζουν, συνεχίζουν να κάνουν την τρίχα τριχιά, να ασχολούνται φανατικά με τους εαυτούς τους και τα δικά τους όνειρα, να παθαίνουν εμμονή με μικρές και ασήμαντες λεπτομέρειες. Όλα αυτά, λίγο πριν βρεθούν στην αίθουσα του δικαστηρίου όπου χαρακτήρες από εννιά σεζόν περνούν ο ένας μετά τον άλλον, "δικάζοντας" την παρέα με τις καταθέσεις τους, πριν η τετράδα ξαναβρεθεί στη φυλακή. Γιατί αν δεν είναι αυτό καλό τέλος τότε ποιο είναι;

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Tv

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

O Keanu Reeves και ο Idris Elba έρχονται στην COSMOTE TV

Οι highlights σειρές που ξεχωρίζουν στο πρόγραμμα της COSMOTE TV για τον Ιούλιο.

Old Guard: Η νέα ταινία της Charlize Theron στο Netflix

Καλοκαιρινό blockbuster σε μικρή οθόνη.