Το fast forward του Netflix είναι μία πάρα πολύ κακή ιδέα

Δεν υπάρχει καμία λογική στο νέο feature που δοκιμάζει η αμερικανική πλατφόρμα.

Αν πριν από περίπου δύο δεκαετίες ξεκίνησε η χρυσή εποχή της αμερικανικής τηλεόρασης, τότε σίγουρα τα τελευταία χρόνια ζούμε τις καλύτερες (μέχρι στιγμής) μέρες του streaming. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι υπάρχει τόσο πολύ και τόσο αξιόλογο υλικό εκεί έξω, ώστε μία ολόκληρη ζωή δεν είναι αρκετή για να το παρακολουθήσει κανείς όλο. Μήπως, λοιπόν, η επιτάχυνση είναι η λύση στο μεγάλο μας πρόβλημα;

Το εξειδικευμένο Android Police ήταν εκείνο που πρώτο παρατήρησε ότι το Netflix δίνει τη δυνατότητα να αυξήσεις μέχρι 1,5 φορά την ταχύτητα προβολής. "Πάντοτε κάνουμε νέα πειράματα για να βοηθήσουμε τους χρήστες" δήλωσαν οι υπεύθυνοι της αμερικανικής πλατφόρμας, για να συνεχίσουν: "Αυτό το τεστ δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να παρακολουθεί τα αγαπημένα του shows στο κινητό σε μεγαλύτερη ταχύτητα κι όπως συμβαίνει με όλα τα τεστ, δεν είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσει μόνιμο feature του Netflix".

Από τις μεγάλες στις μικρές οθόνες, από το φιλμ στο digital κι από τις κανονικές ταχύτητες σε fast forward mode. Ο θαυμαστός καινούργιος κόσμος που ζούμε φαίνεται να απαιτεί διαστημικές ταχύτητες πάση θυσία. Φυσικά, πολλοί δημιουργοί, είναι τελείως αντίθετοι σε αυτές τις αλλαγές. Αν κάποιος έλεγε στον David Lynch ότι παρακολουθεί τις ταινίες του στο smartphone, o ιδιόρρυθμος Αμερικανός θα προσπαθούσε να του πάρει το κεφάλι. Κάθε φορά που κάποιος δημοσιογράφος κάνει το λάθος να ρωτήσει τον Quentin Tarantino γιατί επιμένει φανατικά στο φιλμ, η σωματική του ακεραιότητα κινδυνεύει από την οργή του σκηνοθέτη. 

Σίγουρα στις μικρές οθόνες, χάνεται μεγάλο μέρος της μαγείας του σινεμά. Παρόλα αυτά είναι μία πραγματικότητα που έχουμε αποδεχθεί. Ο χρόνος που περνάμε στο μέσα μαζικής μεταφοράς γίνεται αμέσως καλύτερα μέσα από τις αγαπημένες μας ταινίες και σειρές. Ναι, δεν είναι ιδανικές συνθήκες αλλά αυτή η μορφή προβολής δεν προσβάλλει το περιεχόμενό τους. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν ισχύει σε καμία περίπτωση για το fast forward mode.

Πριν κάποια χρόνια βρέθηκε ένα trick για να ακούς τα podcasts στα 2/3 του χρόνου. Τώρα η αμερικανική πλατφόρμα δοκιμάζει κάτι αντίστοιχο. Ζούμε σε εποχές που το FOMO (Fear of Missing Out) καλπάζει και όπου βιώνουμε διαρκώς ένα άγχος ότι πρέπει να τα προλάβουμε όλα. Κάπως, έτσι, όμως κοιτάζουμε το δέντρο χάνοντας το δάσος. Οι ταινίες και οι σειρές έχουν γυριστεί σε συγκεκριμένη ταχύτητα για πολύ συγκεκριμένους λόγους αφήγησης.

Η προσπάθεια να τις επιταχύνουμε δεν προσφέρει τίποτα ενώ την ίδια στιγμή καταστρέφει όχι απλά τη μαγεία αλλά την ουσία τους. Το Fast Forward του Netflix είναι απλά μία πάρα πολύ κακή ιδέα, η οποία το μόνο που μπορεί να προσφέρει είναι ακόμα περισσότερο στρες σε μία ήδη τρομερά αγχωτική πραγματικότητα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.