Ο Jason Momoa, ο Khal Drogo και ο Aquaman

Με αφορμή τα 42α γενέθλιά του, θυμόμαστε τη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Esquire.

Ο Jason Momoa δεν έκλεψε το κουτάβι. Το ξεκαθαρίζει. Το βρήκε να περιπλανιέται και το πήρε δοκιμαστικά. Μπορεί να έφυγε από τα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς See της Apple TV+, όπου πρωταγωνιστεί, με τον παιχνιδιάρικο μικρό γερμανικό ποιμενικό στην αγκαλιά του, μπορεί να πήγαν μαζί στη σουίτα του ξενοδοχείου όπου διαμένει στο Βανκούβερ, να κοιμήθηκαν παρέα και να το βάφτισε Rama –έτσι έλεγαν το σκύλο που είχε κάποτε η σύζυγός του Lisa Bonet–, αλλά δε θα το κρατήσει. Εκτός αν η Lisa Bonet πει το "ναι".

Από τη Rachel Syme

Το ζευγάρι είναι μαζί εδώ και 15 χρόνια. Παντρεύτηκαν το 2017 και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά. Εκείνη είναι ο άντρας του σπιτιού. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει ο Momoa.

Πίνει μια γερή γουλιά από την παγωμένη Guinness του –είναι Αύγουστος και η ζέστη ανυπόφορη ακόμα και στο καφέ του ξενοδοχείου L’Hermitage στο Βανκούβερ– και μου εξηγεί ότι στο 20 στρεμμάτων ράντσο τους στην Τοπάνγκα του Δυτικού Λος Άντζελες η Bonet έχει κατοχυρώσει το πιο ωραίο μέρος του σπιτιού για να κάνει γιόγκα συγκριτικά με τη "σπηλιά" του, όπως αποκαλεί το δικό του ησυχαστήριο. "Οι θεές κατοικούν ψηλά" εξηγεί δείχνοντας τον ουρανό. "Οι κοινοί θνητοί στα χαμηλά".

Ο Jason Momoa, ο Khal Drogo και ο Aquaman

Πρέπει να είναι προσεκτικός στο πώς θα χειριστεί την κατάσταση με το κουτάβι. Έχουν ήδη δύο σκύλους –διασταύρωση Mάλαμουτ Αλάσκας με γερμανικό ποιμενικό–, δύο παιδιά κάτω των 14 ετών και ένα γαϊδούρι, που έκανε δώρο στην Bonet. Είναι ήδη μια μεγάλη οικογένεια. Αν και ο ίδιος προσπαθεί να μη λείπει λόγω γυρισμάτων ποτέ πάνω από ένα μήνα από το σπίτι, το πρόγραμμά του είναι τόσο σφιχτό και απαιτητικό για τα επόμενα τρία χρόνια, που μάλλον θα αθετήσει την υπόσχεσή του.

Mία μεγάλη οικογένεια

Το γνωρίζει καλά ότι δε θα είναι εκείνος που θα ταΐζει, θα βγάζει βόλτα και θα καθαρίζει το κουτάβι. Γι’ αυτό και πρέπει να βάλει τα δυνατά του για να την πείσει. Το πρώτο που έκανε ήταν να γνωρίσει το Rama στη 13χρονη Lola και στο 11χρονο Wolf. Αρχικά μέσω FaceTime. Εννοείται ότι τα παιδιά του ξετρελάθηκαν στην ιδέα, αλλά τον τελευταίο λόγο έχει η μητέρα τους. "Εξαρτάται από τη μαμά" τους λέει με παιδιάστικη φωνή και τους δείχνει τα μεγάλα υγρά γλυκύτατα μάτια του κουταβιού.

"Η μαμά είναι το αφεντικό. Όλοι το ξέρουν αυτό". Ο Rama χασμουριέται και αρχίζει να γλείφει τα μπροστινά του πόδια. "Παίξε το ρόλο σου όσο καλύτερα μπορείς", του ψιθυρίζει, "και σύντομα θα είσαι ο σκύλος του Aquaman. Σε εκλιπαρώ, μην τα θαλασσώσεις". Αυτός ο τεράστιος σαραντάρης, που είναι πατέρας, σύζυγος και ο πρωταγωνιστής ενός μεγάλου κινηματογραφικού franchise, βρίσκεται σε έκσταση με τις γκριμάτσες και τα χάδια του Rama. "Τι νομίζεις; Κι εγώ κουτάβι είμαι".

Εκτός από τα ζώα, ο Momoa έχει αδυναμία στις μπίρες. Συγκεκριμένα σε μία: την Guinness. Θέλει να είναι πάντα φρέσκια και καλά παγωμένη. Την προτιμά σε ποτήρι. Το μπουκάλι είναι η δεύτερη επιλογή του. Έχει πιασμένα τα μακριά ατίθασα μαλλιά του με ένα ροζ βελούδινο λαστιχάκι και φορά T-shirt με στάμπα το ηφαίστειο Μάουνα Κέα στη Χαβάη, ροζ βρόμικες σαγιονάρες και ένα ριγέ μαύρο-γκρι παντελόνι που έχει σχεδιάσει ο ίδιος για το brand του, το Aloha J.

Ζώντας επικίνδυνα

Η ονομασία προήλθε από τον τρόπο που υπογράφει όλα όσα αναρτά στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, που μετρά 13,6 εκατομμύρια χρήστες. Το όνομά του είναι @prideofgypsies – έτσι είχε ονομάσει την κινηματογραφική κολεκτίβα που είχε σχηματίσει με κάτι φίλους το 2010. Η αγαπημένη του ασχολία στο Instagram είναι τα stories.

Βιντεοσκοπεί συνέχεια τον εαυτό του να κάνει διάφορα παλαβά, από το να σκαρφαλώνει σε δέντρα και να κάνει headbanging μέχρι να μαθαίνει στα παιδιά του να οδηγούν Harley-Davidson.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jason Momoa (@prideofgypsies) on

Μπορεί στις ταινίες το πρόσωπό του να φαίνεται απειλητικό, στην οθόνη του τηλεφώνου πάντως γλυκαίνει επικίνδυνα. Η ουλή που έχει στο αριστερό φρύδι του –την απέκτησε το 2008 όταν μπλέχτηκε σε καβγά έξω από μπαρ και κάποιος εκσφενδόνισε ένα ποτήρι μπίρας προς το μέρος του– μοιάζει λιγότερο με σημάδι "πολέμου" και περισσότερο με μια γοητευτική ατέλεια. Αυτή την αίσθηση προσπαθεί να μεταδώσει στους φίλους του στα social media.

Δεν είναι ο βασιλιάς των Ντοθράκι στο Game of Thrones που ξεριζώνει καρδιές ζώων και τις καταβροχθίζει, αλλά ένας τύπος που γουστάρει να γεμίζει την μπανιέρα και να χαλαρώνει υπό το φως των κεριών, να είναι το πειραχτήρι της παρέας και να υιοθετεί αδέσποτους σκύλους. Το μοναδικό πράγμα με το οποίο δεν αστειεύεται και δε μοιράζεται ποτέ στο Instagram είναι η σχέση του με την Bonet. "Είναι φοβερά εσωστρεφής" εξηγεί. "Εγώ είμαι ακριβώς το αντίθετο".

Την προηγούμενη μέρα από εκείνη του ραντεβού μας ο Momoa είχε ένα μικροατύχημα, το οποίο φρόντισε να βιντεοσκοπήσει και να μοιραστεί με τους followers του. Το ασανσέρ του ξενοδοχείου χάλασε και βρέθηκε ξαφνικά παγιδευμένος με τον Rama και μερικούς φίλους του μεταξύ του πέμπτου και του έκτου ορόφου.

Η πυροσβεστική τούς απεγκλώβισε δύο ώρες μετά, με τον Momoa να βγαίνει σαν άλλος υπερήρωας με το κουτάβι αγκαλιά. "Ε, μετά απ’ αυτό πρέπει να τον κρατήσεις" του λέω. "Είναι γραφτό να είστε μαζί". Δεν απαντά, αλλά με κοιτά με πονηρό, σχεδόν σκανταλιάρικο ύφος. Μου εξομολογείται ότι έχει ήδη ζητήσει από έναν εκπαιδευτή σκύλων να αναλάβει την εκπαίδευση του Rama, αλλά και να του μάθει τρία βασικά πράγματα: να γαβγίζει στη λέξη "παπαράτσι", να δίνει το πόδι του όταν του κάνει shaka (η χαβανέζικη χειρονομία για το "γεια") και να κάθεται ακίνητος στο άκουσμα της Guinness.

ΤΖΕΪΣΟΝ ΜΟΜΟΑ

Ο Momoa βρίσκεται στο Βανκούβερ για να ολοκληρώσει τα γυρίσματα του See, όπου πρωταγωνιστεί, σε σενάριο του Steven Knight (Επικίνδυνες υποσχέσεις) και σκηνοθεσία του Francis Lawrence, σκηνοθέτη των τριών από τις τέσσερις ταινίες του franchise των Αγώνων πείνας.

Πρόκειται για μία από τις πρώτες τηλεοπτικές σειρές της νέας πλατφόρμας της Apple, Apple TV+. Είναι ένα δυστοπικό δράμα για ένα μελλοντικό κόσμο στον οποίο όλοι είναι τυφλοί.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jason Momoa (@prideofgypsies) on

Παρά το γεγονός ότι ήδη κουβαλά στην πλάτη του ένα επιτυχημένο υπερηρωικό franchise –το Aquaman είναι μέχρι στιγμής το φιλμ με τις περισσότερες εισπράξεις παγκοσμίως από το κινηματογραφικό σύμπαν της DC Comics–, αυτή θα είναι η πρώτη φορά που ο Momoa θα κρατήσει όλο το βάρος μιας σειράς στους ώμους του. Μόνο για τον πιλότο λέγεται ότι η Apple δαπάνησε 14 εκατομμύρια δολάρια. "Είναι ο πιο ακριβός πιλότος που έχει γυριστεί ποτέ στην ιστορία της τηλεόρασης" τονίζει με υπερηφάνεια, αλλά αμέσως μαζεύεται.

"Μήπως δεν έπρεπε να το αναφέρω;" διερωτάται φωναχτά, μιας και στην Apple αρέσει η μυστικότητα. "Από την άλλη, και τι έγινε; Λίγη ειλικρίνεια δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Να, γι’ αυτό δεν είμαι καλός στις συνεντεύξεις. Γιατί λέω πράγματα και μετά μου λένε ότι δεν έπρεπε να τα πω". Ακόμα και τις σκανταλιές των παιδιών του δυσκολεύεται πολύ να τις κρατήσει κρυφές από τη μητέρα τους. Του αναγνωρίζω πάντως ότι προσπαθεί σκληρά να μην κάνει spoilers για το See.

Από την άλλη, κατανοώ το πέπλο μυστηρίου με το οποίο έχει τυλίξει τη σειρά η Apple. Ο τεχνολογικός κολοσσός φαίνεται να έχει δαπανήσει ένα τεράστιο χρηματικό πόσο για την παραγωγή του. Το διαπίστωσα όχι μόνο από τα λεγόμενα του Momoa, αλλά και από την επίσκεψή μου στο στούντιο γυρισμάτων, όπου το σκηνικό ήταν απερίγραπτα ανατριχιαστικό και σουρεαλιστικό.

Οι τύποι μετέτρεψαν ένα εγκαταλελειμμένο άσυλο σε εγκαταλελειμμένο σχολείο, μια τεράστια πισίνα σε νεκροταφείο, ένα άδειο δωμάτιο σε σκοτεινή βιβλιοθήκη με σκονισμένα βιβλία στα όρια της αποσύνθεσης.

Η υπόθεση του See αφορά μια καταστροφική ασθένεια που εξαφάνισε το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας πριν από αιώνες. Οι λίγοι που επέζησαν τυφλώθηκαν και σχημάτισαν μικρές φυλές ζώντας σαν άλλοι πρωτόγονοι. Πατριάρχης μιας από αυτές είναι ο Baba Voss, τον οποίο υποδύεται ο Momoa.

Κρατά ένα ατσάλινο σπαθί σαμουράι, που οι συχωριανοί του το αποκαλούν το "Οστό του θεού", και καλύπτει τη γύμνια του με δέρματα ζώων. Όταν ανακαλύπτει ότι μια άγνωστη γυναίκα που περιπλανιέται στο ορεινό χωριό του έφερε στον κόσμο δύο βρέφη που, σε αντίθεση με όλο τον υπόλοιπο κόσμο, έχουν το χάρισμα της όρασης, γίνεται ο προστάτης τους και καλεί τη φυλή του να μεταναστεύσουν στην πεδιάδα.

Για τις ανάγκες της σειράς ο Momoa συνεργάστηκε στενά με το βοηθό παραγωγής Joe Strechay ώστε να διασφαλίσει όχι μόνο ότι το συνολικό αποτέλεσμα δε θα προσβάλλει τα άτομα με προβλήματα όρασης, αλλά και ότι κάθε κίνηση των ηθοποιών που υποδύονται τους τυφλούς θα είναι αληθοφανής.

"Οι τυφλοί σπάνια απεικονίζονται με σεβασμό στην οθόνη" εξηγεί ο Strechay, ο οποίος είναι και ο ίδιος τυφλός και αποκαλύπτει ότι ο Momoa έκανε επί δύο ολόκληρες εβδομάδες εξάσκηση φορώντας μάσκα ύπνου. "Είναι εκπληκτικό το πώς αλλάζει η συμπεριφορά του σώματος μόλις κλείσεις τα μάτια. Η όραση τελικά μας ξεγελά υπνωτίζοντας τις υπόλοιπες αισθήσεις μας: την αφή, την όσφρηση, τη γεύση" τονίζει ο Momoa.

ΤΖΕΪΣΟΝ ΜΟΜΟΑ

Με προσκαλεί στο πάρτι που έχει διοργανώσει για το καστ και το συνεργείο του See σε μια πιτσαρία εδώ κοντά. Οι δερμάτινοι μανδύες που φορούσε στα γυρίσματα έχουν αντικατασταθεί από ένα τζην παντελόνι και ένα T-shirt με στάμπα HARLEY-DAVIDSON MUSEUM.

Εννοείται ότι τα μαλλιά του είναι πιασμένα με το αγαπημένο του ροζ βελούδινο λαστιχάκι – αυτό που αποτέλεσε έμπνευση για να σχεδιάσει ο Karl Lagerfeld το Fendi ροζ παστέλ βελούδινο κοστούμι που φόρεσε στα περσινά Όσκαρ.

ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΑ ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ

Κατά τη διάρκεια της δεκάλεπτης διαδρομής από το στούντιο στην πιτσαρία, που βρίσκεται στη βιομηχανική γειτονιά του Γεϊλτάουν, έμαθα μερικά ενδιαφέροντα πράγματα για εκείνον. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ταξιδεύει στο Βανκούβερ για γυρίσματα. Όμως, την τελευταία φορά που έμεινε στην πόλη η ζωή του ήταν εντελώς διαφορετική. Ήταν 27 ετών, ζούσε σε μια βρόμικη γκαρσονιέρα μιας πολυκατοικίας σε ένα σκοτεινό δρομάκι και έπαιζε στην τηλεοπτική σειρά επιστημονικής φαντασίας Stargate Atlantis. Συμμετείχε συνολικά σε 78 επεισόδια.

Αν και δεν αγάπησε ποτέ τη συγκεκριμένη δουλειά, παραδέχεται ότι ήταν ένα πολύ καλό μάθημα για τη μετέπειτα πορεία του στο χώρο της υποκριτικής και του θεάματος. "Εκεί έμαθα τι σημαίνει γύρισμα, σενάριο, σκηνοθεσία, ηθοποιός. Να φανταστείς ότι γυρίσαμε 22 επεισόδια μέσα σε εννέα μήνες. Ήμασταν μηχανές, ρομπότ".

Τότε μοίραζε το χρόνο του μεταξύ Βανκούβερ και Λος Άντζελες, όπου ζούσε η γυναίκα των ονείρων του. Η Lisa Bonet δεν ήταν κάποια που γνώρισε ένα βράδυ σε ένα τζαζ κλαμπ στο Λος Άντζελες. "Ήταν ο παιδικός μου έρωτας" εξομολογείται. "Της εκμυστηρεύτηκα ότι την παρακολουθούσα για χρόνια, αφού αποκτήσαμε τα δύο μας παιδιά. Δεν ήθελα να την τρομάξω".

Θυμάται τη γέννηση του πρώτου τους παιδιού, της κόρης τους, και γελά δυνατά. "Παραλίγο να τη χάσω. Ήμουν στον Καναδά και με είχε πάρει ο ύπνος. Ήταν η πιο καυτή μέρα του καλοκαιριού, 20 Ιουλίου του 2007. Τα νερά έσπασαν νωρίτερα από την ημερομηνία που μας είχε δώσει ο γιατρός. Όταν ξύπνησα, βρήκα στο κινητό μου 70 αναπάντητες. Όλες από εκείνη.

Πανικοβλήθηκα. Πήρα αμέσως τηλέφωνο τον παραγωγό του Stargate να τον ενημερώσω ότι δε θα πάω στο γύρισμα και έτρεξα στο αεροδρόμιο. Είχε απομείνει μόνο μία θέση για Λος Άντζελες. Λίγο πριν προσγειωθούμε είπα στην αεροσυνοδό ότι η γυναίκα μου γεννούσε από στιγμή σε στιγμή και ότι έπρεπε να κατέβω πρώτος από το αεροπλάνο. Εκείνη ειδοποίησε από το μεγάφωνο τους επιβάτες και εγώ έτρεξα σαν σίφουνας στο διάδρομο".

ΤΖΕΪΣΟΝ ΜΟΜΟΑ

Η αφήγησή του διακόπτεται από τους συναδέλφους του που τον χαιρετούν κατά την είσοδό μας στην πιτσαρία. "Μπήκα σε ένα ταξί και είπα στον τύπο: "Φίλε, πέρνα όλα τα κόκκινα φανάρια, θα γίνω πατέρας”. Ευτυχώς πρόλαβα τα πάντα. Είχαμε επιλέξει να γεννήσει στο νερό. Επί δύο ώρες της κρατούσα το χέρι, ενώ εκείνη ήταν μέσα σε μια μπανιέρα. Το μικρό μας κοριτσάκι ήταν ένα θαύμα! Ξέχασα να σου πω ότι το φοβερό της υπόθεσης ήταν ότι στην πρώτη θέση του αεροπλάνου καθόταν ο Benjamin Bratt. Τον είδα και τρελάθηκα. "Τρέχα, τρέχα” μου φώναξε".

Οι ρόλοι

Γνωστός από το ρόλο του ντετέκτιβ στη σειρά Law & Order, ο Bratt είναι ένας από τους ηθοποιούς που ο Momoa θαυμάζει. Για την ακρίβεια, δηλώνει "κεραυνοβολημένος" μαζί του και η αλήθεια είναι ότι ο θαυμασμός του είναι εμφανής στις εκφράσεις του προσώπου και τη χροιά της φωνής του. Μου δίνει την αίσθηση ότι θαυμάζει κάθε ηθοποιό, όχι μόνο τον Bratt, που διαφέρει από εκείνον, που δεν είναι δηλαδή κασκαντέρ, όπως αυτοαποκαλείται.

ΤΖΕΪΣΟΝ ΜΟΜΟΑ

Ο πρώτος του ρόλος ήταν στη σειρά Baywatch. Ήταν 20 χρόνων και το μόνο που ήθελε ήταν να γνωρίσει τον κόσμο, να ξεφύγει από τη ζωή στη Χαβάη. Γεννήθηκε στη Χονολουλού, αλλά μεγάλωσε στην Αϊόβα. Όταν ήταν ακόμα μωρό, οι γονείς του πήραν διαζύγιο. Έζησε για ένα μικρό χρονικό διάστημα στο Κολοράντο και επέστρεψε στη Χαβάη, όπου αργότερα εργάστηκε σε κατάστημα ειδών σερφ.

Ο ρόλος του ναυαγοσώστη τον έκανε να ερωτευτεί την ηθοποιία. "Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Κανείς όμως δε με πήρε στα σοβαρά. Είναι, βλέπεις, που το Baywatch δε φημίζεται για την υποκριτική του". Επειδή κανένας ατζέντης δεν τον αναλάμβανε, αποφάσισε να μετακομίσει στο Λος Άντζελες με τον πιο τρελό τρόπο: Νοίκιασε ένα τροχόσπιτο, άφησε τα μαλλιά του να μακρύνουν και έπιασε δουλειά ως πορτιέρης σε κλαμπ.

Ένας μικρός ρόλος στην οικογενειακή κωμωδία Johnson Family Vacation (2004) ήταν η πρώτη του κινηματογραφική δουλειά που τον οδήγησε στην τηλεόραση και στα τέσσερα χρόνια που πέρασε με το καστ της σειράς Stargate. Η διαδρομή ήταν δύσκολη, αλλά τον αποζημίωσε τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. "Όταν κάποιος μου λέει ότι δεν μπορεί να καταφέρει αυτό που θέλει, του απαντώ: "Φίλε μου, εγώ παντρεύτηκα τη Lisa Bonet. Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο”".

Στυλίστες, κομμωτές, ηθοποιοί, εκπαιδευτές πολεμικών τεχνών, παραγωγοί, κασκαντέρ. Ο κόσμος έχει ήδη συγκεντρωθεί στην πιτσαρία και ο Momoa καθοδηγεί τους προσκεκλημένους στον πίσω χώρο του εστιατορίου, που διαθέτει το δικό του μπαρ.

Παραγγέλνει ποτά για όλους αυτούς τους ανθρώπους, που, μπορεί να φανεί υπερβολικό, αλλά έχουν αυτή τη στιγμή δουλειά γιατί εκείνος είπε το "ναι" να πρωταγωνιστήσει στο See. Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος είναι απίστευτα μετριοπαθής. "Κακά τα ψέματα, δεν είμαι γνωστός για το ταλέντο μου στην υποκριτική. Είμαι γνωστός για τη δράση. Δε μιλάω πολύ, ούτε έχω μεγάλες ατάκες. Δεν είμαι έξυπνος". Αυτή η ταπεινότητά του με γυρίζει πίσω στο χρόνο.

Ναι, εντάξει, οι περισσότεροι ρόλοι του είτε ήταν αδιάφοροι σε αδιάφορες ταινίες είτε αφορούσαν τη σωματική του διάπλαση – το 2011 πρωταγωνίστησε στο remake του Κόναν ο βάρβαρος και την ίδια χρονιά τον γνωρίσαμε λίγο καλύτερα μέσα από τη σειρά-φαινόμενο, το Game of Thrones, όπου ενσάρκωσε έναν ακόμα βάρβαρο τύπο, τον Khal Drogo. "Για παράδειγμα, πού τοποθετείς τον Drogo; Σίγουρα δεν είναι ένας ρόλος για έναν ταλαντούχο ηθοποιό. Ποιος τον θυμάται να μιλά; Κανείς".

Αυτή η τάση να αυτοταπεινώνεται κάθε φορά που η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από την πορεία του στην υποκριτική με κάνει να θέλω να τον αγκαλιάσω. Brad Pitt είναι σταρ. Ο George Clooney επίσης. Εγώ δεν είμαι σταρ. Αυτοί οι τύποι προκαλούν εκρήξεις με κάθε τους ταινία". Πρόσφατα συνεργάστηκε με τον Timothée Chalamet στο Dune του Denis Villeneuve, που αρχικά αναμενόταν στις αίθουσες το Δεκέμβριο του 2020.

"Δε θα καταφέρω ποτέ όσα έχει καταφέρει αυτός ο μικρούλης. Ο Timothée είναι ένα υπερταλαντούχο πλάσμα που μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και παρά το νεαρό της ηλικίας του έχει πετύχει τόσο πολλά. Από μια άποψη, ευτυχώς που δεν είμαι στη θέση του. Αν 20 χρόνια πριν γινόμουν δέκτης όλης αυτής της δημοσιότητας, θα τα είχα θαλασσώσει".

Late Bloomer

Ο Momoa έγινε διάσημος στα 30 του χρόνια και εδώ και μία δεκαετία προσπαθεί να κερδίσει το χαμένο χρόνο και να κάνει όσο περισσότερα πράγματα μπορεί, όχι μόνο στο χώρο της ηθοποιίας. Το μυαλό του δε σταματά να δουλεύει ποτέ και να βλέπει ευκαιρίες εκεί που δεν υπάρχουν.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jason Momoa (@prideofgypsies) on

Αυτή τη στιγμή έχει στα σκαριά διάφορα projects που αφορούν από νάιλον παντελόνια για σερφ, ροζ ορειβατικά μποτάκια και backpacks για κάμπινγκ μέχρι επαναχρησιμοποιημένα μπουκάλια νερού και χειροποίητα μαχαίρια. Μου δείχνει δύο διαφορετικά σχέδια για τσάντες. "Το ένα μπορεί να γίνει σακ βουαγιάζ για σέρφερ και το άλλο για όσους ασχολούνται με τα θαλάσσια σπορ γενικότερα. Το πρώτο θα είναι σίγουρα ροζ".

ΤΖΕΪΣΟΝ ΜΟΜΟΑΚάτι που μου έχει κάνει ιδιαίτερη εντύπωση σ’ αυτόν είναι οι φίλοι του. Σχεδόν όλοι βρίσκονται στο πλευρό του σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Γίνονται πρώτα κολλητοί και μετά συνάδελφοι. Για παράδειγμα, ο Mada Abdelhamid είναι το δεξί του χέρι, ο personal trainer, ο συνταξιδιώτης, ο τύπος που του προσέχει τα σκυλιά όταν λείπει από το σπίτι.

Ηθοποιός και πρώην πυγμάχος, ο σωματώδης Αιγύπτιος γνωρίστηκε με τον Momoa όταν ανέλαβε να τον προπονεί καθημερινά για να τον προετοιμάσει για τις ανάγκες του Aquaman. Δύο χρόνια μετά οι δυο τους είναι αχώριστοι. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει συχνά στον Momoa. Όποιος μπει στη ζωή του μένει για πάντα. "Ο πρώτος μου γυμναστής πριν από τον Mada είναι σήμερα ο άνθρωπος με τον οποίο δουλεύουμε μαζί στην παραγωγή των ρούχων της Aloha J".

Μέσα στη δουλειά του δε βάζει μόνο τους φίλους, αλλά και τα παιδιά του. Θέλει τα παιδιά του να έχουν πρόσβαση στη ζωή του. Θέλει να γνωρίζουν τι κάνει ο πατέρας τους όλη μέρα, ποια είναι η δουλειά του. "Μεγάλωσαν στο στούντιο όπου γυρίστηκε το Justice League. Έπαιζαν με το Batmobile και την τιάρα της Wonder Woman".

Εξίσου σημαντικό για εκείνον όμως είναι να μάθει η Lola και ο Wolf ότι πρέπει να σέβονται τον κόσμο στον οποίο ζουν, γι’ αυτό και συζητά μαζί τους για την κλιματική αλλαγή και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προστατέψουμε τον πλανήτη από την καταστροφή. Στις αρχές της χρονιάς υποστήριξε μαζί με τα παιδιά του την ειρηνική διαμαρτυρία των ιθαγενών της Χαβάης για την κατασκευή ενός καινούριου τηλεσκοπίου στην κορυφή του ηφαιστείου Μάουνα Κέα, που θεωρείται ιερός τόπος για τους Πολυνήσιους.

Ο Momoa ανάρτησε το συμβάν στο Instagram, κίνηση που οδήγησε πολλούς διάσημους φίλους και συναδέλφους του, συμπεριλαμβανομένου του "The Rock", να ενώσουν τις φωνές τους με τους κατοίκους του νησιού.

Ο περιβαλλοντικός ακτιβισμός δεν είναι μια μόδα της εποχής για τον Momoa. Δεν είναι κάτι που ανακάλυψε τώρα. Είναι ό,τι πιο ειλικρινές του έχει συμβεί.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jason Momoa (@prideofgypsies) on

Μικρός ήθελε να γίνει υδροβιολόγος και ενώ ήταν ακόμα μαθητής γυμνασίου, έφυγε από το σχολείο και ταξίδεψε από την Αϊόβα στη Φλόριντα για να μελετήσει τους υπό εξαφάνιση κοραλλιογενείς υφάλους.

Μεγαλωμένος σε ένα νησί όπως είναι η Χαβάη και ταξιδεύοντας στα γύρω νησιά της Πολυνησίας, είχε έρθει σε επαφή από παιδί με την καταστροφή που προκαλεί ο άνθρωπος στη φύση. "Δεν έχεις ιδέα με τι έρχεσαι αντιμέτωπος όταν ζεις σε ένα νησί. Μόνο τα σκουπίδια που αφήνουν πίσω τους οι τουρίστες όταν οι διακοπές τελειώνουν είναι ένας τρομακτικός εφιάλτης".

Ένας γίγαντας με περιβαλλοντικές ανησυχίες

Τον τελευταίο καιρό έχει στρέψει την προσοχή του στην προσπάθεια που γίνεται παγκοσμίως για την εξάλειψη των πλαστικών αποβλήτων. Όλα αυτά τα χρόνια έχει γίνει μάρτυρας του πνιγμού της θαλάσσιας ζωής, κυρίως από τα καπάκια των πλαστικών μπουκαλιών, και έχει βάλει σκοπό της ζωής του να το σταματήσει. Μέχρι το τέλος του έτους ευελπιστεί να λανσάρει το Mananalu, ένα κονσερβοποιημένο νερό που ελπίζει ότι θα ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για το τεράστιο μέγεθος του πλαστικού που κολυμπά στους ωκεανούς.

Αν υπάρχει κάτι που πραγματικά μισεί αυτός ο καλοκάγαθος, αφελής γίγαντας, αυτό είναι τα μπουκάλια μιας χρήσης. Παρατήρησα τον εκνευρισμό του όταν έξω από την πιτσαρία έπεσε στην αντίληψή του ένα πεταμένο μπουκάλι νερού στο πεζοδρόμιο. Το άρπαξε, σχεδόν το έλιωσε μες στις γροθιές του και το πέταξε στον κάδο απορριμμάτων. "Αναθεματισμένα μπουκάλια" μουρμούρισε.

Ένας από τους λόγους που δέχτηκε να υποδυθεί τον Aquaman ήταν το ότι πρόκειται για έναν υπερήρωα που μάχεται για να διατηρήσει καθαρούς τους ωκεανούς. Μάλιστα, όπως μου εξομολογείται, ο ενθουσιασμός του ήταν τόσο μεγάλος, που ούτε καν παρατήρησε στο συμβόλαιο το μεγάλο χρονικό διάστημα για το οποίο δεσμεύτηκε στο συγκεκριμένο ρόλο. "Ήδη έχουν περάσει έξι χρόνια και έχω μπροστά μου ακόμα τρία".

Ο Momoa έχει ξεκινήσει γυρίσματα για το sequel του Aquaman, ενώ θα εργαστεί πιο ενεργά με τη δημιουργική ομάδα για την ανάπτυξη της ιστορίας της ταινίας. "Παρουσίασα στην παραγωγή κάποιες ιδέες που έχω και ευτυχώς τις λάτρεψαν".

ΤΖΕΪΣΟΝ ΜΟΜΟΑ

Παρόλο που είναι πιο απασχολημένος από ποτέ –έχει κλείσει ταινίες μέχρι το 2022–, εξακολουθεί να προσπαθεί να βρίσκει ελεύθερο χρόνο για τα χόμπι που είχε πριν η δημοσιότητα του χτυπήσει την πόρτα. Είναι ορειβάτης από τα 14 του χρόνια, κάτι που τον βοήθησε σημαντικά στο να αποκτήσει τη σωματοδομή υπερήρωα.

Μάλιστα στο σπίτι του έχει τοποθετήσει έναν αναρριχητικό τοίχο, στον οποίο διδάσκει ορειβασία στη Lola και στον Wolf, ενώ, για να σπάσει τον πάγο με τη θετή κόρη του, την Zoë Kravitz –κόρη της Bonet με τον Lenny Kravitz– την πήγε μαζί με τη σύζυγό του για αναρρίχηση σε βράχο. Για εκείνον ήταν μια συμβολική κίνηση. Ήθελε να της δώσει να καταλάβει ότι θα είναι πάντα εκεί για εκείνη, να της κρατά το σκοινί για να μην πέσει, ότι θα είναι ο δεύτερος πατέρας της.

Όσο καλύτερος μπορεί

Στα 42 του, ο Momoa πιέζει τον εαυτό του να γίνει όσο το δυνατόν καλύτερος: Προσπαθεί να τερματίσει την πλαστική ρύπανση, να αποδείξει ότι μετράει ως ηθοποιός, να διαμαρτυρηθεί για ό,τι προσβάλλει το λαό του, να δώσει στους φίλους του δουλειά, να είναι καλός μπαμπάς και καλός σύζυγος, καλός ηθοποιός δράσης, σκηνοθέτης και επιχειρηματίας, ένας ευσυνείδητος πολίτης αυτού του κόσμου.

Από την άλλη, είναι ένας έφηβος στο γεροδεμένο σώμα ενός ενήλικα: Πίνει μπίρες, παίζει κιθάρα, είναι συλλέκτης σπάνιων μαχαιριών, κάνει headbanging ακούγοντας χέβι μέταλ και έχει γεμίσει το γκαράζ του σπιτιού με "παιχνίδια": επτά τροχόσπιτα, μερικές μοτοσικλέτες και μία ροζ Cadillac του 1955. Απολαμβάνει τα πλεονεκτήματα του να είναι ο Jason Momoa, αλλά δεν ξεχνά ποτέ ποιος είναι ο Jason.

Γι’ αυτό θέλει να υιοθετήσουν το μικρό ανυπεράσπιστο κουτάβι που βρήκε να περιπλανιέται στους δρόμους έξω από το στούντιο γυρισμάτων του See. "Κάποτε περιπλανιόμουν κι εγώ μόνος...".

ΤΖΕΪΣΟΝ ΜΟΜΟΑ

Το πάρτι στην πιτσαρία συνεχίζεται. Μετά από δύο μπίρες ο Momoa παραγγέλνει ένα ουίσκι για εκείνον και ποτά για όποιον άλλο "διψά". Να σημειωθεί ότι έχει καταναλώσει ακόμα δύο ποτήρια Guinness το απόγευμα στο ραντεβού μας στο ξενοδοχείο. Είναι γερό ποτήρι. Δείχνει ευδιάθετος, αλλά σε καμία περίπτωση μεθυσμένος. Μου ζητά να σηκωθώ για να μετρηθούμε. Η διαφορά ύψους είναι τόσο μεγάλη, που ακουμπά τον αγκώνα του στο κεφάλι μου.

Με συστήνει στον Kim Fardy, τον προσωπικό του κασκαντέρ, που μοιάζει περισσότερο με ξυλοκόπο χάρη στο καρό φανελένιο πουκάμισο και στο σκούφο. Καθώς μιλάμε, ο Momoa σκύβει και μου λέει: "Πες του ότι είναι ένας γ**ημένος μαλάκας". Πριν προλάβω να αντιδράσω, μου ψιθυρίζει: "Όχι, πες του ότι είναι ο νονός των παιδιών μου". Τον κοιτώ, αλλά αδυνατώ να καταλάβω αν λέει την αλήθεια. Καθώς φεύγω από το πάρτι, τον βλέπω να τείνει το χέρι του με δύναμη προς τον Fardy. Θα τον αγκαλιάσει ή θα του κάνει κεφαλοκλείδωμα;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.