Covid-19: Οι παρενέργειες του εμβολίου σε όσους το έκαναν

Τα πρώτα ενθαρρυντικά νέα είναι γεγονός. Υπάρχει όμως κάποιος λόγος να φοβόμαστε τον εμβολιασμό;

Υπάρχουν εμβόλια, υπάρχουν και παρενέργειες. Ή μάλλον το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχει βγει εμβόλιο ενάντια στον κορονοϊό Sars-Cov-2 και την Covid-19 έχει οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία σε επικίνδυνα μονοπάτια, τη ψυχολογία των πολιτών στα τάρταρα και –κυρίως- έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Πρόσφατα, όμως, είχαμε τα πρώτα (μάλλον) ευχάριστα νέα: Οι Pfizer/BioNTech από τη μία και η Moderna από την άλλη, ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται πολύ κοντά στην παρασκευή εμβολίου, το οποίο θα έχει ποσοστά επιτυχίας μεγαλύτερα του 90% σε όσους το κάνουν. Παράλληλα, υπάρχει πάντα και το "ρωσικό εμβόλιο" - αυτό, όμως, είναι μία άλλη μεγάλη ιστορία καθώς οι σχέσεις Δύσης και Vladimir Putin διακρίνονται από αμοιβαία καχυποψία και ανταγωνισμό που υποβόσκει.

Τι παρενέργειες όμως μπορεί τελικά να έχει ένα τέτοιο εμβόλιο; Στην περίπτωση της Pfizer, ήδη έχουν δοθεί κάποια στοιχεία στη δημοσιότητα. Φρόντισε για αυτό το Fox News, το οποίο παρουσίασε ρεπορτάζ όπου ένας εθελοντής περιγράφει τη δική του εμπειρία: Ο Glen Deshields, από το Όστιν του Τέξας, ανέφερε ήπια συμπτώματα όπως πονοκεφάλους και μικρή ατονία που εξασθενούσαν ήδη από τη δεύτερη μέρα, καθώς και έναν ανεπαίσθητο πόνο στο σημείο όπου έγινε η ένεση για τρεις-τέσσερις μέρες. Ποιο ήταν η κεντρική ιδέα από την αφήγησή του; "Κάντε το όσο πιο γρήγορα μπορείτε", ήταν τα λόγια του.

Εμβόλιο και ενάντια στα fake news

Covid-19: Οι παρενέργειες του εμβολίου σε όσους το έκαναν

Tα ευκόλως εννοούμενα δεν μπορούν να παραλείπονται. Χρειάζεται άμεση ενημέρωση

Τίποτα, δηλαδή, το ιδιαίτερα ανησυχητικό μέχρι στιγμής. Ό,τι με άλλα λόγια θα ένιωθε κανείς αν έκανε το οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο. Λίγη ατονία, ελαφρείς πονοκεφάλους, πιθανόν δέκατα ή ελάχιστο πυρετό, ερεθισμό στο σημείο που έγινε η ένεση. Όλα αυτά δε θα έπρεπε να ανησυχούν κανέναν από εμάς. Στις εποχές που ζούμε όμως και με την τυφλή πίστη στον αντιεμβολιασμό να θεριεύει, τα ευκόλως εννοούμενα δεν μπορούν να παραλείπονται. Χρειάζεται άμεση ενημέρωση.

Εδώ και μήνες παρακολουθούμε ένα πανηγύρι παραπληροφόρησης και fake news -για το οποίο συνυπεύθυνοι είναι σχεδόν όλοι, από τους πολιτικούς μέχρι τις social media πλατφόρμες, και από τους διεθνείς οργανισμούς και τα MME- που ρίχνει κάρβουνο στη φωτιά της συνωμοσιολογίας.

Δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που εφιστούν την προσοχή: Μαζί με το εμβόλιο (όταν με το καλό έρθει) θα πρέπει να υπάρχει και μία καλά οργανωμένη επικοινωνιακή στρατηγική. Όσο μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού το κάνει, τόσο μεγαλύτερη προστασία θα έχουν οι κοινωνίες μας. Οι αντιεπιστημονικές αντιρρήσεις των αρνητών θα πρέπει να καμφθούν στα πλαίσια μίας υγιούς ενημέρωσης και διαλόγου -όχι επιβολής. Το να κουνήσεις το δάχτυλο σε κάποιον έχει σπανίως θετικά αποτελέσματα.

Τα στατιστικά

Η μάχη ενάντια στον κορονοϊό θα είναι μακριά και δε θα δοθεί μονάχα στα επιστημονικά εργαστήρια, δυστυχώς. Οι μεσαιωνικές δοξασίες και οι συνωμοσιολογίες ζουν και βασιλεύουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη - από τα πιο υψηλά έως τα πιο χαμηλά εισοδήματα. Θα χρειαστεί οι κοινωνίες να τα καταφέρουν και στο πεδίο της επικοινωνίας. Εκεί, δηλαδή, που τα τελευταία χρόνια φαίνεται να χάνεται το παιχνίδι. Η επικράτηση του Donald Trump το 2016 αποτέλεσε ένα τέτοιο κομβικό σημείο. Οι βουβές μάζες των Η.Π.Α που έχουν βουλιάξει εδώ και δεκαετίες σε ένα fake news σύμπαν τιμώρησαν τον σνομπισμό της "προοδευτικής" Αμερικής - επιστήμονες, καλλιτέχνες και διανοούμενοι δεν μπορούσαν να περάσουν πια το μήνυμά τους.


Σε νέα έρευνα για το περιοδικό Nature Medicine, ανάμεσα σε 13 χιλιάδες ανθρώπους από 19 διαφορετικές χώρες, το 72% των ερωτηθέντων απάντησαν θετικά για το αν θα έκαναν ή όχι το εμβόλιο.


Τι λένε όμως μέχρι στιγμής τα στατιστικά σχετικά με τη διάθεση του κοινού να εμβολιαστεί ή όχι με το νέο εμβόλιο που ετοιμάζεται; Σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicineανάμεσα σε 13 χιλιάδες ανθρώπους από 19 διαφορετικές χώρες, το 72% των ερωτηθέντων απάντησαν θετικά. Υψηλό, αλλά όχι αρκετά υψηλό ποσοστό. Σημαντική σημείωση: Το 14% των ερωτηθέντων που απάντησαν αρνητικά δεν το απέκλεισαν, άρα υπάρχει δυνατότητα αισθητής βελτίωσης του ποσοστού αν επιλεγεί η κατάλληλη επικοινωνιακή στρατηγική. Καλό θα είναι να μην υπάρξουν "μεγάλες τρύπες" από μη εμβολιασμένους στον κοινωνικό χάρτη.

Covid 19 εμβόλιο

Στην Ελλάδα το 41,9% από όσους ρωτήθηκαν δε θα έκαναν το εμβόλιο ακόμα και αν τους το παρείχαν δωρεάν

Στην Ιταλία, που έχει νιώσει στο πετσί της τα δεινά του κορονοϊού, μόλις το 63% του πληθυσμού δέχεται να εμβολιαστεί, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στη La Repubblica. Δυστυχώς, τα πραγματικά άσχημα νέα έρχονται από τις Η.Π.Α -τη χώρα δηλαδή  που έχει τους περισσότερους νεκρούς παγκοσμίως. Εκεί, η κοινή λογική φαίνεται να πηγαίνει περίπατο, καθώς μόλις το 50% των ερωτηθέντων για τον μήνα Σεπτέμβριο φαίνεται διατεθειμένο να κάνει το εμβόλιο.

Όσο για το μικρό γαλατικό χωριό που ονομάζεται Ελλάδα; Ούτε εδώ τα νέα είναι ενθαρρυντικά αλλά μάλλον ακριβώς το αντίθετο: Σε πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε η διαΝΕΟσις, το 41,9% από όσους ρωτήθηκαν, δε θα έκαναν το εμβόλιο ακόμα και αν τους το παρείχαν δωρεάν. Πριν, όμως, βγάλουμε όλοι τα πιστόλια και αρχίζουμε να πυροβολούμε προς κάθε κατεύθυνση, ας πάρουμε μία βαθιά ανάσα. Το ζήτημα είναι σοβαρό. Θα πρέπει να βρεθεί τρόπους να πειστούν οι αρνητές. Το να χωριζόμαστε "ψεκασμένους" και "πεφωτισμένους" το μόνο που κάνει είναι να διαλύει την κοινωνική συνοχή. Μία συνοχή που είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

H Κομισιόν εξετάζει την απαγόρευση του TikTok Lite

Η TikTok έχει πλέον προθεσμία έως τις 23 Απριλίου για να υποβάλει την έκθεση αξιολόγησης κινδύνου στην Επιτροπή.

Ο δεύτερος Ψυχρός Πόλεμος κλιμακώνεται ταχύτερα από τον πρώτο

Ποιες είναι όμως οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ του Πρώτου και του Δεύτερου Ψυχρού Πολέμου;

O Στέφανος Κασσελάκης μιλά για τη σχέση του με τη θρησκεία

″Δεν έχουν συνηθίσει από έναν πολιτικό να είναι αυθεντικός και ειλικρινής και ρομαντικός κλπ.", λέει ο κ. Κασσελάκης.

Ο 'εφιάλτης' της Tesla

Αν τα πράγματα για την Tesla είναι τόσο άσχημα, γιατί η αποτίμηση παραμένει τόσο υψηλή;

To φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος τίμησε και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Γης με την δεντροφύτευση 2.000 καρποφόρων δέντρων σε βόρεια Εύβοια & Μάνη

Η Παγκόσμια Ημέρα Γης στις 22 Απριλίου αποτελεί μια ημέρα αφιερωμένη στην προστασία του περιβάλλοντος, μια ευκαιρία να εμπνευστούμε, να δράσουμε και να αφήσουμε το θετικό μας αποτύπωμα στον πλανήτη.

Η ρωσική προπαγάνδα κατά της Ουκρανίας χρησιμοποιεί AI

Οι προσπάθειες ρωσικής επιρροής έχουν επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στο να στρέψουν την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ κατά της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ.