Από Δευτέρα η αντίστροφη μέτρηση για χαλάρωση του lockdown

Ο οδικός χάρτης για μετακινήσεις, λιανεμπόριο και σχολεία.

Γράφει: Esquire Editors 30 Μαρτίου 2021

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης όλα δείχνουν πως οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να εισηγηθούν την χαλάρωση των μέτρων, καθώς βλέπουν πως το lockdown σε συνδυασμό με την κόπωση της κοινωνίας που δεν τηρεί τους περιορισμούς, δεν είναι ποια αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Παράλληλα, διευρύνεται συνεχώς το οπλοστάσιο απέναντι στον κορονοϊό, όπως με τους εμβολιασμούς, την έλευση των self – test αλλά και με τις καιρικές συνθήκες που συνεχώς βελτιώνονται.

Εκείνο όμως που προβληματίζει τους ειδικούς είναι η δραματική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, αλλά και ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός των διασωληνομένων. Μία εικόνα η οποία θα αργήσει να αλλάξει ακόμα και στην περίπτωση που τα κρούσματα μειωθούν. Ωστόσο, τα στοιχεία του επόμενου 48ωρου θα κρίνουν σε σημαντικό βαθμό το μέγεθος των μέτρων χαλάρωσης των που θα εισηγηθούν οι λοιμωξιολόγοι στον πρωθυπουργό.

Άνοιγμα λιανεμπορίου στις 5 Απριλίου

Όλα δείχνουν πως από τη Δευτέρα θα σηκώσουν ρολά μετά από περίπου τρεις μήνες τα εμπορικά καταστήματα και θα λειτουργήσουν με τη φυσική παρουσία των καταναλωτών. Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, τότε οι αγορές στα μαγαζιά θα γίνονται μέσω αποστολής στο νέο πενταψήφιο αριθμό 13032 που έχει δημιουργηθεί για αυτό τον σκοπό και θα έχει διάρκεια 3 ώρες.

Οι πολίτες σύμφωνα με δημοσκόπηση της "Pulse" για τον ΣΚΑΙ, τάσσονται υπέρ του ανοίγματος του λιανεμπορίου σε ποσοστό 42%, το 30% επιθυμεί την επαναλειτουργία των σχολείων, και το 14% των ερωτηθέντων θέλουν να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό. "Αυτή η εβδομάδα είναι σίγουρα πολύ κρίσιμη, εάν η τάση σταθεροποίησης συνεχιστεί και ακολουθηθεί από μια μικρή τάση μείωσης ασφαλώς το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου είναι κοντά", δήλωσε στα Παραπολιτικά ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Τα self – test κρίνουν το άνοιγμα των σχολείων

Ο στόχος του υπουργείου Παιδείας να επιστρέψουν οι μαθητές γυμνασίων και λυκείων αλλά και οι εκπαιδευτικοί σε ένα ασφαλές υγειονομικό περιβάλλον πιθανότατα να καθυστερήσει για μία εβδομάδα την επανέναρξη των σχολείων με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για τις 12 Απριλίου. Τα self – test που θα είναι υποχρεωτικά για καθηγητές και μαθητές αναμένεται να βρίσκονται στα ράφια των φαρμακείων στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας γεγονός που θα πάει πιο πίσω την επιστροφή στα θρανία.

Η υπουργός Παιδείας τόνισε στο Mega πως τα σχολεία είναι έτοιμα να ανοίξουν στις 5 Απριλίου, ωστόσο, επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο που θα έχουν τα self – test για εκπαιδευτικούς και μαθητές. "Γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία. Είχαμε συζήτηση την Παρασκευή με την επιτροπή, και παρουσιάσαμε ένα πλήρες σχέδιο για το άνοιγμα σε πρώτη φάση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή γυμνασίων και λυκείων. Ο στόχος είναι για την άλλη εβδομάδα κάποια στιγμή. Θα συνοδεύεται από το συμπληρωματικό μέτρο του self-testing για μαθητές και εκπαιδευτικούς, με τεστ μια φορά την εβδομάδα στο σπίτι" είπε η Νίκη Κεραμέως.

Διαδημοτικές μετακινήσεις και απαγόρευση κυκλοφορίας

Ένα ακόμη μέτρο χαλάρωσης που εξετάστηκε από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων την προηγούμενη Παρασκευή ήταν να επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις μέσω του κωδικού "6". Παράλληλα, λόγω της αλλαγής ώρας και της αύξησης της ημέρας δεν αποκλείεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας να ξεκινάει στις 10 το βράδυ αντί για τις 9 που ισχύει μέχρι σήμερα. Ωστόσο και οι δύο αυτές εισηγήσεις δεν έχουν "κλειδώσει" μέχρι στιγμής.

Από: Thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.