Τι ακριβώς είναι η μετάλλαξη Δέλτα Plus

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού.

Μπορεί η Νότια Κορέα να μας πέφτει μακριά αλλά στη χώρα της K-pop και της K-beauty εντοπίστηκαν πρόσφατα τα δύο πρώτα της κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα Plus. Το συγκεκριμένο συμβάν έχει κρίσιμη σημασία για την εξέλιξη της πανδημίας ακόμα και στη χώρα μας, καθώς δείχνει μία παγκόσμια διασπορά της νέας υποκατηγορίας της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού, δηλαδή αυτής που είναι υπεύθυνη για το 4ο κύμα της πανδημίας σε πολλές χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ. Ανησυχητικό είναι και το γεγονός του ότι το πρώτο από τα δύο αυτά κρούσματα αφορά έναν άνδρα που δεν είχε ταξιδέψει πρόσφατα στο εξωτερικό ενώ το δεύτερο έναν ασθενή που επέστρεψε από τις Ηνωμένες Πολιτείες ενώ είχε ήδη εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του AstraZeneca.

Μετάλλαξη Δέλτα Plus: Ο μεγάλος άγνωστος;

Μετά από αυτά τα δύο κρούσματα στη Νότια Κορέα η μετάλλαξη Δέλτα Plus κάνει -παγκοσμίως- όλο και περισσότερο κόσμο να εκφράζει την ανησυχία του για τη διάδοσή της αλλά και για το τι μπορεί να σημάνει μία δυνητική επικράτησή της για το μέλλον της πανδημίας του κορονοϊού. Παρότι, δυστυχώς, υπάρχουν ακόμα πολλά τα οποία δεν γνωρίζουμε για τη συγκεκριμένη υποκατηγορία της μετάλλαξης Δέλτα, έχουν ήδη προκύψει κάποια συμπεράσματα από την παρακολούθησή της.

Τι ακριβώς είναι η μετάλλαξη Δέλτα Plus

Στην ουσία, πρόκειται για μία υποκατηγορία της μετάλλαξης Δέλτα, της οποίας το "τεχνικό" όνομα είναι AY.1. Κύριο χαρακτηριστικό της αποτελεί το ότι είναι ακόμα πιο μεταδοτική από την ήδη εξαιρετικά μεταδοτική Δέλτα και γι' αυτό τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ την έχουν χαρακτηρίσει ανησυχητική. Το χειρότερο; Φαίνεται να έχει τη δυναμική να μειώνει την αποτελεσματικότητα κάποιων θεραπειών αλλά και να παρακάμπτει, μερικώς, το τοίχος των εμβολίων που προς το παρόν έχουμε διαθέσιμα απέναντι στον κορονοϊό.

Η Δέλτα Plus περιέχει μία συγκεκριμένη μετάλλαξη αιχμής πρωτεΐνης που ονομάζεται K417N και η οποία έχει εντοπιστεί επίσης στη μετάλλαξη Βήτα, κρούσμα της οποίας καταγράφηκε πρώτη φορά στη Νότιο Αφρική. Κι ενώ υπάρχουν αμέτρητες μεταλλάξεις του κορονοϊού, αυτές που προκαλούν το ενδιαφέρον των ειδικών δεν είναι παρά ελάχιστες.

Σε ποιες χώρες έχουν εντοπιστεί κρούσματα 

Μεμονωμένα κρούσματα της συγκεκριμένης υποκατηγορίας της μετάλλαξης Δέλτα έχουν εντοπιστεί, σύμφωνα με το Reuters, εκτός από τη Νότια Κορέα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Πορτογαλία και την Ινδία, ενώ σύμφωνα με άλλες έγκυρες πηγές τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές -τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς- κρούσματα θεωρείται ότι υπάρχουν στις ΗΠΑ αλλά και σε δεκάδες ακόμα χώρες.

Τι ακριβώς είναι η μετάλλαξη Δέλτα PlusiStock

Πόσο πρέπει να ανησυχούμε 

Εδώ μάλλον είναι νωρίς για μία απόλυτα σαφή απάντηση, καθώς οι ειδικοί προσπαθούν να διαλευκάνουν τον βαθμό της επικινδυνότητάς της. Προς το παρόν, δεν γνωρίζουμε ακριβώς το πόσο πιο μεταδοτική είναι και κατά πόσο μπορεί να παρακάμψει την άμυνα που μας προσφέρουν τα εμβόλια που έχουμε στη διάθεσή μας.

> Διάβασε ακόμα: Η Pfizer ετοιμάζει τρίτη ενισχυτική δόση και νέο εμβόλιο για τη μετάλλαξη Δέλτα 

Καθώς τα κρούσματα είναι περιορισμένα, λοιπόν, τα πρωτόκολλα θεραπείας και εμβολιασμού εξακολουθούν να παραμένουν τα ίδια και δεν πρόκειται να αλλάξουν. Εν τω μεταξύ, η ιατρική κοινότητα συνεχίζει να βρίσκεται σε επιφυλακή και να την παρατηρεί. Κι αυτό γιατί, σε περίπτωση που κυριαρχήσει, τότε πρόκειται να έχουμε πραγματικά μεγάλο πρόβλημα.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.