10 καίρια ερωτήματα για τη μετάλλαξη Δέλτα και οι απαντήσεις τους

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη μετάλλαξη Δέλτα.

Γράφει: Esquire Editors 27 Ιουλίου 2021

Η αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 μετά την εμφάνιση της εξαιρετικά μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα προκάλεσε νέες ανησυχίες στο πεδίο της υγείας και έθεσε ερωτηματικά σχετικά με την ασφάλεια και τον ρυθμό της επανεκκίνησης της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ακόμη και σε περιοχές όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι υψηλά, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Sam Fazeli, συνεργάτης του Bloomberg Opinion, ο οποίος καλύπτει τη φαρμακευτική βιομηχανία για το Bloomberg Intelligence, απαντά σε ερωτήσεις σχετικά με την μετάλλαξη και την πιθανή απειλή που αυτή συνιστά. Η συνομιλία έχει υποστεί επεξεργασία και έχει συμπυκνωθεί.

Η μετάλλαξη Δέλτα έχει προκαλέσει μια εκτίναξη των κρουσμάτων Covid, ειδικά μεταξύ των μη εμβολιασμένων, αλλά και μεταξύ εκείνων που έχουν λάβει το εμβόλιό τους. Δεν είναι αλήθεια, ωστόσο, ότι τα εμβόλια προσφέρουν καλή προστασία, ακόμη και έναντι της συγκεκριμένης μετάλλαξης;

Λοιπόν, το ζήτημα είναι ελαφρώς περίπλοκο. Γνωρίζαμε ότι τα εμβόλια δεν ήταν ποτέ 100% αποτελεσματικά κατά μιας λοίμωξης από τον κορονοϊό, ακόμη και πριν την άφιξη της Δέλτα.

Στις δοκιμές των εμβολίων Pfizer-BioNTech και Moderna, για παράδειγμα, είδαμε αποτελεσματικότητα άνω του 90%, πράγμα που σημαίνει ότι πολύ λίγοι άνθρωποι οι οποίοι είχαν λάβει τα εμβόλια αυτά βρέθηκαν στη συνέχεια θετικοί στον ιό. Εκείνο που ήταν κρίσιμο, ωστόσο, ήταν ότι τα εμβολιασμένα άτομα σε αυτές τις δοκιμές ήταν 100% προστατευμένα από σοβαρή ασθένεια ή νοσηλεία.

Η μετάλλαξη Δέλτα, όπως θα συζητήσουμε παρακάτω, έχει μερικά χαρακτηριστικά που της δίνουν μεγαλύτερη δυνατότητα πρόκλησης μόλυνσης, πράγμα που σημαίνει ότι διαφεύγει από την αρχική ασπίδα την οποία παρέχουν τα αντισώματα. Ωστόσο, τα εμβολιασμένα άτομα εξακολουθούν να διατρέχουν πολύ χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής νόσου ή, εάν αυτό συμβεί, τα συμπτώματά τους υποχωρούν πιο γρήγορα.

Ωστόσο, ας μην καλλιεργούμε ψευδαισθήσεις - ορισμένοι άνθρωποι θα πεθαίνουν από Covid-19 ακόμη και αν έχουν εμβολιαστεί, σε πολύ χαμηλότερους αριθμούς ωστόσο απ’ ό, τι εάν δεν είχαν κάνει το εμβόλιο.

Οι ερωταπαντήσεις

Τι καθιστά τη Δέλτα τόσο μεγάλη απειλή; Πώς λειτουργεί;

Η παραλλαγή Δέλτα του ιού έχει αναπτύξει ορισμένες μεταλλάξεις που την καθιστούν πιο ολέθρια από τους "συγγενείς" της. Έχει βελτιωθεί ως προς τη δυνατότητα μόλυνσης των κυττάρων, εν μέρει λόγω του ότι είναι σε θέση να αποφεύγει με κάποιον τρόπο τα αντισώματα σε άτομα που έχουν ήδη μολυνθεί ή εμβολιαστεί.

Μόλις βρεθεί εντός των κυττάρων, είναι καλύτερη στο να αναπαράγεται. Τα στοιχεία επιβεβαιώνονται από την πολύ υψηλότερη ποσότητα ιού (ιικού φορτίου) στα ρινικά επιχρίσματα ατόμων που έχουν μολυνθεί με Δέλτα σε σύγκριση με εκείνα που παρατηρούνταν στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Αυτό μπορεί να προέρχεται από μια διαδικασία που ονομάζεται "σχηματισμός συγκυτίου", στην οποία τα μολυσμένα κύτταρα συγχωνεύονται με φυσιολογικά κύτταρα - "γείτονές" τους. Η διαδικασία βοηθά τον ιό να κρύβεται από το ανοσοποιητικό σύστημα και να αντιγράφεται γρηγορότερα.

Η μετάλλαξη Δέλτα φαίνεται να δημιουργεί μεγαλύτερα clusters, γεγονός που την βοηθά να δημιουργεί δυνητικά πιο μολυσματικά αντίγραφα. Ένα υψηλότερο ιικό φορτίο σημαίνει επίσης ότι ένα μολυσμένο άτομο μπορεί να εκπνεύσει περισσότερα σωματίδια ιού, δίνοντάς του μια καλύτερη ευκαιρία να βρει το επόμενο θύμα του. Όλα αυτά οδηγούν σε πολύ καλύτερη "φυσική κατάσταση" για τον ίδιο τον ιό, σε αυτή τη μορφή του.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι να μολυνθεί κανείς ενώ έχει εμβολιαστεί;

Και πάλι, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε αυτό το σημείο. Οι λοιμώξεις σε εμβολιασμένους δεν προκαλούν καθόλου έκπληξη, δεδομένου ότι γνωρίζαμε εξ αρχής ότι τα εμβόλια δεν ήταν ποτέ 100% αποτελεσματικά έναντι μιας λοίμωξης. Οι μεταλλάξεις διαβρώνουν την αποτελεσματικότητά τους με βάση αυτό το δεδομένο. Ο ιός μολύνει τους ανθρώπους δια της "επένδυσης" των αναπνευστικών οδών τους, αλλιώς γνωστής ως "βλεννογόνων". Αυτές οι περιοχές μπορεί να μην έχουν τόσο πολλά αντισώματα από το εμβόλιο, γεγονός που δίνει στον ιό μια μικρή βάση εκκίνησης. Ωστόσο μια μόλυνση από μόνη της δεν είναι απαραίτητα λόγος ανησυχίας για εμβολιασμένα άτομα.

Πόσο σοβαρά είναι τα κρούσματα σε εμβολιασμένους τα οποία βλέπουμε; Πόσο ανησυχητικό είναι ότι ακόμη και πληθυσμοί με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, όπως εκείνα στο Ισραήλ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, βλέπουν περισσότερα από αυτά;

Ευτυχώς, δεν βλέπουμε βαριά νόσηση εμβολιασμένων, δηλαδή η αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της σοβαρής νόσου και της νοσηλείας εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλή, ανεξάρτητα από την κάθε μεμονωμένη μετάλλαξη του κορονοϊού. Να θυμάστε ότι εάν εμβολιασμένοι άνθρωποι μολυνθούν, το ανοσοποιητικό τους σύστημα θα ανταποκριθεί και θα προκαλέσει ορισμένα από τα συμπτώματα που έχουμε συνηθίσει σε άλλες λοιμώξεις, όπως πονοκέφαλο, βουλωμένη μύτη και πόνο στους μυς και στις αρθρώσεις.

Προφανώς όλοι οι άνθρωποι δεν είναι οι ίδιοι - μερικοί θα έχουν πολύ ισχυρότερη απόκριση αντισωμάτων σε ένα εμβόλιο από άλλους και η απόκριση του ανοσοποιητικού τους συστήματος σε μια λοίμωξη θα είναι επίσης διαφορετική, πράγμα που σημαίνει διαφορετικά συμπτώματα κρυολογήματος/γρίπης. Με την πάροδο του χρόνου, η μείωση των επιπέδων αντισωμάτων σε μερικούς ανθρώπους που ξεκίνησαν με ασθενέστερη ανοσοαπόκριση θα μπορούσε να επιτρέψει μια ήπια λοίμωξη.

Αποτελούν ανησυχητικό φαινόμενο ακόμη και τα ήπια κρούσματα σε εμβολιασμένους;

Υπάρχουν πολλά θέματα εδώ. Το ένα είναι ότι εάν υποστείτε μια ήπια λοίμωξη, τότε μπορείτε να την μεταδώσετε σε κάποιον που δεν προστατεύεται, αν και μελέτες δείχνουν ότι αυτή η μετάδοση μειώνεται όταν γίνεται από εμβολιασμένα άτομα.

Διατρέχετε επίσης τον κίνδυνο να γίνετε "χορηγός" μιας νέας μετάλλαξης του ιού, η οποία τελικά θα τον καταστήσει ακόμη αποτελεσματικότερο στη μόλυνση των εμβολιασμένων ατόμων. Αυτό είναι λιγότερο πιθανό, ωστόσο, δεδομένου ότι ο ιικός πολλαπλασιασμός και η διάρκεια της μόλυνσης μειώνονται έτσι ώστε ο ιός να μην έχει αρκετό χρόνο να εξελιχθεί προς νέες μεταλλάξεις.

Σημαντικό ερώτημα είναι εάν τα εμβολιασμένα άτομα με ήπιες λοιμώξεις έχουν τον ίδιο κίνδυνο ανάπτυξης "μακρού Covid". Αυτός είναι ο μόνος κίνδυνος που βλέπω σε έναν κόσμο ο οποίος θα δέχεται τις ήπιες λοιμώξεις από τον Covid ως φυσιολογικό φαινόμενο.

Είναι υψηλότερος ο κίνδυνος μόλυνσης ενός εμβολιασμένου ανάλογα με το είδος του εμβολίου που έχει λάβει;

Πολλά από τα δεδομένα που έχουμε σε αυτό το μέτωπο προέρχονται από εργαστηριακές δοκιμές, οι οποίες μπορούν να μας πουν προς το παρόν λίγα πράγματα.

Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι τα εμβόλια mRNA είναι καλύτερα από τα λεγόμενα αδενοϊικά εμβόλια, όπως εκείνα των AstraZeneca και Johnson&Johnson. Δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο, στα οποία συγκρίνονται ομάδες εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων ατόμων, μέχρι στιγμής φαίνεται να υποδηλώνουν ότι το εμβόλιο Pfizer-BioNTech έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην πρόληψη μιας ήπιας λοίμωξης από τη Δέλτα από το εμβόλιο AstraZeneca, με βάση έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου Pfizer-BioNTech εμφανίζεται χαμηλότερη στο Ισραήλ, βάσει στοιχείων του Υπουργείου Υγείας της χώρας, ωστόσο χρειαζόμαστε πολύ περισσότερες λεπτομέρειες για να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε γιατί υπάρχει αυτή η διαφορά μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ισραήλ. Πιστεύω επίσης ότι θα διαπιστώσουμε ότι το εμβόλιο J&J έχει χαμηλότερη αποτελεσματικότητα κατά της ήπιας νόσησης. Οι ίδιοι τύποι αναλύσεων υποδηλώνουν ωστόσο ότι και τα αδενοϊικά εμβόλια είναι εξίσου αποτελεσματικά έναντι της σοβαρής νόσησης και της νοσηλείας.

Τι είδους προφυλάξεις πρέπει να λάβει ένα πλήρως εμβολιασμένο άτομο, γνωρίζοντας ότι η μετάλλαξη Δέλτα αποτελεί απειλή;

Θα σας πω τι κάνω εγώ. Φορώ δύο μάσκες όταν επισκέπτομαι δημόσιους χώρους όπως σούπερ μάρκετ και εμπορικά κέντρα, όπου δεν γνωρίζω την κατάσταση εμβολιασμού των ανθρώπων. Εάν βγω με φίλους, φροντίζω να ξέρω ποιος είναι εμβολιασμένος και ποιος δεν είναι, ώστε να αποφασίσω σε αυτή τη βάση αν θα πάμε σε εσωτερικό ή σε εξωτερικό χώρο. Ακόμη δεν τρώω σε εσωτερικούς χώρους εστιατορίων και αποφεύγω μπαρ και παμπ. Πήρα τις προάλλες ένα αεροπλάνο και φορούσα δύο μάσκες, ενώ απέφυγα όσο το δυνατόν περισσότερο τους χώρους με συνωστισμό.

Πολλοί ηλικιωμένοι άνθρωποι ήταν οι πρώτοι που εμβολιάστηκαν στις ΗΠΑ. Πρέπει να ανησυχούμε για την εξασθένηση της προστασίας του εμβολίου και η παρουσία της μετάλλαξης Δέλτα θέτει υψηλότερους κινδύνους γι’ αυτόν τον πληθυσμό;

Γνωρίζουμε ότι τα εμβόλια mRNA ήταν εξίσου αποτελεσματικά έναντι των προηγούμενων εκδόσεων του ιού, ανεξάρτητα από την ηλικία ενός εκάστου εμβολιασθέντος. Αποτρέπουν επίσης σοβαρές ασθένειες στον ίδιο βαθμό. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι πώς συμπεριφέρεται η Δέλτα στους ηλικιωμένους και πώς εξελίσσεται η ανοσία τους με την πάροδο του χρόνου. Γι' αυτό πρέπει να προσέχουμε μέχρι να το μάθουμε.

Ήρθε η ώρα να αρχίσουν να διανέμονται ενισχυτικές δόσεις εμβολίων ενάντια στη Δέλτα;

Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να το πράξουμε, ναι, ειδικά αν συνεχίσουμε να προχωρούμε τη ζωή μας με βάση τα ποσοστά ήπιων μολύνσεων. Πρέπει να προετοιμαστούμε τόσο έναντι της Δέλτα, όσο και έναντι της Βήτα, μετάλλαξης η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική. Δεν είμαι ωστόσο σίγουρος ότι ο ιός έχει τελειώσει όσον αφορά την εξέλιξή του. Χρειαζόμαστε ενισχυτικές δόσεις αυτή τη στιγμή; Δεν νομίζω. Πρέπει ωστόσο να παραγγείλουμε εμβόλια για κάθε περίπτωση; Ναι, νομίζω ότι πρέπει.

Τι γίνεται με τα παιδιά;

Τα παιδιά κάτω των 12 ετών είναι ένα δύσκολο ζήτημα. Η αντίληψη είναι ότι δεν κινδυνεύουν με σοβαρή νόσηση από τον κορονοϊό, κάτι που ισχύει σε κάποιο βαθμό. Ωστόσο μερικά είναι ευαίσθητα στο να καταστούν πραγματικά βαριά περιστατικά.

Σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να αναπτυχθεί ένα πρόβλημα το οποίο αναφέρεται ως πολυσυστηματική φλεγμονώδης νόσος (MIS-C). Το πρόβλημα είναι ότι πολλά από τα δεδομένα σχετικά με τον κίνδυνο για τα παιδιά βασίζονται σε μια εποχή που είχαμε lockdown και πολλοί άνθρωποι είχαν τα παιδιά τους να φοιτούν στο σχολείο διαδικτυακά, από το σπίτι. Επίσης, τότε δεν είχαμε την Δέλτα. Συνεπώς, διατρέχουμε τον κίνδυνο σημαντικής αύξησης των κρουσμάτων όταν τα παιδιά επιστρέψουν στο σχολείο, συχνά χωρίς μάσκες, τον Σεπτέμβριο.

Έπειτα, έχουμε το πρόσθετο πρόβλημα της ανόδου σε κρούσματα αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), ο οποίος υποχώρησε σημαντικά κατά τους τελευταίους 12 έως 18 μήνες, λόγω της χρήσης μάσκας και των lockdown. O RSV είναι συνήθως η κύρια αιτία οξείας αναπνευστικής νοσηλείας σε βρέφη και μικρά παιδιά, καθώς και σε ηλικιωμένους. Τα περισσότερα βρέφη γεννιούνται με προστατευτικά αντισώματα τα οποία τους μεταφέρονται από τη μητέρα τους, ωστόσο αυτό δεν ισχύει για τα προσφάτως γεννηθέντα νεογνά.

Ο κίνδυνος λοιπόν είναι ότι αυτά τα παιδιά να κολλήσουν ταυτόχρονα RSV και Covid-19. Δεν έχουμε καμία γνώση του τι θα σήμαινε κάτι τέτοιο όσον αφορά την υγεία τους.

Από: Capital.gr

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παντρεύεται μέσα στο καλοκαίρι

Όπως όλα δείχνουν, ο γάμος του Γιάννη και της Mariah θα γίνει στην Πύλο.

Η Αθήνα της αφρικανικής σκόνης κάνει κακό στο δέρμα μας, λέει πρόσφατη έρευνα

Έχουμε τη λίστα με τις 10 πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα παγκοσμίως.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει (κι άλλα) λεφτά στη Meta σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg

Για να θερίσεις, θα πρέπει πρώτα να σπείρεις και αυτό κάνει στην παρούσα φάση.

Γραφει Παυλος Κρουστης