Γιατί δεν πρέπει να εφησυχάζουμε με την πανδημία

Ποιος είπε ότι έχουμε ξεμπερδέψει από τον κορονοϊό;

Γράφει: Esquire Editors 11 Αυγούστου 2021

Τα επιδημιολογικά δεδομένα της εβδομάδας που πέρασε προκαλούν έντονη ανησυχία στους λοιμωξιολόγους για την πανδημία, ειδικά όσον αφορά δύο πολύ κρίσιμους δείκτες: τη συνεχή άνοδο των ενεργών κρουσμάτων και την πίεση στα νοσοκομεία που ήδη έχει γίνει εμφανής.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Παρατηρητηρίου Covid, που αφορά στο διάστημα 29 Ιουλίου – 4 Αυγούστου, η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 στην επικράτεια παρουσιάζει αύξηση σε 38% (από 34% στην προηγούμενη έκθεση).

Στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη ειδικότερα, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα ανέρχεται σε 62% και 39% αντίστοιχα (από 67% και 22% αντίστοιχα στην προηγούμενη έκθεση).

Όσον αφορά στα ενεργά κρούσματα, αυτά στις 4 Αυγούστου υπολογίζονταν σε 22.254, όταν στις 28 Ιουλίου έφταναν τα 21.573 σε όλη τη χώρα.

Οι βασικοί δείκτες

Η τελευταία εβδομάδα εμφανίζει αύξηση του κυλιόμενου μέσου όρου των ημερήσιων τεστ και μείωση του δείκτη θετικότητας και του δείκτη Rt. Επιπλέον, καταγράφεται αύξηση του κυλιόμενου μέσου  όρου των ημερήσιων κρουσμάτων και θανάτων, καθώς και του αριθμού των διασωληνωμένων.

Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος των συνολικών ημερησίων τεστ διαμορφώθηκε σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση σε 91.691, από 79.853 στην προηγούμενη έκθεση, εμφανίζοντας αύξηση κατά 14,8%.

Την τελευταία εβδομάδα, διενεργήθηκαν κατά μέσο όρο 12.965 ημερήσια PCR τεστ και 78.726 ημερήσια rapid Ag τεστ (σύνολο εβδομαδιαίων τεστ 641.834). Επιπλέον, στο διάστημα 29 Ιουλίου – 4 Αυγούστου διενεργήθηκαν 755.433 αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι, από 823.449 στο προηγούμενο 7ήμερο.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο δείκτης  Rt εκτιμάται στις 4 Αυγούστου σε 1,05, από 1,16 στην προηγούμενη έκθεση. Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ υποδεικνύουν επίσης ότι ο δείκτης θετικότητας υποχώρησε σε 2,86% (το 7ήμερο 26 Ιουλίου – 1 Αυγούστου), από 3,26% το προηγούμενο 7ήμερο.

Οι πλέον πρόσφατοι χάρτες (5 Αυγούστου) του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) κατατάσσουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας στις περιφέρειες με δείκτη θετικότητας μικρότερο του 4%, ενώ η Θράκη περιλαμβάνεται στις περιφέρειες με τον χαμηλότερο δείκτη θετικότητας (<1%). Επίσης, η Ελλάδα κατατάσσεται στις χώρες με τον υψηλότερο δείκτη test ανά 100.000 κατοίκους.

Ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση σε 2.621 κρούσματα, από 2.574 στην προηγούμενη έκθεση, καταγράφοντας μικρή αύξηση (+1,8%) σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Στο εξεταζόμενο διάστημα, το 32% των κρουσμάτων καταγράφηκε στην Αττική και το 10% στην Θεσσαλονίκη, ενώ τα υπόλοιπα κρούσματα είναι διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια.

Νέος συναγερμός

Παρά όμως τη μείωση του δείκτη θετικότητας και του δείκτη Rt, τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ χτύπησαν καμπανάκι. Είχαμε πάνω από 4 χιλιάδες νέες διαγνώσεις και οι διασωληνωμένοι έφτασαν στους 219. Το ποσοστό θετικότητας εκτοξεύτηκε στο 4,09%.

Από: Capital.gr

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.