Το προφίλ των αντιεμβολιαστών

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, 4 στους 10 Ελληνες δεν έχουν την πρόθεση να εμβολιαστούν.

Γράφει: Esquire Editors 23 Σεπτεμβρίου 2021

Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των ειδικών για αύξηση του εμβολιασμού και τον κίνδυνο ενός ισχυρού τέταρτου κύματος της πανδημίας λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, 4 στους 10 Ελληνες με βάση την δημοσκόπηση της Pulse που παρουσίασε χθες το βράδυ η τηλεόραση του ΣΚΑΙ, φαίνεται πως είναι αντιεμβολιαστές. Γεγονός που απομακρύνει φυσικά το σενάριο της ανοσίας του πληθυσμού μέσω του εμβολιασμού.

Από τις επιμέρους ερωτήσεις προκύπτει ότι το προφίλ των αρνητών του εμβολιασμού είναι επηρεασμένο από τις θεωρίες συνωμοσίας στα social media, από την πίεση που υπάρχει στην κοινωνία υπέρ του εμβολιασμού, αλλά και από την άποψη ότι ο κορονοϊός δεν είναι τόσο επικίνδυνος όσο εμφανίζεται από τους ειδικούς, μια θεωρία που επίσης κυκλοφορεί με ένταση στα social media.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Συγκεκριμένα, στο σύνολο του δείγματος των ενηλίκων με δικαίωμα ψήφου, ένα 11% δηλώνει ότι δεν έχει κάνει το εμβόλιο ούτε έχει κλείσει ραντεβού και ένα 15% δεν απαντά.

Όμως στην γκρίζα ζώνη όσων στην πρόθεση ψήφου δηλώνουν αναποφάσιστοι ή ψηφίζουν λευκό, άκυρο και αποχή, είναι δηλαδή πιθανότατα απολίτικοι, αυξάνεται σημαντικά το ποσοστό εκείνων που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Τώρα όσοι απάντησαν ότι δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι τώρα, σε ποσοστό 53% δηλώνουν πως δεν θα το πράξουν ποτέ, 23% απαντούν ότι ίσως αρκετά αργότερα, ενώ μόλις ένα 9% των ερωτηθέντων δηλώνει "το συντομότερο δυνατό".

Η κυριότερη αιτία για όσους δηλώνουν ότι δεν θα κάνουν ποτέ το εμβόλιο ,είναι η ανησυχία για τις παρενέργειες με ποσοστό 40%, κάτι που φανερώνει πόσο δυνατές είναι οι θεωρίες συνωμοσίας αλλά και η έκταση που έχουν πάρει στα ΜΜΕ οι ειδικές και σπάνιες περιπτώσεις ασθένειας εμβολιασμένων από το εμβόλιο.

Ο δεύτερος λόγος άρνησης είναι ότι τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά, με 16%. Τρίτος λόγος είναι η αντίδραση από την πίεση που υφίστανται , από την πολιτεία την κοινωνία και τους γιατρούς προφανώς, με ποσοστό 19%. Το υψηλό αυτό ποσοστό ενδεχομένως να δικαιώνει εκείνους που μιλούν για την ανάγκη πειθούς, όσον αφορά εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί παρά την πίεση και τον εξαναγκασμό. Τέταρτος λόγος είναι η θρησκεία με 11%. Αξιοσημείωτη είναι και η απάντηση "δεν με ανησυχεί ο κορονοϊός" που όμως φτάνει μόλις στο 7%

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση του Ιουλίου, έχει ανέβει κατά 10 και πλέον μονάδες, το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι δεν θα κάνουν ποτέ το εμβόλιο.

Από 40% που ήταν τον Ιούλιο έχει αυξηθεί στο 53%. Μειωμένο είναι το ποσοστό σε σχέση με την έρευνα του Ιουλίου σε εκείνους που θα κάνουν το εμβόλιο το συντομότερο δυνατό, καθώς από 16% Ιουλίου έχει πέσει στο 9%. Μείωση εμφανίζει και η απάντηση "θα το κάνω μετά από 2- 3 μήνες", καθώς από 16% τον Ιούλιο πέφτει στο 13%

Όσον αφορά στο κομματικό προφίλ των ανεμβολίαστων μέχρι σήμερα, το 8% είναι ψηφοφόροι της Nέας Δημοκρατίας, το 9% του ΣΥΡΙΖΑ, 3% του ΚΙΝΑΛ και το 6% του ΚΚΕ.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ποσοστό όσων δεν απαντούν ], που πιθανότατα είναι πολίτες που ή δεν έχουν κάνει το εμβόλιο είτε δεν θέλουν να το κάνουν. 12% είναι το ποσοστό στη Νέα Δημοκρατία, 14% στο ΣΥΡΙΖΑ, 17% στο Κίνημα Αλλαγής και 16% στο ΚΚΕ.

Ωστόσο, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ φαίνεται πως είναι εμβολιασμένοι ή με πρόθεση να εμβολιαστούν, σε ποσοστό που ξεπερνά το 75%
Τέλος όσον αφορά την πιθανότητα ενός νέου γενικού lockdown το 65% το θεωρεί σίγουρα και μάλλον πιθανό, ενώ το 46% μάλλον και σίγουρα όχι πιθανό.

Από: TheToc.gr

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τα 35 ονόματα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Όπως ανακοινώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, συμμετείχαν στις προκριματικές είτε με διαδικτυακή ψήφο είτε δια ζώσης περισσότερα από 63.000 μέλη και φίλοι του κόμματος.

H Ελεονώρα Μελέτη για την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

"Δεν είναι το χρώμα που με έπεισε, αλλά η στιγμή...".

Τι σημαίνει η επιλογή Μπελέρη για τις Ευρωεκλογές

Η επιλογή του πρωθυπουργού, η οποία χειροκροτήθηκε παρατεταμένα στην κεντρική αίθουσα του Ωδείου Αθηνών, περιέχει υψηλούς συμβολισμούς.

O Donald Trump αποφάσισε να πάρει έναν υπνάκο κατά τη διάρκεια της δίκης του

"Τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια" ή μήπως η δίκη ήταν τόσο βαρετή πια;

Γραφει Παυλος Κρουστης

Πόσο κόστισε στο Ισραήλ να αμυνθεί απέναντι στο Ιράν

Ένας πρώην οικονομικός σύμβουλος των Δυνάμεων Άμυνας του Ισραήλ μιλά με αριθμούς, που μεταξύ μας, ξεπερνούν κάθε φαντασία.

Γραφει Γιαννης Σπανος