Οι ΗΠΑ βοηθούν τους Ουκρανούς να σκοτώνουν Ρώσους στρατηγούς, λένε οι New York Times

Η ενδιαφέρουσα αποκάλυψη της εφημερίδας για την αμερικανική ανάμειξη στον πόλεμο.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ έδωσαν στους Ουκρανούς πληροφορίες που τους επέτρεψαν να σκοτώσουν αρκετούς Ρώσους στρατηγούς κοντά στα μέτωπα, υποστήριξε χθες, Τετάρτη, επικαλούμενη αμερικανούς αξιωματούχους που δεν κατονόμασε, η εφημερίδα New York Times.

Η Ουάσινγκτον διαβίβασε στο Κίεβο λεπτομερείς πληροφορίες για τις μετακινήσεις στρατευμάτων, τοποθεσίες και άλλες λεπτομέρειες για τα κινητά κέντρα διοίκησης του ρωσικού στρατού· οι ουκρανικές δυνάμεις, αξιοποιώντας τα στοιχεία αυτά και συνδυάζοντάς τα με δικά της, ιδίως υποκλοπές ρωσικών τηλεπικοινωνιών, εξαπέλυσε έτσι πλήγματα με πυροβολικό και άλλες επιθέσεις που είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν ρώσοι ανώτεροι αξιωματικοί, κατά το δημοσίευμα.

Σιγή ιχθύος

Ούτε το Πεντάγωνο, ούτε ο Λευκός Οίκος απάντησαν όταν το πρακτορείο ειδήσεων Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο δοκίμασαν να επικοινωνήσουν μαζί τους για να τους ζητήσουν σχόλια για το δημοσίευμα των Times.

Η ουκρανική κυβέρνηση διατείνεται πως οι δυνάμεις της έχουν σκοτώσει κάπου 12 Ρώσους στρατηγούς.

Στις αρχές Μαρτίου, ο δήμος της Νοβοροσίσκ, στη νότια Ρωσία, επιβεβαίωσε πως ο στρατηγός Αντρέι Σουχοβέτσκι, υποδιοικητής της 41ης στρατιάς, έπεσε "ηρωικά" στην Ουκρανία.

Οι πηγές των NYT δεν θέλησαν να διευκρινίσουν πόσοι είναι οι ρώσοι στρατηγοί που σκοτώθηκαν εξαιτίας στοιχείων που διαβίβασε η Ουάσινγκτον στο Κίεβο.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Τη Δευτέρα, το Πεντάγωνο ανέφερε επίσημα ότι ο επικεφαλής του ρωσικού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, ο Βαλέρι Γκερασίμοφ, πήγε για "αρκετές ημέρες" την περασμένη εβδομάδα στο μέτωπο στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι κορυφαίοι Ρώσοι αξιωματικοί βρίσκονται ολοένα πιο κοντά στα πεδία των μαχών.

Ωστόσο, το Πεντάγωνο δεν επιβεβαίωσε τους ουκρανικούς ισχυρισμούς ότι ο Βαλέρι Γκερασίμοφ τραυματίστηκε.

Σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε την Κυριακή ότι αρκετοί ανώτεροι Ρώσοι αξιωματικοί χτυπήθηκαν όταν έγινε "έκρηξη" στην Ιζιούμ, προσθέτοντας πως ο αρχηγός του ρωσικού γενικού επιτελείου βρισκόταν επιτόπου. Όμως άλλος ουκρανός αξιωματούχος είπε ότι ο κορυφαίος ρώσος αξιωματικός δεν τραυματίστηκε.

Η αμερικανική βοήθεια σε ό,τι αφορά τη συλλογή πληροφοριών, την οποία η Ουάσινγκτον επιβεβαιώνει αλλά χωρίς να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες, προστίθεται στη στρατιωτική βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει προμηθεύσει, με πολύ πιο διαφανή τρόπο, στον ουκρανικό στρατό, συμπεριλαμβανομένων αντιαρματικών όπλων, πυρομαχικών και, πιο πρόσφατα, βαρέων πυροβόλων, ελικοπτέρων και UAVs.

"Θέλουμε να δούμε τη Ρωσία εξασθενημένη σε τέτοιο βαθμό που να μην μπορεί πλέον να κάνει πράγματα όπως η εισβολή στην Ουκρανία", δήλωνε την 25η Απριλίου ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.

Από: TheToc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Η πρόβλεψη του Stephen King για τον Donald Trump και τις εκλογές του 2026

Ο Stephen King συνεχίζει την κόντρα του με τον Donald Trump, αυτήν τη φορά με μια τολμηρή πρόβλεψη για τις εκλογές του 2026, που μιλά για "έκπληξη" και "μπλε κύμα".

Γραφει Παυλος Κρουστης

Παράνομοι οι περισσότεροι δασμοί του Donald Trump, αποφάσισε ομοσπονδιακό εφετείο

Το μεγαλύτερο μέρος τους, εκ των οποίων και οι μη κλαδικοί επιβλήθηκαν παράνομα σύμφωνα με τις νέες εξελίξεις και η τύχη τους πλέον θα κριθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Έφυγε από τη ζωή η επικοντίστρια από την Κύπρο Μαρία Αριστοτέλους

Η κύπρια αθλήτρια προσβλήθηκε από μία σπάνια μορφή καρκίνου που συναντάται κατά βάση σε παιδιά και εφήβους και τα τελευταία δύο χρόνια προσπαθούσε να την αντιμετωπίσει με θεραπείες.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Τι μερίδιο κατέχει η Ελλάδα στον παγκόσμιο πλούτο;

Ο παγκόσμιος πλούτος αγγίζει τα 471 τρισ. δολάρια στο τέλος του 2024, με τις ΗΠΑ και την Κίνα να κυριαρχούν. Πού βρίσκεται η Ελλάδα και ποιες ευρωπαϊκές χώρες ξεχωρίζουν;

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Τι είναι οι "μπλε δράκοι" που σκορπούν τον τρόμο στις παραλίες της Ισπανίας;

Οι "μπλε δράκοι" εμφανίστηκαν ξανά στις ισπανικές ακτές, κλείνοντας παραλίες και προκαλώντας ανησυχία. Μικροσκοπικοί αλλά εξαιρετικά δηλητηριώδεις, κρύβουν σοβαρό κίνδυνο για τους λουόμενους.