Η μεγάλη επανεκκίνηση των κρυπτονομισμάτων

Τα ωφέλιμα παρελθοντικά resets και ο τρόπος με τον οποίο θα κλείσει η "τρύπα" του $1 τρισ.

Η ιστορία των κρυπτονομισμάτων έχει καθοριστεί μέχρι σήμερα από πέντε επανεκκινήσεις. Η πρώτη ήταν το 2014, όταν το Mt. Gox -το οποίο ήταν ουσιαστικά το μοναδικό ανταλλακτήριο Bitcoin στον κόσμο- κατέρρευσε μετά από επίθεση χάκερς που "στοίχισε" περίπου 500 εκατ. δολάρια. Η δεύτερη ήταν το 2016, όταν ένας χάκερ εισχώρησε στη The DAO, μια αυτόνομη αποκεντρωμένη οργάνωση με βάση το Ethereum, και απέσπασε Ethereum αξίας 60 εκατ. δολαρίων τότε, που σήμερα αξίζουν 8 δισ. δολάρια.

Το τρίτο reset έγινε τον Ιανουάριο του 2018, όταν έσκασε η φούσκα των ICO προκαλώντας μια κατρακύλα που διήρκεσε έναν χρόνο, σβήνοντας το 60% της κεφαλαιοποίησης των crypto ή περισσότερα από 700 εκατ. δολάρια κυρίως με τη μορφή junk tokens. Η τέταρτη επανεκκίνηση έλαβε χώρα τον Μάρτιο του 2020, όταν η αγορά κρυπτονομισμάτων έχασε το 40% της κεφαλαιοποίησής της, ακολουθώντας τον ρυθμό των παγκόσμιες χρηματαγορών.

Κάθε reset όχι μόνο αύξησε την κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων, αλλά άνοιξε και τον δρόμο για περισσότερη καινοτομία. Τα δύο μεγαλύτερα ανταλλακτήρια crypto στις ΗΠΑ, το Coinbase και το Kraken, αναπτύχθηκαν μέσα από τις "στάχτες" του Mt. Gox, αφού οι CEO τους είχαν κατανοήσει ότι οι επενδυτές χρειάζονταν πλέον αξιόπιστες πηγές για να αγοράζουν Bitcoin. Η κατάρρευση του DAO και το κραχ των ICO έθεσαν τις βάσεις για την ανάπτυξη του DeFi και τη δημοφιλία των DAOs σήμερα. Προ πανδημίας, δύσκολα θα φανταζόταν κάποιος ότι εταιρείες σαν την Tesla θα αγόραζαν Bitcoin.

Η πέμπτη επανεκκίνηση ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα. Μπορεί να εξελιχθεί στην πιο σημαντική έως σήμερα. Αυτή τη φορά η κατάρρευση της αγοράς προκλήθηκε από ένα sell-off των ριψοκίνδυνων περιουσιακών στοιχείων και την ξαφνική "εξαΰλωση" του Luna -με κεφαλαιοποίηση 40 δισ. δολαρίων- το οποίο στήριζε το stablecoin TerraUSD (UST) με αξία 16 δισ. δολαρίων. Σε αντίθεση με τα ελεύθερα κυμαινόμενα token Luna, το UST σχεδιάστηκε για να είναι η τιμή του συνδεδεμένη στο 1 δολάριο. Μια "θύελλα" απληστίας και τεχνολογικής ανωριμότητας οδήγησε το stablecoin να χάσει την πρόσδεσή του με το δολάριο, και από τις 7 έως τις 12 Μαΐου να "εξαφανιστούν" περίπου 56 δισ. δολάρια.

Οι κατρακύλες της bear market στην αγορά των κρυπτονομισμάτων δεν αποτελούν σπάνιο φαινόμενο. Αναλογιστείτε ότι σε έναν αιώνα η χρηματαγορά των ΗΠΑ έχει βιώσει πέντε bear markets, με τις μετοχές να βυθίζονται άνω του 30%. Το Bitcoin είναι μόλις 12 ετών και η αγορά κρυπτονομισμάτων έχει υποστεί ισάριθμα κραχ.

Η τελευταία "βουτιά" υπενθυμίζει στους επενδυτές πώς η επιθυμία για γρήγορο πλουτισμό μπορεί να "εξουδετερώσει" την κοινή λογική. Ο κλάδος πλέον οφείλει να αναλογιστεί την έννοια της μόχλευσης στις αγορές κρυπτονομισμάτων, και να είναι ειλικρινής με τον εαυτό του ως προς το αν η καινοτομία είναι απλώς μια μεταμφιεσμένη μόχλευση και αν θα μπορούσε να σημάνει τον θάνατο μιας ολόκληρης κατηγορία assets: των αλγοριθμικών stablecoins.

"Η μόχλευση δεν μπορεί να μετατρέψει μια κακή επένδυση σε καλή, αλλά το αντίθετο μπορεί να το κάνει. Και το κάνει συχνά", λέει ο Mark Yusko, ιδρυτής της Morgan Creek, μιας συμβουλευτικής εταιρείας για επενδυτές. "Έτσι αυτό που βλέπουμε τους τελευταίους δύο μήνες, και ιδίως την τελευταία εβδομάδα, είναι απλώς η εκκαθάριση των "αστείων" επιπέδων μόχλευσης. Στην περίπτωση της Terra -με το προβληματικό Luna- έχουμε μια κακή ιδέα, μια κακή δομή. Δεν μπορείς να προστατεύσεις ένα -υποτίθεται σταθερό- περιουσιακό στοιχείο μέσω ενός ασταθούς asset".

Η λύση

Το Terra Foundation -με έδρα τη Νότια Κορέα- προσπάθησε να λύσει το πρόβλημα χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο για να αντικαταστήσει πολλές από τις τεχνικές που προσδίδουν στο δολάριο των ΗΠΑ τη σταθερότητά του. Όταν η τιμή πέφτει, δημιουργείται μια ευκαιρία αρμπιτράζ για την ανταλλαγή ενός UST που αξίζει λιγότερο από ένα δολάριο για ένα Luna αξίας 1 δολαρίου. Θεωρητικά, το blockchain του Luna φιλοξένησε ένα πρωτόκολλο δανεισμού DeFi, που ονομάζεται Anchor, το οποίο έδωσε αποδόσεις της τάξης του 20%.

Το stablecoin TerraUSD θεωρείτο ασφαλές μέχρι... να καταρρεύσει. Οι απώλειες διευρύνθηκαν επειδή το TerraUSD υποστηριζόταν από ένα λογισμικό που λίγοι κατανοούσαν, αλλά συνέρρευσαν μαζικά σε αυτό επειδή υποσχόταν γρήγορα κέρδη, επισημαίνει η Caitlin Long, πρώην διευθύνουσα σύμβουλος της Morgan Stanley, που τώρα δημιουργεί την Custodia, μια τράπεζα κρυπτονομισμάτων με έδρα το Wyoming. "Καμουφλαριζόταν ως καινοτομία, ενώ στην πραγματικότητα ήταν μόχλευση μεταμφιεσμένη σε κάτι άλλο", προσθέτει η ίδια.

Από τους πιο γνωστούς επενδυτές του Terra είναι η Lightspeed, με έδρα το Menlo Park, η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 10 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Pitchbook. Συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων VC που υποστήριξαν την αγορά κρυπτονομισμάτων, επενδύοντας στη Ripple το 2013 και αυξάνοντας πρόσφατα το συνολικό χαρτοφυλάκιο της σε crypto στα 600 εκατ. δολάρια. Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας είπε για αυτές τις επενδύσεις: "Μας αφορά κάτι παραπάνω από τη βραχυπρόθεσμη τιμή του Bitcoin. Εντείνουμε τις προσπάθειές μας ειδικά στις υποδομές, στην DeFi και στις αναδυόμενες περιπτώσεις χρήσης".

Ένας άλλος σημαντικός επενδυτής, ο Su Zhu της Three Arrows Capital, έγραψε στο Twitter ότι η πτώση του LUNA οφείλεται κυρίως στη θεμελιώδη πρόταση για την αξία του. Το hashtag #LUNA εξακολουθεί να φαίνεται "υπερήφανα" στο προφίλ του Zhu στο Twitter.

Τουλάχιστον ο Zhu δεν έκανε τατουάζ το Luna στο μπράτσο του όπως ο ιδρυτής της Galaxy Digital, Mike Novogratz. Για τον συγκεκριμένο, δεν υπάρχει ακόμη καμία πληροφορία για το πώς σκοπεύει να κινηθεί.

Η απληστία ήταν σίγουρα βασική αιτία που οδήγησε στην κατρακύλα του Luna. Απληστία που δημιούργησε η επιθυμία να προστατευτεί ο αποκεντρωμένος χαρακτήρας των κρυπτονομισμάτων, κάτι για το οποίο η αναπτυσσόμενη αγορά των stablecoins δεν ενδιαφέρεται στην πραγματικότητα.

Τα δύο μεγαλύτερα stablecoins, το Tether και το USD Coin, έχουν συνολική κεφαλαιοποίηση ύψους 126 δισ. δολαρίων. Ενώ λειτουργούν με βάση την τεχνολογία blockchain, διοικούνται από υπερβολικά συγκεντρωτικές εταιρείες που κατά καιρούς υπήρξαν αδιαφανείς σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία που χρησιμοποιούν για να εκδίδουν ψηφιακά δολάρια. Η Tether είναι μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη περίπτωση, καθώς επενδύει το 40% των περιουσιακών της στοιχείων σε εμπορικά χαρτιά άγνωστης προέλευσης.

Η Tether ήταν από τους ανταγωνιστές που επωφελήθηκαν από την κατρακύλα της Terra. Το κρυπτονόμισμα που βρίσκεται πίσω το stablecoin DAI, το MKR, έκανε ράλι 38% μετά τη "βουτιά", και ενώ το Tether έχασε για λίγο την πρόσδεσή του, ανέκτησε γρήγορα τον βηματισμό του, ως σχετικά ασφαλές καταφύγιο. "Στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, οι επενδυτές περιστρέφονταν γύρω από το  Tether και το USDC", σημειώνει ο Raghu Yarlagadda, CEO της FalconX. "Το USDC αγοραζόταν 2,5 φορές πάνω από την κανονική τιμή. Προς το τέλος της εβδομάδας, οι επενδυτές πήγαν από το USDC σε fiat".

Ίσως ο πιο απογοητευμένος ανταγωνιστής ήταν ο Dante Disparte, επικεφαλής στρατηγικής της Circle, ο οποίος υποστήριξε ότι η πτώση του Luna αποτυπώνει συνολικά την κακή εικόνα των stablecoins, ενώ χαρακτήρισε το UST ως ένα stabletoken "μόνο στο όνομα". 

Άλλοι αναλυτές, όπως ο Yusko και ο Yassine Elmandjra της Ark Invest, υποστηρίζουν ότι τα αλγοριθμικά stablecoins δεν θα πετύχουν ποτέ. Ενώ οι περισσότερες προηγούμενες επανεκκινήσεις των κρυπτονομισμάτων είχαν τεχνολογικής φύσεως αιτία, η οποία αποκαταστάθηκε και τα πράγματα προχώρησαν, αυτήν τη φορά οι περισσότεροι συμφωνούν πως η επαναφορά έχει αρχίσει ήδη μέσα από τα stablecoins που υποστηρίζονται από fiat. "Είναι πιθανώς ταπεινωτικό για πολλούς θεσμικούς επενδυτές και παράγοντες χάραξης πολιτικής που υιοθετούσαν τις πιο πειραματικές πρωτοβουλίες στην αγορά των κρυπτονομισμάτων", παρατηρεί ο Elmandjra. "Νομίζω ότι η όλη ιδέα των αλγοριθμικών stablecoins ήταν ένα πολλά υποσχόμενο σχέδιο που πλέον μπορεί να εγκαταλειφθεί".

Από την ταχύτητα αντίδρασης και τις πρακτικές που θα υιοθετηθούν απέναντι στα παραπάνω ζητήματα, θα εξαρτηθεί και η ανάκαμψη της αγοράς από αυτό το αιφνίδιο σοκ. Η αξία της αγοράς κρυπτονομισμάτων έχει διολισθήσει άνω του 1 τρισ. δολαρίων το τελευταίο 6μηνο, με το Bitcoin να χάνει ακόμα και τις 30.000 δολάρια, υποχωρώντας από τα υψηλά επίπεδα των περίπου 70.000 δολαρίων. Η MicroStrategy, ο μεγαλύτερος εταιρικός κάτοχος Bitcoin στον κόσμο, με απόθεμα 129.000 tokens με μέση τιμή αγοράς τα 30.700 δολάρια, εμφανίζει ζημιές για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Υπάρχουν και καλές ειδήσεις, όμως: οι περισσότεροι επενδυτές φαίνεται πως δεν έχουν καταληφθεί από πανικό, γεγονός που αναμένεται να δώσει ώθηση στην αγορά. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι επενδυτές είχαν ήδη πάρει χρήματα από το τραπέζι όταν κατέρρευσαν Luna και Terra. Ο κλάδος είχε "περιορίσει το ρίσκο όσον αφορά τα κρυπτονομίσματα πριν από την κατάρρευση του Terra", λέει ο Νικόλαος Πανηγυρτζόγλου, διευθύνων σύμβουλος στρατηγικής παγκόσμιων αγορών της JPMorgan Chase. Οι επενδυτές άρχισαν να περιορίζουν τις κινήσεις τους στην αγορά των κρυπτονομισμάτων από τα τέλη του 2021.

Μια άλλη θετική είδηση για τα crypto είναι η ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι η κατάρρευση των Luna και UST δεν θα προκαλέσει αρνητικό ντόμινο στο οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων ούτε θα "ματώσει" τις παραδοσιακές χρηματαγορές. Ο κλάδος δοκιμάστηκε έντονα την περασμένη Τετάρτη, όταν το Tether έχασε προσωρινά την πρόσδεσή του με το δολάριο, υποχωρώντας στα 95 σεντς για να ανακάμψει στη συνέχεια. Ο Yarlagadda επισήμανε ότι ορισμένοι πελάτες φοβούνταν ότι οι επενδυτές θα σόρταραν το Tether προσπαθώντας σκοπίμως να ρίξουν την τιμή, αν και οι ισχυρισμοί αυτοί δεν αποδεικνύονται. Εάν το Tether έχανε το peg του, αυτό θα ήταν ολέθριο για την αγορά κρυπτονομισμάτων και ενδεχομένως να μεταφερόταν ο αρνητικός αντίκτυπος στα χρηματιστήρια.

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν είπε ενώπιον του Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα ότι το UST είναι μια μοναδική μορφή stablecoin που δύσκολα θα επηρεάσει από μόνο του τον κόσμο των χρηματαγορών.

Θα ήταν χρήσιμο αν όλη αυτή η ιστορία λειτουργούσε ως προειδοποίηση απέναντι σε κάθε υπερβολή και οδηγούσε σε πιο υπεύθυνες μορφές καινοτομίας στην αγορά κρυπτονομισμάτων. Μια περίπτωση τέτοιας δοκιμής θα ήταν τα καινοτόμα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που δημιουργούνται στο Ουαϊόμινγκ, όπου η Custodia της Caitlin Long είναι μία από τις πολλές επίδοξες τράπεζες που επιδιώκουν να εισαγάγουν ασφαλείς μορφές χρηματοδότησης απορρίπτοντας την επανυποθήκευση των περιουσιακών στοιχείων - δηλαδή, τη συγκέντρωση καταθέσεων και τον δανεισμό τους σε οφειλέτες. Επιδιώκει μάλιστα να εκδώσει το δικό της stablecoin.

Υπάρχουν επίσης θετικές κινήσεις στον χώρο της DeFi, ο οποίος επί χρόνια κατηγορείται ότι λειτουργεί σαν "σύστημα Ponzi". Η αποκεντρωμένη χρηματοδότηση προσπαθεί να γίνει πιο φιλική για τις επιχειρήσεις. Δύο κορυφαίες πλατφόρμες, η AAVE και η Compound, εισήγαγαν εκδόσεις διαθέσιμες μόνο για θεσμικούς, ενώ η προσφορά της Compound αξιολογήθηκε με Β- από την Standard & Poor's. Δεν είναι επενδυτική βαθμίδα και το ίδιο το πρωτόκολλο διαχειρίζεται μόλις 150 εκατ. δολάρια, ωστόσο είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear