Μπορεί το Κίεβο να χτυπήσει τη Μόσχα;

Οι λόγοι που δεν πρόκειται ποτέ το Κίεβο να επιτεθεί απευθείας στη Μόσχα.

Γράφει: Esquire Editors 12 Δεκεμβρίου 2022

Όταν ουκρανικά drones χτύπησαν δύο βάσεις βομβαρδιστικών της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας σε απόσταση άνω των 480 χιλιομέτρων εντός της ρωσικής επικράτειας, δεν προκάλεσαν απλώς σημαντικές ζημιές σε τουλάχιστον δύο βομβαρδιστικά. Έστειλαν και ένα μήνυμα: το Κίεβο διαθέτει πλέον τα τεχνολογικά μέσα για να πλήξει τη Μόσχα, 400 χιλιόμετρα μακριά από τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.

Γιατί δεν πρόκειται να το κάνει

"Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ουκρανία θα επιτεθεί στη Μόσχα", επισήμανε στο ενημερωτικό του δελτίο ο Mick Ryan, στρατηγός εν αποστρατεία του αυστραλιανού στρατού. Υπάρχουν σοβαροί λόγοι για τους οποίους το Κίεβο θα απέφευγε να στοχεύσει τη ρωσική πρωτεύουσα.

Ωστόσο, το ενδεχόμενο ενός χτυπήματος στη ευρύτερη περιοχή της Μόσχας "θα έφερνε μερικές νύχτες αγρύπνιας στην πρωτεύουσα", εκτίμησε ο Ryan.

Η επίθεση στη Μόσχα θα αποτελούσε σημαντική κλιμάκωση των ουκρανικών χτυπημάτων στη ρωσική επικράτεια. Μέχρι σήμερα, το Κίεβο έχει πλήξει αεροπορικές βάσεις, γέφυρες και υλικοτεχνικούς στόχους, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται πίσω από τις ρωσικές γραμμές, σε ουκρανικά εδάφη που κατέχουν οι Ρώσοι, ενώ οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους στόχους βρίσκονταν εντός Ρωσίας σε απόσταση περίπου 80 χιλιομέτρων από τα σύνορα.

Οι επιδρομές στη ρωσική πρωτεύουσα θα έκαναν δίκαιο το παιχνίδι. Άλλωστε, οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν το Κίεβο και άλλες ουκρανικές πόλεις, εξαρχής της εισβολής στα τέλη Φεβρουαρίου.

Η Ρωσία ανταπέδωσε τα χτυπήματα στις βάσεις των βομβαρδιστικών της στο Ντιαγκίλεβο και στο Ένγκελς, 160 και 650 χιλιόμετρα –αντίστοιχα– νοτιοανατολικά της ρωσικής πρωτεύουσας. Τουλάχιστον 14 βομβαρδιστικά Tupolev Tu-95 στόχευσαν με πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς "κέντρα επικοινωνίας, και ενεργειακές και στρατιωτικές υποδομές της Ουκρανίας", σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Οι στόχοι στρατηγικής σημασίας αφθονούν στη Μόσχα. Και η Ουκρανία έχει αρκετούς τρόπους για να χτυπήσει. Ο απλούστερος, αλλά πιο επικίνδυνος για τους ίδιους τους επιτιθέμενους, είναι το σαμποτάζ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Ουκρανοί σαμποτέρ τον Οκτώβριο εισήλθαν σε βάθος 800 χιλιομέτρων στη ρωσική επικράτεια για να ανατινάξουν ένα πολεμικό ελικόπτερο σε στρατιωτικό αεροδρόμιο. Σύμφωνα με τους New York Times, Ουκρανοί κομάντος βρίσκονταν στο έδαφος της Ρωσίας και καθοδηγούσαν τα χτυπήματα της περασμένης Δευτέρας.

Εναλλακτική λύση είναι η επίθεση με drone. Οι επιδρομές της Δευτέρας πραγματοποιήθηκαν εν μέρει πραγματοποιήθηκαν από ουκρανικά αναγνωριστικά αεροσκάφη Tupolev Tu-141, που πέταξαν για τελευταία φορά στην υπηρεσία της σοβιετικής Πολεμικής Αεροπορίας τη δεκαετία του 1970 και του '80. Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία προφανώς αντικατέστησε τις κάμερες των μη επανδρωμένων αεροσκαφών με εκρηκτικά και προγραμμάτισε τα αδρανειακά συστήματα πλοήγησής τους για να τα κατευθύνει στο Ντιαγκίλεβο και στο Ένγκελς.

Δεν είναι σαφές πόσα Tu-141 και Tu-143 έχουν απομείνει στην ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, αλλά τεχνικά το Κίεβο έχει τη δυνατότητα να θέσει στο στόχαστρό της τη Μόσχα. Η εμβέλεια των drones φτάνει έως και τα 1.000 χιλιόμετρα.

Και δεν είναι βέβαιο ότι η ρωσική αεράμυνα θα κατέρριπτε εύκολα τα εχθρικά drones. Οι επανειλημμένες ουκρανικές επιδρομές –συμπεριλαμβανομένου ενός εντυπωσιακού χτυπήματος βαθιά στο ρωσικό έδαφος, σε μια αποθήκη πετρελαίου στην πόλη Μπέλγκοροντ, από ουκρανικά επιθετικά ελικόπτερα τον Απρίλιο– έχουν καταδείξει τόσο την ανεπάρκεια της ρωσικής αεράμυνας όσο και την ικανότητα των Ουκρανών να διεισδύουν στις αμυντικές γραμμές των Ρώσων. 

Ο κύριος λόγος για τον οποίο οι Ουκρανοί ίσως να μην χτυπήσουν τη Μόσχα είναι ότι οι επιδρομές σε αστικά κέντρα με μεγάλο πληθυσμό θέτουν σε κίνδυνο αμάχους. Άλλωστε, ο ουσιαστικός στόχος των Ρώσων όταν βομβαρδίζουν ουκρανικές πόλεις είναι να σκοτώσουν, να τραυματίσουν, να εκτοπίσουν και να τρομοκρατήσουν τον άμαχο πληθυσμό. 

Το Κρεμλίνο επιδιώκει να σπείρει τον φόβο στους Ουκρανούς πολίτες προκειμένου να υπονομεύσει την υποστήριξή τους στις πολεμικές επιχειρήσεις του Κίεβου. Η Ιστορία, όμως, έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι τα χτυπήματα στα αστικά κέντρα είθισται να ενδυναμώνουν το ηθικό αντίστασης των πολιτών, αντί να το κάμπτουν.

Και αυτό το ξέρουν στην Ουκρανία. "Δεν υπάρχει καμία απολύτως απόδειξη ότι οι επιθέσεις κατά των πολιτών πλήττουν την υποστήριξη του λαού στις επιλογές της ηγεσίας", δήλωσε στην ιστοσελίδα Salon ο Lawrence Freedman, ομότιμος καθηγητής Πολεμικών Σπουδών στο King's College του Λονδίνου. "Αν μη τι άλλο, οι ρωσικές επιθέσεις ενθάρρυναν τη λαϊκή υποστήριξη των Ουκρανών στον πόλεμο".

Για να αποφασίσουν μια επιδρομή στη Μόσχα, οι Ουκρανοί ηγέτες θα έπρεπε πρώτα να πιστέψουν σε μια εσφαλμένη εκτίμηση: ότι η επίθεση στη ρωσική πρωτεύουσα και η δολοφονία αμάχων θα επιτάχυνε το τέλος του πολέμου.

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.