Πώς οι Αμερικανοί κροίσοι πλουτίζουν χωρίς να πουλήσουν μετοχές

Μερικά παραδείγματα μπορούν να μας διαφωτίσουν.

Γράφει: Esquire Editors 15 Νοεμβρίου 2021

Το προηγούμενο Σάββατο (6/11), ο Έλον Μασκ -όπως και άλλοι Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι- υποσχέθηκε να πουλήσει το 10% του ποσοστού που κατέχει στην Tesla, αφότου το 58% όσων ψήφισαν στη σχετική δημοσκόπηση που διενήργησε στο Twitter ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ψήφισε θετικά. Την περασμένη Τετάρτη (10/11) ο Μασκ άρχισε να κάνει πράξη τη δέσμευσή του, εξασκώντας περίπου 2,15 εκατομμύρια δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών της Tesla και πουλώντας στη συνέχεια μετοχές της εταιρείας ηλεκτρικών οχημάτων προκειμένου να καλύψει τους αναλογούντες φόρους. 

Πριν από την τελευταία του αυτή συναλλαγή, έχει πουλήσει μετοχές της Tesla μόνο δύο φορές -το 2010 και το 2016- έναντι συνολικού τιμήματος, προ φόρων, ύψους 617 εκατ. δολαρίων (εκ των οποίων 593 εκατ. δολάρια τα χρησιμοποίησε για να πληρώσει τους φόρους που προέκυπταν από τα δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών).

Η μετοχή της Tesla έχει εκτιναχθεί περισσότερο από 13.000% από την τελευταία εκείνη πώληση και η περιουσία του Μασκ ανέρχεται σήμερα περίπου στα 281 δισ. δολάρια (με βάση την τιμή κλεισίματος της μετοχής την προηγούμενη Τετάρτη).

Όταν, πάντως, ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη έχει ανάγκη μετρητών, μπορεί απλώς να δανειστεί χρήματα ενεχυριάζοντας μέρος των μετοχών στην Tesla ως εγγύηση για την εξασφάλιση πιστωτικών γραμμών, αντί να πουλήσει μετοχές του και να πληρώσει τον φόρο υπεραξίας. 

Αυτές οι ενεχυριασμένες μετοχές χρησιμεύουν ως ανοιχτή πιστωτική γραμμή, δίνοντας στον Μασκ πρόσβαση σε μετρητά όταν τα χρειάζεται. Ο επικεφαλής της Tesla έχει δεσμεύσει επί του παρόντος 88,3 εκατομμύρια μετοχές της Tesla, σχεδόν το 36,2% του συνολικού ποσοστού που κατέχει στην εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων (εξαιρουμένων των δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών), αξίας άνω των 94 δισ. δολαρίων.

Ο Μασκ, όμως, δεν είναι ο μόνος που ακολουθεί αυτήν την πρακτική. Συνολικά 32 δισεκατομμυριούχοι που περιλαμβάνονται στη λίστα "Forbes 400” με τους πλουσιότερους Αμερικανούς έχει διαπιστωθεί ότι ενεχυριάζουν μετοχές εισηγμένων στα χρηματιστήρια NYSE ή Nasdaq εταιρειών ως εγγύηση για τρέχουσες ή δυνητικές πιστωτικές γραμμές, όπως προκύπτει από τις γνωστοποιήσεις προς τις χρηματιστηριακές αρχές. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται ο πρόεδρος της Oracle, Λάρι Έλισον (από τους κυριότερους "οπαδούς” αυτής της πρακτικής), ο κληρονόμος της Walmart, Τζιμ Γουόλτον, αλλά και ο πλουσιότερος άνθρωπος του χώρου των private equities, Στίβεν Σβάρτσμαν. 

Συνολικά, στις εταιρείες που είναι εισηγμένες στα ταμπλό του NYSE και του Nasdaq, υπάρχουν 560 διευθύνοντες σύμβουλοι, διευθυντές και μέτοχοι με ποσοστά άνω του 5% που επί του παρόντος έχουν βάλει ως ενέχυρο μετοχές τους· η μέση αξία ενεχυρίασης ανέρχεται στα 427 εκατ. δολάρια, ενώ η συνολική αξία των ενεχυριασμένων μετοχών φτάνει τα 239 δισ. δολάρια, σύμφωνα με έκθεση της Audit Analytics, ανεξάρτητης εταιρείας παροχής πληροφοριών ελέγχου, ρυθμιστικής συμμόρφωσης και γνωστοποιήσεων.

Από το συνολικό αυτό ποσό, το μεγαλύτερο μέρος αφορά ενεχυριασμένες μετοχές μελών της λίστας "Forbes 400”. Μόνο οι μετοχές της Tesla που έχει ενεχυριάσει ο Mask αντιστοιχούν στο 47% της συνολικής αξίας των δεσμευμένων μετοχών. Εξαιρουμένου του Μασκ, τα υπόλοιπα 31 μέλη της λίστας έχουν ενεχυριάσει μετοχές που αντιστοιχούν στο 56% της συνολικής αξίας (σ.σ. των 239 δισ. δολαρίων). (Τα δεδομένα για το παρόν άρθρο έχουν υπολογιστεί με βάση τις τιμές της 5ης Νοεμβρίου· έκτοτε η μετοχή της Tesla καταγράφει πτώση σχεδόν 13%).

Ο "νεφελώδης” κόσμος δανεισμού των δισεκατομμυριούχων

Οι πληροφορίες σχετικά με τις πολιτικές ενεχυρίασης μετοχών των εταιρειών -που περιλαμβάνονται στις ετήσιες δηλώσεις των πληρεξουσίων τους- δίνουν μια εικόνα του "νεφελώδους” κόσμου δανεισμού των δισεκατομμυριούχων. 

Η συνέχεια στο Capital.gr

 

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

15 εκατ. δολάρια από τη Shein για τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών στα εργοστάσιά της

Η απάντηση του κολοσσού της προσιτής μόδας στο ντοκιμαντέρ που αποκάλυψε τις συνθήκες δουλείας που επικρατούν σε εργοστάσια προμηθευτών της.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Ledger Stax, το iPod των κρυπτονομισμάτων

Το νέο πορτοφόλι θα κοστίζει 279 δολάρια και οι προπαραγγελίες έχουν ήδη ξεκινήσει.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την αντλία θερμότητας

Τα πλεονεκτήματα, το κόστος και πόσα χρήματα μας γλιτώνει.

Πώς μεταφράζονται οι ξαφνικές "αγάπες" Erdogan - Sisi

Η απόφασή του Erdogan να τα βρει με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, στρατηγό Abdel Fattah el-Sisi, αντανακλά περισσότερο γεωπολιτικές πραγματικότητες παρά μια οικονομική αναγκαιότητα.

Πέθανε η Αμερικανίδα ηθοποιός Kirstie Alley σε ηλικία 71 ετών

Το "αντίο" του John Travolta στο κινηματογραφικό του δίδυμο, Kirstie Alley.

Η Ουκρανία στέλνει στη μάχη παλιά ρωσικά τανκς που κατέλαβε

Τα πρώην ρωσικά τανκς T-62 αποτελούν το τέλειο ουκρανικό καμουφλάζ στον πόλεμο.