Πώς οι Αμερικανοί κροίσοι πλουτίζουν χωρίς να πουλήσουν μετοχές

Μερικά παραδείγματα μπορούν να μας διαφωτίσουν.

Γράφει: Esquire Editors 15 Νοεμβρίου 2021

Το προηγούμενο Σάββατο (6/11), ο Έλον Μασκ -όπως και άλλοι Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι- υποσχέθηκε να πουλήσει το 10% του ποσοστού που κατέχει στην Tesla, αφότου το 58% όσων ψήφισαν στη σχετική δημοσκόπηση που διενήργησε στο Twitter ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ψήφισε θετικά. Την περασμένη Τετάρτη (10/11) ο Μασκ άρχισε να κάνει πράξη τη δέσμευσή του, εξασκώντας περίπου 2,15 εκατομμύρια δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών της Tesla και πουλώντας στη συνέχεια μετοχές της εταιρείας ηλεκτρικών οχημάτων προκειμένου να καλύψει τους αναλογούντες φόρους. 

Πριν από την τελευταία του αυτή συναλλαγή, έχει πουλήσει μετοχές της Tesla μόνο δύο φορές -το 2010 και το 2016- έναντι συνολικού τιμήματος, προ φόρων, ύψους 617 εκατ. δολαρίων (εκ των οποίων 593 εκατ. δολάρια τα χρησιμοποίησε για να πληρώσει τους φόρους που προέκυπταν από τα δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών).

Η μετοχή της Tesla έχει εκτιναχθεί περισσότερο από 13.000% από την τελευταία εκείνη πώληση και η περιουσία του Μασκ ανέρχεται σήμερα περίπου στα 281 δισ. δολάρια (με βάση την τιμή κλεισίματος της μετοχής την προηγούμενη Τετάρτη).

Όταν, πάντως, ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη έχει ανάγκη μετρητών, μπορεί απλώς να δανειστεί χρήματα ενεχυριάζοντας μέρος των μετοχών στην Tesla ως εγγύηση για την εξασφάλιση πιστωτικών γραμμών, αντί να πουλήσει μετοχές του και να πληρώσει τον φόρο υπεραξίας. 

Αυτές οι ενεχυριασμένες μετοχές χρησιμεύουν ως ανοιχτή πιστωτική γραμμή, δίνοντας στον Μασκ πρόσβαση σε μετρητά όταν τα χρειάζεται. Ο επικεφαλής της Tesla έχει δεσμεύσει επί του παρόντος 88,3 εκατομμύρια μετοχές της Tesla, σχεδόν το 36,2% του συνολικού ποσοστού που κατέχει στην εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων (εξαιρουμένων των δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών), αξίας άνω των 94 δισ. δολαρίων.

Ο Μασκ, όμως, δεν είναι ο μόνος που ακολουθεί αυτήν την πρακτική. Συνολικά 32 δισεκατομμυριούχοι που περιλαμβάνονται στη λίστα "Forbes 400” με τους πλουσιότερους Αμερικανούς έχει διαπιστωθεί ότι ενεχυριάζουν μετοχές εισηγμένων στα χρηματιστήρια NYSE ή Nasdaq εταιρειών ως εγγύηση για τρέχουσες ή δυνητικές πιστωτικές γραμμές, όπως προκύπτει από τις γνωστοποιήσεις προς τις χρηματιστηριακές αρχές. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται ο πρόεδρος της Oracle, Λάρι Έλισον (από τους κυριότερους "οπαδούς” αυτής της πρακτικής), ο κληρονόμος της Walmart, Τζιμ Γουόλτον, αλλά και ο πλουσιότερος άνθρωπος του χώρου των private equities, Στίβεν Σβάρτσμαν. 

Συνολικά, στις εταιρείες που είναι εισηγμένες στα ταμπλό του NYSE και του Nasdaq, υπάρχουν 560 διευθύνοντες σύμβουλοι, διευθυντές και μέτοχοι με ποσοστά άνω του 5% που επί του παρόντος έχουν βάλει ως ενέχυρο μετοχές τους· η μέση αξία ενεχυρίασης ανέρχεται στα 427 εκατ. δολάρια, ενώ η συνολική αξία των ενεχυριασμένων μετοχών φτάνει τα 239 δισ. δολάρια, σύμφωνα με έκθεση της Audit Analytics, ανεξάρτητης εταιρείας παροχής πληροφοριών ελέγχου, ρυθμιστικής συμμόρφωσης και γνωστοποιήσεων.

Από το συνολικό αυτό ποσό, το μεγαλύτερο μέρος αφορά ενεχυριασμένες μετοχές μελών της λίστας "Forbes 400”. Μόνο οι μετοχές της Tesla που έχει ενεχυριάσει ο Mask αντιστοιχούν στο 47% της συνολικής αξίας των δεσμευμένων μετοχών. Εξαιρουμένου του Μασκ, τα υπόλοιπα 31 μέλη της λίστας έχουν ενεχυριάσει μετοχές που αντιστοιχούν στο 56% της συνολικής αξίας (σ.σ. των 239 δισ. δολαρίων). (Τα δεδομένα για το παρόν άρθρο έχουν υπολογιστεί με βάση τις τιμές της 5ης Νοεμβρίου· έκτοτε η μετοχή της Tesla καταγράφει πτώση σχεδόν 13%).

Ο "νεφελώδης” κόσμος δανεισμού των δισεκατομμυριούχων

Οι πληροφορίες σχετικά με τις πολιτικές ενεχυρίασης μετοχών των εταιρειών -που περιλαμβάνονται στις ετήσιες δηλώσεις των πληρεξουσίων τους- δίνουν μια εικόνα του "νεφελώδους” κόσμου δανεισμού των δισεκατομμυριούχων. 

Η συνέχεια στο Capital.gr

 

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι θα πληρώνουμε στο εξής στους λογαριασμούς ρεύματος

Πλήρης αλλαγή σκηνικού από τον Ιούλιο στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας.

Πόσο ωφελούμαστε τελικά από την επιδότηση συσκευών;

H σύγκριση με τις αυξήσεις που έχουν περάσει στην αγορά. Πόσο περιορίστηκαν τα περιθώρια κερδοφορίας στα κλιματιστικά.

Κορονοϊός: 7.682 νέα κρούσματα και 1.382 επαναλοιμώξεις

Αναλυτικά τα τελευταία στοιχεία για τα κρούσματα κορονοϊού, τους νεκρούς και τους διασωληνωμένους ασθενείς που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

Ο διχασμός των ΗΠΑ ολοένα και διευρύνεται

Πώς η ανατροπή της περίφημης απόφαση Roe v. Wade από το Ανώτατο Δικαστήριο έρχεται να βαθύνει κι άλλο το χάσμα στις ΗΠΑ.

Τι είναι το Upskirting που καταγγέλει το BBC

Έρευνα του BBC οδήγησε στον εντοπισμό άσεμνων φωτογραφιών που τραβούν άντρες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Αποχαιρετισμός στον Κωνσταντίνο Τζούμα, τον τελευταίο εστέτ των Αθηνών

Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1944 και πέθανε στην Αθήνα σήμερα, 25 Ιουνίου. Όσα μεσολάβησαν, ας γίνουν θρύλος.

Γραφει Παναγιωτης Κουστας