Οι μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο που βγάζουν τα λιγότερα χρήματα

Η λίστα Global 2000 του Forbes ρίχνει φως σε αυτό το φαινόμενο.

Οι μεγάλες εταιρείες που έχουν έσοδα δισεκατομμυρίων δολαρίων δημιουργούν περιουσίες για τους επενδυτές και τους μετόχους τους. Κάποιες φορές, όμως, συμβαίνει το αντίθετο και οι "κολοσσοί" μετατρέπονται σε μαύρες τρύπες όπου χάνονται τεράστια ποσά. 

Μια ανάλυση των επιχειρήσεων με έσοδα άνω των 12 δισ. δολαρίων –που περιλαμβάνονται στη λίστα Global 2000 του Forbes με τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο– ρίχνει φως σε αυτό το φαινόμενο. Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις όπου μια μεγάλη επιχείρηση διατηρείται στη ζωή παρά τις τεράστιες ζημιές που παρουσιάζει, ιδίως εάν αυτές θεωρούνται  προσωρινές – ή έστω συντηρείται αυτή η ελπίδα.

Τα ετήσια στοιχεία

Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα ετήσια στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν τον Απρίλιο, αρκετές εταιρείες που περιλαμβάνονται στη λίστα με τους "μεγαλύτερους χαμένους" έχουν περιέλθει σε δυσμενή κατάσταση εξαιτίας της πανδημίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Air France-KLM, η οποία έχασε 3,9 δισ. δολάρια στη χρονιά, ποσό που ισούται με το 23% των ετήσιων εσόδων του Ομίλου, ύψους σχεδόν 17 δισ. δολαρίων. Μια άλλη εταιρεία που έχει "ματώσει" από την πανδημία είναι οι Σιδηροδρομικές Γραμμές της Ανατολικής Ιαπωνίας, που υπέστησαν ζημιές ίσες με το 19% των εσόδων τους. 

Αν εξετάσουμε όλη τη λίστα Global 2000 του Forbes, τις μεγαλύτερες απώλειες στο περασμένο έτος τις εμφάνισαν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της κρουαζιέρας. Η Royal Caribbean Group RCL και η Carnival Corporation έχασαν 344% και 268%, αντίστοιχα, των ετήσιων εσόδων τους ύψους 1,5 και 3,5 δισ. δολαρίων. Σημαντικά ποσά έχασαν και άλλες αεροπορικές εταιρείες, όπως η British Airways, η Iberia, η Lufthansa ή η China Eastern Airlines, συγκαταλέγονται επίσης μεταξύ εκείνων που έχασαν σημαντικά ποσά.

Οι μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο που βγάζουν τα λιγότερα χρήματα

Τα κυβερνητικά προγράμματα στήριξης έναντι του covid-19 έχουν βοηθήσει τις εταιρείες του τεχνολογικού κλάδου αφενός να επιβιώσουν και αφετέρου να ευελπιστούν σε ένα καλύτερο μέλλον. Οι επιχειρήσεις τεχνολογίας είδαν μια μεγάλη "τρύπα" στα έσοδά τους και αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε πηγές χρηματοδότησης με νέα κεφάλαια – ως επί το πλείστον σε επενδυτές ποντάρουν πως στο μέλλον οι εταιρείες τεχνολογίας θα επιστρέψουν στην ισχυρή κερδοφορία. Τις μεγαλύτερες ζημιές συσσώρευσαν οι κινεζικοί τεχνολογικοί κολοσσοί.

Η πλατφόρμα διαμοιρασμού βίντεο Kuaishou παρουσίασε πέρυσι ζημιές περίπου στα ίδια επίπεδα με τα έσοδά της (12,6 δισ. δολάρια), ενώ η Didi –που παρέχει υπηρεσίες μεταφοράς– και η εταιρεία παράδοσης τροφίμων Meituan παρουσίασαν μικρότερες μεν σημαντικές δε ζημιές στο έτος. Η επιβολή αυστηρότερων ρυθμιστικών κανόνων από το Πεκίνο ήταν ένα ακόμη πισωγύρισμα για τους κινεζικούς τεχνολογικούς παίκτες στην πορεία προς τα κέρδη.

Ιστορικές επιχειρήσεις, όπως η γαλλική εταιρεία πληροφορικής Atos, η Cheniere Energy με έδρα το Τέξας ή η Gruppo Tim –η πρώην Telecom Italia– συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων χαμένων. Στις περιπτώσεις τους, η αιτία των απωλειών εδράζεται κυρίως στην ίδια εταιρεία και όχι στη συνολική εικόνα του κλάδου. Η Atos επικαλέστηκε για τα απογοητευτικά οικονομικά μεγέθη το υψηλότερο του αναμενόμενου λειτουργικό κόστος που συνδέεται με μια σύμβαση στο Ηνωμένο Βασίλειο, "ολισθήματα" στην παράδοση έργων και αναβολές στις πληρωμές από πλευράς πελατών.

Η Gruppo Tim είχε προβλήματα εξαιτίας μιας περίπτωσης απομείωσης υπεραξίας και μιας μεγάλης διαγραφής αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων. Τέλος, η Cheniere Energy υπέστη μεγάλη ζημιά παρόλο που οι δραστηριότητές της στον τομέα του υγροποιημένου φυσικού αερίου πήγαν καλά το 2021. Σύμφωνα με πηγές του κλάδου, η εταιρεία πωλεί LNG σε σταθερές τιμές, αλλά αγοράζει φυσικό αέριο σε κυμαινόμενες τιμές. Το ράλι του φυσικού αερίου το 2021 έφερε ζημιές στην εταιρεία για συγκεκριμένη χρονική περίοδο. 

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι 72 ώρες που έκριναν το μέλλον των αμερικανικών τραπεζών

Η κυβέρνηση Biden κινήθηκε στην περίπτωση της SVB με γνώμονα τη μη χρήση χρημάτων φορολογουμένων.

Οι Ρώσοι επιστρατεύουν τα σοβιετικά άρματα T-55

Η Ρωσία και οι σύμμαχοί της έχασαν μέσα σε έναν χρόνο πολέμου περίπου 2.000 άρματα μάχης.

Τι μπορεί να σταθεί εμπόδιο στο δρόμο του Donald Trump για τις επόμενες αμερικανικές εκλογές

Μήπως τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τον Donald Trump από το να προεδρεύσει, ακόμα και μέσα από της φυλακής τα σίδερα;

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Ο Warren Buffett άρχισε να αγοράζει πετρέλαιο

Ο κλάδος είναι πολύ ισχυρότερος από ό,τι το 2020, όταν τα lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας διέλυσαν τη ζήτηση ενέργειας.

Μαίνεται ο πόλεμος ΗΠΑ-TikTok

Στο στόχαστρο των αρχών για παρακολούθηση δημοσιογράφων η γνωστή εφαρμογή.

Και εγένετο εκλογές τον Μάιο

Κάλπες τον Μάιο έδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη στον Alpha, μετά την τραγωδία των Τεμπών.