Η ατυχής επένδυση του Bernard Arnault

Κι όμως, όπως όλοι οι άνθρωποι, και οι μεγιστάνες κάνουν λάθη.

Γράφει: Esquire Editors 03 Σεπτεμβρίου 2021

Ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος του κλάδου ειδών πολυτελείας και τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, Bernard Arnault, προχώρησε την προηγούμενη Τρίτη στην πώληση των μετοχών που του είχαν απομείνει στην γαλλική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Carrefour. Κίνηση που σηματοδοτεί την οριστική έξοδό του από την εταιρεία 14 χρόνια μετά την αρχική επένδυσή του, το 2007.

Η εταιρεία συμμετοχών του Arnault, Financière Agache, πούλησε το ποσοστό 5,5% που κατείχε στην Carrefour έναντι τιμήματος περίπου 850 εκατ. δολαρίων προ φόρων, ήτοι έναντι περίπου 19 δολαρίων κάθε μετοχή.

Μία κακή επιλογή

Άλλωστε, η επένδυσή του κάθε άλλο παρά επικερδής αποδείχθηκε. Η μητρική εταιρεία της Agache, Groupe Arnault, απέκτησε ποσοστό 9,8% στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ τον Μάρτιο του 2007, σε συνεργασία με τις επενδυτικές εταιρείες Colony Capital και Axon Capital, έναντι τιμήματος που εκτιμάται ότι κυμάνθηκε μεταξύ 4,3 και 5 δισ. δολαρίων εκείνη την εποχή. 

Οι δύο εταίροι του Arnault αποχώρησαν από τη συμφωνία τον Ιανουάριο του 2017, αφήνοντας τον Γάλλο μεγιστάνα με ποσοστό 8,7% στην Carrefour, η αξία του οποίου τότε υπολογιζόταν στα 1,6 δισ. δολάρια. 

Ο Arnault, παράλληλα, συνέχισε να αποκτά, σε τακτά χρονικά διαστήματα, μετοχές της εταιρείας, επιλέγοντας να λαμβάνει το μέρισμα που απέδιδε κάθε χρόνο η Carrefour σε μετοχές και όχι σε μετρητά.

Εν τω μεταξύ, όμως, οι μετοχές της Carrefour έχουν καταγράψει "βουτιά” σχεδόν κατά 60% από τον Μάρτιο του 2007 (σ.σ. οπότε πρωτοεπένδυσε) μέχρι και τον Ιανουάριο του 2017 (σ.σ. οπότε αποχώρησαν οι εταίροι του), ενώ έχει χάσει επιπλέον 26% έκτοτε, με την αλυσίδα σούπερ μάρκετ το διάστημα αυτό να αλλάζει πολλούς διευθύνοντες συμβούλους εν μέσω του αυξανόμενου ανταγωνιστούν στην κύρια αγορά της, τη Γαλλία. Το 2019, ο Arnault αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο της Carrefour και παρέδωσε τη θέση στον γιο του Alexandre. 

Ο εκπρόσωπος της Arnault, πάντως, δεν ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα του Forbes να σχολιάσει την είδηση της πώλησης.

Ο Γάλλος μεγιστάνας ξεκίνησε να πουλά το ποσοστό του στην Carrefour τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν ξεφορτώθηκε 25 εκατομμύρια μετοχές έναντι τιμήματος σχεδόν 410 εκατ, δολαρίων, μειώνοντας τη συμμετοχή του στο 5,5% από 8,6% προηγουμένως. Η οριστική έξοδός του από την αλυσίδα σούπερ μάρκετ ακολούθησε οκτώ μήνες αργότερα, αφότου η αλυσίδα υπεραγορών διέκοψε τις συνομιλίες για πιθανή πώλησή της, έναντι 20 δισ. δολαρίων, στην καναδική αλυσίδα λιανικής Alimentation Couche-Tard - συνιδρυτές της οποίας είναι οι επίσης δισεκατομμυριούχοι Alain Bouchard, Jacques D'Amours και Richard Fortin- λόγω των αντιρρήσεων που εξέφρασε όπως λέγεται η γαλλική κυβέρνηση.

Η έξοδος του Arnault από την γαλλική αλυσίδα σούπερ μάρκετ σηματοδοτεί μια σπάνια επενδυτική αποτυχία για τον Γάλλο μεγιστάνα, η καθαρή περιουσία του οποίου έχει εξαπλασιαστεί από το 2012, οπότε ανερχόταν στα 29 δισ. δολάρια. Σε μεγάλο βαθμό η δραστική αύξηση της περιουσίας του επήλθε εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, χάρη στην εκτόξευση της μετοχής του ομίλου πολυτελών ειδών LVMH, όπου κατέχει το 47% του μετοχικού κεφαλαίου. 

Ο Arnault, μάλιστα, για έξι εβδομάδες μέσα στο 2021 κατείχε τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, με την καθαρή του περιουσία του να αγγίζει στο αποκορύφωμά της τα 201 δισ. δολάρια, τον Αύγουστο του 2021, καταγράφοντας αύξηση σχεδόν 165% από τα 76 δισ. δολάρια που ήταν τον Μάρτιο του 2020, όταν κατέρρευσε η αγορά λόγω της πανδημίας.

Άλλωστε, ο Arnault έχει αποκομίσει σημαντικά κέρδη από άλλα, πιο ασυνήθιστα στοιχήματα. Τον Μάιο του 2020, η εταιρεία private equity L Catterton, πίσω από την οποία βρίσκεται ο Arnault, επένδυσε 400 εκατ. δολάρια σε ομόλογα της εταιρείας κρουαζιέρων Norwegian Cruise Line. Δέκα μήνες αργότερα, τον Μάρτιο του 2021, η νορβηγική εταιρεία την επαναγότερα έναντι τιμήματος που ξεπέρασε το 1 δισ. δολάρια, αφήνοντας στον Arnault και τους συνεργάτες του κέρδος 600 εκατ. δολαρίων. 

Σε κάθε περίπτωση, η αποεπένδυση από την Carrefour την Τρίτη δεν έπληξε ουσιαστικά την τσέπη του Arnault: το Forbes εκτιμά ότι η καθαρή του περιουσία ανέρχεται σήμερα σε 184 δισ. δολάρια.

Από: Capital.gr

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

H Κομισιόν εξετάζει την απαγόρευση του TikTok Lite

Η TikTok έχει πλέον προθεσμία έως τις 23 Απριλίου για να υποβάλει την έκθεση αξιολόγησης κινδύνου στην Επιτροπή.

Ο δεύτερος Ψυχρός Πόλεμος κλιμακώνεται ταχύτερα από τον πρώτο

Ποιες είναι όμως οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ του Πρώτου και του Δεύτερου Ψυχρού Πολέμου;

O Στέφανος Κασσελάκης μιλά για τη σχέση του με τη θρησκεία

″Δεν έχουν συνηθίσει από έναν πολιτικό να είναι αυθεντικός και ειλικρινής και ρομαντικός κλπ.", λέει ο κ. Κασσελάκης.

Ο 'εφιάλτης' της Tesla

Αν τα πράγματα για την Tesla είναι τόσο άσχημα, γιατί η αποτίμηση παραμένει τόσο υψηλή;

To φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος τίμησε και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Γης με την δεντροφύτευση 2.000 καρποφόρων δέντρων σε βόρεια Εύβοια & Μάνη

Η Παγκόσμια Ημέρα Γης στις 22 Απριλίου αποτελεί μια ημέρα αφιερωμένη στην προστασία του περιβάλλοντος, μια ευκαιρία να εμπνευστούμε, να δράσουμε και να αφήσουμε το θετικό μας αποτύπωμα στον πλανήτη.

Η ρωσική προπαγάνδα κατά της Ουκρανίας χρησιμοποιεί AI

Οι προσπάθειες ρωσικής επιρροής έχουν επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στο να στρέψουν την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ κατά της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ.