Στα Τάρταρα η αγορά των κρυπτονομισμάτων

Η ξαφνική βουτιά των κρυπτονομισμάτων "έσβησε" 400 δισ. δολάρια από την αγορά.

Γράφει: Esquire Editors 08 Σεπτεμβρίου 2021

Η αγορά των κρυπτονομισμάτων κατέγραψε εντυπωσιακή πτώση την Τρίτη, καθώς ένα εκτεταμένο κύμα πωλήσεων "βύθισε” τις τιμές σχεδόν όλων των ψηφιακών νομισμάτων - διαγράφοντας την άνοδο που προμήνυε η επενδυτική μανία μία ημέρα πριν το Ελ Σαλβαδόρ υιοθετήσει και επίσημα το bitcoin ως νόμιμο νόμισμα της χώρας.

Η συνολική αξία της παγκόσμιας αγοράς κρυπτονομισμάτων κατρακύλησε στο χαμηλό των 1,9 τρισ. δολαρίων το απόγευμα της Τρίτης (18:15 ώρα Ελλάδος), σχεδόν 15% χαμηλότερα σε σύγκριση με 24 ώρες νωρίτερα, αντικατοπτρίζοντας μια απώλεια άνω των 410 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την ιστοσελίδα CoinMarketCap.

Η τιμή του bitcoin, που πρωτοστάτησε στην πτώση της αγοράς, σημείωσε "βουτιά” 15% και διαμορφώθηκε κάτω από τα 43.000 δολάρια -στο χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν τριών εβδομάδων- πριν καλύψει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα μέρος των απωλειών του και διαμορφωθεί κοντά στα 46.810 δολάρια (στις 18:50 ώρα Ελλάδος), παραμένοντας ωστόσο και πάλι 9% χαμηλότερα σε σχέση με την Δευτέρα.

Εν τω μεταξύ, το ether, το binance coin και το ada της Cardano κατέγραψαν επίσης απώλειες από 13% έως και 18% έκαστο, με το Solana να αποτελεί το μόνο κρυπτονόμισμα που έγραφε κέρδη, σκαρφαλώνοντας επιπλέον 8% μετά το εντυπωσιακό ράλι κατά σχεδόν 36% που σημείωσε την προηγούμενη εβδομάδα.

Εν μέσω της ξαφνικής αυτής πτώσης, ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Ναγίμπ Μπουκέλε ανακοίνωσε ότι η χώρα του εκμεταλλεύθηκε την κατάρρευση των τιμών και αγόρασε επιπλέον 150 bitcoins, αυξάνοντας το συνολικό απόθεμά της στα 550 bitcoins, αξίας περίπου 25 εκατ. δολαρίων.

Το κλίμα στην αγορά επιδεινώθηκε ήδη από το πρωί της Τρίτης μετά τα τεχνικά προβλήματα που εμφάνισε το ψηφιακό πορτοφόλι του Ελ Σαλβαδόρ μόλις λίγες ώρες μετά το ντεμπούτο του, γεγονός που ανάγκασε τον πρόεδρο Μπουκέλε να ανακοινώσει ότι τίθεται προσωρινά εκτός λειτουργίας. 

Ο αυξημένος όγκος συναλλαγών τροφοδότησε στη συνέχεια φήμες ότι διάφορες οντότητες πωλούν μεγάλα πακέτα, προκαλώντας ακόμη και σύντομες αναστολές ή καθυστερήσεις των συναλλαγών σε πολλά από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων των Coinbase, Kraken και Gemini.

Η προειδοποίηση της JPMorgan

Το ξαφνικό κύμα πωλήσεων ξεκίνησε πριν καλά καλά περάσει μια μέρα αφότου οι αναλυτές της JPMorgan προειδοποίησαν, σε έκθεσή τους προς πελάτες της επενδυτικής τράπεζας, ότι το πρόσφατο ράλι των altcoins -ήτοι των κρυπτονομισμάτων πέραν του bitcoin και του ether- αντανακλά την "πρόσκαιρη μανία των μικροεπενδυτών” και όχι μια βιώσιμη άνοδο της αγοράς.

"Το ράλι του Αυγούστου στα κρυπτονομίσματα και η έντονη κινητικότητα στον χώρο της αποκεντρωμένης χρηματοδότησης βοήθησαν όχι μόνο το ethereum αλλά και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα, όπως το Solana, το binance coin και το Cardano”, τόνισε την Δευτέρα ο Νικόλαος Πανηγυρτζόγλου, διευθυντικό στέλεχος της JPMorgan. 

Για να προσθέσει, όμως, στη συνέχεια: "Το προηγούμενο επεισόδιο μανίας των μικροεπενδυτών στην αγορά των κρυπτονομισμάτων καταγράφηκε από τις αρχές Ιανουαρίου έως τα μέσα Μαΐου… και οι μικροεπενδυτές κάνουν και πάλι την αγορά κρυπτονομισμάτων να μοιάζει μη βιώσιμη”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τις εξάρσεις μανίας των μικροεπενδυτών τον Ιανουάριο και τον Μάιο, η αγορά των κρυπτονομισμάτων κατέρρευσε κατά 13% και 50%, αντίστοιχα.

Η πρωτιά του Ελ Σαλβαδόρ

Το Ελ Σαλβαδόρ, πάντως, έγραψε Ιστορία την Τρίτη, καθώς έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που υιοθέτησε το bitcoin ως νόμιμο νόμισμα - δίνοντας τη δυνατότητα στους κατοίκους της να πληρώνουν τους φόρους και τα χρέη τους χρησιμοποιώντας το δημοφιλές κρυπτονόμισμα, και επιτρέποντας σε χιλιάδες επιχειρήσεις σε εθνικό επίπεδο να δέχονται το bitcoin ως μέσο πληρωμής.

Επίσης, πέρα από την αγορά πρόσθετων bitcoin, η χώρα της Κεντρικής Αμερικής "γιόρτασε” την είσοδό της στη νέα εποχή με τα "εγκαίνια” ενός δικτύου εκατοντάδων bitcoin ATMs και το ντεμπούτο ενός νέου πορτοφολιού κρυπτονομισμάτων, με την επωνυμία Chivo, που υποστηρίζεται εν μέρει από την εταιρεία ψηφιακών πορτοφολιών BitGo που εδρεύει στην Καλιφόρνια. 

Εν τω μεταξύ, πριν από την εντυπωσιακή τελετή "υποδοχής” του bitcoin στη χώρα, ο δισεκατομμυριούχος Μάικλ Σέιλορ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας αναλύσεων MicroStrategy και υπέρμαχος του bitcoin, ενθάρρυνε μέσω του Twitter τους μικροεπενδυτές να αγοράσουν μερίδια bitcoin αξίας 30 δολαρίων για να δηλώσουν την συμπαράστασή τους στο ιστορικής σημασίας κατόρθωμα του Ελ Σαλβαδόρ.

Άλλωστε, όπως δήλωσε ο Έντ Μόγια, ανώτερος αναλυτής της Oanda σε ηλεκτρικό μήνυμά του την Τρίτη "Το bitcoin υποχωρεί στο πλαίσιο της αντίδρασης ‘αγόρασε στη φήμη, πούλα στην είδηση’ με αφορμή την ιστορική στιγμή υιοθέτησης του κρυπτονομίσματος από το Ελ Σαλβαδόρ”, προσθέτοντας: "Τα θεμελιώδη του bitcoin παραμένουν αμετάβλητα, ενόσω η τιμή του οριοθετεί ένα νέο εύρος συναλλαγών μεταξύ των 46.000 και των 53.000 δολαρίων”.

Από: Capital.gr

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear

Για τον Δημήτρη Παπανώτα, οι γυναίκες που επιλέγουν 'σατράπηδες' φταίνε για την κακοποίησή τους

"Αν πάρει έναν σατράπη ο οποίος την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της, έτσι;".

Οι celebrities των Ευρωεκλογών

Εκτός από τους... συνήθεις υπόπτους πολιτικούς, πολλοί είναι και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές που έρχονται από τον κόσμο της showbiz.

Τα 'σημάδια' στη βάφτιση του Στέφανου Κασσελάκη 'μίλησαν' για το μέλλον του

"Ο Άγιος Τσαλίκης είπε στους γονείς μου: αυτός είτε Παπάς θα γίνει, είτε πολύ σπουδαίος".