Ευρώ και πάλι της μόδας

Οι traders περιμένουν μια πιο hawkish πολιτική από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Γράφει: Esquire Editors 13 Φεβρουαρίου 2022

Οι επενδυτές προχωρούν σε επενδύσεις σε παράγωγα που συνδέονται με το Ευρώ, το οποίο βρίσκεται σε ανοδική πορεία, σύμφωνα με στοιχεία του κλάδου και πηγές της αγοράς, καθώς στοιχηματίζουν ότι η "hawkish" τάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σημαίνει το τέλος των οκτώ ετών αρνητικών επιτοκίων στην ευρωζώνη, όπως αναφέρει το Reuters.

Το ευρώ έχει αγγίξει υψηλά τριών μηνών κοντά στο 1,15 έναντι του δολαρίου από τότε που η ΕΚΤ αναφέρθηκε σε αύξηση των επιτοκίων αργότερα μέσα στο 2022 και δήλωσε ότι η συνεδρίαση της 10ης Μαρτίου θα είναι κρίσιμη για να αποφασιστεί πόσο γρήγορα η κεντρική τράπεζα θα μειώσει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων εκ μέρους της.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ, έχουν έκτοτε υιοθετήσει έναν πιο ήπιο τόνο.

> Διάβασε ακόμη: Πόσο κοστίζει η ευτυχία (σε χρήμα), σύμφωνα με την επιστήμη

Πολλοί traders πιστεύουν ωστόσο ότι η αλλαγή σκεπτικού είναι εμφανής και οι αγορές πρέπει να ''προλάβουν'' την ΕΚΤ που είναι τελικά έτοιμη να προχωρήσει σε σύσφιξη νομισματικής πολιτικής, ακόμη και αν δεν προβεί σε μια αλλαγή τόσο γρήγορα όσο άλλες τράπεζες.

"Δεν είχε γίνει επαρκής τιμολόγηση στο ευρώ και οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να κοιτάξουν την ΕΚΤ και το πότε θα μπορούσε να προχωρήσει σε σύσφιξη πολιτικής. Ο γερμανικός πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός", δήλωσε ο Antony Foster, επικεφαλής G10 spot trading για την περιφέρεια ΕΜΕΑ (Ευρώπη - Μέση Ανατολή - Αφρική) στην ιαπωνική τράπεζα Nomura.

Το τέλος των αρνητικών επιτοκίων θα σηματοδοτούσε ακόμη μια σημαντική στιγμή για τις αγορές της ευρωζώνης, οι οποίες έχουν υποστεί συνεχείς εκροές και αδυναμία του νομίσματος, την οποία οι αναλυτές αποδίδουν στα αρνητικά επιτόκια.

Αυτά τα επιτόκια έχουν καταστήσει το ευρώ αγαπημένο νόμισμα για τα hedge funds που συμμετέχουν σε επικερδείς συναλλαγές carry trades (το ισοδύναμο του δανεισμού σε νομίσματα χαμηλής απόδοσης για να επενδύσουν σε σχετικά υψηλότερης απόδοσης νομίσματα).

> Διάβασε ακόμη: Οι εξωφρενικές ρήτρες του ενός δισεκατομμυρίου

Μια στρατηγική δανεισμού ευρώ και επένδυσής τους σε δολάρια ΗΠΑ, δολάρια Αυστραλίας και στερλίνες σημείωσε απόδοση 5,3% πέρυσι, την υψηλότερη από το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.

Ο Βασίλειος Γκιωνάκης, επικεφαλής ευρωπαϊκής στρατηγικής συναλλάγματος στη Citibank, δήλωσε ότι η νοοτροπία που ήθελε το ευρώ ως ένα φθηνό νόμισμα για δανεισμό αρχίζει να εξαφανίζεται.

"Η απόφαση της ΕΚΤ άλλαξε το παιχνίδι για το ευρώ", είπε. "Αν και δεν περιμένουμε ότι η διαφορά απόδοσης του ευρώ και του υπόλοιπου κόσμου θα συρρικνωθεί δραματικά, είναι μια μεγάλη αλλαγή στο κλίμα".

Ο Foster της Nomura δήλωσε ότι πελάτες του είχαν αγοράσει μεγάλο αριθμό options αγοράς ευρώ τα οποία παρέχουν στους συναλλασσόμενους το δικαίωμα να αγοράσουν ευρώ στο μέλλον σε προκαθορισμένες τιμές, σε βάθος χρόνου 1 μήνα έως ενός έτους.

Αυτό περιλαμβάνει options ευρώ σε δολάριο, ευρώ σε ελβετικό φράγκο και έναντι βρετανικής στερλίνας, η οποία είχε φθάσει σε υψηλό δύο ετών έναντι του ευρώ πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

"Η BoE φαίνεται να κινήθηκε νωρίς και αυτό έχει τιμολογηθεί. Αλλά θα μπορούσε να υπάρξει πολύ μεγαλύτερη απόσταση για την τιμολόγηση του ευρώ", πρόσθεσε ο Foster, αναφερόμενος στις αυξήσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας του Ηνωμένου Βασιλείου τον Δεκέμβριο και αυτόν τον μήνα.

Τα στοιχεία του κλάδου δείχνουν μια μετατόπιση της τοποθέτησης στις αγορές παραγώγων ευρώ σε δολάριο, ένα ζεύγος νομισμάτων ''κολλημένο'' σε ένα σχετικά στενό εύρος συναλλαγών από το 2015, απογοητεύοντας τους τραπεζικούς διαπραγματευτές που επωφελούνται από την υψηλότερη μεταβλητότητα.

Δεν είναι όλοι αισιόδοξοι

Δεν είναι όλοι αισιόδοξοι για το ευρώ, και η πρόβλεψη της Πέμπτης για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, έχει κάνει τις αγορές να ποντάρουν και πάλι σε ακόμη ταχύτερη σύσφιξη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι αναλυτές της HSBC υποστηρίζουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υψηλότερη ανάπτυξη και υψηλό πληθωρισμό που δικαιολογούν "επίμονη σύσφιξη", ενώ η αύξηση των επιτοκίων της ευρωζώνης θα προσέφερε ελάχιστα για την επίλυση του στασιμοπληθωρισμού της.

Οι αγορές εργασίας της ευρωζώνης παρουσιάζουν πολύ μεγαλύτερη χαλαρότητα στο να απορροφήσουν τους εργαζόμενους προτού δημιουργηθούν μισθολογικές πιέσεις και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ θα μπορούσαν εύκολα να επιστρέψουν προς τη δεκαετή χαλαρή τους ρύθμιση, εάν ο πληθωρισμός υποχωρήσει.

Η ΕΚΤ θα είναι επίσης επιφυλακτική σε οποιαδήποτε hawkish τιμολόγηση που θα εκτοξεύσει το κόστος δανεισμού σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, όπου οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν αυτόν τον μήνα.

Η κερδοσκοπική θέση αγοράς του ευρώ στις προθεσμιακές αγορές δεν έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Commodity Futures Trading Commission, ακόμη και όταν τα οικονομικά στοιχεία στην περιοχή έχουν βελτιωθεί. Αυτό όμως σημαίνει ότι το ευρώ θα πρέπει να έχει περαιτέρω άνοδο αν η τοποθέτηση αλλάξει. Η Goldman Sachs αυτή την εβδομάδα δήλωσε ότι η "ρεαλιστική αξία" του ευρώ/δολαρίου ήταν 1,30 δολάρια.

> Διάβασε ακόμη: Τίποτα δεν αγγίζει τα μετρητά στην Ελλάδα

Οι ταχύτερες αυξήσεις των επιτοκίων της Fed θα μπορούσαν να συγκρατήσουν το ευρώ βραχυπρόθεσμα, δήλωσαν οι αναλυτές της Goldman, αλλά αύξησαν την πρόβλεψή τους για το ευρώ/δολάριο στο τέλος του έτους στα 1,20 δολάρια από 1,15 δολάρια που ήταν προηγουμένως, με περαιτέρω άνοδο στα 1,25 δολάρια να προβλέπεται για το τέλος του 2023 και στα 1,30 δολάρια στο τέλος του 2024.

Από: Capital.gr

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.