Τι μας δίδαξε το πρόσφατο sell-off στα κρυπτονομίσματα

Τρία μαθήματα από το πρόσφατο ξεπούλημα στα κρυπτονομίσματα.

Γράφει: 21 Ιουνίου 2022

Το πρόσφατο ξεπούλημα στα κρυπτονομίσματα είναι άνευ προηγουμένου. Το bitcoin έχει απωλέσει πάνω από το 70% της αξίας του από τα υψηλά που κατέγραψε τον Νοέμβριο, ενώ η πλατφόρμα δανεισμού Celsius ανακοίνωσε ότι θα "παγώσει” σημαντικό τμήμα της δραστηριότητάς της. Η μεταβλητότητα στην ευρύτερη αγορά φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και το οικοσύστημα των ψηφιακών νομισμάτων προετοιμάζεται για ακόμη περισσότερο πόνο. Αν και το ευμετάβλητο αυτό περιβάλλον αναμένεται να συνεχιστεί για πολύ ακόμη, υπάρχουν ορισμένα μαθήματα που πρέπει να λάβουμε από όσα έχουμε ζήσει μέχρι τώρα.

Οι προηγούμενες αποδόσεις δεν είναι ενδεικτικές των μελλοντικών

Λίγες φράσεις συμπυκνώνουν την κουλτούρα των επενδύσεων όσο η παραπάνω. Αυτή η πρόταση είναι τόσο συχνή όσο και η ημερομηνία "πώλησης έως” στο γάλα, αλλά παρ’ όλα αυτά, συχνά παραγνωρίζεται κατά τη διαδικασία αξιολόγησης των αποδόσεων. Η αναγνώριση μοτίβων είναι ένα ισχυρό εργαλεία στη χρηματοοικονομική ανάλυση, ωστόσο, ακόμη και οι πιο έμπειροι επενδυτές πέφτουν στην παγίδα να υποθέσουν ότι "αυτήν τη φορά δεν θα είναι όπως τις προηγούμενες”. Βλέπουμε στοιχεία αυτής της άποψης στις προβλέψεις των ιδρυμάτων για τη ρευστότητα. Παρότι εύλογα είναι γνωστό ότι καμία ύφεση δεν είναι ανάλογη αυτής που έχει προηγηθεί, η συντριπτική πλειοψηφία των καθοδικών εκτιμήσεων βασίζεται στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Τι θα συμβεί, όμως, εάν η επόμενη ύφεση διαρκέσει δύο φορές περισσότερο; Είναι αδύνατο να προβλεφθεί εάν ο επόμενος πτωτικός κύκλος θα έχει παρόμοια χαρακτηριστικά όσον αφορά το μέγεθος και τη διάρκεια. Ομοίως, καταλυτικό ρόλο για μεγάλο μέρος της αγοράς κρυπτονομισμάτων διαδραμάτισαν τα βραχυπρόθεσμα "άλματα”. Όσο αυξάνονταν οι τιμές, τόσο αυξανόταν και ο όγκος των επενδύσεων. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, "η κεφαλαιοποίηση της συνολικής αγοράς των κρυπτονομισμάτων… κορυφώθηκε τον Νοέμβριο, φτάνοντας σχεδόν τα $3 τρισ.”. Η πτώση των τιμών των κρυπτονομισμάτων δεν είναι σε καμία περίπτωση αναπόφευκτη. Ωστόσο, αποτελεί μια εύλογη υπενθύμιση ότι δεν πρέπει να βασιζόμαστε στις αποδόσεις του χθες.

Απαραίτητος ο υγιής σκεπτικισμός

Σπούδασα στο Wharton School του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια. Είμαι κάτοχος MBA από την Kellogg. Εργάζονται στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Θεωρητικά, έχω τα τυπικά προσόντα κάποιου που θα πρέπει να κατανοεί, από εννοιολογική άποψη, τα κρυπτονομίσματα και την αποκεντρωμένη χρηματοδότηση. Και πάλι, όμως, παραδέχομαι ότι συχνά δυσκολεύομαι να εντοπίσω όλα τα συμφραζόμενα  και να κατανοήσω πραγματικά την πολυπλοκότητα του σύμπαντος των ψηφιακών νομισμάτων.

Συζητώντας με άλλους γνώστες, το αν κάποιος είχε επενδύσει ή όχι σε ψηφιακά νομίσματα έχει κατέστη άξαφνα ένας αόρατος δείκτης γι’ αυτούς που έχουν "γνώση”. Εν μέσω του ενθουσιασμού για το καινούριο, ο υγιής σκεπτικισμός παραμερίστηκε. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι σκεπτικιστές φιμώθηκαν εντελώς. Ωστόσο, το ξεπούλημα στην αγορά είναι μια εύλογη υπενθύμιση για τη σημασία που έχει η διαμόρφωση μια καλά αιτιολογημένης αντίθετης άποψης.

Δεν είναι λάθος θα μένεις στο περιθώριο

Σε ένα τοπίο τόσο γοργά εξελισσόμενο όσο αυτό της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech), τα προϊόντα, οι έννοιες και οι αναλύσεις, εξελίσσονται συνεχώς. Είναι απολύτως λογικό κάποιος να παρατηρεί υπομονετικά, αντί να συμμετέχει ενεργά. Δεν χρειάζεται να σχηματίσει άποψη άμεσα, ή ακόμη και καθόλου. Μπορεί να πάρει τον χρόνο του για να μάθει, να ρωτήσει και να καταλήξει στα δικά του συμπεράσματα.

Τι έπεται;

Δυνητικά, αυτή είναι η κορυφή του παγόβουνου για την καθίζηση των τιμών των κρυπτονομισμάτων. Οι επιπτώσεις είναι εκτεταμένες: την προηγούμενη εβδομάδα η Coinbase ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τον αριθμό του προσωπικού της κατά 18%. Όσο η μεταβλητότητα συνεχίζει να διαχέεται σε κάθε πτυχή της ευρύτερης αγοράς, ο καθένας οφείλει να κάνει δύσκολες ερωτήσεις στον εαυτό του, και να ξεκινήσει να προετοιμάζεται για νέες πραγματικότητες.

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ΗΠΑ γυρίζουν 150 χρόνια πίσω

Σχεδόν οι μισές Πολιτείες, κυρίως στον Νότο, μπορεί να απαγορεύσουν πολύ σύντομα τις αμβλώσεις.

Κορονοϊός: Ανεβαίνουν συνεχώς τα νέα κρούσματα

11.972 μολύνσεις, 2.000 επαναλοιμώξεις, 13 θάνατοι, 86 διασωληνωμένοι.

Τι σημαίνουν οι αποφάσεις των "27" για την Ουκρανία;

Οι περισσότεροι κάνουν λόγο για "ιστορική στιγμή". Άλλοι όμως βλέπουν ένα "τρομακτικό σόου ανικανότητας".

Κορονοϊός: Πάλι πάνω από δέκα χιλιάδες νέα κρούσματα

Αναλυτικά τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για την εξέλιξη της πανδημίας και τις μεταλλάξεις.

Οι ΗΠΑ ίσως αλλάξουν στάση απέναντι στην Κίνα. Αλλά γιατί;

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει περιπλέξει τους στρατιωτικούς και διπλωματικούς υπολογισμούς των ΗΠΑ.

O Alan Turing ήταν πολύ μπροστά για την εποχή του

Με αφορμή τα 110 χρόνια από τη γέννηση του "πατέρα της τεχνητής νοημοσύνης", ρίχνουμε μία ματιά σε πέντε συναρπαστικά στοιχεία για τη ζωή του.

Γραφει Νικος Παπαηλιου