Τα μετρητά θα είναι ο νικητής του 2023

Σύμφωνα με την Barclays το 2023, οι επενδυτές αναμένεται να προτιμήσουν τα ομόλογα έναντι των μετοχών.

Γράφει: Esquire Editors 16 Νοεμβρίου 2022

Τα μετρητά είναι ο βασιλιάς για το 2023, υποστηρίζει η Barclays στη νέα της έκθεση για τις προοπτικές της επόμενης χρονιάς και μεταξύ των μετοχών και των ομολόγων προτιμά τις επενδύσεις στα ομόλογα. 

Παρά τις απώλειες του 2022, οι παγκόσμιες αγορές μετοχών έχουν περιθώρια να υποχωρήσουν σημαντικά περαιτέρω, όπως εκτιμά, προσθέτοντας πως στην επενδυτική στρατηγική του 2023 εάν κάποιος έπρεπε να διαλέξει θα πρέπει να προτιμήσει τα ομόλογα έναντι των μετοχών. Ωστόσο οι θέσεις στα μετρητά εκτιμά πως θα είναι μακράν η κορυφαία στρατηγική. Οι αμερικανικές μετοχές τείνουν να υποχωρούν 30-35% από τα υψηλά τους στα μέσα μίας ύφεσης, όπως σημειώνει. Αυτό υποδηλώνει ότι το δίκαιο επίπεδο για τον S&P 500 είναι οι 3.200 μονάδες, οι οποίες και θα επιτευχθούν εντός του α’ εξαμήνου του 2023.  Οι αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών μετοχών από την άλλη, φαίνονται πιο λογικές, αλλά αυτό αντισταθμίζεται από μια πολύ χειρότερη μακροοικονομική προοπτική από ό,τι στις ΗΠΑ.

Ομόλογα έναντι μετοχών 

Πιο αναλυτικά, όπως τονίζει η Barclays, "αν αναγκαζόμασταν να επιλέξουμε μεταξύ μετοχών και ομολόγων, θα συστήναμε στάση overweight στα ομόλογα. Ωστόσο, τα μετρητά θα είναι ο πραγματικός νικητής του 2023, με τις αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων των ΗΠΑ να είναι πιθανό να ανέλθουν στο 4,5% ή υψηλότερα και να παραμείνουν εκεί για αρκετά τρίμηνα".

Τα ομόλογα έχουν υποαποδώσει σε μεγάλο βαθμό έναντι των μετοχών το 2022 και η βρετανική τράπεζα βλέπει πλέον πολύ περιορισμένα περιθώρια για περαιτέρω διόρθωση στο μεγαλύτερο σταθερό εισόδημα στις ΗΠΑ. Αυτή η απόκλιση στην απόδοση καθιστά την κατανομή περιουσιακών στοιχείων για το 2023 μία ευκολότερη απόφαση από ό,τι ήταν φέτος. "Μπορεί να φαίνεται περίεργη η στιγμή να υιοθετήσουμε αυτήν την άποψη, με τον S&P500 να σημειώνει ένα εντυπωσιακό ράλι το τελευταίο διάστημα λόγω της θετικής έκπληξης από τα στοιχεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ", όπως επισημαίνει. Η κίνηση δείχνει πόσο εστιασμένοι είναι οι επενδυτές μετοχών στην πολιτική της Fed ως κινητήρια δύναμη των αγορών μετοχών.

Και είναι κατανοητό. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι κύκλων αύξησης των επιτοκίων, οι επενδυτές αντιμετώπισαν οποιαδήποτε παύση της Fed ως παράγοντα για την υπεραπόδοση των μετοχών. Αλλά σχεδόν σε κάθε έναν από τους έξι κύκλους από τα μέσα της δεκαετίας του '80, η Fed σταμάτησε τις αυξήσεις πολύ πριν από μια επακόλουθη ύφεση. Ως αποτέλεσμα, στις περισσότερες από αυτές τις περιόδους, οι μετοχές έφτασαν σε νέο υψηλό μεταξύ της περιόδου που η Fed σταμάτησε τη σύσφιξη και της έναρξης της επακόλουθης ύφεσης. Αυτή τη φορά ωστόσο είναι διαφορετική.

Σε προηγούμενους κύκλους, ο πληθωρισμός ήταν συνήθως πιο κοντά στον στόχο της Fed. Αυτή τη φορά, το 2% είναι πολύ μακριά, με τον πληθωρισμό να παραμένει στο 7,7% ετησίως. Οι προηγούμενες υφέσεις ήταν τα αποτελέσματα εξωτερικών κλυδωνισμών στη ζήτηση ή κατάρρευσης των τιμών των χρηματοοικονομικών assets, τα οποία η Fed αντιμετώπισε χαλαρώνοντας επιθετικά την πολιτική. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί το 2023. Η εικόνα είναι ακόμη χειρότερη στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, με τις αγορές να προβλέπουν αρκετές ακόμη αυξήσεις το επόμενο έτος.

Η Barclays πιστεύει ότι οι καλύτεροι παραλληλισμοί αυτή τη φορά είναι οι κύκλοι αύξησης των επιτοκίων της δεκαετίας του 1950 έως τη δεκαετία του 1970, όταν οι υφέσεις ήταν κατά κύριο λόγο το αποτέλεσμα της αυστηρότητας της πολιτικής και μια παύση της Fed θα σήμαινε απλώς ότι η ύφεση βρισκόταν σε εξέλιξη. "Είμαστε επιφυλακτικοί για τα ράλι του "Άγιου Βασίλη" στο τέλος του έτους. Πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε τέτοια ράλι είναι απίθανο να διαρκέσουν και θα περιοριστούν από τα μακροοικονομικά θεμελιώδη μεγέθη"", τονίζει η βρετανική τράπεζα.

Ο "πάτος" των μετοχών είναι ακόμη μακριά ενώ τα ομόλογα αποτιμούν καλύτερα τη νομισματική σύσφιξη 

Τα θεμελιώδη μεγέθη για τα χρηματιστήρια δεν είναι θετικά, ακόμη και μετά τη διόρθωση του 2022. Οι αισιόδοξοι λένε ότι οι αγορές είναι στραμμένες προς το μέλλον και έχουν πέσει πολύ πριν τελειώσουν οι υφέσεις. Αυτό είναι αλήθεια, σημειώνει η Barclays, αλλά ιστορικά, οι μετοχές αγγίζουν τα  χαμηλά τους στη μέση μιας ύφεσης, όχι πριν καν ξεκινήσει. Και αυτή η ύφεση στις ΗΠΑ δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, γι' αυτό είναι πιο πιθανό ο "πάτος" της αγοράς να σημειωθεί στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους. Οι τυπικές διορθώσεις των μετοχών σε περιόδους ύφεσης είναι 30-35% από τα πρόσφατα υψηλά τους. Η πτώση 17% στις ΗΠΑ από τις αρχές του έτους είναι συνεπώς  μόνο στα μισά αυτού του δρόμου. 

Η κερδοφορία είναι επίσης πιθανό να υποχωρήσει. Τα κέρδη του 2022 έχουν ενισχυθεί από την υψηλή ονομαστική ανάπτυξη. Αλλά αυτό θα αλλάξει καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται, οι πιέσεις στα περιθώρια κέρδους συνεχίζουν να αυξάνονται, η τελική ζήτηση μειώνεται και η εναλλαγή αγαθών σε υπηρεσίες συνεχίζεται.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν καλύτερο σημείο εκκίνησης στις αποτιμήσεις, αλλά αντιμετωπίζουν ένα πιο δύσκολο μακροοικονομικό πλαίσιο, επισημαίνει η βρετανική τράπεζα. Η ύφεση της Ευρώπης θα είναι βαθύτερη, το προφίλ του πληθωρισμού είναι χειρότερο και η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια μέχρι στιγμής στο 1,5% μόλις. "Αναμένουμε ότι τα ευρωπαϊκά κέρδη ανά μετοχή θα μειωθούν κατά 8% το 2023, σε αντίθεση με την πρόβλεψη του consensus για αύξηση 2-3%", σημειώνει η βρετανική τράπεζα.

Από την άλλη πλευρά, έχει αποτιμηθεί η μεγάλη απαισιοδοξία για την Ευρώπη, και έτσι δεν αναμένεται σημαντική συμπίεση στους δείκτες P/Ε. Ενώ το μέτωπο της ενέργειας θα συνεχίσει να θέτει προκλήσεις το επόμενο έτος, ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος μιας άτακτης κρίσης είναι χαμηλότερος, η αποδυνάμωση του ευρώ και της στερλίνας είναι ούριος άνεμος για τα κέρδη και ένα πιθανό reopening της Κίνας θα ωφελούσε περισσότερο την Ευρώπη από τις ΗΠΑ. 

"Αισθανόμαστε άνετα με την έκκλησή μας ότι οι αγορές μετοχών δεν έχουν προσαρμοστεί αρκετά και έχουν σημαντικά περαιτέρω περιθώρια για διόρθωση. Ένα επιχείρημα που υποστηρίζει την άποψή μας είναι πόσο ελκυστικά είναι τώρα τα μετρητά ως επιλογή", όπως τονίζει η Barclays. Ειδικότερα στις ΗΠΑ, οι επενδυτές θα μπορούν σύντομα να κερδίζουν 4,5% ετησίως ή περισσότερο με τις θέσεις σε μετρητά, αναλαμβάνοντας μάλιστα μηδενικό ρίσκο, καθώς περιμένουν να φτάσουν οι αγορές μετοχών στα χαμηλά τους, όπως προσθέτει. 

Επιπλέον, παρά την πρόσφατη ευφορία σχετικά με τα τελευταία στοιχεία του πληθωρισμού, οι κίνδυνοι της νομισματικής πολιτικής δεν έχουν υποχωρήσει. Τα προηγούμενα αδύναμα στοιχεία του πληθωρισμού τον Μάρτιο και τον Ιούλιο ακολουθήθηκαν από ανοδικές εκπλήξεις τους επόμενους μήνες. Παραμένει μια εύλογη πιθανότητα το ανώτατο 4,9% στο επιτόκιο της Fed που αποτιμάται σήμερα να κινηθεί υψηλότερα. 

Εν τω μεταξύ, οι αγορές ομολόγων αποτιμούν καλύτερα  την αναμενόμενη σύσφιξη της πολιτικής τους επόμενους μήνες. Μετά τον πληθωρισμό του Οκτωβρίου, η καμπύλη απόδοσης των ΗΠΑ έχει πλέον αντιστραφεί. Ιστορικά, αυτός ήταν ένας από τους πιο αξιόπιστους δείκτες ύφεσης που βασίζονται στην καμπύλη απόδοσης. Στο βασικό σενάριο της Barclays που είναι ότι η ύφεση ξεκινά ήδη στο πρώτο εξάμηνο του 2023, δεν αναμένει σημαντικά μεγαλύτερες μειώσεις στις αποδόσεις πέρα από αυτό που ήδη τιμολογείται στην καμπύλη. 

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου αποχώρησε σε χρόνο ρεκόρ από συνέντευξη όταν ρωτήθηκε για τον Τσίπρα

Μια ζωντανή συνέντευξη στον ΣΚΑΪ μετατράπηκε σε μικρό τηλεοπτικό "θρίλερ", όταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου αποφάσισε να αποχωρήσει από το πλατό μόλις δύο λεπτά μετά την έναρξή της.

Τι αλλάζει στον ΟΠΑΠ μετά από τη συνένωσή του με την Allwyn

Μία νέα εποχή για τον ΟΠΑΠ εγκαινιάζει η συμφωνία συνένωσης με την Allwyn αξίας 16 δισ. ευρώ, με ορίζοντα τη δημιουργία ενός παγκόσμιου "ηγέτη" στη λοταρία και το on line gaming.

Έφυγε από τη ζωή ο Άλκης Γιαννακάς, 'Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη'

Ο γοητευτικός αντι-ήρωας του ελληνικού σινεμά, το "ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη" που έκλεψε καρδιές τη δεκαετία του ’70, δε μένει πια εδώ. Απεβίωσε στα 80 του, αφήνοντας πίσω μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά καρέ του ελληνικού κινηματογράφου.

Ο ελληνοαμερικανός επιστήμονας που πήρε το Νόμπελ Φυσικής

Η ιστορία του John M. Martinis, του φυσικού που με το έργο του άλλαξε την πορεία της κβαντικής έρευνας και συνέβαλε στη μετάβαση από τη θεωρία στην πράξη, φωτίζει μια κρίσιμη σελίδα της επιστήμης.

Γιατί δεν πήρε ο Donald Trump το Νόμπελ Ειρήνης 2025-ποιο πρόσωπο επιλέχθηκε

Ο Donald Trump ήταν στις υποψηφιότητες για το Νόμπελ Ειρήνης 2025 και επέμενε ότι το "αξίζει", αλλά τελικά δεν το πήρε. Ποιες είναι οι επιδόσεις, τα εμπόδια και η στάση της Επιτροπής που έκαναν τη διαφορά.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Ένοχος ο Βασίλης Μπισμπίκης-το πρόστιμο και η κατάθεσή του

Ο Βασίλης Μπισμπίκης τιμωρήθηκε με μεγάλο χρηματικό πρόστιμο για το τροχαίο - "Δεν είχα πιει, χτύπησα δύο αυτοκίνητα λόγω κακού χειρισμού", κατέθεσε.