Οι 10 πιο κερδισμένοι της showbiz για το 2022

Ή αλλιώς πώς ο Sting και οι Genesis έσπασαν τα κοντέρ.

Γράφει: Esquire Editors 16 Φεβρουαρίου 2023

Μετά την κυκλοφορία του 10ου άλμπουμ της, με τον τίτλο "Midnights", τον Οκτώβριο του 2022, η Taylor Swift έγινε η πρώτη καλλιτέχνις που διεκδικεί και τις δέκα πρώτες θέσεις στη λίστα του Billboard Hot 100. Έναν μήνα μετά, 14 εκατομμύρια θαυμαστές προσπάθησαν να αγοράσουν εισιτήρια για την περιοδεία Eras Tour 2023 της νικήτριας 12 Grammy, συρρέοντας στο Ticketmaster και εντέλει προκαλώντας μαζικές αντιδράσεις κατά του site πώλησης εισιτηρίων, με το Υπουργείο Δικαιοσύνης να φέρεται πως έχει ξεκινήσει έρευνα για αντιμονοπωλιακή τακτική.

Παρά την επιτυχία του "Midnights" και την προσμονή για την περιοδεία της (που παραπέμπουν σε ένα ακόμα καλύτερο 2023 για την ίδια), το μεγαλύτερο μέρος των ετήσιων εσόδων της Taylor Swift -που ανήλθαν στα 92 εκατ. δολάρια- προέρχεται από τη μουσική που είχε κυκλοφορήσει τα προηγούμενα χρόνια. Τα παλαιότερα τραγούδια της 33χρονης σταρ της ποπ μουσικής εκτιμάται πως απέφεραν το 70% των εσόδων της το 2022 συμπεριλαμβανομένων των κερδών από το streaming και τις πωλήσεις άλμπουμ. (Η Swift αντιπροσωπεύει το 3% των συνολικών εσόδων της Universal Music Group, αφού η εταιρεία πούλησε φυσικούς δίσκους της τραγουδίστριας αξίας 50 εκατ. δολαρίων το 2022, σύμφωνα με την JP Morgan).

Έτσι, η Taylor Swift βρέθηκε στο Νο. 9 του top-10 των πιο καλοπληρωμένων της showbiz. Αυτή ήταν η έκτη φορά που μπήκε στη λίστα, ενώ το 2019 βρέθηκε στην κορυφή. 

Όσο καλή και αν ήταν η χρονιά για τη Swift, για μερικούς "γερόλυκους της ροκ" ήταν ακόμα καλύτερη. Οι Rolling Stones συγκέντρωσαν 98 εκατ. δολάρια για να τραγουδήσουν τις επιτυχίες τους γιορτάζοντας τα 60άχρονά τους με την περιοδεία "European Sixty" πέρυσι.

Οι Genesis και ο Sting τα πήγαν ακόμα καλύτερα. Αν και δεν έπιασαν τις εντυπωσιακές αποτιμήσεις που είδαμε στις συμφωνίες-ορόσημο των 500 εκατ. δολαρίων του Bob Dylan ή του Bruce Springsteen, εντούτοις και οι δύο πούλησαν το μουσικό τους έργο έναντι 300 εκατ. δολάρια έκαστος, δείχνοντας ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να θεωρούν τη δημοφιλή μουσική ως ένα ασφαλές στοίχημα. Το έργο των Genesis αποτιμήθηκε σε τόσο υψηλά επίπεδα, παρόλο που η συμφωνία δεν περιλαμβάνει το έργο του πάλαι ποτέ μέλους τους, Peter Gabriel. Οι Genesis ξεπέρασαν ακόμη και τον πρώην frontman των Police, Sting, χάρη στα έσοδα ύψους 27 εκατ. δολαρίων από μια περιοδεία, πόσο που ώθησε το συγκρότημα στο Νο1 της λίστας για πρώτη φορά.

Υπάρχουν και άλλες ενδείξεις που επιβεβαιώνουν ότι στη βιομηχανία του θεάματος αρέσουν τα "σίγουρα". Τριάντα τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη προβολή των Simpsons, οι δύο δημιουργοί της δημοφιλούς "κίτρινης οικογένειας" μπαίνουν για πρώτη φορά στη λίστα, στο Νο. 5, χάρη σε μια συμφωνία streaming για το 2019 που μετέφερε και τις 30 σεζόν στο Disney+, αποφέροντάς τους έσοδα 105 εκατ. δολάρια ετησίως. Ο James Cameron επέστρεψε στο top-10 μετά από χρόνια απουσίας. To sequel του Avatar, "Ο δρόμος του νερού", του έδωσαν την απαραίτητη ώθηση στο box office. Από τον Δεκέμβριο, έχει εισπράξει πάνω από 2,1 δισ. δολάρια από την προβολή της ταινίας στις κινηματογραφικές. αίθουσες.

Οι υπόλοιποι αστέρες του box office τα βρήκαν δύσκολα. Οι μόνοι που βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα είναι ο Tyler Perry και ο Brad Pitt, αν και το μεγαλύτερο μέρος των ετήσιων εσόδων τους δεν προέκυψε από τη μεγάλη οθόνη. Ο Pitt, ο οποίος βρέθηκε για τελευταία φορά μεταξύ των 10 κορυφαίων το 2009, πούλησε τον Δεκέμβριο το πλειοψηφικό μερίδιο της εταιρείας παραγωγής Plan B στον ευρωπαϊκό όμιλο ΜΜΕ Mediawan, σε μια συμφωνία που αποτίμησε την εταιρεία στα 300 εκατ. δολάρια. Οι ρόλοι του στις ταινίες "Bullet Train", "Babylon" και "The Lost City" αντιστοιχούσαν περίπου στο 1/3 των εσόδων του.

Ο μόνος πραγματικά νέος στη φετινή λίστα: Ο Πορτορικανός ράπερ Bad Bunny, ο οποίος πούλησε εισιτήρια αξίας 400 εκατ. δολαρίων για τις δύο περιοδείες του -η πρώτη την άνοιξη στις ΗΠΑ, η δεύτερη το φθινόπωρο σε ΗΠΑ και Λατινική Αμερική- σύμφωνα με την εταιρεία παρακολούθησης συναυλιών Pollstar. Η δεύτερη περιοδεία του, με την ονομασία "The World's Hottest", ήταν ένα ακριβό εγχείρημα. Χρειάστηκαν 35-40 φορτηγά για να μεταφέρουν τον εξοπλισμό και τους ανθρώπους που εργάζονταν ή συμμετείχαν στη συναυλία από τον έναν συναυλιακό χώρο στον άλλον στις ΗΠΑ και έπειτα χρησιμοποίησε τρία αεροπλάνα -συμπεριλαμβανομένου ενός 747 cargo jet- για να μεταφέρει τα πάντα στη Λατινική Αμερική. Συμπεριλαμβανομένων των διαφημίσεων, ο Bad Bunny κέρδισε 88 εκατ. δολάρια το 2022.

Συνολικά, οι πιο κερδισμένοι στον χώρο της ψυχαγωγίας για το 2022 εισέπραξαν 1,35 δισ. δολάρια, τα μισά σε σύγκριση με το περσινό top-10 που περιλάμβανε τους Jay-Z, Kanye "Ye" West, και Bruce Springsteen. Μόνο δύο εμφανίστηκαν και στις δύο λίστες: ο Tyler Perry και οι δημιουργοί του South Park ,Trey Parker και Matt Stone.

Το top-10 των πιο καλοπληρωμένων της showbiz το 2022

  1. Genesis • $230 εκατ.
  2. Sting • $210 εκατ.
  3. Tyler Perry • $175 εκατ.
  4. Trey Parker & Matt Stone • $160 εκατ.
  5. James L. Brooks & Matt Groening • $105 εκατ.
  6. Brad Pitt • $100 εκατ.
  7. Rolling Stones • $98 εκατ.
  8. James Cameron • $95 εκατ.
  9. Taylor Swift • $92 εκατ.
  10. Bad Bunny • $88 εκατ.

Από: Capital.gr 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.