Τι σημαίνει για τις τράπεζες το αποτέλεσμα των Εκλογών 2023

Ηρεμία, σταθερότητα και άρση σημαντικών αβεβαιοτήτων για τις εγχώριες τράπεζες σηματοδοτεί το ισχυρό ποσοστό της ΝΔ σύμφωνα με υψηλά στελέχη του κλάδου.

Ηρεμία, σταθερότητα και άρση σημαντικών αβεβαιοτήτων για τις εγχώριες τράπεζες σηματοδοτεί το ισχυρό ποσοστό άνω του 40% στις Εκλογές 2023 που εξασφάλισε η Νέα Δημοκρατία στις κάλπες της Κυριακής, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που διατυπώνουν στο Capital.gr υψηλόβαθμα στελέχη του κλάδου.

Οι ίδιες πηγές παραπέμπουν στα ισχυρά χρηματιστηριακά κέρδη που αποκόμισαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στην πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση τη Δευτέρα, με τον τραπεζικό δείκτη να κλείνει με εντυπωσιακή άνοδο 12,47% στις 991,41 μονάδες. 

Τα ισχυρότερα κέρδη (15,3%) κατέγραψε η μετοχή της Εθνικής, δεδομένου του υψηλού ποσοστού άνω του 40% που κατέχει στο μετοχικό της κεφάλαιο το Δημόσιο μέσω του ΤΧΣ. Ακολουθούν η μετοχή της Alpha Bank (+14,17%), της Πειραιώς (+13,50%) και Eurobank (+8,5%).

Παρότι οριστικό εκλογικό αποτέλεσμα θα κριθεί στις κάλπες της 25ης Ιουνίου, το απροσδόκητο προβάδισμα του κυβερνώντος κόμματος κατά 20 μονάδες από την αξιωματική αντιπολίτευση εμπνέει αισιοδοξία στα υψηλόβαθμα στελέχη του χρηματοπιστωτικού συστήματος με τα οποία συνομίλησε το Capital.gr.

Οι εκτιμήσεις

Όπως εκτιμούν, το πρώτο εκλογικό αποτέλεσμα ανοίγει τον δρόμο για αυτοδύναμη κυβέρνηση και ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας πολύ σύντομα μετά τις δεύτερες κάλπες. Αυτό θα έχει, εξηγούν οι ίδιες πηγές, "ισχυρό positive impact" -όχι μόνο στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, αλλά και στο ΑΕΠ, το δημόσιο χρέος και τον ιδιωτικό τομέα. 

Ο λόγος είναι ότι κυβέρνηση, τράπεζες και μεγάλες εταιρείες θα αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση με πολύ καλύτερους όρους από τους σημερινούς και τα οφέλη θα διαχυθούν συνολικά στην οικονομία.

Στο ίδιο πνεύμα κινούνται και οι πρώτες αντιδράσεις από οίκους αξιολόγησης και επενδυτικές τράπεζες. "Σε περίπτωση που οι επόμενες εκλογές παρουσιάσουν παρόμοια εικόνα ψήφων, θα μπορούσε να σχηματιστεί μια πολύ εύρωστη κυβέρνηση με πολύ μικρή πιθανότητα αποσταθεροποίησης στην τετραετία", αναφέρει ο οικονομολόγος και assistant director της Moody’s Analytics, Μιχάλης Γραμματικόπουλος.

Ο Steffen Dyck, ανώτερος αντιπρόεδρος της Moody’s, εκτιμά ότι "με βάση το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα μιας νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που υποδηλώνει τη συνέχιση των δημοσιονομικών και οικονομικών πολιτικών, γεγονός που είναι credit positive".

Σύμφωνα με την Axia, από την "πολιτική σαφήνεια" -όπως αναφέρει- θα ωφεληθούν περισσότερο οι μετοχές των συστημικών τραπεζών και ιδίως της Εθνικής Τράπεζας, οι οποίες "θα αντιδράσουν πολύ θετικά στην προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας".

Διερευνώντας τα ενδεχόμενα των εκλογών, τέλος, το Reuters εκτιμά ότι το ενδεχόμενο για αυτοδύναμη κυβέρνηση σημαίνει μκρότερη μεταβλητότητα από ό,τι αναμενόταν και είναι επίσης πολύ υποστηρικτικό για τα ελληνικά assets μακροπρόθεσμα.

Συγκεκριμένα, σημειώνει ο Alevizos Alevizakos, υψηλόβαθμο στέλεχος της AXIA Ventures Group, "αυτά είναι καλά νέα για τις τράπεζες, καθώς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που κατέχει μερίδια στα συστημικά ιδρύματα σχεδιάζει να διαθέσει τις τραπεζικές του μετοχές έως το τέλος του 2025".

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Πέντε αβεβαιότητες για τις τράπεζες που διέλυσαν οι εκλογές

Τι σημαίνει για τις τράπεζες το αποτέλεσμα των εκλογών.

Τα στενά όρια του οικονομικού διαζυγίου ΗΠΑ - Κίνας

Το νέο μότο Ευρώπης και ΗΠΑ έναντι της Κίνας είναι το de-risking.

Κάτι τρέχει με την περιουσία του Bernard Arnault

"Τρίζει" η (πρώτη) θέση του στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η δολοφονία του George Floyd άλλαξε τον κόσμο

Τρία χρόνια μετά, άνθρωποι στην Αμερική και αλλού στον κόσμο συνεχίζουν να μη μπορούν να αναπνεύσουν. Κάτι όμως έχει αλλάξει.

Γραφει Γιαννης Σπανος

'Έφυγε' από τη ζωή η Tina Turner

Στα 83 της χρόνια μετά από "μάχη" με μακροχρόνια ασθένεια.

Όσα γνωρίζουμε για τον νέο υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά

Μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιουνίου αναλαμβάνει καθήκοντα πρωθυπουργού.