Η τεχνολογία αλλάζει το πρόσωπο του Σαν Φρανσίσκο

Ή πώς οι τεχνολογικοί κολοσσοί της περιοχής μετατρέπουν τους φτωχότερους κατοίκους σε δυνητικά άστεγους.

Πριν λίγα χρόνια το Κουκάκι ήταν μία ήσυχη, κάπως ξεχασμένη γωνιά της Αθήνας. Σήμερα, μία start-up από το Σαν Φρανσίσκο, η διάσημη πλατφόρμα του Airbnb, μεταμόρφωσε τη συγκεκριμένη γωνιά στον πιο hot προορισμό της πόλης και σε μία από τις πιο περιζήτητες πανευρωπαϊκά γειτονιές μέσα σε ελάχιστους μήνες. Αν, λοιπόν, οι τεχνολογικές εταιρείες από τα μέρη των Golden States Warriors είναι ικανές να αλλάζουν το πρόσωπο σε γειτονιές που απέχουν δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, τι αντίκτυπο έχουν στη δικιά τους; Οι όροι boom, gentrification και κίνδυνος οικονομικής φούσκας θα ήταν αρκετοί για να δώσουν μία γενική ιδέα.

Τα ακίνητα, μέσα σε ελάχιστο χρόνο, έχουν απογειώσει την αξία τους. Ο ειδικός αναλυτής Deniz Kahramaner, κάτοικος Σαν Φρανσίσκο, αποφάσισε πριν κάποια χρόνια να δοκιμάσει την τύχη του αλλά και να ακονίσει τα ταλέντα του στην αγορά ακινήτων της πόλης. Μελετώντας τα στοιχεία που είχε στα χέρια του, γρήγορα κατέληξε στο συμπέρασμα πως η άνοδος της αξίας των ακινήτων βρισκόταν σε άμεση σχέση με τη συνεχή εισαγωγή νέων εταιρειών τεχνολογίας από τη Σίλικον Βάλεϊ στο χρηματιστήριο.

Η τεχνολογία αλλάζει το πρόσωπο του Σαν Φρανσίσκο

Οι περισσότεροι νέοι ιδιοκτήτες σπιτιών στην ευρύτερη περιοχή του Σαν Φρανσίσκο εργάζονται για τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Google, η Amazon και το Facebook – ή στην χειρότερη περίπτωση για start-ups που αργά ή γρήγορα είτε θα εισαχθούν στο χρηματιστήριο είτε θα εξαγοραστούν από τους προαναφερθέντες γίγαντες. Η χρυσή εποχή της τεχνολογίας οδήγησε τα ακίνητα σε μία κούρσα ανόδου που θυμίζει τον πυρετό του χρυσού που κατέλαβε την πόλη στα τέλη του 19ου αιώνα.


Η αγορά ακινήτων της πόλης μεταμορφώνεται με γοργούς ρυθμούς σε μία πυραμίδα στην οποία πρόσβαση έχουν μόνο οι πλούσιοι.


Φυσικά, αυτή είναι μόνο η μία πλευρά του νομίσματος, αφού όσο οι νέοι εκατομμυριούχοι επιχειρηματίες και τα golden boys της τεχνολογίας αγοράζουν γη, την ίδια στιγμή οι απλοί εργαζόμενοι της πόλης τα βγάζουν πέρα όλο και πιο δύσκολα. Η αγορά ακινήτων (τα ενοίκια αλλά και η αξία των σπιτιών) μεταμορφώνεται με γοργούς ρυθμούς σε μία πυραμίδα στην οποία πρόσβαση έχουν μόνο μερικοί, αφού η μεγάλη μάζα των ανθρώπων δεν έχει τη δυνατότητα πια να αντέξει τις τιμές της. Τι κάνουν, λοιπόν, οι λιγότερο οικονομικά δυνατοί κάτοικοι;

Σαν Φρανσίσκο 4

Πολλοί μετακομίζουν εκτός της ευρύτερης περιοχής του Σαν Φρανσίσκο ενώ αρκετοί, δυστυχώς, μένουν άστεγοι. Στη δεύτερη περίπτωση δεν είναι σπάνιο να αναζητήσουν προσωρινή στέγη σε πάρκινγκ και κάμπινγκ για κατασκηνωτές και τροχόσπιτα. Σε πόλεις όπως το Κουπερτίνο και το Πάλο Άλτο, οι οποίες έχουν συνδέσει το όνομά τους με την υψηλή τεχνολογία, υπάρχουν περισσότεροι από 7 χιλ. άστεγοι (σύμφωνα με έρευνα το 2017) με σχεδόν το 10% από αυτούς να μένουν στα αυτοκίνητά τους. Όσο οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου της περιοχής εκτινάσσονται και οι μισθοί των CEOS αγγίζουν ταβάνι, πολλοί άνθρωποι μετατρέπονται σε σύγχρονους επαίτες που δουλεύουν για την πυραμίδα, μένουν όμως στην ύπαιθρο. 


Το πιο τρομακτικό είναι ότι οικονομικοί κολοσσοί (βλέπε Facebook) δεν έχουν πρόβλημα να ζουν σε επαύλεις που οι δρόμοι τους είναι πλημμυρισμένοι από άστεγους.


Με βάση τα όσα γράφει το περιοδικό Economist του περασμένου Μαρτίου, το Σαν Φρανσίσκο δεν βρίσκεται ακόμη στις 10 πιο ακριβές πόλεις του κόσμου, είναι όμως εκείνη που έχει ανέβει τις περισσότερες θέσεις (από την 25η στη 12η) στη λίστα τους τελευταίους 12 μήνες. Φυσικά, όπως και στην περίπτωση των μετοχών, όπου πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος ένας εξωφρενικό success story να καταλήξει σε οικονομική φούσκα, το ίδιο ισχύει και με την αγορά των ακινήτων του Σαν Φρανσίσκο.

Σαν Φρανσίσκο 5

Έτσι όσο "πυρετός του χρυσού" καλά κρατεί στην περιοχή, πολλοί κάτοικοι φοβούνται ένα ευρύτατο κύμα gentrification που αργά ή γρήγορα μπορεί να τους αναγκάσει να αφήσουν τα σπίτια που μεγάλωσαν. Τίποτα, βέβαια, από όλα αυτά δεν είναι παράνομο - αν και ελέγχεται το πόσο ηθικό είναι μία πόλη να μετατρέπεται από τη μία στιγμή στην άλλη σε περιοχή όπου μόνο οι πλούσιοι έχουν δικαίωμα να ζουν. Τελικά, εκείνο που είναι το πιο τρομακτικό είναι ότι οικονομικοί κολοσσοί (βλέπε Google, Amazon, Facebook) δεν έχουν πρόβλημα να ζουν σε επαύλεις που οι δρόμοι τους είναι πλημμυρισμένοι από άστεγους. Μήπως αν έδειχναν μεγαλύτερη ευαισθησία για αυτό που συμβαίνει δίπλα τους, ο κόσμος θα είχε έναν λόγο λιγότερο να τους προσάπτει αλαζονεία στα όρια της αντικοινωνικής συμπεριφοράς;

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.