Σύμφωνα με τον Bill Gates οι οικονομολόγοι δεν καταλαβαίνουν την οικονομία

Μεγάλες αλήθειες ή άσκοποι αφορισμοί από τον Mr. Microsoft;

Με το ντοκιμαντέρ Ιnside Bill's Brain να βρίσκεται ανάμεσα στα trends του Netflix, ο μεγιστάνας της Microsoft έχει επανέλθει ξανά στην επικαιρότητα. Όχι, βέβαια, ότι έφυγε ποτέ από αυτήν. Απλά, αν στην αρχή της μεγάλης καριέρας του δεν γνώριζε και τόσο καλά τον τρόπο να διαχειριστεί τη δημόσια εικόνα του, βγάζοντας προς τα έξω ένα ματαιόδοξο και συχνά εριστικό προφίλ, δε συμβαίνει σε καμία περίπτωση το ίδιο τα τελευταία χρόνια. Στην πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Quartz ήταν, όπως συνηθίζει τώρα τελευταία, απολαυστικός.

Αυτήν την φορά έσφαξε με το γάντι τους περισσότερους σημερινούς οικονομολόγους για τις αναλύσεις τους. Ο ίδιος πιστεύει ότι δεν αντιλαμβάνονται πραγματικά την μακροοικονομία. Εύκολα κάποιος θα μπορούσε να του πει να μην ανακατεύεται σε ξένα χωράφια. Ο δεύτερος πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο όμως έχει κάθε δικαίωμα να έχει άποψη για κάτι που γνωρίζει πολύ καλά: τα χρήματα.

Σύμφωνα με τον Bill Gates οι οικονομολόγοι δεν καταλαβαίνουν την οικονομία

"Η μακροοικονομία δεν λειτουργεί όπως η φυσική, όπου με βάση συγκεκριμένα δεδομένα μπορούμε να προβλέψουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Θα επιστρέψουν ποτέ τα επιτόκια στα φυσιολογικά τους επίπεδα; Και γιατί δεν έχουν ήδη επιστρέψει εκεί; Αυτές είναι ερωτήσεις που αποκλείεται να απαντηθούν με ομοφωνία από τους οικονομολογούς" δήλωσε πολύ χαρακτηριστικά. Συνέχισε, μάλιστα, για να γίνει πιο συγκεκριμένος: "Υπάρχουν τόσοι πολλοί παράγοντες, ανάμεσά τους και αυτοί που ο John Maynard Keynes ονόμαζε "ζωικά πνεύματα", στην οικονομική εξίσωση με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να κάνουμε αξιόπιστες προβλέψεις. Ακόμη συζητάμε τι ακριβώς έγινε το 2008. Από αυτό και μόνο είναι εύκολο να καταλάβουμε το πόσο δύσκολο είναι να κάνουμε μία προβολή στο μέλλον της οικονομίας".


Ο Bill Gates είπε εκείνο που οι περισσότερες κυβερνήσεις της Γης δεν θα τολμούσαν να ξεστομίσουν.


Είναι αφοριστικός ο λόγος του Mr. Microsoft; Αν κάποιος δεν κοιτάξει κάτω από την επιφάνεια της οξείας κριτικής θα έλεγε "ναι". Όμως η αλήθεια είναι ότι σε αντίθεση με την μικροοικονομία όπου οι αξιόπιστες προβλέψεις είναι πολύ πιθανές, η μακροοικονομία επηρεάζεται από πολλούς και πραγματικά ανεξέλεγκτους παράγοντες: Oι κοινωνίες, οι διαφορετικές κουλτούρες, τα ήθη και τα έθιμα ακόμα μίας παγκοσμιοποιημένης οικονομίας με πολλές διαφορετικές ψηφίδες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Έτσι, σύμφωνα με τον Gates, δεν αρκούν μονάχα οι στατιστικές και μαθηματικές φόρμουλες για να έχουμε αξιόπιστες προβλέψεις.

Κάνοντας αναφορά στο Warren Buffett, έφερε ένα παράδειγμα της πολυπλοκότητας της κατάστασης: Περισσότερο από το μισό δημόσιο χρέος στον πλανήτη έχει αρνητικό επιτόκιο, παρ' ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για να μην συμβαίνει αυτό. Τελικά, ίσως ο Bill Gates να είπε εκείνο που οι περισσότερες κυβερνήσεις δεν θα τολμούσαν να ξεστομίσουν. Η οικονομία της Γης (κι ο τρόπος που λειτουργεί) είναι πολύ συχνά απρόβλεπτη. Σε τέτοιον βαθμό ώστε το μέλλον να μας τρομάζει.


Φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι Ρώσοι επιστρατεύουν τα σοβιετικά άρματα T-55

Η Ρωσία και οι σύμμαχοί της έχασαν μέσα σε έναν χρόνο πολέμου περίπου 2.000 άρματα μάχης.

Τι μπορεί να σταθεί εμπόδιο στο δρόμο του Donald Trump για τις επόμενες αμερικανικές εκλογές

Μήπως τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τον Donald Trump από το να προεδρεύσει, ακόμα και μέσα από της φυλακής τα σίδερα;

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Ο Warren Buffett άρχισε να αγοράζει πετρέλαιο

Ο κλάδος είναι πολύ ισχυρότερος από ό,τι το 2020, όταν τα lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας διέλυσαν τη ζήτηση ενέργειας.

Μαίνεται ο πόλεμος ΗΠΑ-TikTok

Στο στόχαστρο των αρχών για παρακολούθηση δημοσιογράφων η γνωστή εφαρμογή.

Και εγένετο εκλογές τον Μάιο

Κάλπες τον Μάιο έδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη στον Alpha, μετά την τραγωδία των Τεμπών.

O εφιάλτης στη Silicon Valley και οι 'μονόκεροι' που απέτυχαν

Η Silicon Valley Bank χρηματοδοτούσε startups-μονόκερους, μια 'κάστα' εταιρειών που έχουν τη δική τους ιστορία καταρρεύσεων.

Γραφει Τιμος Σαλαμες