Το πετρέλαιο αξίζει λιγότερο από τα βαρέλια που το φιλοξενούν

Άπειρη προσφορά, ελάχιστη ζήτηση, τρομακτικές οικονομικές επιπτώσεις.

Οι εξελίξεις τρέχουν με διαστημικούς ρυθμούς, τα παράξενα/πρωτόγνωρα/εξωπραγματικά νέα διαδέχονται το ένα το άλλο και εμείς οι απλοί άνθρωποι δυσκολευόμαστε να παρακολουθήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει αυτήν τη στιγμή στον πλανήτη. Διαβάζουμε, αυτές τις μέρες, λίγο έως πολύ και μάλλον χωρίς ίχνος υπερβολής, ότι η τιμή του βαρελιού στο πετρέλαιο έπεσε τόσο πολύ, ώστε ο μαύρος χρυσός να κοστίζει λιγότερο από όσο τα βαρέλια που τον φιλοξενούν.

Πιο συγκεκριμένα, διαβάζουμε στους New York Times: "Κάτι πραγματικά παράξενο συνέβη τη Δευτέρα. Η τιμή ενός βαρελιού με πετρέλαιο έπεσε κάτω από το μηδέν… Όσοι ασχολούνται με την αγορά του αγοράζουν σε διαφορετικές τιμές ανάλογα με την ποιότητά, την προέλευση αλλά και την ημερομηνία παράδοσης. Συνήθως αυτές οι διαφορές είναι μικρές και περνούν απαρατήρητες στην αγορά ενέργειας" γράφει η γνωστή αμερικανική εφημερίδα.

Το πετρέλαιο αξίζει λιγότερο από τα βαρέλια που το φιλοξενούν

Λόγω του lockdown, η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο έχει καταρρεύσει,

Για να συνεχίσει λίγο παρακάτω: "Τη Δευτέρα όμως οι έντονες εναλλαγές στην τιμή του έγιναν πολύ αισθητές: Η σταθερά για το αργό πετρέλαιο παράδοσης Μαΐου έγινε αρνητική, κάτι που σημαίνει ότι πρακτικά είναι άχρηστο (σ.σ: τα αποθέματα είναι πιο πολλά από την παραγωγή και η ζήτηση μικρή λόγω της πανδημίας του κορονοϊού), με αποτέλεσμα όσοι διατηρούσαν πετρέλαιο προς πώληση να πληρώνουν ώστε να φύγει από τα χέρια τους".  

Οι κινήσεις του Donald Trump να έρθει σε συνεννόηση με τις κατεξοχήν πετρελαιοπαραγωγές χώρες, τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία δηλαδή, έτσι ώστε να υπάρξει σταθεροποίηση στις τιμές του πετρελαίου, κάτι που σχεδόν ποτέ πριν δεν έχει συμβεί ξανά, δυστυχώς φαίνεται ότι έπεσαν στο κενό –αφού, για άλλη μία φορά, οι υποσχέσεις του αποδείχθηκαν πολύ μεγαλύτερες από τα αποτελέσματα που έφερε.

"Υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες, ότι η συμφωνία που έκλεισε στις 12 Απριλίου ανάμεσα στον Οργανισμό Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών, τη Ρωσία και άλλες χώρες δεν θα είναι αρκετή για να εμποδίζει τις αγορές του πετρελαίου να "πλημμυρίσουν" με αποθέματα ρεκόρ από τον μαύρο χρυσό. Με το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη να βρίσκεται σε lockdown εξαιτίας της πανδημία του κορονοϊού, η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο έχει καταρρεύσει, οδηγώντας σε αποθέματα ρεκόρ" γράφουν σε άλλο σημείο τους οι New York Times.


Το πρόβλημα είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν πια χώρο για να στεγάσουν τα αποθέματά τους.


Και συνεχίζουν: "Τα νούμερα εξηγούν γιατί οι επενδυτές ανησυχούν. Οι όροι της συμφωνίας ανάμεσα στον Αμερικανό Πρόεδρο, τη Σαουδική Αραβία, τη Ρωσία και άλλες χώρες κάνουν λόγο για 9.7 εκ. βαρέλια τη μέρα λιγότερα, ξεκινώντας από αρχές. Σύμφωνα με αναλυτές οι κατανάλωση πετρελαίου τον Απρίλιο θα πέσει περίπου τρεις φορές όσο αυτό το νούμερο".

Όλα δείχνουν ότι ως πλανήτης έχουμε πάρα, μα πάρα πολύ πετρέλαιο στα χέρια μας, ενώ την ίδια στιγμή δεν το έχει ανάγκη κανείς. "Το πρόβλημα είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν πια χώρο για να στεγάσουν τα αποθέματά τους. Ήδη μεγάλες ποσότητες από αυτά βρίσκονται τοποθετημένα σε φορτηγά πλοία. Όσοι ασχολούνται με το πετρέλαιο, φοβούνται ότι αργά ή γρήγορα δε θα υπάρχουν αποθηκευτικοί χώροι για όλα αυτά αποθέματα που συσσωρεύονται". 

Με απλά λόγια, ο "μαύρος χρυσός" έγινε σε χρόνο dt, ένα αγαθό που δεν ενδιαφέρει κανέναν. Ένα υγρό σαν όλα τα άλλα. Μία συσσωρευμένη πολυτέλεια με ελάχιστη αξία. Στον θαυμαστό καινούργιο κόσμο που ζούμε όλες οι αξίες άλλωστε ανεβοκατεβαίνουν στο χρηματιστήριο -μέχρι να ακουστεί το "κρατς" από κάτι που σπάει ή για να το πούμε πιο σωστά μέχρι να ακουστεί το κραχ της παγκόσμιας οικονομίας πάνω από τα κεφάλια μας.

Από: Esquire US

Δείτε πρώτοι τις ειδήσεις του Esquire.com.gr στο Google News.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Ιράν πραγματοποίησε την πρώτη ευθεία επίθεση κατά του Ισραήλ

Οι σειρήνες, οι εκρήξεις και οι διπλωματικές αντιδράσεις.