Τα δάση της Ευρώπης εξαφανίζονται με ταχύτατους ρυθμούς

Όσο ο Αμαζόνιος καίγεται, η υλοτομία κάνει πάρτι στη Γηραιά Ήπειρο.

Γράφει: Γιώργος Ρομπόλας 04 Ιουλίου 2020

Έχει περάσει ένας χρόνος περίπου από τη στιγμή που τα δάση του Αμαζονίου τυλίχτηκαν στις φλόγες με ανυπολόγιστες συνέπειες όχι μόνο για τη Βραζιλία του Jair Bolsonaro αλλά και για ολόκληρο τον πλανήτη. Λίγους μήνες μετά, σειρά είχαν οι φωτιές της Αυστραλίας που δεν έλεγαν να σταματήσουν - ενώ πριν λίγες μέρες διαβάσαμε στα διεθνή Μέσα ότι με αυτόν τον ρυθμό τα κοάλα της Νέας Νότιας Ουαλίας θα αποτελέσουν οριστικά παρελθόν μέχρι το 2050. Μήπως οι φλόγες της δασικής καταστροφής δεν αγγίζουν ακόμα την Ευρώπη;

Όπως δείχνει νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο εξειδικευμένο Nature, δυστυχώς η εικόνα δεν εμπνέει ιδιαίτερη αισιοδοξία. Τα δάση της Ευρώπης που καλύπτουν το 38% (!) του εδάφους της χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για την υλοτομία. Εκείνο, όμως, που δύσκολα θα μάντευε κανείς είναι το πόσο μεγάλη αύξηση παρουσιάζει η συγκεκριμένη ανθρώπινη δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια: Όπως κατέγραψε δορυφόρος, ανάμεσα στο 2016 και 2018 η απώλεια δασικής βιομάζας αυξήθηκε κατά 69% σε σχέση με την περίοδο 2011-2015. Μάλιστα, η έκταση όπου παρατηρούνται υλοτομικές δραστηριότητες αυξήθηκε και αυτή κατά 49%.

Πρωταθλήτριες τώρα σε αυτό το όχι και τόσο καλό στατιστικό εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η Σουηδία (υπεύθυνη για το 29% της απώλειας βιομάζας πανευρωπαϊκά) και η Φινλανδία (υπεύθυνη για το 22% της απώλειας βιομάζας πανευρωπαϊκά), ενώ ακολουθούν χώρες όπως η Ισπανία και η Πολωνία με αισθητά μικρότερη συμμετοχή όμως. Η χρήση του ξύλου ως καύσιμο αλλά και οι μεγαλύτερες αγορές που έχουν ανοίξει για τα υλοτομικά προϊόντα της Ευρώπης αναγνωρίζονται ως οι "κύριοι ένοχoi" για αυτήν τη δραματική αύξηση απώλειας της δασικής βιομάζας.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Τα δάση της Ευρώπης εξαφανίζονται με ταχύτατους ρυθμούς

Στους πολύ κατατοπιστικούς χάρτες της έρευνας, παρατηρούμε ότι η Ελλάδα δείχνει να έχει από μικρή έως ελάχιστη συμμετοχή στο φαινόμενο.  Μήπως, λοιπόν, δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας; Καταρχάς, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το περιβάλλον είναι ένα κοινό παγκόσμιο οικοσύστημα, έτσι όταν δημιουργείται πρόβλημα στα δάση της Ευρώπης, αργά ή γρήγορα, έμμεσα ή άμεσα θα επηρεάσει και τη χώρα μας - όπως, αντίστοιχα, οι πυρκαγιές του Αμαζονίου δημιούργησαν ένα ντόμινο αρνητικών εξελίξεων. Οι πνεύμονες του πλανήτη κινδυνεύουν, άρα δεν έχει κανένα νόημα να προσεγγίζουμε το ζήτημα με τοπικούς και εθνικούς όρους


Από τις αρχές του 2019 και ως το τέλος Ιουλίου, υπήρχε αύξηση στον αριθμό των πυρκαγιών κατά 102% (!) σε σχέση με το 2018 στην Ελλάδα.


Μάλιστα, μπορεί η υλοτομία ακόμα να μην επηρεάζει αρνητικά τις ισορροπίες των ελληνικών δασών, δε συμβαίνει όμως το ίδιο και με τις πυρκαγιές. Το πόσο επικίνδυνες είναι (ή μπορεί να γίνουν) το βλέπουμε κάθε χρόνο και το βιώσαμε με τον πλέον δραματικό τρόπο τον Ιούλιο του 2018 με την τραγωδία στο Μάτι Αττικής.

Τα στατιστικά δεν είναι με το μέρος μας: Από τις αρχές του 2019 και ως το τέλος Ιουλίου του ίδιου έτους, υπήρχε αύξηση στον αριθμό των πυρκαγιών κατά 102% (!) σε σχέση με το 2018. Η πιο δραματική διαπίστωση, όμως, γίνεται καθώς διαβάζει κανείς τα στατιστικά, μιας και σε μεγάλο βαθμό για αυτές ευθύνεται η "ανθρώπινη αμέλεια" ή αλλιώς αδιαφορία. Ένα χαρακτηριστικό, δηλαδή, που εκτός από τους πολίτες φαίνεται να μοιράζονται και οι πολιτικοί του πλανήτη - με μπροστάρηδες ανθρώπους όπως ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Jair Bolsonaro και ο Πλανητάρχης Donald Trump που για αυτούς η κλιματική αλλαγή δεν είναι παρά απλά ένα hoax.


φωτογραφία © Getty Images 

 

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Πώς ο Mike Karanikolas έγινε δισεκατομμυριούχος με 50.000 δολ. κεφάλαιο

Το success story της εταιρείας Revolve που δεν πτοήθηκε από την πανδημία.

Τι ισχύει για την τελευταία εβδομάδα του lockdown

Όλα όσα αλλάζουν με το άνοιγμα του τουρισμού.

Οι 10 πιο πολύτιμες εταιρείες του κόσμου αυτή τη στιγμή

Οι 10 επιχειρηματικοί κολοσσοί και η αξία τους σε δισεκατομμύρια.

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη

Τι πραγματικά ισχύει με την ινδική μετάλλαξη του κορονοϊού

Φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική και ανθεκτική στα εμβόλια κατά της Covid-19.

Οι αλλαγές στο νομοσχέδιο για ζώα συντροφιάς και αδέσποτα

Με το νέο σχέδιο νόμου, η Ελλάδα αποκτά Εθνικό Μητρώο Ζώων συντροφιάς και αυστηροποιεί τις ποινές για κακοποίηση και εγκατάλειψη.

Η ελπιδοφόρα θεραπεία για τον κορονοϊό από την AbCellera

Το υποψήφιο αντίσωμα για τη θεραπεία του κορονοϊού "1404" ίσως αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικό.