Ο Μεγαλόδοντας ήταν πολύ μεγαλύτερος από όσο πιστεύαμε

Η επιστήμη επιβεβαιώνει όχι μόνο την ύπαρξη του καρχαρία, αλλά και το εξωφρενικό του μέγεθος.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 10 Σεπτεμβρίου 2020

Αν παρακολουθείς το SharkFest του National Geographic ή έχεις δει το The Meg με τον Jason Statham, πιθανότατα γνωρίζεις για τι ακριβώς μιλάμε. Ο Μεγαλόδοντας είναι ένα εξαφανισμένο είδος καρχαρία που φέρεται να έζησε 23 με 3 εκατομμύρια χρόνια πριν και θεωρείται ένα από τα πιο αδυσώπητα αρπακτικά που εμφανίστηκαν ποτέ στον πλανήτη. Το βασικό χαρακτηριστικό του ήταν το τεράστιο μέγεθός του.

Πλέον, η επιστημονική κοινότητα έχει καταλήξει στο ότι ήταν πολύ μεγαλύτερος από όσο πιστεύαμε.

Η επιστημονική μελέτη 

Μία ομάδα επιστημόνων από τα πανεπιστήμια του Μπρίστολ και του Σουόνσι μελέτησε εξονυχιστικά το μέγεθος, τη δομή και τη γενετική προδιάθεση διάφορων καρχαριοειδών που εμφανίζουν κοινά στοιχεία (μεταξύ των οποίων και του Μεγάλου Λευκού Καρχαρία), καταλήγοντας σε κάποια πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα: Ο Μεγαλόδοντας είχε μήκος περίπου 20 μέτρων και το βάρος του μπορεί να έφτανε μέχρι και τους 100 τόνους.

Το ραχιαίο πτερύγιό του μπορεί να ξεπερνούσε τα 1,6 μέτρα και εκείνο της ουράς του πλησίαζε τα 4 μέτρα. Το κεφάλι του είχε μήκος 4,65 μέτρων, με κάθε δόντι του να εκτείνεται σε 18 εκατοστά.

Όπως εύστοχα σημειώνει η Guardian, "αυτό σημαίνει πως ένας μέσος άνθρωπος έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με το ραχιαίο πτερύγιο". Οι ερευνητές δημιούργησαν και μία 2D απεικόνιση για να καταδείξουν τις ακριβείς διαστάσεις του προϊστορικού κτήνους.

Ο Μεγαλόδοντας ήταν πολύ μεγαλύτερος από όσο πιστεύαμε

Η συγκεκριμένη ομάδα ερευνητών ελπίζει πως η ανάλυση περισσότερων δειγμάτων θα βοηθήσει στην περαιτέρω αποκρυπτογράφηση του DNA του Meg και κατ' επέκταση στο ακριβές του μέγεθος και τον τρόπο που δρούσε.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear