380 φάλαινες παγιδεύτηκαν στα ρηχά και πέθαναν στην Αυστραλία

Το τραγικό συμβάν είναι το χειρότερο που έχει καταγραφεί ποτέ στη μακρινή ήπειρο.

Γράφει: Γιώργος Ρομπόλας 23 Σεπτεμβρίου 2020

Το 2020 συνεχίζει να μας εκπλήσσει δυσάρεστα με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο. Έτσι, το τελευταίο του χτύπημα έχει να κάνει με μία οικολογική καταστροφή στην άλλη άκρη της Γης. Μέχρι στιγμής, οι φάλαινες που παγιδεύτηκαν στα ρηχά νερά της Τασμανίας, του μικρού νησιού στα νοτιοανατολικά της τεράστιας Αυστραλίας, και έχασαν τη ζωή τους είναι 380. Πρόκειται, δηλαδή, για το χειρότερο συμβάν που έχει καταγραφεί ποτέ στη μακρινή ήπειρο όσον αφορά κήτη που εξόκειλαν και βρέθηκαν να πεθαίνουν λίγα μέτρα μακριά από την ακτή.

Το χειρότερο από όλα είναι ότι ο τραγικός απολογισμός ακόμα δεν έχει τελειώσει, με τις αρχές κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες (65 εργαζόμενοι εθνικών πάρκων, εθελοντές αλλά και ψαράδες βάζουν τα δυνατά τους) για να σώσουν τις εναπομείναντες 90 φάλαινες. Βέβαια, το έργο μόνο απλό δεν είναι καθώς οι φάλαινες-πιλότοι φτάνουν ακόμη και τα 7 μέτρα ενώ οι μεγαλύτερες από αυτές ζυγίζουν κάποιες φορές περισσότερο από 2 τόνους.

H τραγωδία όπως φαίνεται από ψηλά

Το μοναδικό ευχάριστο, μέχρι στιγμής, σε αυτήν την οικολογική καταστροφή είναι ότι από τα 470 κήτη που βρέθηκαν παγιδευμένα για άγνωστο λόγο (αν και το να έχασαν τον προσανατολισμό τους αποτελεί την πιθανότερη αιτία), έχουν διασωθεί τα 50 ύστερα από τις προσπάθειες των αρχών.  

Αν τώρα αναρωτιέσαι τι σχέση έχει η κλιματική αλλαγή με αυτό το συμβάν, ο Dr Kris Carlyon, βιολόγος που ασχολείται με τη διατήρηση της θαλάσσιας ζωής, ξεκαθάρισε τα πράγματα στην Guardian Αυστραλίας: "Δεν υπάρχει καμία ένδειξη που να μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι φάλαινες εξόκειλαν με ανθρώπινη υπαιτιότητα. Πρόκειται για ένα γεγονός που παρατηρείται στη φύση και γνωρίζουμε από απολιθώματα ότι αυτό συνέβαινε πάντα".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by PBS NewsHour (@newshour) on

Τι θα μπορούσαμε, λοιπόν, ως ανθρωπότητα να κάνουμε για να αποφευχθούν τέτοιου τύπου οικολογικές καταστροφές; Ο Dr. Carlyon, δυστυχώς, δεν είναι αισιόδοξος: "Όσο για το πώς μπορούμε να αποτρέψουμε τέτοια συμβάντα στο μέλλον, υπάρχουν ελάχιστα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε". Φυσικά, υπάρχουν πάρα πολλά που μπορούμε να κάνουμε για να φρενάρουμε την κλιματική αλλαγή για να μη θρηνήσουμε τραγωδίες που -σε αντίθεση με τις φάλαινες που εξόκειλαν- θα προέλθουν από ανθρώπινη υπαιτιότητα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το βυθισμένο λεωφορείο της Λ. Ποσειδώνος κάνει το γύρο του κόσμου

Kαταστροφές προκάλεσε στη χώρα με το πέρασμά της η κακοκαιρία "Μπάλλος".

Το σκανδιναβικό μοντέλο στο επίδομα ανεργίας

Αλλαγές σε τρεις πυλώνες σχεδιάζει η κυβέρνηση στο σύστημα επιδομάτων ανεργίας του ΟΑΕΔ.

Κορονοϊός: 2.601 νέα κρούσματα

Συνολικά 15.289 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα.

Ο Γρηγόρης Πετράκος λέει πως κάνει εμετό στη μούρη μας

"Ο Πετράκος θα τραγουδήσει μόνο για εμβολιασμένους; Κάνω εμετό πάνω στη μούρη σας με αυτό" τονίζει ο Γρηγόρης Πετράκος. Ο οποίος όμως όντως θα τραγουδήσει μόνο για εμβολιασμένους.

Αύξηση 200% στις ηλεκτρονικές απάτες

Πώς κάνουν "φτερά" τα χρήματα από τους λογαριασμούς.