Στην Αίγυπτο φτιάχνουν δάση στην έρημο

Μία πρωτότυπη λύση στο τεράστιο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής.

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου συνεργάζεται με διάφορες οργανώσεις, σε μία προσπάθεια καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής. Σε αυτό το γενικό πλαίσιο, δημιουργήθηκε ένα δάσος 200 στρεμμάτων στη μέση της ερήμου. Όλες οι συνεργαζόμενες πλευρές θα συνεχίζουν να φυτεύουν δέντρα προκειμένου να παρουσιαστούν ελπιδοφόρα αποτελέσματα προς τον στόχο που έχει τεθεί. 

Παρότι το άνυδρο περιβάλλον της ερήμου δεν ευνοεί την ανάπτυξη των δέντρων, οι Αιγύπτιοι φαίνεται πως βρήκαν τον τρόπο, χρησιμοποιώντας λύματα, τα οποία κανονικά θα απορρίπτονταν. Τα ερημικά δάση αποτελούν μέρος των σχεδίων της χώρας για τη διατήρηση του περιβάλλοντος, τη μείωση της ρύπανσης και τη χρήση των φυσικών υδάτινων πόρων της. Όλα τα παραπάνω δεν είναι μέρος ενός καινούριου πλάνου - το Serapium Forest project είχε αποκαλυφθεί το 1998, αν και τελικά ξεκίνησε να δρομολογείται το 2014.

Στην Αίγυπτο φτιάχνουν δάση στην έρημο

Το παράδειγμα της Αιγύπτου επιθυμούν να ακολουθήσουν κι άλλες αφρικανικές χώρες όπως η Νιγηρία, η Σενεγάλη και το Τζιμπουτί. Μάλιστα, έχουν ξεκινήσει ήδη συζητήσεις για ένα εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιο που θέλει τη δημιουργία ενός "μεγάλου πράσινου τείχους" που θα εκτείνεται σε περισσότερα από 8.000 χιλιόμετρα, στη βόρεια πλευρά της Μαύρης Ηπείρου και θα καλύπτει περισσότερα από 100.000.000 στρέμματα.

Το πραγματικά ιδιοφυές στοιχείο του σχεδίου είναι η χρήση επεξεργασμένων λυμάτων, που ανακυκλώνονται αποτελεσματικά για τη δημιουργία νέων δασών. Τα δέντρα σε αυτά αποτελούν μέρος ενός εντελώς καινούριου τύπου οικοσυστήματος, που προσελκύει περισσότερη ζωική και φυτική ζωή, βοηθώντας στον καθαρισμό του αέρα, μειώνοντας τη θερμοκρασία και συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της απερήμωσης.

Τα λύματα αυτά επεξεργάζονται με μικροοργανισμούς και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο και φώσφορο. Το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά νερό διοχετεύεται στη συνέχεια γύρω από το δάσος και αποθηκεύεται υπογείως. Σύμφωνα με τους αρμόδιους ερευνητές, το εν λόγω νερό έχει οδηγήσει σε ταχεία ανάπτυξη των δασών ακόμη και στο τερέν της ερήμου και μάλιστα με ταχύτητα 4 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τα ευρωπαϊκά εδάφη, όπου ο καιρός, η θερμοκρασία και η μορφολογία είναι ευνοϊκότερα.

Πιστεύεται πως το συγκεκριμένο δασικό πρόγραμμα θα μπορούσε να επεκταθεί σε τμήματα της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.