Πυρηνικά σενάρια για το τέλος της ανθρωπότητας

Η πυρηνική απειλή στην Ευρώπη ίσως σημάνει το τέλος του ανθρώπινου πολιτισμού.

Γράφει: Παναγιώτης Κούστας 18 Απριλίου 2022

Ένας πόλεμος με πυρηνικά όπλα, που απειλεί αυτή τη στιγμή την Ευρώπη, λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία, μπορεί όντως να σημάνει το τέλος του ανθρώπινου πολιτισμού. Η πυρηνική δύναμη, όμως, έχει πολλές ειρηνικές χρήσεις. Από την ανακάλυψή της, στα τέλη του 19ου αιώνα, έχει χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ενέργειας, για τη διεξαγωγή ιατρικών διαγνώσεων, για την ανάπτυξη θεραπειών, ακόμα και για τη βελτίωση της αποδοτικότητας των καλλιεργειών.

Χιροσίμα και Ναγκασάκι

Κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, η ανθρωπότητα γνώρισε τον τρόμο του πυρηνικού πολέμου. Πιο συγκεκριμένα, το καλοκαίρι του 1945, οι Ηνωμένες Πολιτείες πυροδότησαν δύο ατομικές βόμβες -δηλαδή βόμβες που λειτουργούν με πυρηνικά υλικά- πάνω από την Ιαπωνία, στοχεύοντας τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Στη συνέχεια, όλα τελείωσαν, αφήνοντας πίσω τους εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους και ολέθριες συνέπειες για τον πλανήτη.

Πυρηνικά σενάρια για το τέλος της ανθρωπότηταςMark Stevenson / Stocktreck Images / Getty Images

Έκτοτε, μέσω των Ηνωμένων Εθνών, έχει λάβει χώρα μία κάποια πρόοδος για τον περιορισμό της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων. Παρόλα αυτά, οι πυρηνικές δυνάμεις διστάζουν να ξεφορτωθούν τα όπλα τους. Μάλιστα, αυτή τη στιγμή, σε χέρια λίγων, βρίσκονται περίπου 30 χιλιάδες πυρηνικά όπλα.

> Διάβασε ακόμα: Tο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης στα χέρια των Ρώσων

Θα μπορούσαμε, λοιπόν, να ζήσουμε τώρα στην Ευρώπη μια επανάληψη όσων συνέβησαν κάποτε στη Χιροσίμα ή το Ναγκασάκι; Κι αν πυροδοτούνταν αρκετές ατομικές βόμβες, σε διάφορα μέρη του πλανήτη, θα επιβιώναμε ή θα σήμαινε το τέλος της ανθρωπότητας;

Η έκρηξη

Όταν πυροδοτείται μια ατομική βόμβα, η πρώτη και άμεση συνέπεια είναι μια χαρακτηριστική, μεγάλη έκρηξη, σε σχήμα μανιταριού, που ουσιαστικά αποτελεί ένα μεγάλο τοξικό σύννεφο πάνω σε μία στήλη καπνού. Η έκρηξη απανθρακώνει κατευθείαν οποιοδήποτε ζωντανό ον βρεθεί στην ακτίνα δράσης της, η οποία μπορεί να εκτείνεται σε αρκετά χιλιόμετρα.

EXPLOSIONMagnillion / Getty Images

Οι πυρκαγιές και τα ραδιενεργά κατάλοιπα

Μετά την έκρηξη, ξεσπούν φωτιές σε μία επιπλέον ακτίνα δέκα χιλιομέτρων, εξαιτίας της δραματικής αύξησης στη θερμοκρασία. Αυτές οι φωτιές δεν επηρεάζουν μόνα τα χωράφια, τα δάση και την οργανική ύλη, αλλά και τα κτίρια, κάτι που έχει εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες για τον άνθρωπο, καθώς τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένα μπορεί να αποδειχθούν τοξικά.

> Διάβασε ακόμα: Τι ισχύει με τα πυρηνικά στην Ουκρανία

Με την απελευθέρωση τοξικών ουσιών στην ατμόσφαιρα, δηλητηριάζονται τα σύννεφα και η βροχή, που με τη σειρά τους μπορεί να μολύνουν σοβαρά τις καλλιέργειες και το νερό. Ο άνεμος, επίσης, μεταφέρει τα σύννεφα και τη βροχή σε άλλα μέρη του πλανήτη.

Η πυρηνική ακτινοβολία

Η απελευθέρωση μίας ή περισσότερων πυρηνικών βομβών, βέβαια, δεν έχει μόνο άμεσα καταστροφικά αποτελέσματα, καθώς όπως ήδη είδαμε κάποια από αυτά φαίνονται αργότερα, μέσω της μόλυνσης.

Πιο μετά γίνονται ορατές και οι συνέπειες της πυρηνικής ακτινοβολίας, η οποία είναι επικίνδυνη, καθώς η συχνότητα στην οποία εκπέμπει μπορεί να φτάσει στα ανθρώπινα κύτταρα, στον πυρήνα των οποίων υπάρχει το DNA.

Αν η ακτινοβολία τροποποιήσει το DNA, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία του σώματος, με αποτέλεσμα την εμφάνιση μεταλλάξεων και καρκίνων.

Ο πυρηνικός χειμώνας

Αυτή είναι η πιο σιωπηλή συνέπεια που μπορεί να επιφέρουν τα πυρηνικά όπλα και την ίδια στιγμή η πιο καταστροφική, επειδή τα αποτελέσματά της φαίνονται μακροχρόνια, σε όλο τον πλανήτη. Κοινώς, δεν υπάρχει κανένα μέρος στη Γη στο οποίο να μπορούμε να κρυφτούμε για να γλιτώσουμε.

Αν πυροδοτηθούν αρκετές ατομικές βόμβες σε διάφορα μέρη του πλανήτη, το σύννεφο της σκόνης και της στάχτης θα καλύψει ένα εκτεταμένο μέρος της Γης, κάτι που θα μπλοκάρει το φως του ήλιου, προκαλώντας μια μείωση στην παγκόσμια θερμοκρασία. Αυτό, θα έχει ως αποτέλεσμα τον λοιμό και τους μαζικούς θανάτους

Ας μην ξεχνάμε ότι πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια, ένα παρόμοιο γεγονός, η πρόσκρουση ενός μετεωρίτη στη Γη, είχε ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση των δεινοσαύρων. Ανάλογα, ο ανθρώπινος πολιτισμός όπως τον γνωρίζουμε μπορεί να τελειώσει.

Μπορούμε να αποφύγουμε τον πυρηνικό πόλεμο;

Όπως αναφέραμε στην αρχή του άρθρου, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν όντως σημειώσει σημαντική πρόοδο στον πυρηνικό αφοπλισμό, εγκρίνοντας τη Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων το 2017 και θέτοντάς τη σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2021.

Παρόλα αυτά, οι δυνάμεις που κατέχουν πυρηνικά όπλα και το NATO έχουν αρνηθεί να αποδεχθούν τη συνθήκη, επισημαίνοντας ότι λόγω της έλλειψης μηχανισμών επαλήθευσης της κατάργησης των πυρηνικών όπλων δεν θέλουν να πάρουν το σχετικό ρίσκο. Σε τελική ανάλυση, δηλαδή, η συνθήκη υπάρχει υπό ένα καθεστώς 'αμφίβολης αποτελεσματικότητας'.

Από: Esquire ES

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι θα πληρώνουμε στο εξής στους λογαριασμούς ρεύματος

Πλήρης αλλαγή σκηνικού από τον Ιούλιο στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας.

Πόσο ωφελούμαστε τελικά από την επιδότηση συσκευών;

H σύγκριση με τις αυξήσεις που έχουν περάσει στην αγορά. Πόσο περιορίστηκαν τα περιθώρια κερδοφορίας στα κλιματιστικά.

Κορονοϊός: 7.682 νέα κρούσματα και 1.382 επαναλοιμώξεις

Αναλυτικά τα τελευταία στοιχεία για τα κρούσματα κορονοϊού, τους νεκρούς και τους διασωληνωμένους ασθενείς που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

Ο διχασμός των ΗΠΑ ολοένα και διευρύνεται

Πώς η ανατροπή της περίφημης απόφαση Roe v. Wade από το Ανώτατο Δικαστήριο έρχεται να βαθύνει κι άλλο το χάσμα στις ΗΠΑ.

Τι είναι το Upskirting που καταγγέλει το BBC

Έρευνα του BBC οδήγησε στον εντοπισμό άσεμνων φωτογραφιών που τραβούν άντρες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Αποχαιρετισμός στον Κωνσταντίνο Τζούμα, τον τελευταίο εστέτ των Αθηνών

Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1944 και πέθανε στην Αθήνα σήμερα, 25 Ιουνίου. Όσα μεσολάβησαν, ας γίνουν θρύλος.

Γραφει Παναγιωτης Κουστας