7 τρελές θεωρίες για το σύμπαν που αμφισβητούν το Big Bang

Σαν σήμερα πριν από 7.000 χρόνια έγινε το Big Bang σύμφωνα με τον Johannes Kepler. Ή και όχι.

Πριν από ακριβώς 7 χιλιάδες χρόνια, στις 27 Απριλίου 4977 π.Χ. συνέβη το Big Bang, σύμφωνα με τον κορυφαίο Γερμανό μαθηματικό και αστρονόμο του 16ου και του 17ου αιώνα, Johannes Kepler. Ο θεμελιωτής της σύγχρονης επιστήμης είναι περισσότερο γνωστός για τις θεωρίες του που εξηγούν την κίνηση των πλανητών και πίστευε ότι αυτή είναι η συγκεκριμένη ημερομηνία που συνέβη η Μεγάλη Έκρηξη. Σήμερα ο ισχυρισμός αυτός φαίνεται ότι απέχει αρκετά από την πραγματικότητα. Μόλις 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια. Με αφορμή λοιπόν την κεπλερική εκδοχή για τη δημιουργία του σύμπαντος, εμείς τσεκάρουμε 7 ακόμη τρελές πλην ενδιαφέρουσες θεωρίες.

Θεωρία του σύμπαντος σταθερής κατάστασης 

H θεωρία της σταθερής κατάστασης του σύμπαντος διατυπώθηκε το 1948 από τους Βρετανούς επιστήμονες Sir Hermann Bondi, Thomas Gold και Sir Fred Hoyle ως εναλλακτική λύση στο νέο τότε μοντέλο της Μεγάλης Έκρηξης. Ενώ οι θιασώτες του Big-Bang θεωρούν ότι το σύμπαν μας διαστέλλεται προς τα έξω από ένα και μόνο σημείο, οι σταθερές καταστάσεις υποστηρίζουν ότι το σύμπαν, στο σύνολό του, δεν αλλάζει με την πάροδο του χρόνου: Υπήρχε πάντα και θα υπάρχει πάντα στη σημερινή του μορφή. Ενώ η θεωρία αυτή ήταν ευρέως αποδεκτή τη δεκαετία του 1950, δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει τις νέες ανακαλύψεις (ιδίως εκείνη της μικροκυματικής ακτινοβολίας υποβάθρου, η ύπαρξη της οποίας είχε προβλεφθεί από τη θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης πριν από την ανακάλυψή της) και μέχρι τη δεκαετία του 1970 εγκαταλείφθηκε σε μεγάλο βαθμό από την επιστημονική κοινότητα. 

Η θεωρία του κυκλικού σύμπαντος

Σύμφωνα με τη θεωρία του Big Bang, τα γεγονότα "πριν" από την έκρηξη του σύμπαντος από ένα μοναδικό, υπερπυκνό σημείο είναι άγνωστα, αλλά η υπόθεση του ταλαντευόμενου  ή κυκλικού σύμπαντος υποδηλώνει ότι τη Μεγάλη Έκρηξη θα ακολουθήσει (και πιθανώς έχει ακολουθήσει) μια "Μεγάλη Κρίση". Σύμφωνα με τους "ταλαντωτές", το σύμπαν θα σταματήσει τελικά να διαστέλλεται και θα αρχίσει να συστέλλεται μέχρι να καταλήξει σε ένα μόνο σημείο, το οποίο στη συνέχεια θα εκραγεί προς τα έξω. 

Διαβάστε Επίσης

"Ο Θεός το έκανε."

Αυτή δεν είναι πραγματικά ενοποιημένη θεωρία, αυτή καθ' εαυτή. Υπάρχουν πάρα πολλές υπερφυσικές κοσμολογικές ιστορίες δημιουργίας για να τις απαριθμήσουμε. Σύμφωνα με αυτές είτε το σύμπαν εκκολάφθηκε από ένα αυγό, είτε ένας παντοδύναμος δημιουργός θέλησε να δημιουργήσουν τα πάντα μέσα σε έξι ημέρες, είτε τα πάντα ξεπήδησαν από μια υδάτινη άβυσσο. Αυτές οι ερμηνείες της αρχής του σύμπαντος δε διαθέτουν χειροπιαστές αποδείξεις και δεν γίνονται αποδεκτές από την επιστημονική κοινότητα. 

Δημιουργισμός

Υπάρχουν παραλλαγές του δημιουργισμού, αλλά η πιο διαδεδομένη είναι ο δημιουργισμός της Νέας Γης, στον οποίο πιστεύουν πολλοί χριστιανοί. Η ιδέα είναι ότι η περιγραφή της δημιουργίας του σύμπαντος που περιγράφεται λεπτομερώς στο βιβλίο της Γένεσης είναι κυριολεκτικά αληθινή. Δηλαδή, μεταξύ περίπου 6.000 και 10.000 ετών πριν, ο Θεός δημιούργησε τη γη σε έξι ημέρες.

Θεωρία του προσομοιωμένου σύμπαντος

Οι οπαδοί της υπόθεσης της προσομοίωσης υποστηρίζουν ότι όλη η ύπαρξη είναι μια προσομοίωση σε υπολογιστή, η οποία έχει ως εξής: Αν οι άνθρωποι συνεχίσουν να αναπτύσσουν την υπολογιστική ισχύ όπως εμείς, οι μελλοντικές γενιές θα αναπτύξουν υπολογιστές αρκετά ισχυρούς ώστε να προσομοιώνουν τη συνείδηση. Υποθέτοντας ότι θα εκτελέσουν πολλές προσομοιώσεις που θα είναι δυσδιάκριτες από την πραγματικότητα, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να υπάρχουμε σε έναν από τους αμέτρητους ψεύτικους κόσμους παρά στον μοναδικό πραγματικό. O Elon Musk πάντως δεν το έχει αποκλείσει. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται. 

Θεωρία του σύμπαντος πλάσματος

Ο αστροφυσικός και νομπελίστας Hannes Alfvén ασχολήθηκε πολύ με το πλάσμα. Ήταν ένας από τους πρωτοπόρους της Μαγνητοϋδροδυναμικής (της μελέτης των πλασμάτων σε μαγνητικά πεδία) και το βιβλίο του "Κόσμοι-Αντικόσμοι" του 1966 αποτελεί τη βάση της "κοσμολογίας του πλάσματος". Αυτή η αμφισβήτηση της θεωρίας της Μεγάλης Έκρηξης υποστηρίζει ότι το Σύμπαν δεν έχει αρχή και τέλος και ότι το πλάσμα και ο ηλεκτρομαγνητισμός έχουν μεγαλύτερη σχέση με τη δομή του σύμπαντος από ό,τι η βαρύτητα. Κάτι που βεβαίως δεν ισχύει. 

Θεωρία του ηλεκτρικού σύμπαντος

Το μοντέλο του ηλεκτρικού σύμπαντος είναι μια γενική ονομασία για έναν κλάδο της ψευδοεπιστημονικής κοσμολογίας που απορρίπτει τη θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης υπέρ της ιδέας ότι ο σχηματισμός του σύμπαντος μπορεί να αποδοθεί στις δυνάμεις του ηλεκτρισμού και του μαγνητισμού, σε αντίθεση με τη βαρύτητα. Τι άλλο πιστεύουν; Ότι η Μεγάλη Έκρηξη δε συνέβη ποτέ, ότι ο Einstein έκανε λάθος, ότι οι μαύρες τρύπες δεν υπάρχουν και ότι ο ηλεκτρισμός ταξιδεύει ταχύτερα από την ταχύτητα του φωτός. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.