'To κίνημα της πετσέτας' ή αλλιώς επανάσταση στην παραλία

Το "Κίνημα της Πετσέτας" διεκδικεί ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες, ξεκίνησε από την Πάρο και προσκάλεσε παρέμβαση εισαγγελέα.

Γράφει: Esquire Editors 02 Αυγούστου 2023

Το "Κίνημα της Πετσέτας" έχουν ξεκινήσει πολίτες που με "όπλο" την πετσέτα τους διεκδικούν ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες και την ανάκτησή τους από τις επιχειρήσεις που απλώνουν παντού ομπρέλες και ξαπλώστρες. Ξεκίνησε από την Πάρο, προκαλώντας παρέμβαση εισαγγελέα Αρείου Πάγου και ελέγχους για την κατάσταση που επικρατεί.

Ειδικότερα, οι κάτοικοι του νησιού της Πάρος διαμαρτύρονται ότι δεν υπάρχει ελεύθερη παραλία, που να μην έχει καταληφθεί από ξαπλώστρες και άλλου είδους εγκαταστάσεις επιχειρήσεων, που επεκτείνουν αυθαιρέτως τις άδειες εκμετάλλευσης. Πίσω από το "Κίνημα της Πετσέτας" βρίσκεται η "Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες – Save Paros Beaches".

"Η Κίνηση Πολιτών Πάρου για τις Παραλίες είναι μία "από τα κάτω" συλλογικότητα πολιτών του νησιού. Μας ενώνει η έγνοια για τη συρρίκνωση του δημόσιου χώρου και ο εκτοπισμός μας από τις παραλίες του τόπου μας. Ανησυχούμε για την παγίωση της ανομίας και ασυδοσίας στις παραλίες της Πάρου από επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται τμήματα παραλιών και καταλαμβάνουν αυθαίρετα με ξαπλώστρες και ομπρέλες τον κοινόχρηστο χώρο, πολύ πέραν των ορίων που προβλέπουν οι συμβάσεις παραχώρησης που έχουν υπογράψει", τονίζεται στο εισαγωγικό σημείωμα της ομάδας στο Facebook.

"Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των πολιτών και επισκεπτών του νησιού μας για ελεύθερη πρόσβασης στις παραλίες που αγαπάμε. Το ελληνικό καλοκαίρι είναι κομμάτι της ψυχής μας, είναι κομμάτι της ταυτότητάς μας: ας μην επιτρέψουμε σε κανέναν να μας το πάρει!", καταλήγει το εισαγωγικό σημείωμα.

Τα μέλη της Κίνησης διαμαρτύρονται σε παραλίες της Πάρου, Σάντα Μαρία και Μαρτσέλο έως τώρα, με πανό και πετσέτες στα χέρια, "φωνάζοντας" για "ελεύθερες παραλίες για όλους μας".

Παρέμβαση εισαγγελέα

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, ζήτησε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου τη διενέργεια έρευνας για την εφαρμογή της νομοθεσίας μετά τις καταγγελίες για καταπάτηση του αιγιαλού στην Πάρο.

Συγκεκριμένα ζήτησε από τους εισαγγελείς να ελέγχουν, σύμφωνα και με παλαιότερη εγκύκλιο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, αν παρεμποδίζεται η ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση όλων σε κοινόχρηστους χώρους.

Η κ. Αδειλίνη στην παραγγελία της προς την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου Ολυμπία Λαμπροπούλου, αναφέρει: "Ως προς τις καταγγελίες εξάλλου που αναφέρονται σε κατάληψη τμημάτων του αιγιαλού στην Πάρο, χωρίς τις προϋποθέσεις του νόμου και την παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στις παραλίες, σας υπενθυμίζουμε τη με αριθμό 10/4-5-2023 εγκύκλιό μας και παρακαλούμε για την πιστή εφαρμογή της".

"Δεν θέλουμε να φύγουν οι ξαπλώστρες από το νησί μας"

"Δεν θέλουμε να φύγουν οι ξαπλώστρες από το νησί μας. Αυτό που ζητάμε είναι κάτι σχεδόν επαναστατικό για την Ελλάδα, δηλαδή την εφαρμογή της νομιμότητας. Ζητάμε τα νόμιμα. Ζητάμε από τις Αρχές να πράξουν σύμφωνα με τις αρμοδιότητές τους ώστε να αποκαταστήσουν τη νομιμότητα" δήλωσε ο Δαμιανός Γαβαλάς, μέλος της Κίνησης Πολιτών Πάρου για τις Ελεύθερες Παραλίες

Όπως είπε οι παραλίες στο νησί είναι πολλές και υπάρχουν νόμιμες εγκαταστάσεις σε οργανωμένες παραλίες στις οποίες ο δήμος και η κτηματική υπηρεσία του Δημοσίου έχει νόμιμα παραχωρήσει τμήματα του αιγιαλού. "Εκεί ο επιχειρηματίας μπορεί να αναπτύξει τις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες νόμιμα, αλλά δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει", συμπλήρωσε το μέλος της Κίνησης Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες.

Όπως κατήγγειλε υπάρχουν πολύ μεγάλες υπερβάσεις των ορίων που έχουν οριστεί από τη σύμβαση παραχώρησης.

Οι καλύτερες παραλίες είναι πλήρως κατειλημμένες

"Μιλάμε για θεμελιώδεις κοινωνικές ελευθερίες. Μιλάμε για την ελευθερία του ανθρώπου όπως προβλέπεται στο Σύνταγμα της Ελλάδος. Να έχει ελεύθερη πρόσβαση στον ελεύθερο χώρο, ελεύθερη πρόσβαση στον αιγιαλό" σημείωσε ο κ. Γαβαλάς.

Ερωτηθείς να απαριθμήσει σε ποιες παραλίες εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα ομπρελοκαθίσματα επισήμανε ότι οι καλύτερες παραλίες του νησιού είναι πλήρως κατειλημμένες και μόνο ένα μικρό μέρος για τον κόσμο να ξαπλώσει με την πετσέτα θαλάσσης του.

Όσον αφορά τις αντιδράσεις των επιχειρηματιών όταν κάποιος επιλέξει να ξαπλώσει στην παραλία, μη κάνοντας χρήση κάποιας ξαπλώστρας ανέφερε ότι εκτός από την παράκληση να φύγει, υπάλληλος τον προσέγγισε λέγοντάς του ότι υπάρχει ελάχιστη κατανάλωση στην αμμουδιά.

Συγκεντρώθηκαν 2.200 υπογραφές για ελεύθερες παραλίες

"Βιώνουμε μια συνθήκη όπου έτσι κι αλλιώς η ασυδοσία είναι τόσο διάχυτη. Ο καθένας κάνει ότι θέλει. Ο καθένας μπορεί να ζητήσει ότι θέλει γιατί δεν έχει ελέγχει ποτέ, πόσο μάλλον να του έχουν καταλογιστεί συνέπειες" τόνισε σχετικά.

Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε "υπάρχουν τουλάχιστον δύο γνωστές σε εμάς περιπτώσεις όπου οι παραλίες είναι κατειλημμένες στο 100% χωρίς να υπάρχει άδεια έστω και για ένα τετραγωνικό μέτρο. Αυτές είναι οι παραλίες που μάλιστα έχουμε επισκεφτεί στις δύο πρόσφατες εκδρομές μας".

Αναφορικά με το εάν αυτές οι πρωτοβουλίες είναι σε γνώση των Αρχών ο κ. Γαβαλάς αποκάλυψε ότι εδώ και αρκετές εβδομάδες έχει αποσταλεί αίτημα το οποίο το έχουν υπογράψει 2.200 πολίτες το οποίο απευθύνεται σε Δήμο, Κτηματική Υπηρεσία, Εισαγγελέα Εφετών, Εισαγγελία Πρωτοδικών, Λιμεναρχείο κλπ, με το οποίο τους ζητούν να πράξουν κατά την αρμοδιότητά τους τα νόμιμα.

Και όπως κατήγγειλε μαζί με το έγγραφο τα μέλη του "κινήματος της πετσέτας", όπως έγινε γνωστό μέσα από τις κινητοποιήσεις, έχουν επισυνάψει ένα ογκώδες έγγραφο στο οποίο καταγράφονται με ονοματεπώνυμα δεκάδες περιπτώσεις εξόφθαλμα παραβάσεων στον αιγιαλό.

Αναφορικά με το πώς αντέδρασε ο δήμος Πάρου στα αιτήματα των πολιτών δήλωσε ότι "η ίδια η υπονόμευση της δημοτικής αρχής στην κίνησή μας, μάς υποχρεώνει να βρισκόμαστε στο δρόμο, να βρισκόμαστε σε παραλίες".

Υπαρκτό το πρόβλημα, λέει ο δήμαρχος για τις καταγγελίες

Στην εκπομπή "Συνδέσεις" μίλησε και ο δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, απαντώντας στις καταγγελίες του κ. Γαβαλά και των μελών της Κίνησης Πολιτών Πάρου για τις Ελεύθερες Παραλίες.

Μιλώντας για τη νομοθεσία που είναι συγκεκριμένη και την ΚΥΑ που βγαίνει κάθε τρία χρόνια και ρυθμίζει τις σχέσεις μεταξύ Δήμων και Κτηματικής Υπηρεσίας που είναι ο ιδιοκτήτης των παραλιών ο κ. Κωβαίος δήλωσε ότι οι παραλίες ανήκουν στο υπουργείο Οικονομικών.

"Υπάρχουν πάρα πολλές παραλίες οι οποίες είναι καταπληκτικές, που είναι ελεύθερες. Υπάρχουν παραλίες που είναι πάρα πολύ καλοί επαγγελματίες αλλά υπάρχουν και κάποιες παραλίες όπου κάποιοι επιχειρηματίες αυθαιρετούν" δήλωσε ο κ. Κωβαίος. Όπως είπε μόνη αρμοδιότητα των δήμων είναι μέχρι τον Ιούνιο να μαζέψουντα παραστατικά ώστε να γίνουν συμβόλαια τα οποία θα υπογράψει η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου.

Ο ίδιος έκανε λόγο για υποστελέχω των υπηρεσίων και την ύπαρξη μόνο δύο δημοτικών αστυνομικών που έχουν κάνει ελέγχους σε όλες τις τουριστικές παραλίες.

Θέλοντας να υποβαθμίσει το θέμα είπε ότι οι αυθαιρεσίες απαντώνται μόνο σε ορισμένες παραλίες και ο ίδιος, ως δήμαρχος, έστειλε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου έγγραφη καταγγελία.

"Δεν θα αφήσουμε καμία αυθαιρεσία να υπάρχει στο νησί μας"

Αναφορικά με το εάν έχουν επιβληθεί πρόστιμα στους επιχειρηματίες που καταλαμβάνουν παράνομα τμήμα του αιγιαλού δήλωσε ότι έχουν ελεγχθεί και οι εκθέσεις (πραγματογνωμοσύνης) έχουν σταλεί στην Κτηματική Εταιρεία.

Όπως είπε αρκετοί επιχειρηματίες δεν έχουν λάβει ακόμα τις απαντήσεις από την Κτηματική Υπηρεσία που αργεί χαρακτηριστικά και έχουν βάλει τραπεζοκαθίσματα. Ενέργεια που όπως παραδέχτηκε είναι αυθαίρετη.

"Ευχάριστο είναι ότι χθες (1/8) η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έδωσε εντολή για έλεγχο. Αυτό σημαίνει ότι τα αντανακλαστικά της ελληνικής δικαιοσύνης λειτουργούν", σημείωσε.

Ο κ. Κωβαίος κατέληξε λέγοντας ότι "το πρόβλημα πραγματικά υπάρχει και είναι υπαρκτό. Θέλουμε να το λύσουμε και δεν θα αφήσουμε καμία αυθαιρεσία να υπάρχει στο νησί μας".

Από: TheToc.gr 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ένα τεράστιο πράσινο ανακόντα -το μεγαλύτερο φίδι στον κόσμο- ζει στον Αμαζόνιο

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες πίστευαν ότι υπήρχε μόνον ένα είδος πράσινου ανακόντα στην άγρια φύση, το Eunectes murinus.

Όσα είπε ο Στέφανος Κασσελάκης για τον Αχιλλέα Μπέο

"Είχαμε μια σύντομη συνομιλία με βιντεοκλήση".

Τι ακριβώς συμβαίνει με την ασυλία του Donald Trump;

O πρώην πρόεδρος και νυν υποψήφιος θα μπορούσε να δικαστεί πριν από τις εκλογές.

Γραφει Παυλος Κρουστης

O Joe Biden φοβάται ότι τα κινεζικά αυτοκίνητα θα κατασκοπεύουν τους Αμερικανούς

Η κυβέρνηση Biden έχει ήδη ξεκινήσει έρευνες για κατασκευαστές από χώρες "ενδιαφέροντος".

Γραφει Παυλος Κρουστης